Manželstvo na pracovisku, diskriminácia a porušovanie ZP
Ahojte, potrebujem súrne poradiť.
Sme manželia na pracovisku a pár tvoríme už niekoľko rokov.Sme bezdetní pár.
Doteraz nám zmennosť nastavoval vedúci ktorým som bola aj ja.Takže viem, že sa to dá aj bez šikany.Vždy sme si zmennosť nastavovali tak aby sme všetci boli spokojní, teraz nie je spokojný nikto.
V minulosti sme mali pri jednej osobe problém ktorá robila naschvál každému a mysleli sme si, že táto éra je už za nami.No teraz sme zašli až tak ďaleko, že ľudia ťahajú aj po 8 dní 8smičky, 12stky niekoľko dní a vedeniu to evidetne neprekáža.Jedná sa o zamestnanie kde musí byť človek pozorný, nesmie byť unavený.My ako manželia sme dostali zmennosť kde nám nevychádza ani deň spoločného voľna a 1 spoločná zmena.Keď to takto bude pokračovať tak sa môžeme rovno rozviesť.Trápi nás hlavne to spoločné voľno a preto sa chcem spýtať, že či to nie je určitý druh diskriminácie.Či sa dá voči tomu brániť alebo jeden z nás bude musieť zmeniť zamestnanie.
Čo sa týka ťahania zmien, som si vedomá, že pri našom úväzku sa jedná o porušenie ZP a idem to riešiť.
Ďakujem vopred za odborné odpovede.
Nechcem odpovede od ľudí ktorí rešpektujú porušovanie práv.Ďakujem za pochopenie.
@banalu Nemôžeme mať deti 😏.Inak k lekárovi chodíme zvlášť samozrejme.
@autorka, za toto mal byt davno podnet na inspektorate prace, to je chyba zamestnancov, ze si to nechate. Este taku nehrali, aby som v bolestiach nemohla odist, kym nemam za seba nahradu. Ved si vazte preboha svoje zdravie, za to ziadna práca nestoji, ani keby vam tam tisice platili
Nie, priepustku si nemusis nahradzat zo svojho volna.
Neklikate si vopred dostupnost v zmenovke?
Ked mas lekarov dopredu, to by bola cesta.
Proste si tam kliknes kedy chces mat volno a hotovo.
Robila som uz u všelijakých hlupakov, co neuznavali nic, efekt bol, ze tam nikto nevydrzal a firma sa stala znamou ako taka, kde uz nikto nechce robit.
@eleanor2510 Ja si ešte počkám, že či kolegyňa s deťmi bude mať rovnakú zmennosť alebo prispôsobenú.Lebo ani na ňu sa ZP nevzťahuje.Nepracujeme nočné.
Pokúsim sa to vydiskutovať s nadriadeným ak to inak nepôjde, jeden z nás po rokoch bude musieť zmeniť zamestnanie.
Lebo nevidieť sa ani 1 deň 365 dní v roku vedie jedine k rozvodu a ja sa taktiež nemienim prehodiť z mojej pozície na umývanie záchodov len aby sme neboli na jednom oddelení.
Autorka, bude reagovať na 2 situácie, ktoré si spomenula.
U nás sa to inak nedá, len viac smien po sebe - neexistuje nič také, že nedá sa. Je zodpovednosť zamestnávateľa, aby zabezpečil toľko zamestnancov, že sa bude dať. Ak si ochotná robiť 6 dní po sebe, je to tvoje dobrovoľné rozhodnutie, že to akceptuješ.
Priepustka k lekárovi je možná, len ak je za teba náhrada - nie, priepustka sa oznamuje, nepýta sa povolenie. Ak sa rozhodneš, že nejdeš k lekárovi, pretože nemá kto pracovať, alebo že budeš ako si napísala zvracajúca chodiť do práce, je to tvoje dobrovoľné rozhodnutie.
