Máte skúsenosť s prácou knihovníčky na dospelom oddelení?
Dobrý deň, máte skúsenosť s touto pozíciou ? Ak áno prosim napíšte mi k nej pár slov, uvažujem o tejto práci, no skúsenosť s ňou nemám. Viem že plat nič moc ale zaujíma ma skôr náročnosť 🙂
Našla si konkrétnu pracovnú ponuku?
@sanny2993 ak budes robit vo vypozicnom oddeleni, to sa naucit da v pohode. Kazda kniznica ma kniznicny system, v ktorom sa treba naucit pracovat. Vypozicky, upomienky, generovanie evidencnych listkov pri zapise atd. To je taky zaklad. Zalezi, co od teba budu chciet aby si robila. V mestskych knizniciach sa organizuju rozne podujatia, besedy atd.
Na ine pozicie uz treba knihovnicke vzdelanie, ako napr. katalogizacia, tam uz treba vediet a ovladat katalogizacne pravidla.
@0silvia0 zrejme budem klasickou knihovníčkou lebo v naplní práce boli teda tie podujatia a vypožičanie, a nemám knihovnicke vzdelanie no na pohovor ma pozvali, je to prosim praca pri ktorej sa dá aj trošku odfuknut ? doteraz som mala práce kde som veľa x nemala ani obedovú prestávku čo sa nestíhalo (štátna a justičná správa) a po rodičovskej si chcem nájsť niečo čo bude peknou prácou kde ma už ale nezoderu do vlásku ….
Ja som robila v knižnici a bolo to super. Moja práca snov. Naučíš sa robiť s ich programom na vypozicanie, budeš robiť medzikniznicne vypozicky (poziciavat s inej knižnice väčšinou odbornú literatúru), objednávať a zapisovať nové knihy.... Robiť podujatia knižné pre ZŠ, MS, besedy (ak je to v nejakom väčšom meste).
Priprav sa že ľudia si budú myslieť že vieš o každej knihe ktorú máte. Pre mňa bolo top keď si pani pýtala knihu "v ktorej sa niečo deje"😂
Ak máš rada knihy bude ťa to baviť 🥰
Náročnosť práce záleží od vedenia samotnej knižnice. Všetko je to o tom aké nároky na zamestnanca má riaditeľ, respektíve veduci služieb. Koľko podujatí a výpožičiek musí dane oddelenie mesačne vykázať atď.
Keďže budeš v odbore nová, nespoliehaj sa na tvrdenia, že budeš mať čas na to zariadiť si pri tejto práci veci a vypiť si v kľude kávu.
Práca na náučnom oddelení je náročná keďže toho oddelenie pokrýva odbornú literatúru zo všetkých vedných odborov.
Budeš sa musieť naučiť MDT aby si sa vedela orientovať vo fonde pri výbere literatúry pre čitateľov, budeš si musieť urobiť prehľad v odbobnej literature celkovo, budeš musieť sledovať aktuálny knižný trh, budeš musieť pripravovať podklady pre podujatia. Buď si tému spracuješ sama alebo si vyhľadáš odborníka, ktorý by ti bol ochotný urobiť prednášku. Taktiež si budeš musieť sama zaobstarať študentov pre ktorých tu prednášku budeš robiť a je tam ešte milión zákulisných veci, ktoré bežný čitateľ a návštevník knižnice chvalabohu nevidí (príprava projektov, písanie záverečných správ, robenie denných štatistík atď).
vidieť že nemáš ani šajnu 😀. tu nejde o prácu na dospelom oddelení, ale Oddelenie literatúry pre dospelých - či už beletrie alebo náučnej, a to už je setsakra rozdiel. pri beletrii by si mala mať prehľad tvorby, kto a ako píše, o čom tie knihy sú, aby si vedela babkám poradiť zamilované a dedkom detektívky, a je v tom veru rozdiel. ale dá sa to časom zvládnuť, aj výpožičný program čo majú v počítači.
Ťažšie by to bolo v oddelení náučnej literatúry, MDT a podobné lakocinky, aby si nebola ako tupelo, čo nevie kde je história Veľkej Moravy, chov škrečkov, a diéta pre diabetes. Obrazne. aj to sa časom dá zvládnuť, keď máš snahu a pozeráš, vnímaš kde to pracuješ. Ja mám echt knihovnícku školu, 30 rokov praxe vo verejných knižniciach, a niekedy sa čudujem kto všetko tam pracuje, chce pracovať a nemá šajnu. Zdravotné sestry, baletky, ekonómky, sociálne, čo v podstate nechcem zhadzovať profesie, ale prístup a predstavu, že v knižnici je ulieváreň, zašiváreň a ho.vno sa tam robí, pije kávička a čítajú časopisy, cez pracovnú dobu si vybavím nechty, vlasy, kozmetiku, nákupy a hodinu pred koncom pracovnej doby odchádzam. To všetko však záleží od typu knižnice a vedenia, ako to má nastavené, čo vyžadujú - akú úroveň a výkony.
