Mám zostať v práci bez kariérneho postupu na Orave?
Zdravím,
Skúsim opísať moju situáciu čo najlepšie a tak aby som sa zbytočne neprezradil..
Mám 25 rokov, žijem a pracujem na Orave kde tých pracovných možností nie je bohužiaľ veľa s mojimi "skills" - v podstate iba gympel a okrem toho nič. Už takmer 6 mesiacov som v novej práci(predtým väčšinou iba zahraničie). Pracujem manuálne. Poznám sa trochu s majiteľom firmy, čiže práca je po známosti. Pri nástupe bola určitá dohoda, že budem pracovať tam kde to bude situácia vyžadovať a časom aj kariérny rast. Nemám teda stálu funkciu ale takmer každý týždeň(alebo aj každý deň) robím niečo iné. A niekedy aj to čo sa mi fakt nechce. Sú horšie aj lepšie dni ale väčšinou je to ťažšia/špinavá práca a v podstate doteraz za tie posledné mesiace čo som robil tak bolo v určitom slova zmysle len upratovanie/čistenie resp. "Všeobecný pracovník"
Jediné plusy sú to, že prácu mám doslova pár minút autom(po čom som vždy túžil, neznášam cestovanie), teplý obed, fajn kolektív a vzhľadom na moje pracovné skúsenosti aj dobrý plat a keď potrebujem voľno tak tiež nie je nikdy problém.
Ide len o to, že robím prácu, ktorá ma nič dôležité nenaučí a cítim, že stagnujem. V zahraničí ponuky sú ale tam sa mi nechce znovu odchádzať. Každý deň pozerám ponuky na portáloch ale zatiaľ bohužiaľ nič..
Ako by ste postupovali?
Co ti brani si popri tejto praci hladat inu?
Čo ti ide dobre aj bez kurzu či školy? Chceš pracovať manuálne alebo hlavou?
Čo je tvoja pridaná hodnota pri firmu? Chceš sa naučiť niečo konkrétne? (napr. práca s PC, technológie, remeslo, servis, sklad, logistika, práca s ľuďmi?) Ostala by som vo svojej práci a zvyšovala si kvalifikáciu - CNC, logistika, zváranie, IT základy, grafika, fotovoltaika, programovanie mikrokontrolérov, AutoCAD, Excel pre pokročilých..
Jaj chudiatko občas musíš robiť aj to čo sa ti nechce 😀tak daj výpoveď a čakaj na ideálnu pracu snov kde zarobia veľa za ľahkú prácu.. alebo teda čo iné okrem hľadania inej roboty by si asi chcel robiť?.. ale takú môžeš hľadať dlho..
Ale na Orave to zas tak zle s tou prácou nie je, dá sa nájsť veľmi rýchlo nová (žila som tam), takže problém nie je v práci ale v pracovníkovi. 🙂
Pohľadaj si nejaký kurz na rozšírenie zručností, hoc aj na UP, niekedy ponúkajú kurzy aj pre zamestnaných ak si chcú zlepšiť zručnosti. poprípade sa zamysli či nechceš študovať diaľkovo a urobiť si Vš, ale nie ničnehovoriaci obor ale niečo čo Ťa posunie a otvorí ti nové možnosti. Predpokladám, že si zatiaľ bez záväzkov (rodinných) a živíš len seba, takže sa môžeš venovať len sebe a svojmu rozvoju
No a co robis ty pre to, aby si sa naucil nieco viac? Si v praci, nie v skole, zamestnavatel poskytol pracu adekvatnu tvojim schopnostiam. Ak chces nieco viac, tak sa dohodni so sefom - napr u nas firma zaplati drahsie skolenie (radovo v tisicoch
€ ), ale zaviaze zamestnanca odpracovat urcity pocet rokov, pokial z nejakeho dovodu skonci skor, musi firme investiciu vratit. Mozno aj u vas su taketo moznosti, treba sa spytat. Alebo si nieco najst sam.
Ja byt na tvojom mieste by som ostala robit tam a popri praci by som si spravila vysku.
Čo ti ide dobre aj bez kurzu či školy? Chceš pracovať manuálne alebo hlavou?
