Majú absolventi konzervatória a hudobných škôl dobré uplatnenie?
Ahojte,
zaujima ma, ci ste tu niektora, alebo mate kamaratky, ktore maju ukoncene konzervatorium a kludne aj VSMU s hudobnym odborom (cize nie herecky), ci sa vedia realne niekde pracovne uplatnit. A kde?
Pozeram totiz konzervatoria a zistujem, ze tam ucia ti isti pedagogovia, ako aj v ZUSke, cize sa dali na pedagogicku drahu, pritom nasa pani ucitelka napriklad hraje na nastroj fantasticky. Vacsina z nich ma aj kopec titulov, doktoraty...
Povodne sme uvazovali pre dceru konzervatorium, ale teraz som sa trosku zlakla, ze ci sa uplatni tak, aby sa uzivila a hlavne, ci nie je toto vzdelanie extremne limitujuce pre volbu buduceho povolania.
Prosim uzivatelky MK bez osobnych skusenosti, aby mi nepisali, kde by sa potencialne mohla uplatnit, to sme si uz doma prebrali. Naozaj ma zaujimaju realne skusenosti.
Dakujem
Tak moj otec chodil na konzervu , mama chodila, taktiez brat a uplatnenie nulove, možno niekde v zahraniči ak by sa dostala, brat hráva vo Viedni, aj učí, tam su predsa iné platy...ale tu na SK tažko. Možno by mohla učiť ale platovo to je na nič.
Možno patrím do skupiny, od ktorych nečaká odpoveď, ale môj kolega ma skončené konzervatórium na akordeóne, následne vyštudoval medicínu a pracuje ako lekár. Chcem tým povedať iba to, že možnosti sú, aj keď časom sa rozhodne ísť iným smerom.
Sesternica - dorobila si chramovu hudbu, zvladala aj spev, dirigovanie zboru, gregorianske choraly. Je v tejto oblasti velmi mala konkurencia, su velmi ziadani takyto ludia a na celom Slovensku je ich malo. Pritom kazda svadba ci v evanjelickom ci katolickom chrame odmieta byt potichu, no a nevpustia len tak kohokolvek aby si sadol casto za vzacny organovy nastroj.
Neviem, či to bude pre teba zaujímavé, ale sledujem na YouTube podcast Na káve s Barborou Botošovou. Rómska primáška, skupina, projekty, práca s deťmi. Pozýva si rôznych zaujímavých muzikantov (nielen rómskych) a tam môžeš vidieť, ako postupovali, čo a kde študovali, tu či vonku, čím sa živia...
Známa sa po štúdiu konzervatória zamestnala vo filharmónii v Košiciach. Hrala na husle, po 20tich rokoch a zdravotných problémoch s chrbticou a rukou - proste uťahala sa so sláčikom, prešla do školstva a učí v ZUŠke. Teraz je spokojná.
Plus veeelmi záleží aké má plány do budúcnosti po štúdiu. Väčšie možnosti zamestnania ponúkajú "Veľké "telesá" vo väčších mestách, plus zahraničie. Ak z takého nepochádza a nechce sa presťahovať za prácou, potom jedine v doma dostupných možnostiach a to býva ZUŠ. Ďalšou možnosťou je založiť niečo vlastné - kapelu/kvarteto a pod.
Akurát ukončujem 4. ročník konzervatória a učím v ZUŠ. Mám ukončenú aj VŠ a učím aj na strednej škole. Mne učenie v ZUŠ ako privyrobenie dosť pomáha. Môj snúbenec má konzervatórium a ukončené VŠMU a učí v dvoch ZUŠ-kách a platovo si nesťažuje, má uznanú atestáciu, čiže je na druhom najvyššom platovom stupni, ja si takisto nesťažujem... Kto chce, si prácu nájde, ale musí ho to aj baviť.
A kolko teda cinia vase prijmy, urcite by nam tato info pomohla pri rozhodovani. Dakujem
Akurát ukončujem 4. ročník konzervatória a učím v ZUŠ. Mám ukončenú aj VŠ a učím aj na strednej škole. Mne učenie v ZUŠ ako privyrobenie dosť pomáha. Môj snúbenec má konzervatórium a ukončené VŠMU a učí v dvoch ZUŠ-kách a platovo si nesťažuje, má uznanú atestáciu, čiže je na druhom najvyššom platovom stupni, ja si takisto nesťažujem... Kto chce, si prácu nájde, ale musí ho to aj baviť.

Sestra ma konzervu, nic s tym nerobi, nastastie si ju robila popri "normalnej" vyuzitelnej VS. Svagor ma VSMU, uplatnenie nula, nerobi s tym nic, lebo ze ucit nechce. Dalsia kamoska s konzervou zatial ciastocny uvazok v ZUSke. No, ak je to dcerin sen, asi nedonutis vybrat nieco ine... Ale ano, treba pocitat s tym ze uplatnenie slabsie no a zaplatenie este slabsie.