icon

Manko v práci

nekomfliktna
9. máj 2025

Ahojte dievčatá,pracujem v potravinách a prosím o radu.Mám podpísanú hmotnú zodpovednosť,to by bolo ok,ale máme tovar ktorému keď končí zaruka,preceňujeme ho postupne na 10,20,30 až 50 % po ten dátum kedy končí.Ale keď sa stane že sa nepredá,je normálne aby ho kupovala predavačka aj keď zlacnený? Čo robievate v iných obchodoch s takým tovarom? A ešte jedna otázka,tringelty z pokladni dávate vedúcej ?ďakujem za každú odpoveď 😊😊

Strana
z2
srbskalizzy
9. máj 2025

@nekomfliktna ahoj take veci samozrejme idu na odpis, ziadne kupovanie to kde sme?
A tringelty ti neodpoviem nepracujem priamo na pokladni.

tiika
9. máj 2025
@srbskalizzy

@nekomfliktna ahoj take veci samozrejme idu na odpis, ziadne kupovanie to kde sme?
A tringelty ti neodpoviem nepracujem priamo na pokladni.

@srbskalizzy na Slovensku 🫣 Tu človeka už pomaly nič neprekvapí, ani takéto chrapunstvo 😅

srbskalizzy
9. máj 2025
@tiika

@srbskalizzy na Slovensku 🫣 Tu človeka už pomaly nič neprekvapí, ani takéto chrapunstvo 😅

@tiika hej svata pravda toto😂
Kokso ale ved to je nenormalne.
Okej ak to je este ze datum je platny faaaaajn rozkupte si to baby za lacnejsie ale po datume? Automaticky smer odpis

janage
9. máj 2025
@srbskalizzy

@tiika hej svata pravda toto😂
Kokso ale ved to je nenormalne.
Okej ak to je este ze datum je platny faaaaajn rozkupte si to baby za lacnejsie ale po datume? Automaticky smer odpis

@srbskalizzy tak závisí čo to je. Ak jogurtu konci spotreba 2.5. A bol správne skladovany 3.5. na raňajky si ho kľudne dám😉 A aj večeru asi.
Šunku a mäso už isto nie.
Ak a niečo minimálnu trvanlivosť a je to typu strukovina, korenina, suché veci a pod. ani s tým by som problém nemala.
Viem, že niekde takéto potraviny s min.spotrebou dávajú do potravinových bánk.

beatrixx1525
9. máj 2025

Nie nemáte to vy kupovať/ platiť. Vy ste si svoju povinnosť splnili tým že ste cenu znížili, odvolala by som sa na to že vedúci nesprávne odhadol množstvo a objednal priveľa tovaru čo nie je váš problém. Pracovala som v obchode a toto som riešila pomaly každý týždeň, netreba sa nechať zdierať

janage
9. máj 2025
@beatrixx1525

Nie nemáte to vy kupovať/ platiť. Vy ste si svoju povinnosť splnili tým že ste cenu znížili, odvolala by som sa na to že vedúci nesprávne odhadol množstvo a objednal priveľa tovaru čo nie je váš problém. Pracovala som v obchode a toto som riešila pomaly každý týždeň, netreba sa nechať zdierať

@beatrixx1525 ach ja som to pochopila tak, že či si to môže predavačka kúpiť ak chce. Ani ma nenapadlo, že ju to nútia kupovať. S tým by som nesúhlasila.

pokojvdusi9
9. máj 2025

Viem ze aj u nas v Jednote je to tak ze co sa nepreda musia to kupit predavacky no musia byt ticho

moniikka
9. máj 2025

@nekomfliktna u nás kde pracujem keď konci spotreba, tak sa všetko precenuje na nákupnú cenu. Co sa nepredá sa odpise a vyhadzuje.

lasona
9. máj 2025

Ani by ma nenapadlo niečo kupovať. To kde sme? Tringelty sme sk pekne delili.

bielasovicka
9. máj 2025

A toto je "manko"?

katica06
9. máj 2025
@bielasovicka

A toto je "manko"?

@bielasovicka tak neviem, čo napíse autorka, keď bude mať skutočné ,,manko,,
Mimochodom autorka, v potravinách som síce nepracovala ale . nikdy sme prebytok v kase neodovzdávali. U nás bolo zaužívané, že sme si z toho kupovali raňajky, ovocie a pod. Vždy niekto iný nakúpil, šunku, pečivo, zeleninu, nátierku, jogurty. Podľa mňa to bolo super vymyslené

petulda333
9. máj 2025

Niekedy som kupila,nutene sme neboli..Veci sa odpisali,ale tiez nie vsetko,bola norma strat,zvysok siel do manka a ze to boli palky....a tringelty sli do pokladnicky. To ma stvalo velmi. Pretoze ak bol tringelt,siel do pokladnicky a ak chybalo,platila som zo svpjich penazi.

luccija
9. máj 2025

@nekomfliktna máš v pracovnej náplni, že musíš kupovať tovar?Ja si neviem predstaviť, že ma niekto núti kupovať tovar, ktorý možno ani nechcem.Je to obchod vždy sa niečo nepredá...nič nemusíš...

lensii
9. máj 2025

@nekomfliktna keď som robila v bare tringelt šiel mne, keď som robila v obchode tringelt šiel do pokladne. Tovar po záruke do odpisu

bielasovicka
9. máj 2025
@katica06

@bielasovicka tak neviem, čo napíse autorka, keď bude mať skutočné ,,manko,,
Mimochodom autorka, v potravinách som síce nepracovala ale . nikdy sme prebytok v kase neodovzdávali. U nás bolo zaužívané, že sme si z toho kupovali raňajky, ovocie a pod. Vždy niekto iný nakúpil, šunku, pečivo, zeleninu, nátierku, jogurty. Podľa mňa to bolo super vymyslené

@katica06 ja som vždy myslela ze manko je to, že keď sa robí inventúra a v kase chýbajú peniaze, tak to je manko. Ale téma nie je o tom 🤷🏼‍♀️

srbskalizzy
9. máj 2025
@janage

@srbskalizzy tak závisí čo to je. Ak jogurtu konci spotreba 2.5. A bol správne skladovany 3.5. na raňajky si ho kľudne dám😉 A aj večeru asi.
Ak a niečo minimálnu trvanlivosť a je to typu strukovina, korenina, suché veci a pod. ani s tým by som problém nemala.