Čo je tvoja pridaná hodnota pri firmu? Chceš sa naučiť niečo konkrétne? (napr. práca s PC, technológie, remeslo, servis, sklad, logistika, práca s ľuďmi?) Ostala by som vo svojej práci a zvyšovala si kvalifikáciu - CNC, logistika, zváranie, IT základy, grafika, fotovoltaika, programovanie mikrokontrolérov, AutoCAD, Excel pre pokročilých..
@billy_jean tak jednoznačne chcem pracovať hlavou, manuálne práce som už nejaké vyskúšal ale žiadna ma neoslovila.. od malička ma to tiahlo k počítačom a aj jazykom , bol som aj na VŠ odbor IT ale programovanie ma tiež nechytilo. Uvažoval som aj nad návratom na VŠ len nechcem robiť školu iba kvôli papieru..
Dostal som niekoľko odpovedí, že čo robím preto aby som sa naučil viac/zlepšil kvalifikáciu. Úprimná odpoveď - nič. Nie preto, že by som nechcel ale stále sa tak trochu hľadám a neviem čo presne chcem robiť. Dávnejšie som si zaplatil aj kariérneho poradcu ale moc mi to asi nepomohlo.
Začiatkom korony ma nadchla oblasť financií, kde som chcel rozbehnúť niečo vlastné (žiadne pyramídy) ale bohužiaľ doteraz nie sú žiadne výsledky a tak trochu som z toho v depresii a možno aj preto taká nechuť sa opäť učiť niečo nové..
Ahoj. ja ta chcem trochu povzbudit. Co myslis, kolki sme mali po skole hned zamestnanie na ktore by sme boli hrdi? mnohi nie a mnohi ani po rokoch. Nech nie si ta druha skupina. Dajsi plan aktivne hladat pracu v celom okrese.Nerad cestujes, nuz kamarat pol slovenska cestuje za pracou. Uprimne, nechcem sa dotknut oravcanov, prepacte ale prec odtial. Ak nenaskocis na spravny vlak najblizsie 2-3 roky zostanes tam hnit a umyvat fabriku. to nechces ze
kym nemas rodinu,detiska je uzasne ze nikde ta nic nedrzi a mozes skusat. teraz este mozes
Čo si robil v zahraničí? Tipovala by som nekvalifikovanú prácu. Teraz takú robíš tiež. Takže všeobecné stredoškolské vzdelanie, prax žiadna. Ťažko budeš pre zamestnávateľa zaujímavý na kvalifikovanú pozíciu, ak je na trhu k dispozícii množstvo absolventov odborných škôl či VŠ. Ale všade je cesta, ak sa skutočne chce. Koľko si po škole? Ako si na tom s jazykmi - aké a aká úroveň?
Oblasť financií a niečo vlastné? Akože čo? Aké zručnosti a skúsenosti ťa predurčujú k tomu, aby si robil niečo vlastné v oblasti financií? Prečo by som mala využiť služby v oblasti financií od niekoho, kto má gympel a manuálnu nekvalifikovanú prax? Financie nie sú zlé, ale začni niekde u niekoho, kde sa všetko naučíš, získaš prax a potom to niečo vlastné budeš môcť stavať na relevantných skúsenostiach. Zaujímalo ťa aj IT - veľmi široký pojem. Programovanie je iba malá špička IT ľadovca. Ty si skúsil jednu vec, ktorá ťa nebavila a vzdal si sa. To nie je prístup, ktorým raz niečo získaš.
Základ je nájsť, čo by ťa bavilo. Skús niečo z tohto, či tam nájdeš niečo, čo by ťa oslovilo.
1. Pozri si VŠ podľa zamerania a popozeraj si jednotlivé odbory, prečítaj si uplatnenie absolventov z daných odborov. Čo ťa zaujme, si ulož a vráť sa k tomu. Nie, robiť si školu v tejto chvíli len tak nemá význam. Ale ak chceš robiť hlavou, tak je veľa profesií, kde to VŠ vzdelanie potrebuješ.
https://www.vysokeskoly.sk/prehlad-skol
2. Pozri si zoznam pozícií na kariera.sk Nie je to nič mega, ale tiež ti čo to povie o tom, aké sú pozície v jednotlivých profesných oblastiach. Ulož si, čo ťa zaujme a hľadaj, čo k tomu potrebuješ (vzdelanie, jazyky, kurzy).
https://kariera.zoznam.sk/zoznam-pracovnych-poz...
