Manželova šéfka odmieta akceptovať ošetrovné. Je to bežné?
Ahojte. Idem sa trochu vypísať a možno aj pozisťovať ako to máte vy. Mám manžela, máme dve malé deti, starší nastúpil teraz od sept do škôlky. Manžel pracuje, ja som na RD s mladším. Ako to už býva, syn zo škôlky už stihol doniesť na dvakrát nejakého bacila, na druhý raz som to od neho chytila aj ja, ale až tak, že som prvé dva dni choroby bola totálne nepoužiteľná, horúčky, bolesti celého tela, v podstate som tie dni len prespala v posteli. U dr som nebola, lebo som vedela, že na chrípku mi aj tak nič nedá a treba to len prečkat. Manžel ale išiel na 3 dni so synom na OČR, aby sa mohol starať o deti. (Potom ešte aj starší syn horuckoval). Hneď v prvý deň OČR manželovi volala šéfka, že keď príde do práce, musia sa porozprávať. No a povedala mu, že mu OČR nebudú akceptovať. A to teda apeloval na to, že ja som sa tie prvé dva dni ozaj nebola schopná starať o deti. Vraj aj oni tak fungovali keď boli mladé a nemali žiadnu pomoc od manželov. A že si to máme premyslieť, ale keď bude ešte jedna OČR, tak ho bude čakať výpoveď.
Je toto normálne a bežné, takýto prístup od zamestnávateľa? Chodí to všade takto, či existujú aj tolerantnejší zamestnávatelia? Naštvalo ma to a manžel je z toho tiež celý nesvoj, lebo toto už hraničí s vydieraním. Akože keby boli len deti choré a ja v pohode, tak jasne že by na tú OČR nešiel…
@ivinkapink, toto síce teoreticky existuje, ale prakticky je to de facto nevyuzitelne. "Štát" ti nikoho nepošle, existujú organizácie, pod záštitou štátu, ktoré ti v prípade núdze poskytnú opatrovateľku. Jednak ju zacvakas, cize žiadna služba zadarmo to nie je, potom taká žena musí byť k dispozícii (čo nie je takmer nikdy), ty musíš dokázať, že si vyčerpala všetky vlastne možnosti a koho ti pošlú - to býva ďalšia kapitola sama o sebe. V prípade núdze najvyššej (samoživiteľka s dvoma zlomenými rukami) je to fajn. Inak je to riešenie skôr na papieri než v skutočnosti. Na ziadne "dieťatko má soplicek" ti opatrovateľka nenabehne. Ani na infekčnú chorobu.
@vroni a ty vieš o ktorej krajine EU som to písala?ja nepíšem o Slovensku....len som reagovala na iný príspevok kde sa pýtali na zahraničie...
@ivinkapink, budeš sa čudovať, viem čítať. Nepoznám systém všetkých eú krajín, ale toto, čo spomínaš poznám. A viem, ako to funguje na papieri a ako v skutočnosti.
@vroni nie skôr by som sa čudoval, keby si nemala potrebu rýpať,ale to je zjav na koniku veľmi ojedinelý, tu každá druhá všetko pozná, všade bola a vie najlepšie ako je to správne,iná skúsenosť sa nepripúšťa..
@ivinkapink kde je tá iná skúsenosť,lebo moja skúsenosť v zahraničí je taká istá. Nikde nedáva zadarmo opatrovateľky normálne zamestnanec ,vydatej žene na detský sopel. Chcela by som poznať tu zem zasnúbenu. Kde sa tak deje.
@ivinkapink stať nedáva zadarmo opatrovateľky zamestnaným , vydatym ženám.
@ivinkapink, inak doma všetci zdraví? Kto rype? Proste som žila vo viacerých krajinách a navrch robím personalistiku. To sa potom občas pritrafí, že človek niečo vie. Zato ty tu tvrdíš niečo na princípe "aj susedovho kona brata švagor" a ostatní sú lietadlo. Ty nemáš žiadnu skúsenosť (to píšeš ty sama), tvoja sestra sa čosi dopočula, čo v skutočnosti nikdy nevyskúšala. Fakt spoľahlivá "skúsenosť"
Milujem tieto témy o tom, ako je to v zahraničí po sociálnej stránke oveľa lepšie. Napíšte už prosím vás konkrétnu krajinu, kde je to z hľadiska sociálnych príspevkov lepšie. Neverim, že Slovensko nejaká tromfne. Toľko kadejakych príspevkov nie je asi nikde na svete.
