icon

Majú právo ma počas OČR vyhodiť?

mimuska125
16. apr 2020

Ahojte žienky idem k Vám po radu.Momentalne je situácia na Slovensku aká je a veľa z nás nemôže pracovať koli zavretým školam a škôlkam. Už mesiac sme doma a snažíme sa byť najlepšie ako vieme. Pomáhať a starať sa o naše deti. Aj na úkor financií atd.Je smutné preto že môj zamestnávateľ to nechápe.. A silou mocou ma chce dostať do práce. Tie hlúpe pripomienky kolegýň a vedenia. Ako odmakate tam roky ani raz nemarodujete snažíte sa.. A zrazu pride korona a bud pôjdete do prace alebo vyhrážky ze Vas vyhodia. Maju na toto právo?? Vyhodiť ma? Ďakujem

mondolina
18. apr 2020

@maciatkolulu
Určite niekto pred 7 rokmi tušil( keď som začala vykonávať túto prácu) že tu bude toto, čo tu ešte nebolo, teda pred 100 rokmi niečo podobné bolo, ale bol iný svet.
Toto je moja prvá očr nie v tomto povolaní, ale v celom živote.
Netreba hodnotiť čierno-bielo.

maciatkolulu
18. apr 2020

@mondolina nie, určite nikto netušil co bude, ale myslím, že pri povolaniach ako takých sa dá predpokladať.. To ma dosť logiku. Ono kebyže si sekretárka, pripadne upratovačka, knihovnícka, manažérka, tak nie, nie si až tak potrebná v práci v krízových stavoch, ku ktorým vždy môže dosť, takže sa predpokladá, keď sa vstupuje do služby, zamestnania, že je človek v pohotovosti. Ci v prípade hromadných nešťastí, vojen, prírodných katastrof atď... Asi rozumieš, že tu nejde len o virus

mondolina
18. apr 2020

@maciatkolulu
Čo na tom nechápeš že ja som mala až doteraz starostlivosť o maloleté dieťa zabezpečené, a ostatné budem riešiť keď to príde. To bolo na margo toho, že sú ženy na očr aj so staršími deťmi+ plus zdôvodnenie.
A nie že som mala rátať s tým že bude raz vojna a kde dám dieťa 👍🤔

maciatkolulu
18. apr 2020

@mondolina ja som nikde nepísala, že nerozumiem, práveže rozumiem, až moc😉👍

evittam
18. apr 2020

@mimuska125 A keby všetky tie kolegyne museli zostať doma ako ty?! Ano moze ti zamestnavatel dat vypoved.
Btw.mam 12rocneho syna. Nikdy som pri nom nestravila poldna pri učení a ani teraz. Co trošku samostatnosti pre to dieta? A kto ta tu kde urazil? Pozri ak si zmierená s tým ze pravdepodobne prides o prácu a mozno po všetkom dlho žiadnu mat nebudes tak nie je o com..
@maciatkolulu Ale prd ma a nie rovnako vysoku OCR ako plat.
@medulienka81 Cisty alibizmus. V štýle " po mne potopa". Som zvedava na koho by si nadávala keby si prisla na pohotovost a 'zatvorene" lebo matky a otcovia su doma...A nikto ta nesudi. Ale tvoje argumenty su cez..Ake ma diagnózy? Ako pisem-co keby ti nemal kto pomôcť len kvoli podobnému prístupu ako mas ty?

maciatkolulu
18. apr 2020

@evittam som rada, že niekto chápe.... Ze sú isté osoby, ktorej aj napriek tomu, že sú matky a otcovia pracujú a nejde iba o lekárov, sestry...

medulienka81
18. apr 2020

@evittam staraj sa o seba hlavne

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 Ja diskutujem vo verejnej diskusii. Cize ty si hlavne rozkazuj doma a nie ludom ktorých nepoznas. Vďaka.

medulienka81
18. apr 2020

@evittam tak nemudruj co a ako, každý žije tak ako uzná za vhodné

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 Este raz-drz sa toho co si odporúčala mne. Ja slusne diskutujem. Nikde nemudrujem len pri prístupe ako mas ty by ti nemal kto pomoct ci na pohotovosti ci keby ti horel dom. Ale ano ideme zit ako uzname za vhodne. Pekny vecer.

medulienka81
18. apr 2020

@evittam ja neodporúčam ja žijem a nestarám sa do nikoho. Každý má nato svoj názor, takže ži a nechaj žiť

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 Ale ja sa nikde do nikoho nestarám. Ty tu skáčes do slušných ludi a staráš sa do nich. Ja len reagujem.

medulienka81
18. apr 2020

@evittam ja som si písala s autorkou, zrazu čítam útočivy text na mňa od teba. Zato ze som so svojimi deťmi doma, v práci som zastupitelna a kolegyňa ma dospelého syna. Súhlasila som s autorkou. Nič viac.

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 Ty tu vypisujes ako maju narok byt s deťmi doma. Tak ok-vsetci. Či keby si prisla na pohotovost ci volala zachranku lebo sa niečo stane tvojmu dieťaťu ci niekomu inemu a povedia ti "bohuzial ludia su na OCR a rob co uznas za vhodne"...tak čo-to uz by bola ta doktorka co by neprisla asi za ....o tom píšem. Nič viac.

