icon

Mám dať výpoveď v štátnej správe?

21. jún 2024

Ahojte, pracujem v štátnej správe približne 4 roky (Mám VŠ, 36 rokov, plat cca 1200 v hrubom, bývam v Trnavskom kraji, anglicky jazyk ovládam na úrovni A2). Svoju prácu mám naozaj rada, aj keď som tabuľkovo zaradená veľmi nízko a naozaj mám väčšie ambície. Na oddelení (sme čisto ženský kolektív cca 30 žien ), patrím medzi najmladšie. Pred takmer 2 rokmi nám zmenili riaditeľa odboru, chcela som sa pred ním šplhnúť (veľká chyba) a ukázala som mu, čo všetko dokážem. Odvtedy na mňa hádže množstvo povinnosti, reálne pracujem za 3-4 ľudí. To čo nestihnem kvôli klientom v práci, dokončujem doma po nociach. Stane sa, že ešte o 2hej ráno pracujem. Nechcem dehonestovať svoje kolegyne, ale ako zamestnankyne sú neschopné, nedokážu pracovať so základnými systémami v počítači, nerozumejú interným normám a metodikám. A keďže väčšina z nich je tesne pred dôchodkom, nemajú žiadne ambície niečo na oddelení zmeniť a zlepšiť ho. Pracujú do výšky svojich platov a keď padne 15:00, vypadne im pero z ruky a idú domov (neberú ohľad na ľudí, ktorým pre ich neochotu nemusia byť v termíne vyplatene peniaze ). Som frustrovaná, lebo ma nebaví byť referentkou, myslím si, že mám na viac. Ale riaditeľ sa bojí zo mňa spraviť vedúcu ( o túto pozíciu som prejavila záujem ), lebo nechce túto funkciu zobrať osobe, ktorá tam pracuje 25 rokov. Reálne táto vedúca pracuje o 70% menej, než ja. Na iných oddeleniach sa stávajú ľudia vedúcimi a riaditeľmi pomaly do roka, nakoľko sa tam dohadzujú rodinný príslušníci a kamaráti (vitajte v štátnej správe). Svoju prácu mám naozaj rada, ale každé ráno po príchode do práce prvých 20 minút plačem, keď vidím kolegyne s vyloženými nohami s kávou v ruke, ako klebetia a nemajú čo robiť a ja sa môžem zblázniť lebo nestíham. Mesačne mám cca 60 hodín nadčasov, ktoré nemám zaplatené. Plat tabuľkový, nemám ani väčšie osobné ohodnotenie. V podstate moje postavenie v práci je blbec, ktorý spraví špinavú robotu. Neskutočne chcem odísť, ale mám strach, že nič lepšie nenájdem. Čo mám robiť ?

autor
21. jún 2024

@januska12323 lenže tá práca ma počká, nikto iný ju nespravi.... Robím ju iba ja...v podstate ja viem zastúpiť ktorúkoľvek kolegyňu, ale mňa by vedeli reálne z 30tich zastúpiť max.2 a to tiež nie je všetkom. Nakoľko to nikdy nerobili, trvalo by im dlho sa to naučiť ....

sisa_s
21. jún 2024

Nikto nie je nenahraditelny...

petik22
21. jún 2024

ja by som výpoveď nedávala, ale požiadala by som si o preradenie.

7miriam77
21. jún 2024

@haley7897 ja som použila staré príslovie....každý tomu myslím rozumie. Môj odkaz bol len taky, že človek by si mal vážiť sám seba a nenechať sebou zametať. Ja som typ povahy, čo by som tam už dávno nebola....a autorka príspevku nech sa zariadi podľa svojho uváženia

haley7897
21. jún 2024

@7miriam77 chápem, ja len hovorím, ze to staré príslovie sa vrámci dnešného pracovného trhu aplikovať nedá. Mnohé tu radia rovno len odísť a dúfať v lepšie lebo veď si to zaslúži. To je veľký optimizmus ktorý však nekorešponduje s realitou.

autor
21. jún 2024

@sisa_s jasne, o tom nepochybujem. Len každý sme nahraditelny za inú cenu. Ono by to tam fungovalo, niekto by to spravil, možno nie na 100%, možno iba na 50% a jediný kto by na to doplatil by bol obyčajný človek...

veselo_neveselo
21. jún 2024

Ale ved nevadi, sama pises, ze praca ta pocka. Tak o 3 zavri za sebou dvere, a chod. Praca bide aj zajtra, aj pozajtra.

