icon

Má zamestnávateľ právo odmietnuť letnú dovolenku?

dominikaakinimod
1. júl 2024

Viete mi niekto poradit ci ma zamestnavatel pravo nedat v lete dovolenku na ktoru mam narok z dovodu ze nema kto robit?

Strana
z2
elanor
1. júl 2024

ano, ma.
a to s tym "mas narok" je velmi diskutabilne... otazne co pod tym myslis ty, a druha vec je co za tym vidi ZP.

dominikaakinimod
autor
1. júl 2024

@elanor takze mi nemusi umoznit čerpat dovolenku?

elanor
1. júl 2024

@dominikaakinimod nie nemusi ti umoznit nutne cerpat dovolnenku cez leto, moze ti ju umoznit inokedy, resp. ti ju moze aj nariadit cerpat v jemu vyhovujucom termine, akurat ti to musi oznamit aspon 14 dni dopredu.

rozculena
1. júl 2024

ĹUDIA!!! PREČO NEČÍTATE ZP???????????????????????????
potom by ste nemuseli zadávať na koňa triviálne otázky a ukazovať,akí ste blbí

dominikaakinimod
autor
2. júl 2024

@rozculena no podla mna ak si niekto v niečom nieje isty a opyta sa, kto chce ten odpovie. Blba si akurat ty že s vyjadruješ k niečemu takymto štýlom musíš byť odveci človek. Nikto ti nekázal sa vyjadrovať na fóre keď odpovedať nevieš a napíšeš zbytočnosť😂

eva233
2. júl 2024

@dominikaakinimod kedy ste si žiadali o dovolenku.... Už je schválená? Máte zaplatený zájazd?
Ano zamestnávateľ má právo neschválit dovolenku, zrušiť vám schválenú dovolenku dokonca ak mu na dovolenke zodvihnete aj stiahnuť vás do prace z dovolenky.
Treba si prečítať zákonník práce

luliu
2. júl 2024

@dominikaakinimod zamestnavatel môže manipulovať s celou tvojou dovolenkou a ano, nemusí ti schváliť letnú dovolenku

januska12323
2. júl 2024

Nie je žiadny zákonný dôvod na letnú dovolenku

dominikaakinimod
autor
2. júl 2024

@januska12323
@eva233
@luliu
Ďakujem za odpoveď žienky 🙂 u nás je celkovo problém s čerpaním dovolenky s kapacitných dovodov. A každý z nás má ešte vela dní tak ma zaujímalo či keď robíš 12 h služby nemáš nárok na dva týždne v kuse.

janagem
2. júl 2024

@dominikaakinimod máš nárok na dva týždne v kuse, ale zamestnávateľ má nárok určiť termin

tykat
2. júl 2024

@dominikaakinimod ... jedna vynimka tusim bola ked mas este zostatkovu tj.minulorocnu dovolenku. Ak zamestnavatel neurci jej cerpanie do 30.6. tak si zamestanec moze urcit jej cerpanie sam.

ajusa12
2. júl 2024

Len pozor, dovolenka podľa zákonníka práce je 8 hod na deň, lebo taky je denny pracovny fond. Plus mínus, lebo sú aj 7:45, v nepretržitej prevádzke....12 stky sú bežná prax, ale pri čerpaní dovolenky to nefunguje tak, že jeden deň ťahať 12stku, ďalší deň voľno podľa rozpisu takže dáš si 1 deň dovolenky za tu 12stku, druhý deň je voľný, čiže dovolenku usetris. Nie tak to nefunguje. 1 deň dovolenky 8 hod, zvyšných 4 hod ti akoby chyba, čiže sa rozrata ako pol dna dovolenky. Čiže 12 hodinová šaichta sa ráta ako 1,5 dňa dovolenky. Čiže týždeň dovolenky vkuse je 5x8 hodín. Nie 5x12. A tiež dôležitý fakt. Existuje a minimslny fond hodín za mesiac podľa zákonníka práce, ktorý musíš splniť. Jednoducho ti nesmie chýbať ani 10 minút,mala by si absenciu. Zakonnik práce je tu nielen pre zamestnancov, ale aj pre zamestnávateľov. Mame v práci jednu kolegynu ktorá si svojvoľne odchádzaskor z prace a neskôr prichádza, a 3 mesiace po sebe jej chýbali hodiny. A nie trochu, ale 20 hodín. Zatiaľ jej pohrozili, stiahli dovolenku, aby sa vykryli chybajuce hodiny, ale keď to bude robiť naďalej, je to dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. V podstate už pri prvom raze ju mohli vyhodiť.