Vyskúšaj, urob si prieskum čo by tvoja pracovná náplň obsahovala, kedže nie si z odboru, ako bežná sila za pultom , spolu so zabehnutými kolegyňami by vám to mohlo fungovať, vytvoríte príjemné prostredie a kolektív.
Ahojte, ako je to po platovej stránke ?
@sandra19860 je to rôzne, podľa vzdelania, pozície a zamerania, pracovnej náplne, sš alebo vš, ale aj firmy/ organizácie.
@sandra19860 je to zrejme výkon práce vo verejnom záujme, tabuľkové platy.
@cacianka tiez nechápem kde všetci chodia na to, že knihovníci sú kvázi "povaľači" čo v knižnici len podávajú a čítajú knihy 🙂
By sa čitatelia veľmi, ale veľmi divili čo všetko obnáša zákulisie tejto práce kým oni ako čitatelia v podstate vidia len výsledok v podobe dobre poradpenej knihy alebo super podujatia.
Za seba však môžem povedať, že byť knihovníkom je poslanie a nie všedná práca ❤️ A rozhodne by ju nemal robiť človek, ktorý sa v tej práci nenájde a nedáva do tej práce srdce.
@sandra19860 veľa zaváži osobné ohodnotenie. O jeho výške rozhoduje riaditeľ knižnice (sú knižnice kde výška odzrkadľuje kvalitu výkonu a tak by to po správnosti malo byť a sú knižnice s vedením kde o výške osobného ohodnotenia rozhodujú iné veci). Taktiež záleží na vzdelaní, kvalifikácii, dĺžky praxe a podobne.
Netusim, ako je to platene(asi nijak extra) ale v nasej kniznici maju knihovnicky taku pohodicku, hned by som to robila😂
@chvostik1 mi hovor, 30 rokov, väčšinou sama na prevádzku, každý boží deň založiť vrátené knihy, upratať knihy, bordel po citateľoch a ich deťoch upratať, urobiť štatistiku a uzávierku pokladne,, medzitým objednávka knih, potom ich spracovať či ručne či potom počítačová evidencia v programe, písať upomienky, aktualizovať informácie na nastenkach, revízie, inventarizacie, vyraďovačky, pomedzi to riešiť vybavovačky na úrade , pošta, a riešiť exkurzie škôlkarov, školákov, informaticku výchovu, a pripravovať rôzne besedy, prednášky, výstavky, aktivity, výkazy, hlásenia. Občas agresívnych, pripitych ľudí, šmejdov riešiť.
Keď sme dostali Pc, tak spätne nahadzovať všetko do systému, pár krát do roka väčšie upratovanie. Ja som napr .3x sťahovala knižnicu, vždy iné priestory, ....
@0silvia0 keď som zmenila miesto a chodila som občas pozrieť kamošky, tak bývalá vedúca, ras na prácu , nechutná baba, tak ako dôchodkyňa robila za pultom. Svetrík cez plecia, elegantné pózy, na stole časopis, v policiach bordel,knihy pomiesane hlava nehlava, každy deň si odbehla do obchodu, neskutočne tam padla úroveň, ľudia sa sťažovali a prestavali tam chodiť.to čo nás naháňala ako besna, tak flakala až neuveriteľne. Takze áno, niekto má pohodičku, lážo plážo.
@0silvia0 no je to mimo moj obor a jednoznacne si myslim, ze je to slabo platene na to, ake mam vydavky, takze to skusat nemozem😅 ale v nasej kniznici su evidetne dobry kolektiv, sala z nich proste pohoda, furt nad tym rpzmyslam, ked tam som, ze to musi byt fajn. A k tomu asi vacsina robi tu pracu rada, maju nacitanych kopec knih a vedia dobre poradit.
Ja sice zarabam relativne dobre ale nemozem povedat, ze by som do roboty chodila s rsdostou😄
@chvostik1 my/ja som patrila pod obec, starosta veľký technik.
prístup ? Načo knižnica, všetko je na nete, čítačky, knihy netreba.
zažila som veru všeličo,
@0silvia0 ale ked dobehli deti, tak sa mi prišli pochváliť, ukázať, liepali sa mi na kolená a išli sme pečiatkovať, doniesli mi kvietok , staršie ženy koláčik okoštovať, mandarinku či banán aby sme mali pekný pocit, tak to vyrovnalo všetky neprístojnoti od šéfov.
a posledné moje miesto v tomto odbore - hore huj, dole fuj. akože akcie na efekt, čo ani nemali byť v portfóliu knižnice, na to sa premrhalo mega energie a E, ale potom nezostalo na bežnú prevádzku - vymeniť regále, opraviť a očistiť knihy, prerobiť prevádzku z rokov 1971 na rok 2015

@sanny2993 a v akej kniznici chces pracovat? V miestnej, krajskej, akademickej? Mas prislusne vzdelanie? Vidim, ze si z Vlckoviec, cize mas zaujem o niektoru z kniznic v Trnave?