Môže byť priepustka na celý deň?
Neviem nikde jednoznačne dohľadať, že priespustka je len na pol dňa. Môže byť, že zamestnávateľ to má voľákde ukotvene v kolektívnej zmluve alebo v inom dokumente? Áno, jedna sa o priepustky v mieste bydliska, kde aj pracujem. Ide o to, že chodím s dieťaťom pravidelne viacerým lekárom kde sme objednaní len orientačne. Naposledy sa mi stalo, že sme sa vybavili tak, že mi ho nezobrali už do škôlky lebo deti už spali, teda som ho nemala kde dat a nemohla som sa vrátiť do práce. Alebo že sme objednaní napr. na 10hod. Teda ráno ho dam do MŠ, ja idem do prace na 1,5hod. potom sa pre neho vrátim a ideme k lekárovi, vybavíme sa o 11.30hod. zase letím do MŠ aby som stihla kým deti uložia spať a zobrali mi ho a opäť letím späť do práce. Je to nenormálne stresujúce, behám, lietam, presúvam sa, stále v strese keby nás zoberú, či stihnem MŠ, kedy prídem do práce a to nehovorím o tom, že riaditeľka v MŠ mi povedala, že nie sú holubnik. Keď idem sama so sebou k lekárovi je to iné, v pohode sa dá vrátiť do práce ale takto s dieťaťom je to o drzku. A míňať 2 priepustky na deň, tak 3 návštevy lekára a mam po nich...
Paragraf na sprevádzanie dieťaťa k lekárovi sa počíta na hodiny. Nie na pól dňa. Na konkrétny čas, kedy si mimo práce.
@cacianka máš pravdu, trochu zmätočne som to opísala. Problém je ten, že keď idem s deťmi potrebujem aby mi v práci uznali 1 priepustku na celý deň a nie iba na pol dna.
Je to v zakonniku prace, paragraf 141. Priepustka plati na nevyhnutne potrebny cas, t.j. cestu, cakanie a vysetrenie.
Ako píše Nelca, priepustka/tzv. paragraf je na čas nevyhnutný na návštevu lekára. Rieš s riaditeľkou škôlky, nie je v poriadku, aby nezobrali dieťa počas dňa ak bolo u lekára. Ak riaditeľka nie je ochotná to riešiť, obráť sa na zriaďovateľa. Zamestnávateľ ti nie je povinný akceptovať poldennú a už vôbec nie celodennú priepustku kvôli tomu, že dieťa nezoberú do škôlky. V niektorých firmách akceptujú aj nad rámec zákona, ak u teba nie, tak musíš si to vyriešiť inak.
závisí od toho, ako Vám to akceptujú v práci... však ale keď ideš k 2 lekárom, dáš si oraziť u oboch (2 papiere), tak to by Ti nezakceptovali na celý deň?
PS: nám v práci akceptujú aj 1 priepustku na celý deň
Asi zalezi od prace, nam akceptuju aj na cely den, nie len na par hodin..
mozete mat internu smernicu
a paragraf sa rata na hodiny tj ak aj musis mat dve peciatky na cely den rata sa to ak 1 den 1 paragraf
Ešte doplním. Budú ti tu ženy písať, že u nich to akceptujú. Nechápem dôvod, prečo pusu takéto reakcie, pre teba sú úplne irelevantné. Ty sa riadiš tvojim zamestnávateľom. Ak ti neakceptuje celodennú priepustku, tak rieš to so školkou. Nie zisťovaním, ako je to inde.
Ešte by som doplnila k vyššie uvedenému, že ak ti teda neuznajú celý deň, tak aj nárok na ten zvyšok ti stále ostáva k dispozicii - tj. keď budes mimo práce 4 hodiny, tak ti zaplatia náhradu mzdy za 4 hodiny plus 4 hodiny normálne mzda. A teda ročný nárok na priepustku sa ti zníži o 4 hodiny, nie o celých 8.
vsetko zavisi od prace, poviem to tak aj ekd ma zamestnavatel "podozrenie" o zneuziti, naozaj nikto nesmie oficialne ti nato nic povedat, zamestanatel nema pravo a NEVIE!!!zhodnotit ako a kolko treba byt kde a u akeho lekara, je jasneze niekto to m oze zneuzivat ale na druhej strane ked mas zadubeneho šefa ktory okrem diagnozy vysoky tlak nic nikdy nemal a ani nepoznal tak ako sa hovori syty hladnemu neveri ani v tomto pripade ti neuveri ze TY A TVOJE DIETA mozte mat aj ine problemy, ktore je potrebne velkarat zistit a hladat a sledovat...