@janage áno ale. Nie aby sa to po "zaruke" predavalo

katica06
9. máj 2025
@bielasovicka

@katica06 ja som vždy myslela ze manko je to, že keď sa robí inventúra a v kase chýbajú peniaze, tak to je manko. Ale téma nie je o tom 🤷🏼‍♀️

ivik4
9. máj 2025

To uz kde sme aby to museli predavacky kupit.
Moja kamoska tie tringelty rovnako, vsetko slo len veducim . Pracovala v cukrarni

janage
9. máj 2025
@janage

@srbskalizzy ja som to ale pochopila v zmysle či to môžu kúpiť, nie ze musia. To samozrejme by som nesúhlasila.

petulda333
9. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka ak to nekupi,tak aj tak to pojde do manka potom

sara07
9. máj 2025

tringelty služili skutočne ked chybal tovar pri inventure
po záruke vy nemate čo kupovat tovar, to nie je manko, to je chrapunstvo doslova , pripadne trvajte na skoršom precenení aby to ludia si možno viac kupili alebo na zniženie dodavok , vylistovanie tovaru čo sa často precenuje
takto nadherne sa zbavti to svet nevidel
prečo by ste si mali kupovat tovar ktory ani reálne nekupujete ?
ano poznám pripad ked platili v predajných cenách chybajuci tovar a pri tom to malo byt v nakupnych, a majitel argumentoval že on prišiel o zisk ked ho nechali ukradnut, pritom bol tovar tak vystaveny že to nemali ako ustriehnut - ale to je proste slovensko žial

marcella1979
9. máj 2025

toto mi hovorili predavacky z jednoty, a z viacerych pobociek. mnohe kvoli tomu davali vypoved. u nas na dedine tam robila aj byvala spoluziacka, dokonca veducu. ked sa zastala kolegyn, ze spisu proti tomu peticiu, nenasla podporu...uz tam nepracuje.

sara07
9. máj 2025
@petulda333

@bielasovicka ak to nekupi,tak aj tak to pojde do manka potom

@petulda333 odpis nie ? malo by to byt položka na odpis, znižuje sa marža, ziskovost predajne

sara07
9. máj 2025
@marcella1979

toto mi hovorili predavacky z jednoty, a z viacerych pobociek. mnohe kvoli tomu davali vypoved. u nas na dedine tam robila aj byvala spoluziacka, dokonca veducu. ked sa zastala kolegyn, ze spisu proti tomu peticiu, nenasla podporu...uz tam nepracuje.

@marcella1979 toto len fakt nahrat a pustit do medii, svinsto skutočne

maranco
9. máj 2025
@sara07

tringelty služili skutočne ked chybal tovar pri inventure
po záruke vy nemate čo kupovat tovar, to nie je manko, to je chrapunstvo doslova , pripadne trvajte na skoršom precenení aby to ludia si možno viac kupili alebo na zniženie dodavok , vylistovanie tovaru čo sa často precenuje
takto nadherne sa zbavti to svet nevidel
prečo by ste si mali kupovat tovar ktory ani reálne nekupujete ?
ano poznám pripad ked platili v predajných cenách chybajuci tovar a pri tom to malo byt v nakupnych, a majitel argumentoval že on prišiel o zisk ked ho nechali ukradnut, pritom bol tovar tak vystaveny že to nemali ako ustriehnut - ale to je proste slovensko žial

@sara07 Takto podobne fungujú MLM šmejdi, kde si ich obete "podnikatelia" nakupujú produkty doma na sklad len aby splnili plány.
Takto predavačky kryjú chrbát vedeniu predajne, ktoré ešte dostane odmeny ako výborne hospodári a plánuje že nemajú odpisy.

zuzubb007
9. máj 2025

Zbalila by som to vedúcej do tašky všetko nech si to berie, kto by chcel taký bordel tovar, nech si ho vopchá

scila
9. máj 2025

@nekomfliktna toto hovorila moja známa keď robila voľakedy daaaaavno v Jednote, že tiež museli kupovať veci čo expirovali. To ešte stále niekde takto funguje?

petulda333
9. máj 2025
@sara07

@petulda333 odpis nie ? malo by to byt položka na odpis, znižuje sa marža, ziskovost predajne

@sara07 odpise aj nie a tiez mas nejaku normu strat,vsetko naviac je uz manko

petulda333
9. máj 2025
@scila

@nekomfliktna toto hovorila moja známa keď robila voľakedy daaaaavno v Jednote, že tiež museli kupovať veci čo expirovali. To ešte stále niekde takto funguje?

@scila ano,funguje. Sesterka je veduca v jednote. Aj rozky ci chlieb ak ostanu musi kupit

kremlicka250
9. máj 2025

@nekomfliktna kupovat tovar, ktory sa nepreda????
Prosim, to nieje protizakonne? Asi by som dala vypoved behom sekundy. Toto pocujem prvy krat v zivote.
Toto urcite nie je v zakone a nieco taketo by som riesila uz aj inde ako len na .odrom koniku.

Strana
z2