Mám čerpať dovolenku alebo náhradné voľno?

drahusa333
24. nov 2023

Konci mi zmluva v praci na dobu urcitu. Mam natahanych okolo 40hodin navyse a 11,5dni dovolenky. Co sa mi oplati cerpat este pocas zmluvy viac? Dovolenku alebo tie hodiny ktore mam uz odrobene? Zvysok mi preplatia. Veduca tvrdi ze si mam cerpat dovolenku a hodiny si dat preplatit....ja neviem. Dakujem za kazdu radu

9gabi9
24. nov 2023

@drahusa333
Spravidla by sa ti malo viac oplatiť čerpať dovolenku. Pretože pri preplateni nadčasov dostanes k zaplatenej mzde za nadcas aj príplatok za nadčas +25% z priemerného zárobku. Pri rizikových prácach až 35%.

Avšak nemusí to platiť plošne. Netuším aký máš koeficient na preplatenie dovolenky. Pri zárobkoch, kde sa tvoja mesačná mzda pohybuje každý mesiac cca v rovnakej sume sa tento koeficient hýbe v približne v rovnakých sumách za každý kvartál. Avšak ak dostávas rôzne odmeny, 13. plat, či akékoľvek iné variabilné zložky mzdy, môže byť aj tvoj dovolenkový koeficient vyšší (Tzn. jeden mesiac sa ti darí a dostaneš turbo dobrú výplatu a iný mesiac dostaneš podstatne menej). A v tom prípade sa ti možno oplatí viac čerpať nadčasy ako dovolenku.

Je veľmi ťažké a nepresné poradiť takto na diaľku.

domkakvet
24. nov 2023

@drahusa333 dovolenku ti budu musiet preplatit a nadcasy ti nemusia preplatit, zalezi aky mate vztah.

ibrunova
24. nov 2023

Ja by som si vyčerpala tie nadčasy a dovolenku preplatiť.

drahusa333
autor
24. nov 2023

@9gabi9 dakujem, pracujem kazdy rok na dobu urcitu 6-8 mesiacov ako dlho trva sezona, ziadne odmeny, 13 platy nehrozia😉