Budme za hnusnú, ale ak sú zamestnanci hlúpi a nechajú zo sebou takto zametať, že sú ochotní chodiť do práce nad rámec zákona, že sú ochotní neísť k lekárovi ak je to potrebné, je to dobrovoľné rozhodnutie zamestnancov, v tomto prípade teba a tvojho muža. Jediná adekvátna rada je, aby ste začali žiadať dodržiavanie zákona. Ak bude čo len jedna smena nad rámec, chci to vopred a písomne. A dávaj podnet na inšpektorát následne. Alebo potom ži takto celý život, ako mulica.
Keď zamestnávateľa nezaujíma čo sa vo firme deje treba napísať na inšpektorát práce, tých to zaujímať bude. Takú nehrali aby ma chorú držali v práci, keby aj sám riaditeľ prišiel drhnúť záchody nezaujíma ma to, nech si poradia ako vedia.
no ale to ty vobec nemusis zhanat nic, prost esi chora, ides k dr.. vybavene. Koberec ze nemal nahradu by som riesila IPckom.
@babulkomale Nikto sa nás nič nepýtal teraz.Ja som si Pčko nebrala lebo je nás menej teraz kvôli PN/OČR.
Chcela som prísť na obednajšiu.Kedže som to robila ja tak som vedela, že nemusím nikoho kvôli mne stiahnuť do práce ani nikoho o nič prosiť.Dalo sa to každému prispôsobiť, ale teraz je nastavený nejaký kľúč a na mňa vyšla ranná ani hodiny nesedia sú prepísané, ja si to zrátať viem.Nikto za mňa nepríde ráno.
Musí niekto prísť pretože musí byť dodržaný počet ľudí na danú prácu inak je porušený zákon a nie je nás dostatok.Nerátajú s chorobou atď.
Tiež mi je blbé žiadať kolegyňu teraz lebo aj jej teraz vyšli blbo zmeny, že musí ťahať lebo si niekto nepozrel koniec mesiaca a prísť na 4 ranky skoro ráno je tiež dosť.
A to sa ešte musím opýtať, že či si to môžeme vôbec vymeniť ak bude treba.Lebo už aj také bolo, že nemôžeme.
Týždeň čakám na poradu o ktorú som žiadala, že chcem vydiskutovať určité veci a dohodnúť sa.Ale aj to ma určite stiahnu počas voľna ako vždy.
@autorka, bude poruseny zákon, ked vas nebude isty pocet? Ale vies, ze toto vobec nie je tvoja starost? Je to starost ZAMESTNAVATELA, aby zabezpečil dostatok ludi aj na prípadné zastupovanie, lebo čokoľvek sa moze stat. V tomto sa boji porusenia zakona, a v ostatnych veciach ho veselo porusuje?
Svojim spravanim hrate so zamestnavatelom a suhlasite s porusovanim zakona.
K tomu niet co radit. Jedine to nerobit.
@melanta Plne s tebou súhlasím, ale hľadala som ľudí.Je nás ako šafránu takže 6 dní v týždni ešte zvládnem s dňom voľna, ale 7/8 zmien po sebe som sa vždy snažila upravovať aby nevznikali.Ja som aj kolegov varovala, že odmietnite ak vás volajú.Len niektorí to nerobia preto aby vyhoveli zamestnávateľovi, ale aby sme my nemali zle.
To isté čo sa týka lekárov ja som si kolegov obhajovala, že na lekára majú právo aj cez priepustku keď sa ku mne dostalo, že zakazujú priepustky.Nakoniec z toho vzniklo, že priepustka áno, ale len s náhradou.Čo ja osobne taktiež neakceptujem.Môj manžel tiež nie.
Keď mi bolo zle, myslela som si ráno, že to je žalúdkom, dám si magnézium a bude dobre.Uprostred dňa som dostala vysokú horúčku a povedala som, že buď príde náhrada a niekto ma odnesie domov lebo hlava sa mi točila v tom teple aj na vzduchu alebo celú zmenu preležím, ale pracovať nezvládnem.Moja prítomnosť je dôležitá, prácu zvládnu aj dvaja kedže je špecifická a človek sa nenaderie.
Ja tieto svoje práva ovládam, ale ku každej diskusii si overujem svoju pravdu aby som si bola istá.Nadriadený má tiež svojho nadriadeného a musím si to odkomunikovať ešte s ním, ale trvá to.
