Mám vysokú školu a pravdepodobne pomyselnú stopku
Pracujem v odvetvi ktore taktiez utrpelo pre aktualnu situaciu. Home office mozny nie je, a som viac doma ako v praci. Uz niekolko tyzdnov brazdim profesiu s cielom najst si nejaku brigadu. Chcem najma plnohodnotnejsie vyplnit cas no a samozrejme kazde euro dobre ze ano. Otvorene poviem ze na agenturne ponuky a ponuky do vyroby som (zatial) nereagovala.
Nadobudla som pocit, ze je zrejme problem v ukoncenom vzdelani. Mam ho v zivotopise uvedene (2. stupen VS) - nie je podla mna dovod zamlcovat ho tak ci tak na kazdu medzeru v zivotopise zamestnavatelia zareaguju (aj napr. nezareagovanim).
Neviem vsak ako by som tuto situaciu mohla riesit. Dovod preco som tento pocit nadobudla je, ze som dohodila kolegyni (bez VS) istu brigadu, na ktoru som ja sama reagovala. Ona reagovala az po mne. Dohodila v zmysle, ze mne ju dohodil niekto dalsi a ja som jej v snahe pomoct dala tiez kontakt, takze ziadna tlacenka... Vysledok bol ze ju prijali a mna nie. NIE, nezavidim jej to, velmi jej to prajem, uvedomujem si ze su ludia ktori na tom su daleko horsie, ktori to viac potrebuju (ona ma 3 male deti napr.) a takisto mi nejde ani o porovnavanie mam VS/nemam VS - nie som z tych co by sa za titul vyvysovali a okrem uradnych veci si ho nemam potrebu ani nikde pisat, na rozdiel od niektorych. To len na okraj...
Rozmyslala som vsak preco je to tak, a napadlo ma jedine - co je bezne aj pri inych prac. poziciach (TPP), ze je jednoducho clovek pre nich alebo danu poziciu prekvalifikovany. Snazim sa aj tomu rozumiet, ale aj tak ma to stve... da sa proti tomu nejako bojovat? Naozaj zatajovat veci v zivotopise? Vyskusat to, ci sa moja teoria potvrdi? Mate niekto podobnu skusenost? Dakujem
Nie si ty nahodou ta, co vystudovala hygienu ci daco take?
@nelca84 ty si aj citala prispevok alebo podla coho sudis? na MK som od r. 2011, mam normalnu pracu ktoru zial tiez poznacila sucasna situacia, pracovat som zacala este pocas studia a nie nemam vystudovanu nuklearnu fyziku ale ani ziadny podradny odbor... vobec nerobim to, co som vystudovala, a za to ze som studovala na VS sa snad clovek hanbit nemusi, ci?
Vobec si nepochopila pointu prispevku ale som rada ze si si ulavila... neviem kto mam byt akoze “zase ja” ale zjavne si ma s niekym mylis...
@nelca84 a nie nemam potrebu vsade vytrubovat ze mam VS ani to nerobim, kedze ale na pracovne ponuky aj na tieto druhotriedne brigady sa reaguje zivotopisom, a ten mam na profesii vytvoreny riadne ako ma byt, nenapadlo mi upravovat ho... mam ho zverejneny pre potencialnych zamestnavatelov a tych na urcite pozicie tieto veci zaujimaju.....
Ano, na obycajne brigady neberu vysokoskolakov. Su prekvalufikovany. My ked sme hladali na poziciuu predavac,pokladnik, tsk som vydokoskolakov hned skartovavala.
a aka je teda pointa okrem tej, ze ta nechcu na brigadu lebo si prekvalifikovana a mas VS? uz to tu riesis asi tretikrat pokial si dobre spominam
Hanbit sa nemusís, ale keby som tu brigadu chcela, tak to zo zivotopisu jednoducho odstranim a necham tam to, co si zamestnavatel vyzaduje
nemáš dôvod VŠ zamlčovať a aký máš dôvod ju udávať, ak sa na tú pozíciu VŠ nevyžaduje? Veď si sama proti sebe, dokladať tovar teraz pred Vianocami berú asi všade. Teraz rozmýšľam, čo je tvojou prioritou, či skutočne nájsť nejakú brigádu alebo sa sťažovať, ako ťa s druhým stupňom VŠ nikde nechcú. Zdá sa, že B je správne. A prečo by si mala proti tomu nejako bojovať? Bežne sa prijme do práce človek so strednou školou, ak na ten post VŠ netreba pretože bude mať nižší plat, na mieste zamestnávateľa by si zrejme postupovala rovnako, ak by ti tú prácu rovnako dobre zvládol stredoškolák.
@luciannka83 dakujem za skusenost (zrejme) z toho relevantneho konca...
@nelca84 pisem tu prvy krat... a zaujima ma ake skusenosti maju ostatni, to co ma zaujima a co je pointa, je v zavere prispevku... doposial som nic taketo neriesila, som v jednej robote od sameho zaciatku a nemala som potrebu nastastie riesit taketo veci...
