Mám nárok na odstupné po rodičovskej dovolenke?
Dobrý deň.Viete mi prosím niekto poradiť?Som na predĺženom rodičáku zo zdravotných dôvodov dieťaťa.V septembri 2025 mi končí.Rada by som sa vrátila do práce,kde som pred materskou odrobila 12 rokov,bohužial,ako slobodná matka môžem pracovať obmedzene,iba ako je škôlka otvorená a zamestnávateľ nieje ochotný mi upraviť pracovnú dobu(písomne som žiadosť nedávala).Keď som sa pýtala na odstupné,tak mi bolo povedané,že na to nemám nárok,kedže oni mi miesto stále držia.Že nárok by som mala iba ak by sa rušilo moje pracovné miesto.Naozaj nemám nárok na žiadne odstupné?Alebo od čoho to závisí?Aj s rodičákom budem u nich zamestnaná takmer 18 rokov a zdá sa mi to nefér,po toľkých rokoch.
Budem vďačná za každú radu 🙂
@lucia1984lvm z webu:
Pokiaľ ide o to, akú úpravu pracovného času môžete navrhnúť zamestnávateľovi Vy, podľa § 164 ods. 2 ZP „Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.“
Z uvedeného vyplýva, že v zásade by zamestnávateľ mal Vašej žiadosti o úpravu pracovného času na 6 hodín vyhovieť. Na takúto úpravu máte, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody u zamestnávateľa, nárok, nie iba do dovŕšenia 6-teho roku veku dieťaťa, ale až do dovŕšenia 15-teho roku veku. O takúto zmenu teda môžete zamestnávateľa požiadať.
Skús požiadať o zmenu písomne, aj keď, ak nechcú, asi si tie "vážne prevádzkové dôvody" nájdu. Ale aspoň vyskúšaš.
@luliu Nieže mne to nevyhovuje,ja nemám kde dať dieťa,to je rozdiel.Predtým,ako som nastúpila na materskú som robievala non-stop aj tri týždne v kuse,keď bolo treba,podotýkam aj s víkedami.Nemala som problém so zastupovaním po celom meste na pobočkách,nikdy som nepovedala nie.To,že mi držia miesto,tak to myslím musia zo zákona každej žene na rodičáku,nie??Ako nechápem tie narážky,že čo ešte ako chcem 🙈Prišla som sem hlavne po radu a nie po výsmech
@lucia1984lvm nikto sa ti nevysmieva. Nárok na odstupné proste nemáš, ak ti nevyhovuje čas práce, keďže výpoveď dávaš ty. Ešte môžeš skúsiť dohodu, aby si mala max. podporu
@aliziana Ďakujem,toto všetko viem,bola som sa informovať aj na inšpektoráte práce a toto isté mi povedali.Že ich povinnosť to nieje,ten zákon chráni aj zamestnávateľa…Evidentne sa ma chcu zbavit 🤷♀️
@lucia1984lvm autorka, prečo by sa ťa mal chcieť zamestnávateľ zbaviť? Povedal to? Umožňuje ti predsa návrat na pôvodné pracovné miesto. Chápem dôvody, pre ktoré to tebe nevyhovuje. Ale nevyhovuje to tebe. Ty nechceš nastúpiť na pôvodné miesto s pôvodnými podmienkami. Zákon chráni nielen zamestnanca, ale aj zamestnávateľa. Prečo by mal chrániť iba jednu stranu? Obe strany majú práva aj povinnosti.
Oni mozno v realite s tebou ani neratali a bola by si dostala vypoved. Avsak tym, ze si uviedla, ze nenastupis si im trochu v tomto dopomohla a ukoncia s tebou pracovny pomer bez problemov. Ale, co ja viem zo skusenosti - po navrate z RD platia malokedy odstupne. Maju na to vseliake klucky ako sa tomu vyhnut

@lucia1984lvm bohužiaľ je to tak, oni ťa z práce neprepúšťajú, môžeš nastúpiť, ak ti nevyhovuje pracovná doba, dáš výpoveď a pri tej nárok na odstupné nemas. A ohladne tohto, či to je nefér.....Je fér, že ti držia xy rokov miesto a tebe to nakoniec nevyhovuje a chces odstupné?