Pretože náš nadriadený má na všetky diskusie jedinú odpoveď: nepáči sa? Tam sú dvere.
Lenže im stačí, že odídu dvaja a skončili.Takže radšej by mali diskutovať.
Druhá vec je, že práca nás baví.Ťažko by sa odchádzalo, ťažko by sa hľadalo niečo stabilné, ale ak nebude na výber tak jeden z nás bude musieť zamestnanie zmeniť po rokoch.Nie je problém vo firme si myslím, ale v 2 ľuďoch ktorí sú neschopní veci riešiť.
@eleanor2510 Viem, že to nie je moja starosť, preto sa musím porozprávať so šéfom mojich šéfov.Ale my sme ich ako by som to povedala príťaž ktorú dostali pod vedenie, takže ledva na nás majú čas.Týždeň čakám na odozvu.
Dievčatá keby sa to inak vyriešiť nedalo, aj keby to skončilo výpoveďou ja to len tak nenechám, ale inšpektorát by som musela poprosiť o pomoc z iného miesta.U nás by som neuspela.
@babulkomale Veď ani ku nám neviem zohnať ľudí.Pritom práca je to príjemná, ale všetko to kazia ľudia ktorí si potrebujú niečo dokazovať.
Dávame si paragrafy, niektorí to riešia aj dovolenkou, ale po novom si zruší dovolenku a nezaujíma sa či ten človek nejde k lekárovi keď sa inak nedá.Pritom dovolenky musia byť vyčerpané a ruší ich luďom ktorí jej majú na rozdávanie.Koledujú si o nedostatok personálu v decembri.
@autorka ked je zamestnavatel takyto neschopny a vyskakuje napriek tomu, ze pri dvoch vypovediach je v keli, mozno by stalo za to, aby ste vsetci naraz dali vypoved. Museli by ste sa dohodnut a vsetci tahat za jeden povraz, ale mozno by si vtedy uvedomil, ze by mal dovyskakovat
@autorka alebo nemusi byt hned vypoved. Takmer vsetci pracujuci maju narok na strajk. Ak budete vsetci zajedno a dohodnete sa, aj to je možnosť. Co by potom zamestnavatel povedal, keby zrazu neprisiel nikto?
Zbieraj si dôkazy, foť si dochádzku, rozpis smien, nahrávaj si ak vrieskajú a vyhrážajú sa ti.
Tak ja by som asi hľadala i u prácu, nie. Kvôli tomu ze nemáte a mužom spoločne voľno, ale pretože ze nemôžeš ísť k lekárovi kým nenájdu náhradu? Tak to jenchore, rovnako ako. Robiť 8 dní v kuse
@eleanor2510 Mne to napadlo, ale ludia su schopni sa stazovat na cely svet, no nieco preto urobit to nie.Pritom mam viac zavazkov a vacsi strach nez niektori z nas.
Ale ja som zvyknuta bojovat sama za seba, nebolo by to prvykrat co si jedina otvorim usta a k uspechu sa zvezu aj ostatni.Ako nadriadena som sa za svojich postavila aj ked sa jednalo napriklad o prestavky na ktorych ich chceli odrbat a nie len u nas.
@maranco Neboj sa 🙂 dokumentaciu si vzdy odkladam aj dochadzku.
@autorka no ved to je ta nevýhoda, ze sa lahko moze stat, ze keby prislo na ciny, tak sa ostatni zlaknu. Veci sa musia zmenit, lebo zamestnavatelia si prilis zvykli, ze si mozu hocico dovolit a Slovaci budu drzat hubu a krok. Len je to zial na dlho, ale chcem byt optimistka a verim, ze raz to bude inak 🙂
@eleanor2510 Veď v decembri mu ani nikto nepríde keď im ruší dovolenky.Tieto talafatky som riešila presne pred rokom keď ex kolegyňa rušila bezdôvodne dovolenky.Mala som čo robiť potom aby mal kto prísť.
Robí presne to čo ona.Naschváli.Môžu si podať ruky.Už teraz vidím prúser v zmennosti, ale oznamovať mu to nebudem, že nemá zabezpečené zmeny keď je tak chytrý a rád sa povyšuje.