3. Ak chceš žiť v konkrétnom meste, pozri si na profesii voľné pozície v tvojom meste a okolí. Sleduj to priebežne, nech máš prehľad o tom, aké pozície tam hľadajú. Ak ťa niečo z toho zaujme, pozeraj, čo k takej práci potrebuješ.
4. Odporúčam aktívne si hľadať hocijakú administratívu, aj keď to nebude niečo, čo ťa zaujme a nebude to za skvelé prachy. Ale ak sa chceš odraziť od nekvalifikovanej manuálnej práce, tak iná cesta nevedie.
Odporúčam venovať bodom 1 a 2 naozaj dostatok času, pád dní a hodín. Kľudne sa tomu venuj pár týždňov. To, či budeš robiť aj naďalej nekvalifikovanú prácu, alebo sa niekam posunieš je iba na tebe. Na tom, či budeš venovať čas tomu, aby si našiel to, čo by ťa zaujímalo a či potom budeš venovať čas tomu, aby si sa dovzdelal. Všetci, ktorí sme profesne (ako zamestnanci či podnikatelia) niečo dosiahli, sme začínali od nuly a boli sme aktívni, nečakali sme, že niečo príde len tak. Proste musíš začať na tom pracovať. Aktívne.
Avšak - ak sa rozhodneš, že sa ti nechce byť aktívny a ostaneš pri manuálnej a nekvalifikovanej práci - je to v poriadku. Hoci, teraz robíš "dievča pre všetko", väčšie šance by si mal už napríklad v takom obchode (reťazce), kde môžeš začať ako predavač, ísť na manažéra predajne a potom napríklad na regionálneho. Alebo ostaň robiť, čo robíš - aj takých ľudí potrebujeme.
Ahoj, síce som vždy cca. vedela čo chcem v živote robiť - akým smerom asi ísť, ale nikdy som nevedela, ktoré konkrétne kroky ma tam dostanú. Avšak teraz to vnímam tak, že najviac mi pomohlo, keď som sa zamyslela: Čo viem ja ponúknuť ostatným? Čo okolo mňa nefunguje/chcem zlepšiť/urobiť inak... Na to som sa zamerala a keďže to nechcel robiť nikto iný, zrazu som mala dostatok príležitostí na sebarealizáciu😃. Tak možno skús takýto pohľad. Popri tejto práci, ktorá Ti vyhovuje flexibilitou aj finančne hľadaj niečo, čo Ťa bude aj baviť. Držím palce, nech nájdeš to, čo hľadáš.
Poviem ti krátku story. Keď som bola po škole, našla som si prácu, bola super platená, aj kolektív bol fajn, benefity boli super, ale vedela som, že toto robiť nechcem. Práca bola 5 min pešo od môjho bydliska, čiže všetko super. Na rozdiel od teba som vedela, čo robiť chcem, avšak nevedela som, či to dokážem robiť. Očakávania a realita môžu byť iné. Reagovala som asi na 50 inzercií na profesii, na jeden pohovor ma reálne aj zavolali, išlo o juniorskú pozíciu v tej mojej oblasti, s platom o polovicu nižším ako som aktuálne mala, 30 min cesta MHD na opačnú stranu mesta. Zobrali ma. Všetci sa mi čudovali, že som to prijala. Pre mňa to bola vstupenka do iného sveta. Zostala som tam rok a pol a potom sa posunula do inej firmy na komplexnejšiu rolu. Tam som bola tri roky a stala som sa manažérom. A potom to už išlo. Čiže niekedy treba urobiť jeden krok vzad, aby si mohol urobiť dva kroky vpred 🙂.

Vydrzala by som tam minimalne kym by sa neobjavilo nieco perspektivnejsie. Zaklad mas dobry (kolektiv/plat), horsia praca sa da prezit.