Problem je nedostatok priepustiek ci neakceptacia celodennej priepustky u zamestnavatela? Lebo mam dojem ze riesis jedno i druhe.
Bud si pories skolku, aby ti deti boli ochotni vziat kedekolvek v priebehu dna, to co za reci, ze holubnik?
Dalsia moznost je dat orazit si jednu priepustku dvoma lekarmi, napriklad vysvetlit situaciu pediatricke so skolkou. Nasa bola ochotna ked som bola v takejto situacii. Dalsia vec je moct si priniest dieta do prace, u nas to mozne bolo, dokonca nasa sefka to tak robila, ale urcite to nie je mozne vsade.
Skúšala si sa o tom porozprávať "ľudsky s tvojim nadriadeným a mzdárkou?"
Ja som ako mzdárka akceptovala 2 priepustky na 1 deň alebo jednu s celodenným ošetrením-zvažovalo miesto ošetrenia. Alebo objednávaj dieťa k lekárom na skorú rannú hodinu-ak sa dá (vysvetli situáciu)....aby si stihla prísť do škôlky ešte doobeda.
V tvojom prípade je to všetko len o komunikácii so zamestnávateľom alebo s lekármi...
Ak ti lekar potvrdi P na cely den, je to ok. Iba on vie aky je tvoj /dietata zdravotny stav a ci treba kludovy rezim. Mas narok na 7 dni za rok ty a 7 dni doprovod.
Ci si ich vycerpaš po 1 dni, po polovici dna , alebo po hodinach, je po konzultacii s lekarom. +zakonnik prace, nerozhoduje o tom zamestnavatel.
Napr.vysetrenie očí - rozkvapkanie, alebo vrtanie zubov, niekefy je to bolestivy zasah, rozmazane videnie, tak to moze branit v cestovani, soferovani, praci...
akože nie je nikde napísané? Ty nevieš prečítať zákonník práce? Tam by si sa dozvedela, že to je na nevyhnutne potrebný čas. Takže zamestnávateľ ti nemusí uznať ani poldňa ani celý deň
@0silvia0 problem je jedno aj druhé. Lebo keď nemôžem dieťa vrátiť do MŠ a zamestnavatel mi neuzná priepustku na celý deň, tak mam problém. Akoze ja ich v tej škôlke aj chápem, priniesť tam dieťa po 12hod.znamena, že moje dieťa ruší ostatné spiace deti. No a minule boli okolo pol 11h akurát na prechádzke a musela som ho nechať v MŠ upratovačke, na to mi následne volala riaditeľka škôlky, že nemôžem dieťa nechat u upratovačky lebo ona nie je pedagogický zamestnanec a mala som tam čakať kým prídu z prechádzky 🙄 S nou sa proste nedohodnem. A na personálnom na mňa pozerala, že ona to ako matka chápe ale ma pokyny od nadriadeného, neuznavat priepustky na celý den. Tak som v bludnom kruhu.
ak chodíš takto s dieťaťom, že ho nemáš kde dať, tak by ti mal uznať celý deň.
A 2 priepustky na deň, tak si minieš 1 lekára zo zákona a nie dvoch. Skús naozaj prečítať zákonník práce. Máš nárok na 7 dní do roka ako sprievod. A ráta sa na hodiny a nie na dni. Čiže keď donesieš 2 priepustky za deň, aby si mala uznaný celý deň sprievod, tak si minieš iba 1 paragraf sprievodu
Mne raz lekar napisal na priepustku celodenne vysetrenie a v praci mi to uznali. Čo on moze vediet ako dlho som tam bola a co si moj zdravotny stav vyzadoval? Hadam lekar ma v tomto vacsie slovo. To len tak, mozno by ti to nabuduce pomohlo 🤷♀️
Riaditeľka MŠ má pravdu. Nemôžeš dieťa nechať upratovačke, tá nemá za deti žiadnu zodpovednosť. Dieťa máš odovzdať učiteľke. Nemala by si ho ani samé poslať zo šatne do triedy. Ak by sa dieťaťu niečo stalo, čo by si robila? naviac upratovačka má svoju náplň práce a nie čakať kdesi s dieťaťom 30 minút. My v MŠ preberáme deti po príchode od dr. do 9ej, max do pol 10. Máme to v školskom poriadku, s ktorým bol rodič oboznámený na zač.šk.roka. MŠ je vzdelávacia inštitúcia, nie detský kútik..