@eleanor2510 Je mi do plaču keď vidím ako sa ľudia nemôžu brániť.Ja to aj chápem, tiež som bola z hladovej doliny, musela som vycestovať za hranice, robila som všeličo, bez záväzkov som nemala problém otvoriť si ústa keď mi povedali, že si mám zvyknúť, že po 10 hodinách človek prestávku nemá.Ja si na také praktiky nezvyknem.
Teraz je to aj pre mňa ťažšie, keď prácu robím srdcom, pre ľudi, s úsmevom, konečne sa cítim byť užitočná, ale nemôžem prácu povýšiť nad manželstvo a zdravie.
Bojím sa skôr toho, že čo počúvam z okolia tak je to všade horšie aj platovo.
Takže by som bola najradšej keby aj druhá strana mala rozum a uvedomili si, že sa navzájom potrebujeme a zároveň prestali ZP považovať za (my sme vám vyhoveli) lebo ZP neponúka možnosti.
@sense Ani doma sa neuvidíme a ani v práci len si stihneme povedať ahoj za celý mesiac.
Mňa komandovali za to keď vychádzalo 6 dní v týždni s 1 dňom voľna uprostred týždňa.Žiadala som o ďalšieho zamestnanca, že nech to urobím akokoľvek na niekoho to výjde.A ešte PN/OČR/Dovolenka a čistá katastrofa.
Aj brigádnikov si mysleli, že im môžem nahádzať kdekoľvek, ale to tak nefunguje.Tam kde som potrebovala niekedy nemohli.Chodia do školy.Ešte nám ich rušiť chceli.Tam kde nemohol jeden mohol druhý, niekedy ani jeden, ale všetko navyše je len +.
A tie priepustky si musím odkomunikovať z jeho šéfom lebo sa nevyzná do zákonov, skáče do reči, nepočúva.A keď to už fakt nikto nepochopí, že náhradu si zháňať nemusíme tak sú to nevzdelané teľatá a nie je ďalej o čom.
Nie sú ľudia, takže to lepite ako sa dá.Aj proti ZP ľudia sú zvyknutí, v okolí je málo práce a ľudia potrebujú peniaze.Rozpravaj sa s vedením, ale na 90% neuspejes
@eliska13 Keby sa išlo proti ZP v takej situácií tak som to prekusla len nech fungujeme.To si ešte človek povie, že pomôžeme si navzájom.Ale keď sa ide proti ZP a nemusí sa tak to nechápem.
Mne zmennosť bez problémov vyšla aj hodiny a to mám ľudí na Pnke.Nemusela som rušiť ani dovolenky.
Jemu nie a to ešte nevie, že mu človek do práce nepríde.Pretože nekomunikoval s brigádnikmi.
Takže teraz to je čistá pomsta a najlepšie na tom je, že ani nevieme za čo.
Je mi to jasné, ale nemám na výber.Buď sa niečo zmení, alebo odchádzame.Inak sa mi rozpadne manželstvo.Nemôžem odkladať vyšetrenia do nekonečna keď nemôžeme mať deti už teraz a nemôžem fungovať tak, že ani v práci ani doma sa neuvidíme viac ako zopár hodín.Potrebujeme aj vypadnúť z domu a nie na striedačku pracovať.
Takýto režim nemá ani kolegyňa s deťmi, že by ako rodina nemali na seba aspoň 1 víkend.
Keď ruší dovolenky budú ich teda preplácať? Za neschopné vedenie bohužiaľ trpia takí, čo sa nevedia ozvať.
@januska12323 Neprepláca sa.Preto by ma zaujímalo, že kedy to chcú stihnúť keď kolegovia majú ešte kvantum dovolenky niektorí.
A keď si ju chcú čerpať a môžu tak im ju zruší a dá im tam obyčajné voľno alebo zmenu.Tam kde je voľno mohla byť kľudne dovolenka.Veď ajtak sfalšoval hodiny a každému chýba zmena/dve.

@tanyag 1/2 krát to týždňa je úplne v poriadku.
My sa neuvidíme za mesiace ani raz.