icon

Mala by som skúsiť učiteľstvo?

8. sep 2025

Ahojte, potrebujem poradiť.

V septembri 2024 som začala pracovať v špeciálnej základnej škole ako pomocná vychovávateľka.
Sen bol spraviť si učiteľstvo pre primárne vzdelávanie a učiť na klasickej ZŠ prvý stupeň.
Som v špecke druhý rok, no úprimne neviem, či je školstvo pre mňa. Som neskutočne vyčerpaná bez energie do života, nemám už chuť a náladu na nič. Bojím sa, že toto nie je špeciálnou školou ale školou ako takou.
Myslíte si, že mám učiteľstvo skúsiť? Alebo ak som vyčerpaná už po prvom roku, ísť radšej iným smerom?

sella38
8. sep 2025

Za mna nie, v skolstve bude stale horsie a horsie. Ja aktualne rozmyslam o definitivnom odchode po 10tich rokoch.

michaela789
8. sep 2025

Ak máš čo i len najmenšiu pochybnosť, nechoď do toho. Je to tá najťažšia práca, akú som kedy robila (a to som robila ozaj kadečo) a pokiaľ sa pre ňu nenarodíš, budeš trpieť ako blázon, veľmi rýchlo zhoríš ako suchá slamka.
V deň odchodu som doslova plakala od šťastia a úľavy. Nikdy viac a klobúk dole pred každým, kto je ráno schopný vstať a ísť toto robiť.

anonym_cabbf1
8. sep 2025

ak máš takýto pocit, pravdepodobne sama už cítiš, že táto práca nie je pre teba....

vkatush
8. sep 2025

Málo ktoré spolužiačky ostali v školstve.
Niektoré ani len nenastúpili, keď zistili reálne podmienky. Mnohé vydržali 1-2-3 roky a radšej úplne zmenili smerovanie.
Áno, je to náročné psychicky, niekedy aj fyzicky, človek je vyčerpaný, ohučaný, bez energie a to mu ešte treba robiť prípravy a agendu. Fakt som zvedavá, kto bude v tomto systéme učiť naše deti.
Ale ak sa tak cítiš, menila by som.
Ja som si prvé roky užila, aj keď som nadávala každý druhý deň 😅 ale mala som skvelé deti, rodičov, vedenie.
Keď sa vrátim po materskej, dám tomu rok a uvidíme. Moje zdravie mi bude prednejšie ako práca.

gomak
8. sep 2025
@vkatush

Málo ktoré spolužiačky ostali v školstve.
Niektoré ani len nenastúpili, keď zistili reálne podmienky. Mnohé vydržali 1-2-3 roky a radšej úplne zmenili smerovanie.
Áno, je to náročné psychicky, niekedy aj fyzicky, človek je vyčerpaný, ohučaný, bez energie a to mu ešte treba robiť prípravy a agendu. Fakt som zvedavá, kto bude v tomto systéme učiť naše deti.
Ale ak sa tak cítiš, menila by som.
Ja som si prvé roky užila, aj keď som nadávala každý druhý deň 😅 ale mala som skvelé deti, rodičov, vedenie.
Keď sa vrátim po materskej, dám tomu rok a uvidíme. Moje zdravie mi bude prednejšie ako práca.

@vkatush a kde ste sa zamestnali po školstve? Samozrejme, ak sa smiem spýtať...

kaktusik007
8. sep 2025

no ale vies, porovnavat pomocnu vychovavatelku v specke s ucitelkou primarneho vzdelavania je trosku ehmm.... zvlastne 🙂

ja som v skolstve, po 20tich rokoch v korporate... a neviem si vynachvalit.... studujem specialnu pedagogiku, a robim asistentku - na klasickej zakladke. Specku skolu by som nedala - aj ked to studujem. Robit asistentku v triede, kde je 1 s PAS, alebo kde je niekolko deti s dys - je uplne nieco ine, ako mat celu triedu s mentalnym postihnutim - ci uz len A variant. A rovnako by som nedala ani robit vychovavatelku v SKD - staci mi, ked tam musim suplovat.

kaktusik007
8. sep 2025

tym som ti chcela povedat -- ak si vzdy chcela byt ucitelka prveho stupna, chod do toho... podaj si prihlasku na VS, ale zmen pracu ---- specialna skola naozaj nemusi byt pre teba