Má zamestnanec právo vidieť sociálny fond?
Dobrý deň,
píšem anonymne aby som nemala problém v práci ak sa to dostane ku nejakej zvedavej kolegyni 🙊
Chcela by som sa poradiť. Pracujem v SK firme o veľkosti cca 100 zamestnancov. Podľa zákona o sociálnom fonde musí zamestnávateľ tovriť sociálny fond vo výške tuším 0,6-1% zo súhrnu hrubých miezd. Nám zamestnávateľ tvrdí že zrazu v sociálnom fonde nieje dosť peňazí a preto prístupil ku zníženiu príspevku na stravné lístky o cca 0,50€ / deň, ktoré teda bude platiť zamestnanec. Vo finále ide o +/- 10€ v čistom mesačne menej vo výplate, čo v dnešnej dobe, keď rodiny počítajú každé € nieje potešujúce. Podotýkam že nemáme takmer žiadne sociálne benefity a aj to, čo bolo, sa zrušilo od tohto roku a stravné lístky máme v tej úplne minimálnej hodnote.
Otázka: Má zamestnanec právo nahliadnuť do účtovníctva sociálneho fondu, resp. žiadať nejaký výpis príjmov / výdavkov?
Ďakujem za Vaše odpovede a rady. 🙏
Nie, nemáš možnosť nahliadnuť. Vyznáš sa v tom? Keby ti to aj umožnili, čo by si hľadala, ako by si to prepocitavala. Aj keď vám znížili príspevok na stravu asi je to ešte stále v rámci zákona a dostávate zákonom stanovenú mim. výšku.
Nie, nemas pravo nahliadnut do uctovnictva zamestnavatela.
A zas - prispevok je na dobrovolnej baze. Ked raz v SF nema na prispevok, tak ti ho nemoze vyplatit. A tvorba ani z daleka nemusi pokryt prispevok na stravne v takej vyske. Ved si to skus prepocitat - ked zo mzdy 1000 EUR, vytvori SF vo vyske 0,6% - to je mesacna tvorba SF vo vysek 6 EUR. Ak ti ma prispiet 0,50 EUR na jednu stravnu jednotku, tak pri 20 dnovom pracovnom mesiaci to je 10 EUR - este stale si myslis, ze pri tej tvorbe je mozne ti prispievat na stravu?
A predstav si, mam dvoch zamestnavatelov, ktori prave z tohto dovodu casom museli pristupit k znizeniu prispevku zo socialneho fondu. Priblizne sa prepocitala tvorba voci spotrebe a vyska musela jednoducho klesnut.
Mate odbory? Ak nie, tak teoreticky ak je socialny fond 0.6% zo vsetkych hrubych miezd... ake su priemerne mzdy vo firme? 1000, 1500, 2000? 100 zamestnancov x 1500 x 0.006 = 900 eur mesacne...to je 9 eur na zamestnanca mesacne... deleno 20 pracovnych dni je 45 centov... ak spravne ratam...
Skus si dosadit realne cisla ak tusis... ale za mna to moze byt... Zase s tym soc. fondom vela nenavymysla... ked tak mozes poslat na nich kontrolu ak ti to stoji za to...
@martul urcite existuje organ, ktory kontroluje zamestnavatela, ci dodrzuje zakony. Urcite je mozne sa obratit na inspektorat prace - ale to by som skor riesila, ak by som mala podozrenie, ze SF naozaj nerozdeluje medzi zamestnavatelov rovnomerne, ze nieko napr. zvyhodnuje. Ale kvoli prispevku na stravu? Je milion zamestnancov, ktori dostavaju minimalne stravne a ziadny prispevok zo socialneho fondu. Ozaj pri tych povinnych prispevkoch, co musi zamtel zamestnancovi platit, riesit 10 EUR je ubohe.
Nie nema. je na rozhodnuti firmy ci a aako bude socialny fond pouzivat a ci da/neda nejaky benefit.
Popravde, u nas by absolutne nevyslo z tvorby ani 0,5EUR na den :DDD
@katarinaba tak, tak. Ja som tiež tak chodila do jednej firmy, kde poskytovali max. príspevok na stravu. Keď im potom pár zákaziek nevyšlo, firma sa dostala do problémov, tak znížili príspevok na stravu, zamestnanci chodili do uctarne, sťažovali sa, ale stále dostávali príspevok podľa zákona.
@martul ja by som kazdemu jednemu zamestnancovi dala vyskusat ake to je zamestnavat. Kolko veci zo zakona musi zamestnavatel zaplatit zamestnancovi bez ohladu na to, ci sa mu dari, ci mu vysla zakazka alebo sa dostal do straty. Toto nikoho nezaujima. Zamestnanec je ako chranene zvieratko - len opatrovat, chranit, nedaj boh ho premiestnit, nie to este prepustit. A krmit, krmit, krmit. A zamestnanec miesto aspon maleho pochopenia len nadava, ziada a kritizuje.
Jasne, su aj zamestnavatelia na h....., no nastasie mame slobodu a mozeme si zamestnavatela zvolit.
A to ja nie som zamestnavatel, aby si zas niekto nemyslel, ze sa lutujem. Ja sa len pohybujem presne medzi zamestnancom a zamestnavatelom a vidim, co obnasa kazda jedna strana.
@katarinaba svätá pravda.
ja by som to povedala takto, buď rada, že ťa zamestnávateľ zamestnáva a dáva ti prácu. lebo nemusí.
veď si založ firmu a uvidíš, či budeš zamestnávať ľudí, čo si myslia, že ti môžu pozerať do účtovníctva tvojej vlastnej firmy
@user62056819 0.6 * 0.01 = 0.006... 0.06 je 6% nie?
@martul
@katarinaba ale toto je uplne bezne=stazovat sa, si vezmite ako sa zmenil danovy bonus, pred par rokmi to bolo par susnov a dobre bolo, zvysili to = ok dobre, dlhy sa urobili, firmam mesta vsetko, co sa dalo pozvysovali, okamzite = ale prisla nejaka uprava, znizilo sa a uz sa len papulujeeee.. ako im beru a znizuju. TO je vzdy tak. My sme mali takto chalana, robil za dvoch, dostal plat za dvoch, ked sa zacal flakat = znizili sme mu plat, zobrali dalsich ludi aby stihal atd = a nechapal, ze ma menej roboty = tym dostane aj nizsiu mzdu. Dovtedy nastavujem vstko na nizko, vsetko povinne. Odmeny dam vyssie. Uz taku chybu, ze niekoho "preplatim", len tak, bez jasnej dohody co cakam a za kolko, sa nestane. A ten skostnateny system, problemoveho zamestnanca prepustit, to je pomaly trestny cin. Odstupne, odchodne, natahovacky, dotahovacky, take a onake pokarhania, mesiace cakat... Mame malu fluktuaciu, ale ja sa necudujem, firmam kde robime mzdy,ze proste beru dohodarov, nechcu ludi na TPP? alebo si daju pozor, aby mali dobu urcitu, ukoncuju pomery napr. aj v skusobnej dobe atd... Poznam tu v okoli firmu (vidim to na zivotopisoch), kde fakt vela ludi robilo, a tesne pred ukoncenim skusobnej, ich prepustia.

Uctovnictvo nie je bezne pristupne pre zamestnancov, ktory s nim nepracuju. Ako by si si to predstavovala? Ze prides na ekonomicke oddelenie a povies,dobry den, poprosim vypis prijmov a vydavkov a vypisy na co ide socialny fond? Toto ani neskusaj.