Môže byť priepustka na celý deň?
Neviem nikde jednoznačne dohľadať, že priespustka je len na pol dňa. Môže byť, že zamestnávateľ to má voľákde ukotvene v kolektívnej zmluve alebo v inom dokumente? Áno, jedna sa o priepustky v mieste bydliska, kde aj pracujem. Ide o to, že chodím s dieťaťom pravidelne viacerým lekárom kde sme objednaní len orientačne. Naposledy sa mi stalo, že sme sa vybavili tak, že mi ho nezobrali už do škôlky lebo deti už spali, teda som ho nemala kde dat a nemohla som sa vrátiť do práce. Alebo že sme objednaní napr. na 10hod. Teda ráno ho dam do MŠ, ja idem do prace na 1,5hod. potom sa pre neho vrátim a ideme k lekárovi, vybavíme sa o 11.30hod. zase letím do MŠ aby som stihla kým deti uložia spať a zobrali mi ho a opäť letím späť do práce. Je to nenormálne stresujúce, behám, lietam, presúvam sa, stále v strese keby nás zoberú, či stihnem MŠ, kedy prídem do práce a to nehovorím o tom, že riaditeľka v MŠ mi povedala, že nie sú holubnik. Keď idem sama so sebou k lekárovi je to iné, v pohode sa dá vrátiť do práce ale takto s dieťaťom je to o drzku. A míňať 2 priepustky na deň, tak 3 návštevy lekára a mam po nich...
@purple_wolf píšeš hlúposti.....
@purple_wolf dobra blbost je akurat to, co si napisala ty
@purple_wolf nevyhnutne potrebný čas - mysli sa ošetrenie, čakanie u lekara, cesta, niekedy i zotavenie po ošetrení atď. Môže to byt cely deň, no nemusí. Nárok máš na to, čo je v zákone, bez ohľadu na to, či to považuješ za blbosť.
Ako vážne? Áno, zákonník práce určuje na nevyhnutný čas. Ale kto je zamestnávateľ, aby určoval že nevyhnutný čas je 4 hodiny? Je lekár? Zamestnávateľ nemôže ani volať lekárovi, či si tam bola a koľko si tam bola.. veď priepustky nie sú neobmedzené, minieš si, smola. Nechápem aký má zamestnávateľ s tým problém, viac ako 7 x úväzok si vybrať nemôžeš.
U nás v práci si môžem zobrať priepustku aj kľudne na celý deň.
@ekira1 my to máme na hodiny a nie na priepustky.. vo výplatnej páske mám vždy zostatok hodín, ktoré si môžem minút. A s normálnym ľudským zamestnávateľom, ako s našim, sa dá vždy normálne dohodnúť. Vždy na začiatku mesiaca mu nahlásim kedy mám naplánovaného lekára a snaží sa mi tam dať voľno alebo trebárs poobednú smenu ak mám lekára doobeda. U nás vo firme neexistuje slovo "tvoj problém". Vždy sa dá nájsť riešenie a vždy sa dá dohodnúť..
@ekira1 lenže ty si napísala “Zamestnávateľ nemôže ani volať lekárovi, či si tam bola a koľko si tam bola..” a to môže. Info o zdr.stave pýtať samozrejme nemôže. To tu nikto netvrdil, iba ty o tom píšeš.
Priepustka neplati na pol dňa, na cely deň, ale na nevyhnutne potrebny čas, ktorý zamestnávateľ nemá posudzovať - áno.
Autorka sama nepíše o zdr.stave, očkovaní. Alebo si to niekde zachytila? Rieši stresy, ponáhľanie sa do škôlky a potom do prace, čakanie na návrat z vychádzky…
@ekira1 Nárok na nahradu mzdy počas toho, keď pôjde zamestnanec k lekárovi, ma, ak to nie je možné mimo pracovného času. Zamestnávateľ by s týmto časom tiež nemal hýbať, ale stanoviť ho podľa zvyčajného rozvrhu prac.zmien (v tomto vidím skôr ústupok zamestnanca nie zamestnávateľa
@candii )
Po vyčerpaní priepustiek je povinný zamestnávateľ dať ďalšie pracovne voľno bez náhrady mzdy, opäť ak zc nemôže ísť k doktorovi mimo prac.času. Nemusí to teda nadrabat.
@tiika čiže dobre to chapem... ak sa pri odchode aj pri príchode k lekárovi pipnem v práci. nap. od 9hod do 13hod. prinesiem 1 priepustku a odráta mi 4hodiny z tých 56 podľa toho či ako sprievod alebo sama so sebou pôjdem. Takže v podstate sa to vôbec neráta na ks priepustiek ale na hodiny. Tak ale takto mi to personalistka nevysvetlila.
@tiika teda je jedno ci donesiem 7ks sprievodkiek alebo 14ks alebo ako mi to bude vychádzat podľa hodín...
Ano, ide o hodiny
Ešte záleží, koľko hodinový úväzok máš, priepustka je 7xúväzok. Ak máš 7 hodinový úväzok, priepustka je 7x7hodin, čiže máš na seba 49hodin.
Áno, je to úplne jedno. Ide o počet hodín, ktoré chýbaš. Tieto hodiny, absenciu v práci preukazes priepustkou/návštevou lekara. Toľko máš aj nárok na nahradu mzdy; môže to byt 1h,3h,5 hod, prip. cely deň. Toto sa nasčitava. Keď prídeš o 5 hod (návšteva lekara+návrat do prace), uznať ti maju 5 hod; nie 4 hod.
Ak donesieš 2 priepustky na jeden deň, u vás ti podľa toho, čo píšeš, uznajú zrejme cely deň, teda 8 hodin z celkového naroku - 56h = 7 dni x 8 hod (pokial nemáš skrátený uvazok).
Ako moze zamestnavatel neuznat, ak je na potvrdeni od lekara napisane “celodenne osetrenie”?
@dancingqueen321 vraj to si tam môžem napísať aj sama
Ja nepisem sama, ja nosim vytlaceny maly papier co vyzera ako vymenny listok, normalne na pc napise doktorka ze celodenne osetrenie

@purple_wolf zamestnávateľ NIE JE POVINNÝ ti zaplatiť celý deň,láskavo si prečítaj ZP a netrep.