Mám ísť pracovať do zahraničia?
mam dat vypoved ku koncu roku a ist do zahranicia? momentalne mam fajn pracu,nenarobim sa,zarobim tak,ze ked vsetko poplatim,strava,cestovne,sem tam kava..nieco mi zostane (max.200e), nic ma tu vlastne nedrzi, okrem hypoteky...alebo to risknut a za rok si zarobit co na svk za 10 rokov? sice po navrate, neviem ako by to bolo s pracou. Aj ked clovek mieni a niekto meni,vsetky plany 🙂
@sapetka, áno, zarobíš viac, aj niekoľkonásobok. Ale desatnasobok je silne prestrelene, nástupný plat tiež nebýva hneď závratne vysoký a po roku si žiadnu kariéru nevybudujes. Takže áno, zarobíš, viac, lepšie, ale ak chceš ist do zahraničia s nádejou, že za rok zarobíš 10x toľko, čo na SK, tak budeš strašne sklamaná. Keď poviem, že idem na tri roky fakt makať a nič si nedoprajem, budem skrblit ako šialená a po troch rokoch sa zbavím väčšej časti hypotéky, to sa dá. Ale na rok a desatnasobok je proste nereálne.
Kludne do zahraničia... napr. z východu Slovenska o kom tetky babky rozprávajú, tak ten išiel do zahraničia pracovať manuálne, hoc študoval dajakú inú školu... To je jedno, že je to pre nich minimálka, a riadnu časť zarobí agentúra, ale príde späť a má cez 1000ku v čistom mesačne, čo by na Slovensku nezarobil. a to som asi ešte málo napísal.
Choď urcite
@autorka Škoda, že si len diskusiu založila, ale už si sa viac do nej nezapojila. Čiže nevieme, aké máš vzdelanie, akú prácu teraz vykonávaš (píšeš, že sa nenarobíš, ale zarobíš), aké máš jazykové znalosti atď. Keby si s nami diskutovala, ľahšie by sa Ti rozhodovalo, lebo by si videla a zvážila všetky PRE a PROTI. Takže ja by som to zhrnula takto...
Zisti si, aký plat ponúka potenciálny zamestnávateľ (agentúra), odpočítaj od toho daň (odvody) - tak budeš vidieť reálny čistý príjem. Od toho odpočítaj náklady na bývanie + stravu + cestovné a nezabudni odpočítať aj hypotéku, ktorú musíš stále splácať. Ak nebudeš musieť celý rok drieť a popritom živoriť a napriek tomu si odložíš min 1000 Eur (a viac), tak choď. Ale ak by Ti malo ostať 500 Eur, tak sa Ti naozaj neoplatí opustiť dobrú prácu, kde sa nenamakáš a to ešte nevieš, či takú prácu rýchlo nájdeš, keď sa vrátiš po roku zo zahraničia.
@zuzzinka ja v Uk 800 libier za jednoizbak so vsetkym prijmy na urovni 1800 libier ciste ako admin logistiky, 200 strava a 300 zvysne vydaje( oblecenie , crstovne , telefon, kavicka abo restika tak 4 krat za mesuac), 500 libier bokom alebo na investovanie( 600 euro) , Na Slovensku rovnaky byt 600 euro za najom z platu 1000 netto za rivnaku pracu na vychode, 300 strava a 100 sa zvysi na pivko abo nieco , ubohost toto, cize sa mi nikdy nezvysi ani cent na rozdiel od Uk kde clovek odlozil aj 5000 rocne a zil normalny socialny standard. Slovensko uz cenami je na urovni zapadnej byvanie mozno o 200 euro lacnejsie ale jedlo o 100 euro mwsacne drahsie, sluzby su v zahranici tak 1,5 drahsie a restauracie su na Svk uz rovnako drahe ako tam, takze ake vyhody ostali ? jaj lacnejsia palenka, gatulujeme, ja nepijem

@sapetka ...áno, ale nie 10-násobne viac a už vôbec, ak príde do zahraničia na 1 rok a teda má nástupný plat...