Je to len o tvojej hlave, myslis ze si nenahraditelna a strasne potrebna, ale nie je to tak. Ziadny urad neprestal fungovat, ked odisiel jeden zamestnanec.

A to nie je, ze ta chcem znizovat. Idd o to, ze ty po tej tretej mozes ist robit ine veci, co ti bud spravia radost, alebo pomozu neskor zarobit lepsie.

Zacni pracovat, za co si platena. Od-do. A volny cas vyuzi na zvysovanie kvalifilacie, mozno networking, nejake sebazdokonalovanie...a vobec nepracuj zadarmo po nociach. Sama si robis sebe zle.

sisa_s
21. jún 2024

Nechodievas v lete na 1-2t na dovolenku? Ako to funguje vtedy?

7miriam77
21. jún 2024

@haley7897 áno, každý radi podľa seba, čo by urobil on v takej situácii, nie každý človek má odvahu....Ja by som už dávno mala iné miesto,no to som ja. Pre mňa je veľmi dôležité byť v práci spokojná a šťastná, keďže tam trávim veľkú časť života. Tak nemám problém riskovať a dať výpoveď. No nie každý človek je taký. Niekto sa trápi aj roky na jednom mieste. Pekný deň

diewcatqoo
21. jún 2024

Mne je z toho, co pises, celkom smiesno. Lebo sa v tom trochu aj vidim - ja som kedysi taka bola v zaciatkoch pracovneho zivota. Tiez som si myslela, ze som extra trieda a ostatni su lietadla. A tiez som pracovala aj za nich, lebo ved praca ma bavi, viem to lepsie ako oni a ze som nenahraditelna, lebo tuto pracu nikto iny okrem mna vo firme nevykonava. A casom som dosla na to, ze je to len moja blbost.
A vies, v com je rozdiel medzi nami? Ze ja som mala vtedy o 10 rokov menej ako ty. Prepac, ale v 36 rokoch byt tak blba a nechat sa takto zneuzivat a este si to obhajovat, ze si nenahraditelna. A este za takyto smiesny plat. Kazdy je nahraditelny - ver mi, naozaj kazdy. A ked pracujes takymto tempom, uz som ti pisala v predoslom prispevku, ze si na super ceste k vyhoreniu. A vtedy naozaj uvidis, ze si nahraditelna velmi lahko.

autor
21. jún 2024

@sisa_s robím počas dovolenky, mam služobný ntb

sisa_s
21. jún 2024

Vidis..dalsia chyba...sama sebe skodis zbytocne

eleanor2510
21. jún 2024

@autorka, prepac, ale poslednym komentárom si ma dostala. ROBIS POCAS DOVOLENKY? no taku ešte nehrali. Priklanam sa k názoru, ze nie si nenahraditeľná, len ty si to o sebe myslis. Keby si to myslelo aj vedenie, davno by ta inak ocenili. Keby si tam niekolko mesiacov nebola, velmi rychlo by ta nahradili. Vypestuj si konečne nejake ZDRAVÉ sebavedomie a nenechaj sa využívať.