Nie, vo väčšine krajin zamestnávateľa absolútne nezaujíma, kde budú deti zamestnanca, keď je zamestnanec v práci, nezaujíma ho, kto sa stará o choré deti, chorú manželku a kto chodi s detmi po lekároch, ako ho nezaujíma, kde da zamestnanec deti počas prázdnin.
U nás v Kanade OČR neexistuje, niektorí (to zdôrazňujem) zamestnavatelia poskytuju možnosť plateného osobného voľna. Môj zamestnavatel konkrétne 3 - slovom tri dni plateného voľna na rok. Či v ten deň zoberiem dieťa k zubárovi, riešim tečúci kotol, alebo len tak ležím doma na gauči ho nezaujíma. Jednoducho nikto ma nebude platiť, keď nie som v robote.
Dovolenka sa odvíja od počtu odpracovaných rokov u konkrétneho zamestnávateľa. Menej ako rok, nárok 0 dní, áno nula, 1-5 rokov 2 týždne, viac ako 5 rokov 3 týždne. Extra dovolenka len u niektorých zamestnávateľov. Takže sa kľudne môže stať, že síce máte odpracovaných 30 rokov, ale práve ste zmenili zamestnávateľa a jednoducho dovolenka nebude. Na Slovensku je základná vymera 4 týždne, čo je pre bežných ľudí u nás luxus, ktorý má málokto.
PN? Nárok na platenú PN neexistuje! Zamestnavatel musí umožniť neplatenú! PN do dĺžky 16 týždňov za rok a aj to musí byť v danej firme zamestnanec zamestnaný minimálne 90 dní. Ja mám zamestnávateľa, u ktorého mám platenú PN ako súčasť benefitu, ale nie je to štandard.
Na dobré škôlky sú poradovníky, kde sa dieťa zapisuje už pred narodením. Cena? Čím menšie dieťa, tým vyšší poplatok, treba si pripraviť v prepočte minimálne 1000 eur na mesiac. Žiadne symbolické ceny za družinu, na jedno dieťa si treba pripraviť okolo 300 eur mesačne. Krúžok?
Klavír 1x do týždňa 1 hodina - 20 eur, výtvarka 100 eur na mesiac… poplatky za šport, ako napríklad hokej niekoľko tisíc dolárov + extra tisíce za turnaje, dopravu, výstroj (nie, hokejový klub nedáva nič zadarmo, ani nič nepožičiava)
A nie, bežní ľudia tu nemajú také platy, že si môžu dovoliť platiť opatrovateľku, brať si neplatené voľno, keď si dieťa 2x kychne a má zapchatý nos. Materská aj rodičovská sú vo výške 55% z príjmu a samozrejme je tam strop a nie, osoba, ktorá nič za posledný rok neodrobila nárok nemá. Dĺžka je 12 mesiacov, po novom dá sa zvoliť aj 18, to sme už ale nie na 55% ale na 33% z príjmu.
Takže keď to pekne zhrniem, ľuďom, čo sú zvyknutí na rôzne príspevky, náhrady mzdy, neustále PN, OČR, platené rodičovské dovolenky s 0 hodinami odrobenými, symbolické ceny za škôlky atď. absolútne neodporúčam obzerať sa po “západných” štátoch, lebo sa tam budú obracať ako ešte nikdy a fakt žiadneho zamestnávateľa nebude zaujímať, že manželka je doma s dvoma detmi a chce si vyležať chorobu, ak bude mať šťastie možno dostane neplatené voľno a možno nakoniec zistia, že manželka to doma zvládne aj bez manžela.
@sisaka nuž,úplne zhrnuté....
@sisaka a ako to reda funguje ak má niekto onko ochorenie napr.? Ostane na ulici, bez práce a bez príjmu?
Alebo neviem operácia bedrového kĺbu a iné ochorenia, kde reálne vypadneš na viac akov16tyzdnov? Lebo čo badam v okolí tak po 50+ sú to objavujuce sa ochorenia. Rakovina prsníka, prostaty..infarkty, crohnova choroba...