Tak bud sa uchadzaj o pracu, na ktoru mas kvalifikaciu, alebo sklop usi, uprav zivotopis a ber co pride.
ano, je mozne, ze ta zamestnavatelia vnimaju ako prekvalifioovanu na poziciekde sa hladis a kde nie je potrebna VS, vezmu stredoskolaka
@nelca84 prosim ta, aj ked do zivotopisu neuvedie VS, titul, ale davas tam predsa, kde si v akom obdobi pracovala a v pripade, ze studovala autorka VS dennou formou, tak jednoducho ona tie min 3 az 5 rokov musi daco uvies, ked tam nic neuvedie, isto sa jej na to spytaju na pohovore.... kde to vysvitne tak ci tak....
@elizabet173 ide o to ze odpisu cloveka (moj pocit) len preto ze ma VS mysliac si ze bude mat neviem ake naroky... logicky a hlavne v dnesnej dobe ked sa uvadzaju mzdy, clovek si pravdepodobne uvedomuje do coho ide a v aktualnej situacii je zrejme kazdemu jedno a nebude vyskakovat, bude rad za akekolvek privyrobenie si...
V jednej z odpovedi pisem ze mam vytvoreny zivotopis riadne ako ma byt, aj z akych dovodov... o brigadu sa zaujimam prvy krat kedze doposial som mala to stastie ze som to riesit nemusela, tak ma zaujimalo, ci su ludia s VS v tychto pripadoch skutocne odsuvani... to je cele...
Ziadna z vas ma tu nepoznate ani sme si nikdy spolu nepisali, mimo to ze ste ma tu mozno niektora ziadali o radu, ale mudrovat o tom ako si s VS nieco dokazujem 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@nelca84 a o to ide ze by som brala co je, nie som vyberava... len som nemala doposial skusenost a bola som presvedcena, ze kazda medzera sa aj tak riesi... u nas v praci to totizto tak chodi a co si zo skoly pamatam, tak to tak realne aj je... a ak maju v podmienkach pre uchadzacov ako vhodnych uchadzacov aj ludi s VS, nevidim dovod nedat si ziadost...
Zaklad je prisposobit zivotopis ponuke, na ktoru reagujem. Ak mam VS socialnu pracu a robila som na 3 roznych poziciach v obchodnych retazcoch a neskor som bola veduca oddelenia a potom veduca celej prevadzky a neskor som mala nejaku vyssiu poziciu v riadeni, tak:
- ak chcem brigadu na dokladanie tovaru, tak nespomeniem VS, ani pozicie veducej, ale tie 3 obycajne pozicie v obchode - kedze to su relevantne skusenosti pre poziciu o ktoru sa uchadzam
- ak chcem komplet zmenit zameranie a ist robit referentku na urad, tak napisem vystudovanu VS, skusenosti mimo odbor spomeniem (teda aby bolo jasne ze som pracovala, ze tam nie je prazdne miesto), ale nie su relevantne
- a ked sa hlasim ako veduca nejakej prevadzky, tak VS je nepodstatna, aj tie 3 obycajne pozicie v obchode nie su podstatne, ale rozpisem sa a najviac informacii dodam k tym poziciam kde som bola veduca.
Nehovorim, ze zatajit, nechat prazdne miesto, ale staci strucne spomenut:
- Kaufland, 2009-2010
naopak ked ide o dokladanie tovaru a toto je relevatna skusenost, tak:
- Kaufland, prevadzka xyz, 2009-2010, pozicia - skladnik, napln prace, zodpovednosti: .....
@nanka3 ano studovala som denne, sice uz pocas skoly som zacala pracovat ale stale by mi tam vznikla medzera...
Len teda rozmyslam, preco uvadzaju v ponukach vhodnost pre absolventov a zaroven ako som pisala snad kazdy clovek si je vedomy do coho by siel co sa platovych podmienok tyka, tak nerozumiem preco nedaju sancu...
@fokuska lenze moj zivotopis v tomto smere vyzera tak ze SŠ pocas ktorej asi dva roky brigada v jednom odbore po SŠ vysoka, pocas ktorej 3 roky brigada v dalsom odbore, a zaroven praca na TPP ktoru mam odvtedy len tu a nie inu... medzitym par brigad spojenych so zameranim suvisiacim s odborom studia (doucovanie, tlmocenie, preklady) a brigada na ktoru som sa hlasila, alebo teda brigady, su uz zas uplne dalsi, iny odbor...
Kazdopadne za info a prispevok dakujem... mohla som sa rovno spytat, viem ze mas v takychto veciach prehlad...
Pozri ja mam anglictinu na perfektnej urovni...slovom pismom..