dominikaakinimod
autor
2. júl 2024

@ajusa12 dakujem velmi pekne
No o hodiny núdza nieje za jún mam + 40

monikkatt
2. júl 2024

@rozculena si si nedala lieky? Co sa tu rozculujes.. lebo ty vies uuuuplne vsetko ze? Vsade bola, vsetko videla😅

tykat
2. júl 2024

@rozculena ono nie kazdy sa v zakonoch orientuje, castokrat ani zamestnavatel ZP neovlada.

Mne tiez jedna mudra pani pravnicka zo socialky splechla ze kebyze som ovladala ZP tak mi je jasne ze na platenu PN nemam narok (islo o ochrannu lehotu pri skonceni TPP u tehotnej zamestnankyne). ZP som mala nastudovany ale oponovat som jej nevedela. Nie som HR ani pravnicka
Stacilo napisat na forum a ozvala sa mi mamicka na MD-pravnicka ktora mi poradila a zrazu som narok mala, a vyslovene v zmysle ZP aj ked to tam nenajdes.
Totiz ZP hovoril o tom ze pri ukonceni PP u tehotnej ja ochranna doba 6 mesiacov. Ja som ukoncila PP ako tehotna ale potom som po 2-3t potratila. A nasledne som asi o mesiac vazne ochorela (hospitalizacia, dlhodoba liecba).
Pravnicka zo socialky mi povedala ze narok nemam kedze tehotna nie som. A pravnicka z fora mi poradila ze "v case ukoncenia PP som tehotna bola a nikde v ZP sa nepise ze tehotenstvo musi byt ukoncene porodom takze pre mna plati ochranna lehota 6 mesiacov" S tym som prisla na socialku a museli mi vsetko spatne doplatit. Kebyze sklopim usi tak mi to nedoplatia a pani pravnicka na socialke by dalej ludi odkazovala na ZP.

rawmamka
2. júl 2024

@monikkatt Má jeden z najvýstižnejších nickov tu na MK 😀 .... čo iné by mala robiť ako sa cholericky rozčuľovať ? 😉

dennissa16
2. júl 2024

@rozculena asi si aj konto na MK zakladala rozčúlená z nejakého dôvodu, že?

tiika
2. júl 2024

@dominikaakinimod
@ajusa12
Dovolenka sa podľa ZP počíta na týždne, väčšinou 4 či 5. Žiadne dni, či hodiny. Takze z naplánovaných pracovných zmien sa vypočíta priemerny počet dni pripadajúci za týždeň. Týždeň dovolenky potom zodpovedá napr.3,5 dnom;spolu3,5x5=17,5dni.

Pokial je tvoja prac.zmena 11,5h, tak i jeden deň dovolenky zodpovedá tomuto času. Ak napr. pracuješ kratky týždeň, tak dovolenku máš 2 dni, pokial dlhy tak 5 dni (i na sob,ned,sviat, pokial ti naň vyšla prac.zmena).
To, že niektori zamestnávatelia či mzdárky to tak nepočítajú je druha vec. Minimálne ti ma dovolenka pokryť prac.zmenu, žiadne chýbajúce hodiny, či “doratavanie” dovolenkou.

tiika
2. júl 2024

@dominikaakinimod zľ ti ma povinnosť určiť čerpanie dovolenky spravidla vcelku, minimálne jedna cast musí byt dva týždne; pokial nesúhlasíš s niečim inym.
Dobu čerpania však určuje on, ma prihliadať na tvoje záujmy. To, že nemá dostatok prac.síl je jeho starosť, ma si to vyriešiť, nemá to byt dôvodom, aby vám dovolenku v priebehu celého roka nenariadil.

medda_beda
2. júl 2024

@rozculena Stavím sa žeby si na kopec otázok nedokázala odpovedať ani ty pretože v každej firme je situácia úplne iná.

