Mám nárok na príplatky za víkend a nočné zmeny?

boba82
14. mar 2011

ahojte,

viete mi niekto poradit, ako je to s priplatkami za vikendy a nocne v praci? Mam narok na nejake priplatky, alebo nie?
Dakujem za odpovede!

jarunka111
14. mar 2011
dorotka66
14. mar 2011

boba82 v tvojom prípade je dôležitá pracovná zmluva a jej presné znenie. zamestnávateľ môže nariadiť zamestnancov prácu nadčas do výšky až 150 hod. a to s jeho súhlasom a bez príplatkov. dôležité jej tiež rozvrhnutie pracovného času, ak je sobota a nedeľa rozvrhnutá do pracovného času sú bezpríplatkové, zamestnávateľ sa však m§že riadiť internými predpismi alebo kolektívnou zmluvou. práca v noci môže byť súčasťou klasickej pracovnej doby...ešte k práci v sobotu a nedeľu, medzi dvomi smenami musí zamestnávateľ zabezpečiť 8 hod. nepretržitého odpočinku. Pri nočnej práci je dôležité, či si na manažérksej pozícii a teda mzdové zvýhodnenie ti nepatrí. ak ťa ešte niečo zaujíma, pýtaj sa 🙂

§ 121
Mzda za prácu nadčas
Na začiatok

(1) Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 35 % jeho priemerného zárobku. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí. Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno počas troch kalendárnych mesiacov alebo v inak dohodnutom období po výkone práce nadčas, patrí zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa prvej vety.

§ 123
Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu
Na začiatok

(1) Zamestnancovi patrí za nočnú prácu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu nočnej práce mzdové zvýhodnenie najmenej 20 % minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň.

(2) S vedúcim zamestnancom možno v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú nočnú prácu. Mzdové zvýhodnenie v takom prípade vedúcemu zamestnancovi nepatrí.