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 Nikde som na teba neútočila. Vyjadrila som nazor. Ano TY a TY a TY a po tebe nikto. No co uz. Aj na takých slnko svieti.
Ja pisem o tom, ze to nie je take jednoduché ze teraz všetci sedme doma lebo ty ci ja mozeme.

evittam
18. apr 2020

@medulienka81 A ano mas právo byť doma ako ma zamestnavatel právo si nájsť niekoho ineho ked potrebuje lebo ty mas právo. A taktiež ti moze dat výpoveď podla ZP. Cize je to aj o komunikácii so zamestnávateľom lebo ako mas práva mas aj povinnosti. Aby sa potom ludia nedivili ze budu bez práce. Da sa byt aj ustretovy ak si to zamestnavatel zaslúži.

fathi
18. apr 2020

@mimuska125 nemôžu Vás vyhodit. A kaslite na zavistlive reakcie 😀😉 https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v...

evittam
18. apr 2020

@fathi Co jej akoze závidíme? 😀😀😀

maciatkolulu
18. apr 2020

@fathi úprimne, ja nezávidím, ja neriešim totižto vôbec ocr keďže som doma a nie na SK, ale je to dosť zvláštne, lebo reálne kebyže ma každý takýto prístup ale nebudem sa opakovať, kto chce pochopí.

maciatkolulu
18. apr 2020

@fathi a naozaj reálne závidieť niekomu ocr predavačky, no neviem... Ale ok😉závidieť, to, že keď sa niekto vráti do prace ho "zožerú" kolegovia a keď bude zamestnávateľ chcieť, tak si cestu k vyprevadeniu nájde, tomu ver. Ale nakoniec autorka aj tak chcela odísť, len to mala urobiť viac fér.

fathi
18. apr 2020

Nuz ta pani sa pytala jednu otazku - ci ju mozu pocas OČR vyhodit. Na to su tri mozne odpovede - ano/nie/neviem. S vylucenim odpovede neviem, nakolko ked nieco neviem, logicky to nekomentujem 😀😉. Nepytala sa na nazor ci to jej dieta zvladne, nechcela moralizovanie, ani sudenie, ani dalsie rady. Myslim si ze kazdy by si mal pozametat pred vlastnym prahom a riesit seba a svoju financnu sutuaciu. A co by ste jej tak zavideli? Sedenie doma a poberanie Očr, je to 70 percent z cisteho platu, cize uplne v pohode 😀.

evittam
18. apr 2020

@fathi Tak ta sklamem-odpoved co som dala na jej otazku plati. A dalej naozaj predavačke nezávidím 70% čistého platu ani ak sedi doma na zadku. Nemam totiz preco.😉

fathi
18. apr 2020

@evittam to je v pohode, nie som sklamaná. 😀Myslím že v tom článku je jasne napísané že výpoveď dostať nemôže. 😎 To je super keď nezávidíte, závisť je strašná vec..

evittam
18. apr 2020

@fathi To je článok. Naštuduj si ZP. A neviem kde si prišla k tomu, ze niekomu nieco závidíme.

fathi
18. apr 2020

@evittam Zákonník práce sa menil, páči sa! https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/n...

fathi
18. apr 2020

Inak ak fakt nezavidite, nevidim problem. Ja bezne ak niekomu nezavidim, nepotrebujem to dokazovat ani vysvetlovat, ani ked ma z toho podozrievaju ❤

maciatkolulu
19. apr 2020

@fathi samozrejme, že sú dôležité okolností ocr, ak niekto musí byť doma, lebo ma 3 a 5 ročne dieťa, tak sa na to inak pozerajú zemestbavatelia a aj kolegovia ako na matku 10 a viac ročného a tobôž na pozícii, ktorá je teraz žiadaná a ver, či nie, má to priamy vplyv na ďalšie fungovanie v práci. Lebo ocr a korona tu nebudú večne a zákonník práce, či pôvodný a ci nový, jej už nepomôže a ako samozivitel, čo je sám s dieťaťom, dlhodobo, hoci teda autorka v iných témach písala, že sa chce snazit o bábätko, ale to nie je podstatné, prácu potrebuje. A ak nie, tak nemusí nič riešiť. Myslím, aspoň môj názor, dosť napísané k téme. Veľmi jednoduché. A opäť píšem, ja som doma,nepracujem a aj kebyže nie, tak závidieť 70%z z platu predavača???? Ako samozivitel si nechty obhryzam a nespavam. Viem o com píšem, dlhodobo som sa starala(ano reálne dlhodobo, bez priatela😉) o dve deti sama.

fathi
19. apr 2020

@maciatkolulu Och títo experti od klávesnice mi taak chýbali ako som tu nebola niekoľko rokov... 🙈😂. Tak za prvé - nemáte ani sajnu ani o povahe jej dieťaťa, či môže ostať doma samé, ani o nadriadených a kolegoch a už ste vytvorili hororový roman v ktorom ju zožerú, vyrazia, umrie od hladu a ešte je aj nemorálna. Samozrejme vidíte aj do jej platu čo je další nonsens, pretože niekde predavačky zarábajú celkom slušne 😉.To všetko ste si vycucali z jedinej otázky ktorú sa pýtala, či majú právo ju vyhodiť počas OČR. Na ktorú ste jej mimochodom odpovedali nesprávne. Nemôžu ju vyhodiť a či si jej zamestnávateľ nájde spôsob to už prosím nechajte na neho . A tiež nechápem prečo sem ťaháte váš príbeh ktorý nikoho nezaujíma. Všetky sa snáď snažíme byť čo najlepšie matky. Ale inak pekne od vás že Vám tak strašne záleží na budúcnosti ženy ktorú ste zhejtovali pod čiernu zem. 😀

rojko
19. apr 2020

@mimuska125 tiež pracujem v obchode. Zamestnávateľ vás môže vyhodiť, dôvod sa vždy nájde. Zdravie je prvoradé, súhlasím s vami, ale peniaze treba tiež. Nečítala som všetky komentáre, najlepšie je sa dohodnúť sa s vedením, budete vedieť na čom ste.

ajka0207
19. apr 2020

@mimuska125 10 rocne dieta by uz mohlo zvladnut byt doma same? Mozno nejaka dohoda ze budes robit na polovicny uvazok?