lakebabe
2. júl 2024

Ak je tu nejaká personalista viete mi povedať ako je to s prenášanim tej dovolenky? Ci sa to nabaluje každý rok alebo prepadne po nejakej dobe? Riešil presne toto iste rodinný príslušník, že nemá kedy čerpať dovolenku,lebo mu ju nikdy neschvalia z kapacitnych dôvodov, len normálne rozmýšľam ci sa nejako časom nevynuluje po roku dvoch

katulienkax
2. júl 2024

Baby mate no hovno zamestnavatelov, ze s vami zametaju takto. Ja som v praci nikdy nemala problem v lete s dovolenkou, iba ludia workoholici ju nemali, ale to je iny dovod. Ale na to treba mat kus kvalifikovanu pracu, kde si ludi vazia

katulienkax
2. júl 2024

@eva233 netreba dvihat zamestnavatelovi telefon na dovolenke, nie je to vasa povinnost ak nevykovavate typ prace, ktory tuto povinnost ma vo vasej zmluve, ale to vy musela byt fest dobre platena praca

tykat
2. júl 2024

@lakebabe dovolenku za predchadzajuci rok treba vycerpat do konca nasledujuceho roka tj. ak zostala nejaka dovolenka z r.2023 tak ju treba vycerpat do konca r.2024.
Ak zamestnavatel nenariadi vycerpanie tejto zostatkovej dovolenky moze si cerpanie urcit zamestnanec. Ak ju do konca roka nevycerpa tak mu dovolenka prepadne. Su tam asi nejake vynimky typu nevycerpal lebo bol PN, MD ale vo vseob. by malo platit co som pisala.

lakebabe
2. júl 2024

@tykat no to sme nevedeli takže čo bola dovolenka za 2022 už ju má prepadnutu. Dobre vedieť nech si to nejako dočerpa aspoň ten minulý rok

tykat
2. júl 2024

@lakebabe u nas vacsinou mzdarka vopred upozornuje ak ma niekto vela minulorocnej dovolenky aby si ju stihol vycerpat lebo mu prepadne.
Dovolenku za 2022 uz ani nema vo vyplatnej paske, skontrolujte, podla mna uz v januari 2024 mu z vyplatnej pasky zo zostatku dovolenky zmizla lebo prepadla

Este mi z toho pripevku vyssie vypadlo
"ak zamestnavatel nenariadi vycerpanie tejto zostatkovej dovolenky DO 30.6. tak si zamestnanec moze urcit cerpanie sam...."

Takze ak ma staru dovolenku z r.2023 a zamestnavatel mu nenariadil jej vycerpanie do 30.6. tak uz si jej cerpanie teraz moze urcit sam.

lakebabe
2. júl 2024

@tykat aspoň to nech sa využije nie to je mala firma o dvoch zamestnancoch takže tam nikdy nemá kto zastúpiť. Ale toto mu poviem nech aspoň ten minulý rok nech si minie

dominikaakinimod
autor
2. júl 2024

@katulienkax no to viem a najviac ma mrzi ze robim pracu kde naplnou je pomahat ludom a potom nemas ani dovolenku aby si si odychla s rodinou... Mne ani tak nejde o tu dovolenku ako o pocit že ti niekto odopiera to na čo máš nárok 😡
Tak ako ďalej postupovať...

eva233
2. júl 2024

@katulienkax ja to viem, ale veľa ľudí nie

eva233
2. júl 2024

@dominikaakinimod ideálne je v takomto prípade žiadať o dovolenku v predstihu, a keď je schválená zaplatiť si pobyt a ak ju zamestnávateľ zruší máš právo žiadať náhradu škody a vtedy to väčšinou nechcu preplatiť tak dovolenku nechaju.
Takisto to čo sa písali baby dohodnúť sa na 2t dovolenky a ideálne v lete respektíve počas prázdnin lebo ak máš deti mal by prihliadať na tvoje záujmy.
Nemáte odbory ktoré by to riešili alebo nejaké plánovanie dovolenky dopredu? Muž tiež robí 12tky aj nočné a majú to rozplanovane všetko na rok dopredu. Teda nie všetku dovolenku aw väčšinu

Strana
z2