lejla77
21. jún 2024

Urob si štatistiku, koľko pracuješ, predlož riaditeľovi a povedz mu nech s tým niečo urobí, alebo nech ti uberie z pracovných povinností. Inak, vypočítaj si aká hodinová mzda ti vychádza

nops
21. jún 2024

V podstate si môžeš sama za to kde si.Zabudni na neplatené nadčasy a robiť doma do 2hej a počas dovolenky,omg.Rob do konca pracovnej doby,potom uprav stôl,NB vypni a nechaj na tom stole a choď domov.Budes robiť systematicky dôsledne ako doteraz,ale iba počas pracovnej doby.Co sa nestihne nie je tvoj problém.Az s tým bude mať problém vedenie,potom to rieš-buď budeš adekvátne ohodnotená alebo povýšená alebo preradená.. alebo skrátka odídeš.Nechápem čo vlastne čakáš od tejto diskusie - na väčšinu názorov reaguješ akoby si fakt nemala na výber a MUSÍŠ

autor
21. jún 2024

@nops ja som iba chcela pocut to, co viem, ze som blbá a nechávam sa zneužívať... Ja si naozaj o sebe nemyslím, ze som viac, ako ostatní a je to iba moja chyba, ze som toto všetko akceptovala a vedenie môj výkon považuje za samozrejmosť. Možno si dokonca myslia, že mňa to teší pracovať tolko...

magic08
21. jún 2024

vedenie je rado, ze ma takuto blbu premotivovanu zamestnankynu, ktora za smiesny peniaz robi počas dovolenky alebo do rana do 2hej. prečo by na tom malo niečo meniť? V statnej to tak proste funguje, vsetci rovnaky plat ale nerovnomerne rozlozene pracovne ulohy. To kde si je len a len tvoja chyba. to ze si o sebe myslis, ze si vo svojom obore nezastupitelna kapacita a ze nikto by pracu nespravil na 100 %, len ty, je zas tvoje vysoke sebavedomie aka si ti uzasna. Nie si a ver ze do mesiaca by mali za teba nahradu. Takze sa trosku unormalizuj a rob co mas do 15.00 max do 16.00, ak uz musis mat nadčasy.
Inak celkom by ma zaujimalo čo za agendu robis, ked su od teba zavisly ti ludia vonku, ale od tvojich kolegyn nie

som_realistka
21. jún 2024

nikto, žiadny šéf, a zvlášť v štátnej správe nebude riešiť, že niektorý zamestnanec robí viac ako má. Zmeniť to môžeš iba Ty. 60 hodín nadčasov je 1/3 tvojho mesačného pracovného času, toľko daruješ svojmu zamestnávateľovi zo svojho života každý mesiac. Stojí ti to za to?

maranco
21. jún 2024

Nie každý sa dokáže odosobniť od práce a robiť len do výšky platu.

Keď vidí že sa dajú robiť veci lepšie, že sú nové možnosti a postupy a vidí že ostatný na to zvysoka kašlú a flákajú. Tak to človeka vnútorne zožiera keď vidí, že sa dajú veci robiť lepšie, modernejšie a kvalitnejšie, ale sa na to kašle a aj vedenie to ignoruje a nevyžaduje od zamestnancov.

Buď sa bude snažiť, vylepšovať, vzdelávať, dorábať nedostatky za iných a aj tak nakoniec to berú ako samozrejmosť, a namiesto pochvaly sa jej vysmejú aká je hlúpa. Veď plat im ide či to urobia dôkladne alebo prácu odfláknu.

Buď klesneš na ich úroveň a budeš mať prácu na "háku" aj svojich klientov, alebo ak sa s s tým nedokážeš vnútorne vyrovnať tak zmeniť prácu, prípadne zmeniť oddelenie kde by si bola zodpovedná len sama za seba, mala svoju agendu a nevidela a nezasahovala do toho čo robia/nerobia ostatný.

luccija
21. jún 2024

Tak načo máš dovolenku, keď pracuješ počas nej?
Porozprávaj sa s nadriadeným čo bude s nadcasmi, tvojim zastupovaním, keď tam chces zostať....si predstav, že by si bola 2 m na PN

baboobchod
21. jún 2024

@diewcatqoo skvelo si to napísala, niečo podobné som sa chystala napísať tiež, tiež mi príde až smutno-vtipný ten autorkin príspevok.

