icon

Má zamestnávateľ právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie?

1lucinka123
18. sep 2020

Ahojte idem si k vám po radu. Tento týždeň som si v práci brala paragraf a bola som na vyšetrení. Veducej som doniesla potvrdený paragraf a teraz odomna žiada prefotenu lekársku správu. Ma na takéto niečo nárok?

Strana
z2
dee01
18. sep 2020

@elian tak v tom prípade treba veriť doktorke, nič s tým neurobiš 🙈😂, lebo , čo ona povie, to musí byť sväté

tslobik
18. sep 2020

@elian ja mam takú skúsenosť, že som išla k odbornému lekárovi, ktorý neordinoval. Stratila som tým čas, keďže mimo mesta pracoviska. Ú obvod.lekara mi priep.potvrdili,ked som to vysvetlila. Normálne by som si vzala pol dna dovolenku, len to bolo v čase keď som na ňu nemala nárok. Moja skúsenosť. Všetko je o ľuďoch. Ak chce byť niekto sviňa, tak bude.

ukulela
18. sep 2020

@elian ale doktorku može kontrolovať nadriadeny orgán, nie zamestnávateľ. A určite nemôže nahliadať do e karty, tam predsa sú aj vyšetrenia, ktoré zamestnanec absolvuje aj bez paragrafu, cez dv, alebo nv. A to nemá prečo vedieť. Okrem toho som presvedčená, že dok nemá dať niekomu info po tlf, či som tam bola, či nie. Ak má zamestnávateľ podozrenie o zneužití priepustky, ma to riešiť oficiálne.

narej
18. sep 2020

Ako sestra na koznej ambulancii - nesmiem v ziadnom pripade orazit priepustku bez vysetrenia

viestta
Odpoveď bola odstránená
jullietka
18. sep 2020

@elian v com je odveci? Zamestnavatel a ani nikto iny okrem dr a prislusnych organov ti nemoze pozerat do zdravotnej karty ani ekarty. Aj keby chcel niekto len ukazat ze tam bol v ten den,napr.na dalsi den mne neukazuje hned vysetrenia ale za cely mesiac .... Cize keby som bola dnes tak mi to ukaze uz buduci mesiac,kedze teraz vidim len august...neviem mozno v inej poistovni to maju inak ale pokial viem az ku koncu mesiacu nahadzuju take veci

elian
18. sep 2020

@jullietka že si zvedavá na moju kartu??? Či čo ??? Ja sa tu nejdem s nikým hádať - som len opísala situáciu ktorej som bola svedkom - už ako to naozaj je netuším - ja robím v štátnej správe tu nie je žiaden problém s paragrafmi u lekára- aspoň dáka výhoda

tslobik
18. sep 2020

@elian lebo tam vedia, že si to nemôžu dovoliť. Horšie u súkromníkov.

simca06022011
18. sep 2020

@1lucinka123 nie nemá

budemmamca
19. sep 2020
simca06022011
19. sep 2020

@viestta to zalezi len od lekára, niekedy aj iba od ochoty sestričky, zase oni vedia podľa objednávok atď preveriť že ten pacient tam naozaj v čakal pol dna... A nemohol byť vyšetrení, dostane nový termín 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
19. sep 2020

@viestta kde hovorim o nejakych ziadostiach? vyjadrila som sa k tomu davaniu Pciek za cakanie pol dnove v cakarni, ked clovek nie je vysetreny nakoniec.. ked raz ma zamestnanec Pcko od lekara, zamestnavatel vobec nema pravo riesit, ci tam bol 5minut albeo pol dna. Ine by bolo, keby sam zamestnanec povedal, ze pride o hodinu, lebo je objednany na cas a ten by napr. vobec neprisiel, alebo maju pravidlo vo firme, ze Pcka su napr. na pol dna atd... lebo "nevyhnutny cas". Ale nik sa nema kde dotazovat lekara, ci tam ten cloek bol. Zase iny pripad je ked mi doniesli od 1 lekarky miesto PNky, 5 Pciek... na cely tyzden :D Tak to bola vec co keby sa nedohodneme, tak riesim s lekarkou. Ale to je ina tema :D

viestta
Odpoveď bola odstránená
tulenka1
19. sep 2020

@simca06022011 dávala som prešetriť návštevu lekára ako zamestnavatel. Obrátila som sa na zriadovatela ambulancie. Oni dotazovali lekára a informáciu ktorú dal lekár mi poskytli.

romanovic
21. sep 2020

Aj ja som robila svojho času v takej firme, že šéfovia manželka "schvalovala", či si mozme zobrať P a dokonca volala do ambulancii a kontrolovala, koľko hodín sme sedeli v cakarni a nútila nás chodiť iba na platené termíny. Dokonca raz zavolala do sv. Alžbety, kde som chodila s dcérou na vyšetrenia kontrastnou látkou, kde sme najprv 4 hodiny čakali izolované v cakarni, potom MR a potom nesmela ísť do kolektívu a úplne vážne sa vyvrieskala na doktora, že tieto vyšetrenia majú robiť v noci 🤦‍♀️ Doktor jej odporučil volat do úplne inej ambulancie 😂. Robila všetky peklo zo života a po roku som dala výpoveď.

kirjaklambrid
21. sep 2020

@1lucinka123 som zamestnávateľ a ani by mi to nenapadlo. A nie nemám právo, ani len nahliadnuť do tak súkromnej dokumentácie.

matkahelka
21. sep 2020

@1lucinka123 samozrejme, ze nema na to narok. Ona to urcite vie, len ta skusa, ci to vies aj ty. a to, co pise
@elian je uplna hlupost, zamestnavatel nema pristup do eKarty. viem to z prvej ruky, kedze manzel zamestnava 15 ludi. a taktiez tie priepustky- je to vyslovene na lekarovi. Neexistuje ziadna smernica ani nariadenie, kedy sa priepustka dava/nedava. A tiez to pisem ako overenu info, kedze mam v rodine 2 lekarov a 2 zdravotne sestry (kazdy z nich pracuje v inej ambulancii), ale teda zvacsa to funguje ako pise
@viestta ak clovek uz fyzicky v ambulancii bol, peciatku dostane, aj v pripade, ze lekar ho nevysetril.

Strana
z2