Mám pracovať u priateľa?
Ahojte! Potrebujem poradit. Zijem v oblasti, kde dobra praca nad zlato.
Momentalne mam vybornu pracu, avsak casovo narocnu. Planujeme s priatelom babatko, preto zvazujeme, ze by som pracu zmenila. Nakolko sem sa po materskej uz nevratim.
Mam teda dve moznosti. Prva je super praca, platovo aj casovo, som vsak drobna a chuducka, co prave tu sa vyzaduje ista fyz.sila.
Druha praca je kludna, v stabilnom sektore s moznostou navratu po materskej, ale...moj partner by bol moj nadriadeny.
Ani jeden z nas s tym problem nema, ale bojime sa, ze budu na mna krivo hladiet, ze ma tam dosadil. Zienky, co by ste robili vy?
Neviem, podla mna to nie je dobre robit spolu, najma nie, ked budete mat vztah ako nadriadeny a podriadeny, to nie je podla mna v pohode.
Ja si myslím, že treba oddeľovať súkromný a pracovný život. Keď budete robiť spolu, podľa mna to nebude moc dobre. Ja by som s mužom robiť nechcela, tiež ma mohol po materskej zamestnať, ale je lepšie si ísť vlastnou cestou.
Ak budete denno denne celý deň spolu, nie je to dobrý nápad. Vlastná skúsenosť 😉
Ja som počas RD rok brigádovala v manželovom podniku. Išla som do toho len preto, že to bolo len na určité obdobie a majitelia sú dvaja rovnocenní, takže všetko pracovné som riešila s tým druhým, či už výhrady, pochvaly alebo nejaké delenie práce. Manžel dával len praktické rady a tie som nemala problém prijať 😁 napriek tomu som po čase zistila, že keď už do toho zvnútra vidím, s určitými ich rozhodnutiami, plánmi, výbermi nesúhlasím a dalo by sa to robiť aj efektívnejšie. Dočasne som si ako brigádnik dokázala kusnúť do jazyka a povedať si, že to nie je moja starosť, ale keby to malo byť moje dlhodobé zamestnanie, určite by som bola dotknutá, keby moje objektívne pripomienky na zefektívnenie práce nechcel vziať do úvahy 😄
Bez rozmyslania by som isla k priatelovi.A reci Ti mozu byt ukradnute...kedze planujete dieta bude to aj tvoja firma.Cudujem sa, ze si robila pre cudzieho a dochadzala...
Sme s manzelom 24/7, pracujeme spolu, praca sa nam ciastocne prelina, ale sme rovnocenni. Nechcela by som, aby bol mojim sefom, kazdy z nas ma totiz iny styl prace a ine predstavy o urcitych veciach.
Isla by som do spolocneho podnikania, ale nikdy nie tak, aby mi bol partner nadriadeny. Ked mas vystudovane jazyky, rozmyslala by som skor nad ucenim jazykov. To mozes robit aj online bez ohladu na to, kde byvas. Pripadne ucit v skole, to je casovo idealne pre zenu s detmi.
Do prac.vzťahu nadriadený-podriadená by som nešla. Mňa by utrhlo 😂 ale to mám takú povahu... Papierovo je to tak aj u nás (on konateľ firmy, ja zamestnanec), ale v skutočnosti je to naša spoločná firma, sme si rovnocenní.... A na druhých čo si pomyslia by som nepozerala...
A inak áno, sme drvivú väčšinu dňa spolu... Niekedy je to o nervy 😁, ale už si ani neviem predstaviť, že by sme sa stretávali len večer po práci alebo tak... Pre mňa trávenie spoločného času s blízkymi znamená veľa a keď mám voliť medzi "stráviť skoro celý deň kdesi v nejakej práci, makať pre druhého a mať okolo seba kolegovcov, ktorí proste nie sú moji najbližší" a "tráviť čas s najbližším a makať sami pre seba, na seba", tak jednoznačne volím možnosť č.2... Ten čas o samote si človek vie vymedziť ak to potrebuje... 🙂
U nás v rodine kto podnikal,tak v prvom rade zamestnal rodinu, (samozrejme nie len tak do poctu,ale ľudí ktorí vedia požadovanú prácu vykonávať,)...neboli problémy,skôr by som povedala,že sa snažili pracovať svedomitejsie,ako keby boli v "cudzej" firme,rešpekt tam bol tiez....až potom,sa robili pohovory ,, z vonku" podľa mňa je to úplne normálne,rodičia, tiež podnikáli spolu vyše 20 rokov,teta z ujom tiež,bratranec so ženou tiež....ja nevidím na tom nič zle....práveže to má veľké výhody,kým je dieťa viac doma ako v škôlke,lebo to tak väčšinou je....smelo do toho...