Mam skusenost s vedenim cca 180 ludi,
Projekt manager stravovacieho zariadenia pre americku ambasasu
Projekt manager ziskania zmluvy s britskymi aerolinkani
Vypracovanie a realizacia podnikatelskeho planu rybolovu
A neozvali sa mi ani z lidlu 🤣😂 som po md..
@marlent a tiez ti tieto skusenosti zaberaju znacnu cast zivotopisu takze je nemyslitelne ich vynechat... takze sa mi len potvrdzuje co si myslim... otazka je ci mas nejake tipy ako to riesit...
Potom je to mozno aj o stasti... ked sa hlasis na brigadu v uplne inom odbore, mozno sa hlasis niekto, kto mal s tymi vecami aspon nejaku skusenost, tak ho uprednostnili. Mozno keby sa prihlasilo 100 inych ludi, tak si idealny kandidat ty a ked sa prihlasili ti co teraz, tak si bola nevyhovujuca... ci uz preto, ze si nemala ziadne relevantne skusenosti, alebo si sa zdala prekvalifikovana kvoli VS, alebo kvoli predchadzajucim skusenostiam... tazko posudit.
@fokuska hm to dava zmysel... dakujem ❤️
@marlent No lebo si uplne nevhodny kandidat - ine vzdelanie, ine skusenosti, ktore pre Lidl vobec nie us relevantne. Chapem, ze ta praca je taka, ze sa zauci hocikto, ze ocividne si bola ochotna ist aj na nizsi plat, atd. Ale jednoducho si pre nich na danu poziciu nebola vobec vhodna - mozno ocakvali, ze to je prechodna stanica pre teba a kazdu chvilu odides na nieco co viac sedi tvojmu profilu...
Ja Ta plne chapem... a je sialene, ze si prekvalifikovana aj na obycajnu brigadu! Zeny tu sa nemaju do Teba co obuvat. Tiez si neviem predstavit, ako vymazat zo zivotopisu medzeru 5 rokov (studia), ked uz len to, ze si Mgr./Ing. mas okrem ineho aj v obcianke... prave si hladam pracu, ale tiez uz som o tom rozmyslala, lebo okrem kvalifikovanych rozmyslam aj o nekvalifikovanej v uplne inom odvetvi, ale... Inak ked som po skole posielala zivotopisy, napriek tomu, ze som pocas skoly brigadovala v nejakych obchodoch ako pokladnik/predavac a v mojom odvetvi som bola bez praxe, tak ma v obchode na tpp nevzali.
Nemam radu co robit, len Ti chcem vyjadrit podporu a to, ze Ta chapem... a ze je to sialene.
Ked som si hladala pracu po VS, tak som si posielala zivotopis aj mimo oblasti, ktoru som studovala. Poposielala som asi vsade zivotopisy. Potrebovala som pracu ihned, cize som cakala, ze ma aspon za predavacku vezmu(lidl, kaufland, tesco, fresh ale aj ine mensie obchody ci potraviny...). Brigadovala som pocas VS v lidli, cize skusenost som mala. Neozvali sa mi absolutne, aj ked este dlho hladali. Pytala som sa jednej veducej predajne, rovno mi povedala ze ma s VS nevezmu, lebo je tam potencial, ze budem chciet odist a takeho pracovnika sa im neoplati zobrat...
tak vyhoď zo životopisu VŠ a problém je vyriešený, nie? To ťa mohlo napadnúť už vtedy, keď na to miesto, na ktoré si sa uchádzala prijali tvoju kolegyňu, ktorá VŠ nemá.
Ako môžeš napísať že je aká.kolvekmpraca druhotriedna ?
mimochodom ja som ti nič o tom, že si potrebuješ VŠ niečo dokazovať, nepísala.
Ano, na pozicie, kde sa nevyzaduje VS, sa beru uchadzaci hlavne so Sšv a podobne. Cudujem sa, ze ked mas VS, ti to nedoplo. Ak mas zaujem aj o brigady pre SŠvzdelanych ludi, staci si na CV naozaj zvolit len v klavese tlacidlo, vola sa to reset, a vymazes si svoj 500krat spominany titul, ktory si dosiahla na VS. Inak si ma aj ty, aj tie prispevky okolo toho tu, nesmierne pobavila. Groteska
@elizabet173 jednak si ziadost posielala asi den po mne a jednak som sa absolutne nezamyslala nad tym ci VS ma alebo nie a uz vobec nie ze by to mohol byt problem... vyhodim VS zo zivotopisu a vznikne mi casova medzera...

Uz zase ty a tvoja prekvalifikovanost? dnes ma VS kde kto, prilis si na tom zakladas, jedine ak si vystudovala nuklearnu fyziku, tak klobuk dole. A ak si hladas len druhotriednu brigadu, tak naozaj nepotrebujes vsade vytrubovat, ze mas VS. Pochybujem, ze napr. pri dokladani tovaru v Tescu alebo Kauflande si na toto potrpia... prepáč, ale ide z teba riadna namyslenosť a nadradenosť, možno aj preto ťa nikam nechcú