Môže mi zamestnávateľ určiť svojvoľne termín dovolenky?

edajna6
26. júl 2023

Ahojte, mám otázku, po narodení dieťaťa po 6mesiacoch som sa vrátila do roboty. Keďže dovolenku beriem len v súrnych prípadoch to sú tie dni keď malého nemá kto postrážiť.
Už minulý mesiac mi zamestnávateľ volal že mám 25 dní dovolenky ešte tak nech si vyberiem viacej dní budúci mesiac. Tak som dala dovolenku koncom augusta na týždeň. Ale popritom vidím že ešte mi vypísali ďalšie 3dni bez opýtania. Ale ja nechcem pretože ešte pol roka máme kým je koniec roka a potrebujem rezervu dovolenky. Ak je malý chorý samozrejme som na očr. Tak aké mám právo ja? Môžem zamietnuť dovolenku? Alebo zamestnanec mi len tak hoc na ktorékoľvek dni ma môže poslať na dovolenku zato že mám veľa dní dovolenky?

nelca0510
26. júl 2023

@edajna6 tvoj zamestnavatel disponuje s celou tvojou dovolenkou,takže áno,môže ti ju nariadiť kedy chce a nič s tým neurobíš

zuzanaete
26. júl 2023

Dovolenku ti moze nariadit. Kolko dni si mozete preniest do dalsieho roka? Ak dovolenku planujes cerpat na jesen, tak to komunikuj so zamestnavatelom. Pravdepodobne sa chce vyhnut tomu, aby si si preniesla vela dni do dalsieho roka a bezne sa najviac cerpaju dovolenky v lete.

eeffka
26. júl 2023

@edajna6 zamestnavatel ma na to pravo, inak u nas je beznym zvykom ze zeny po MD,RD si tu nazbieranu dovolenku vycerpu do 1roka po navrate tym, ze si neberu ocrky ale dovolenku na tie dni, aj sa vyzerpa dovolenka aj nie su financne stratove na ocr.

zmrzlinka2021
26. júl 2023

@edajna6 Dovolenka by sa mala brat priebezne, aj ked pochopitelne kazdy rozumie, ze najviac sa jej berie pocas leta.

vroni
26. júl 2023

Zamestnávateľ môže síce dovolenku nariadiť, ale nie svojvoľne napísať. Aj keď, na koniec augusta tu dovolenku kľudne nariadiť stihne.