@elizabet173 to bude dalsi level, uz nielen polka bytu ale aj polka firmy 😉
Kašľala by som na to čo si myslia , keď je to jeho firma, ako píšeš, tu na severe je dobrej práce malo a kto chce pracovať , tak sa snaží si aj prácu udržať a nevymýšľajú kvôli nejakej somarine, lebo šéf si dosadil priateľku. Pokiaľ tam nejdeš ako nováčik a správať sa štýlom "a teraz mi to tu patrí " tak si myslím, že nikto s tým nebude mať žiadny problém 🤷 ja som pracovala pre môjho ex a považujem toto obdobie za najlepšie nášho vzťahu, občas som mala problém s nejakými vecami a prosto som si kusla do jazyka a povedala si, je to jeho podnik, nech si robí ako vie , ale doma prišiel zase on za mnou a to už bolo , že prepáč , že som ti dnes povedal toto a tamto v práci a už si ma mojkal 😄😄😄 a zase nebude ti mať za zle, keď budeš musieť niekam ísť s dieťaťom atď atď takže určite výhody tam sú oproti tomu, keď pracuješ pre "cudzieho" ja by som do toho šla určite
V žiadnom prípade , byť tam kde nie je Váš partner a tobôž nie nadriadeny. Je to konflikt záujmov , buď je partner ale.nsdrideny vyberte si. Toto ako vás napadlo? To je cesta na rozchod , budete si nosiť prácu domov. V práci bude hierarchicky nad Vami,musíte plniť Vaše príkazy,doma ste si seberovni. Toto by som zakázala , úplne , nie je to vhodné ani pre jednu zúčastnení stranu. Ostatní si budú myslieť,že Vám nádržiach,buď bude na Vás mäkký ak.tvrdy
Má byť pracovná morálka pre všetkých rovnako a má mať každý rovnaké práva,iba tak firma môže zdravo fungovať,ale nedeje sa to . Váš partner to nebude vedieť ukocirovat a prídu aj hádky doma. Nedá Vám odmenu a Vám to príde neférové a už bude bitka.
Poznala som jedného pána,prosperujúcu firmu mal , išlo mu to.Zena za ním vždy chodila a brala mu peniaze firemné ,že ona môže,lebo je to ich,darmo jej vysvetľoval,že najprv musí poplatky zaplatiť mzdy,réžiu , náklady a potom jej môže dať na kožuch čo ostane , nechápala,rozviedli sa, nezniesol ten tlak.
Robila som vo firme kde boli majitelia uz manželia. A poviem ti, nikdy viac.
Hádali sa v jednom kuse, ked niektorí z nich daco pokaslal urazili sa a ja keď som potrebovala niečo riešiť, ich zabomysie vojny vsak sa spýtajte manželky, ta to dosr... (sedela oproti cez chodbu, dvere otvorené vsetko pocula) a potom opačne. Svoje rodinne problemy si nosili do firmy..., pred nami si vykrikali rozne aj sukromne veci... proste cele zle.
A ty si zatiaľ IBA priateľka, sorry. Mne to skôr príde tak, ze on ti potrebuje rozkazovať co a ako... ako starší mladšiemu, časom pride aj ako nadriadený podriadenemu. Ak si s týmto stotožnena, tak smelo do toho! Inak podla toho co robíš, mas xks inych moznosti cez net a inline robit, vobec ho nepotrebuješ. Preto sa to divím.

Nikdy by som nechcela robit s partnerom a uz vobec nie v pozicii sef-podriadeny.