@nikaeli súhlasím s tebou, viem ze v škôlke majú harmonogram a nie je to detský kutik kde si rodičia vodia deti kedy chcú. Ja rozumiem, že za dieťa zodpoveda učiteľ a nie iný personál MŠ. A popravde mňa by ani nenapadlo, nechat ho tam upratovačke ale ponúkla sa sama a v danej chvíli mi nič lepšie neprišlo na rozum. Len som proste opísala jednu zo situácií v akej som sa ocitla. A snažím sa zistiť aké mam možnosti aby som takýmto situáciam predchádzala.
Môj syn je prvák, do MŠ chodil 4 roky. Keď sme potrebovali vyšetrenie, objednávala som ho vždy ráno medzi prvými, k zubárke aj poobede - vybrala som ho z MŠ po obede. Keď sme napr. šli na testy na alergo, oznámila som zamestnávateľovi, že budem celý deň doma, po testoch ho do MŠ nedám, tiež nie po očkovaní. Keby si to skúsila takto? Inak odkedy beží to, že rodič ospravedlňuje dieťa, odvtedy máme viac akceptované byť doma celý deň na detské P. Dva dni som doma ja, dva dni manžel, on si vie vziať aj home.office a zamestnávateľ je tiež rád, že som doma iba dva dni a nie celý týždeň na OČR.
asi tomu nerozumiem. mas narok na 7*8 hodin. takze nerozumiem ze 1 priepustka na 1 den, alebo 2 na jeden den je predsa to iste
Zakonnik prace pise, ze paragraf je len na dobu nevyhnutne nutnu na cestu na osetrenie, osetrenie a cestu spat na pracovisko. Vsetko ostatne je o dobrej voli alebo nevoli zamestnavatela.
Pozri, priepustka je možnosť, ktorú dava zákonník práce zamestnancovi využiť, aby neprišiel o zárobok pokial ide k lekárovi sam so sebou, rod.príslušníkom.s dietatom. Pre zamestnávateľa je to iba náklad navyše. Ty za tento čas nič nevyprodukujes, neurobíš žiadnu prácu, nepodas výkon a i napriek tomu ti platia nahradu mzdy. Preto je to na nevyhnutne potrebný čas, prečo by mal platiť i za čas, kedy si doma, no môžeš byt v práci? Buď rada, že ti vezmú dieťa doobeda, u nás nechcú po hodine. Že ty musis ísť do prace, počkať kým sa vrátia z prechádzky atď. akože to mne sa nezdá taký problém, to je irelevantné. Pokial sa nechceš vracať do prace, čerpaj pol dňa dovolenku, nadčasy alebo si to nadrob.. Zľ je povinný akceptovať priepustku len na nevyhnutne potrebný čas.
A je to 7x8h, čiže 56h za rok. Nie je teda pravda, že ak prinesies 2-3 priepustky, tak prídeš rýchlo o narok. 2-3 priepustky znamenajú akurát, že ti v práci uznajú cely deň a z nároku odčerpajú 8 h.
ty mas zo. zakona narok na 56 hodin navsteva lekara a 56 hodin sprievod k lekarovi ...na priepustke vypisujes kolko si hodin mimo pracovicka a nie ci ides na pol dna ci cely den... ty mozes aj na hodinu odist ak ti to lekar orazitkuje a este ti zostane 55 hodin sprievod a 56 hodin lekar
@tiika to co si napisala je dobra blbost... dieťa sa vrati z prechadzky po 45 minutach a u lekara spravim 10 minut cesta k lekarovi a od neho trva pol hodiny tak si na listok vypisem na 10 minut??? ... mam na to zo zakona narok a mozem byt aj cely den doma a zamestnavatel je aj tak povinny mi to zaplatit a nebudem ai pre to minat dovolenku ...

Aka je vlastne tvoja otazka ¿ lebo pises ze v praci ok a problem v mš, tvoj text je kontraproduktivny.