@janage záleží kde pracuješ. Ja mám v benefitoch, na ktorých platbách sa čiastočne podieľam aj short term disability benefit a taktiež z poistenia v nezamestnanosti, ktoré sa odvádzajú z príjmu môžeš dostavať náhradu mzdy, keď nie si schopný pracovať z dôvodu dlhodobej choroby, to sa vypláca myslím nejakých 26 týždňov 55% z mzdy, potom už asi len invalidný dôchodok…. chvalabohu, zatiaľ som nepotrebovala, priemerne vyčerpám tak 5 dní do roka obyčajnej PN.
Nám sa navyšuje platená PN podľa odrobených hodín, už mám strop, keby som teraz vážne ochorela môžem byť doma 6 mesiacov a budem mať zaplatených 100% mzdy. Toto ale poskytujú skôr veľký, často lukratívny zamestanavatelia, štátne inštitúcie, bežné firmy nie.
@maciatkolulu
@vroni nech sa páči dámy, môžte sa vrátiť domov, keď v zahraničí sa tak ťažko a zle žije 😉
Nemám chuť ani potrebu vám niečo vysvetľovať, každá sme si povedali svoje, máme svoje skúsenosti, verte či neverte, to je vaša vec..
Pekný deň 🙂
@ivinkapink ale ja sa nesťažujem,len nemám rada zavádzanie. Lebo takéto niečo proste neverím,že existuje.
@ivinkapink, ako si na to prišla, že sa v zahraničí zle žije? Tiež "skúsenosť"? 🤣🤣🤣🤣 Nie,nežije sa tam horšie a možno ani lepšie. Ale niektoré veci sú tam viac domyselne (iné zase nie, to nie je žiadna oda na zahraničie). Ako napríklad žiadna nekonečná OCR a z toho vyplyvajuce problémy matiek vrátiť sa po RD do zamestnania. Niekedy by možno stačilo prestať pľuť oheň a siru a zamyslieť sa, čo je rozumné. Pekný deň aj tebe.
@sasa2 tiež máš bežné výdaje na obyčajnú družinu vyše 200 eur? A iba do 16.00? To len ako príklad 😉
Moj manzel mal podobnu sefku.Ale v konecnom dosledku to bol prave dovod, ktory ho nakopol sa osamostatnit.A dobre urobil.Este bola urazena ked odchadzal.
@sasa2 ťa napadlo, že máme náklady niekoľko krat vyššie ako na Slovensku? Všetky náklady - od nájmov, ceny domov/bytov, elektriky, plynu, poistiek na autá, telefónov, internetu, potravín, služieb.
Akurát varím. Vieš koľko ma stali 4 kuracie prsia (1 kg váhy)? V prepočte 17 eur! Nie, nezarábame 700 eur, ale prsia tiež nestoja 5 eur.
@sasa2 si myslis, ze z bezneho nemeckeho platu je to s prstom v nose? Nie, aj nemci si veeeelmi utahuju opasky - nie kazdy si moze dovolit dovolenky, wellnes (tu nepoznam ani jednu rodinu, co chodi na vikendove pobyty, ako je na slovensku hitom), opravu zubov atd. To, ze niekedy bolo lepsie-no byvalo. Jediny, komu sa to oplati, je muz/zena, co maka 3-4 tyzdne v nemecku a donesie nemecky plat na sk...🤐🤐🤐
@vevesh ale veď ja to viem . Poznám rodiny z Nemecka ktoré sa dávajú strihať na Slovensku lebo v Nemecku by sa nedoplatili. Ale neviem skade máš že tu na Slovensku všetci Slováci chodia na víkendové pobyty? Chcela by som ich vidieť ver mi. A zrejme ani ty by si nemenila keďže ste ešte stále v nemecku .
@sasa2 však si pozri MK ,veď tu každá druhá je na dvoch letných dovolenkách,lyžovačkach v Alpách, víkendové pobyty ficia jedna radosť.
@maciatkolulu každá druhá na MK .je pre mňa strašne mala vzorka Slovenska na to aby som mohla povedať že sa na Slovensku žije oproti zahraničiu lepšie alebo horšie. Netreba veriť všetkému čo podsúva sociálna sieť.

@maciatkolulu nechcem verejné písať o sestre, išlo mi len o to, že majú to dáko podchytené, vymyslené, že oukej zamestnávateľ chce zamestnanca v práci a rodičia môžu byť kľudni že o deti je postarané....finančné neviem ako to je, ale myslím si že určite nie tak drahé ako opatrovateľka...sestra to nikdy nevyužila, má moznost HO..