Áno, si blbá, v 36 robiť od vidím do nevidím 4 roky za 1200 v hrubom 🤦🏼‍♀️ nehnevaj sa, ale to je len tvoja blbosť… ani kolegýň, ani šéfa. Načo tam ostávaš, keď už je jasné, že tvoje ambície tam nikdy nebudú naplnené? Šikovná nie si ty, ale tvoji kolegovia a šéf, lebo by boli blbí, keby ťa nevyužili. Radšej po tých nociach doštuduj angličtinu a šup preč. Nemladneš, tak sa tam nezakop naveky.

1gramofon
21. jún 2024

Chyba je hlavne v tebe. Je správne, že pracujú len počas pracovnej doby a pokiaľ si spravia svoju prácu tak je všetko v poriadku a môžu si dat aj kávičku a pohovoriť. Nie je správne niekoho využívať len preto, že je to blbecek a nechá sa využiť. Keby si robila len toľko koľko máš pracovnú dobu, vytvorilo by sa ďalšie pracovné miesto alebo by sa to rozdelilo medzi viaceré kolegyne.
Toto sa deje všade vždy to niekto vyskúša, že sak sprav. V tejto práci sa už pre teba nič nezmení, očakávania budú veľké a bez odmeny.
Sama si potrebuješ uvedomiť co z takého života, keď žiješ celé dni len pre prácu, pričom by si mohla mat za ten istý plat aj súkromný život.

alex49
21. jún 2024

Chápem, že chceš ľuďom robiť dobré a dokončiť svoje veci, ale musíš začať myslieť na seba. Dohodni si stretnutie z vedúcim a oznam mu, že sa cítiš vyhoreta. Bud ti zoberie úlohy a pridelí ich kolegyniam, alebo čoskoro skolabujes a tvoje úlohy bude musieť robiť vedúci, kým niekoho nezaucia. Aj riaditeľ odboru ma nad sebou niekoho, ak on nevie prideľovať úlohy, tak nech to robí iný vedúci. Nemôžeš robiť za troch ludi po nociach a týmto platom. Zachviľu sa znicis.

gazpalm
21. jún 2024

@tykat presne to som urobila ja , stacili 2 tyzdne ocr a sef zistil , ze za mna musia robit 3 ja a to som bola ochotna cele dni im dvihat mobil😁 hned sa mi aj lepsie dychalo v praci a znova sa tam tesim

marcellka32
21. jún 2024

Ty si myslíš, že si nenahraditeľna....ale ver, že si, dala by som výpoveď alebo PN 3 týždne

marcellka32
21. jún 2024

Počas dovolenky???? Ja som vždy mimo sk, mobil vypnutý, sama si to robíš....

deedol
21. jún 2024

baby to tu uz napisali, ale skusim aj ja inymi slovami 🙂 na tvojom mieste by som neodchadzala, ale dodrziavala by som pracovnu zmluvu. tj praca od do, nadcasy ak tak platene, urcite nie 60h mesacne, vikendy a dovolenky (!) volne. ta VS je taka no, tazko sa s tym uplatnit, ale aspon o tebe vypoveda, ze si VS zvladla AJ na urovni A2 je slaba, poobede by si namiesto prace do noci mohla chodit na nejaky kurz.

alenka58
21. jún 2024

štátna správa je taká, nikde sa poriadne nepohla, zažila som že istú prácu po odchode kolegyne nikto nerobil mesiace lebo nevedeli a aj nechceli sa naučiť a nejak sa to všetko neskôr utriaslo, v ŠS je iniciatívny človek obťažujúci.....

b_a_m_b_i
21. jún 2024

Byt tebou tak s VS za 1200 (v hrubom 😲) ani z postele nevstanem

mojemenonikto
21. jún 2024

Veď si si sama odpovedala. Perspektíva kariérneho postupu takmer nulová. Kolektív o ničom, nikto ti nepomôže. Vedúci na teba neprimerane hádže oveľa viac povinností ako na ostatných, takže stojí tiež v podstate za ho.... Povedz mi, čo tam ešte robíš? Jediné čo ťa tam drží je práca. Tak si skús nájsť podobný typ práce, pošli životopisy a uvidíš. Hlavne nebuď sklamaná, keď sa ti to nepodarí hneď na prvý raz. Násť si dobrú prácu chvíľu trvá.