Máte problém nájsť zamestnancov do gastro prevádzky?
Baby, tie co mate gastro prevádzky, tiež mate problém nájsť zamestnancov?
@autorka no nemáš to ľahké veru.. držím palce nech sa čím skôr nájdu schopní a spoľahliví ľudia 🙏 veľa ľudí vníma prácu v kuchyni ako "podradnú", tak možno aj tu bude pes zakopaný prečo sa do toho nikto nehrnie 😕 + ten úväzok je naozaj skôr pre študenta/mamičku na rodičovskej alebo ako druhá práca.
Podľa mňa problem je ta pracovná doba, 5 hodín denne predpokladám ze len poobedia/vecer + iba jeden človek, to je potom problem vziat si voľno, ochorieť. Niesu prijemne citové vyvieračky od šéfa typu nema kto robit nemozes mať dovolenku, nemozes byt chorý
Nieje to full time takže veľa ľudí tam nepôjde, je to večer - to vyradí všetky mamičky, mala dedinka - problem s dochádzanim pre študentov 🤷🏼♀️
A niekedy vedia riadne odradiť aj pracovne podmienky - ziadna káva či voda zdarma (toto je fakt také finančne nenáročné minimum ktoré by mohol zamestnávateľ ponúknuť, za mňa naozaj v každej práci kde neponúkli tu kávu bolo vzdy na hovno aj v iných aspektoch. V gastre podľa mňa samozrejmosť aj ten obed v rámci pracovnej doby ) ,
ziadne zázemie - aspoň kútik kde si môže odložiť veci, stolička kde sa v klude naje
celkovo low cost prevádzka - osuntele, smradľavé, vybavenie z roku pána, šetrí sa na všetkom
Záleží aj od pracovnej zmluvy. Lebo ak sa u vás pracuje len 5h denne , to znamená že plný úväzok asi nedávate .. tak ako to robíte ? Čiastočný úväzok alebo len na dohodu? Ak na dohodu, to ti nikto normálny pracovať nebude len študenti a študenti sú prelietavý. A čiastočný úväzok tiež nechce každý
@katariiinkaa veď prave, ten plat je výsledkom toho tlaku; lebo niekoho zohnať je inak problém. Ten gastro personál zaujíma iba netto mzda, chce mat garantovanú čistú mzdu, na pohovore si určuje koľko chce dostavať na účet.
Stále sa porovnáva s kamosom kuchárom od vedľa, veď ten zarobí o toľko € viac. A keď mu z toho zárobku ostane po odvodoch menej, odchádza ku konkurencii. Nie že by si to naopak vážil, ak ma všetko oficiálne. To je smutná realita.
Ináč zohnat ľudí na akúkoľvek menej kvalifikovanú pracu či parttime je problem, nielen v gastre
My sme takto 2 roky zháňali príležitostného brigádnika obyčajného stavebného pomocníka, to bola neverending story
Ked sa aj objavil niekto zručný, šikovný, inteligentný tak nemal moc času kebo to bol študent alebo človek ktorý už zamestnanie mal
Ostatní 🤦♀️panebože, typ ktorý nic nevie ale chce 15 eur na hodinu, fyloziof ktorého zlomí aj pohľad na lopatu a len vykecáva, typ štvrndelok - v pondelok nepríde lebo ma ešte víkend, utorok ma opicu, v stredu robí a vo štvrtok už zas ruka hore, hypochonder, pripadne ochotný pracovitý ale totálne nemehlo co chytí to pokazí …
Fakt lepšie byt realista v tomto a neočakávať ze ľudia vedia či vôbec chcu pracovať
@tiika platia ich úplne normálne, podľa toho, ako sa dohodnú. Nie sú žiadni odzubavaci ani nič podobné.
Ale cuduj sa svete, drvivá väčšina chce sama tu minimalku a zvyšok na ruku. A vieš preco? Lebo potom by museli platiť vyššie vyzivne ex na deti, pripadne by im vzal peniaze exekútor. To je žiaľ u drvivej väčšiny takýchto ľudí tvrdá realita.
A ako som napisala, nereálne platové požiadavky, pomaly 20€ na hodinu by to chcelo, ale nevie poriadne uvariť ani ryžu. Jeden im napr.nechal pokaziť mäso asi za 300€ a ze co on s tým má... cize asi tak.
@katariiinkaa ludia co si zarabaju v ciernom trhu nikdy!!! nechodia na PN alebo neberu hypoteky. Takze klud... oni sa o seba vedia postarat aj mimo system.
Akože ja by som takú prácu brala, super príležitosť popri rodičovskej. Samozrejme záleží na tom, či sa jedná o prácu ráno, na obedy alebo večer.
Napisem to takto: karieru u teba pri hrncoch neurobia. A za seba poviem, ze ak by som taketo šepleťa roboty mala robit, tak ich mozem ist robit aj vonku a nie za 2000, ale za viac. Tak asi tak 🙂 podla mna skus hodit inzeraty na profesiu aj ako skrateny pomer, ciastocny uvazok alebo take cosi, nech si niekto privyrobi, ak chce. Nech udrzis prevadzku pri zivote.

@mirola ano aj v skole sa da robit moderna gastronomia. No tam ked mi veduca kuchne hovorila ake normy musia splnit tak….