icon

Môže nadriadený vyžadovať prácu mimo pracovného času?

10. aug 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať, či mi môže nadriadena,v tomto prípade vrchná sestra, dať príkaz( ako sa vyjadrila), aby som napísala aj s kolegyňami niečo na spôsob seminarky ohľadom zdravotníckej témy? My to robiť nechceme, nakoľko sme stále v robote a sme rady za každú voľnú chvíľu doma, ale ona sa vyjadrila, že ma na to právo a môže nám to dať príkazom. Ďakujem

margotka17
10. aug 2025
@dadis

@margotka17 A aku ma taky asistent pracovnu dobu? O 17 je normalne byt v praci

@dadis nie, to už je škola úplne prázdna, je na dedine, ani družina nie je tak dlho.

palicka
10. aug 2025

@anonym_autor myslím, že môže, je to ústa forma sebarozvoja- a cez tu “seminárku” ma o to aj dôkaz, že si na sebe pracovala. Problém vidím v čase- buď tontwda robíš v pracovnom čase, alebo máte v zmluve striktne dohodnuté, že zamestnanec absolvuje za ok c hodín sebavzeelavania…. A vtedy to môže požadovať aj mimo pracovný čas (nie jenpresnw určené, kedy budeš na tom pracovať)

nnikka
10. aug 2025

@anonym_autor tak to zadaj do chatu GPT s presnými istrukciami čo to má byť, na akú tému koľko strán aké citácie prípadne koľko chces použiť a už to len úprav vo worde a vytlačiť... Jednoduché práca na pár minút.... V dnešnej dobe... Aj ty usetris čas aj vrchná bude spokojná.

autor
10. aug 2025
@nnikka

@anonym_autor tak to zadaj do chatu GPT s presnými istrukciami čo to má byť, na akú tému koľko strán aké citácie prípadne koľko chces použiť a už to len úprav vo worde a vytlačiť... Jednoduché práca na pár minút.... V dnešnej dobe... Aj ty usetris čas aj vrchná bude spokojná.

@nnikka nejde o to, koľko času to zaberie, ale o princíp. Mávame 18-19 služieb mesačne, pravidelne 50+ hodín nadcasu a nemáme záujem biedny voľný čas venovať takýmto veciam. Máme rodiny, deti a chceme sa venovať im.

loliki
10. aug 2025
@anonym_autor

@nnikka nejde o to, koľko času to zaberie, ale o princíp. Mávame 18-19 služieb mesačne, pravidelne 50+ hodín nadcasu a nemáme záujem biedny voľný čas venovať takýmto veciam. Máme rodiny, deti a chceme sa venovať im.

@anonym_autor Nech vám to dá príkazom písomne a potom sa môžete sťažovať, ak na to nemá právo. Ak na to právo má, tak to robte v pracovnom čase. Pár ľudí možno umrie, tak sa vyhovoríte na ňu, že vám dala takýto príkaz.

nenne27
10. aug 2025
@zuzana76

@anonym_autor neviem, napr. v skolstve sme sa tiez museli stale vzdelavat a absolvovat skolenia, ja som to v tej tvojej zmluve nasla v bode 3. - zucastnovat sa inych foriem vzdelavania, podla potrieb organizacie, pod to podla mna schovas vselico. Tiez nam davali online vzdelavania po nasom pracovnom case a aj napisat z toho nejaku pracu. Ja som na to bola zvyknuta odkedy pracujem, lebo ked nebolo online, tak sme mavali vynimocne porady na rozne temy, tiez v nasom mimopracpovnom case, uz som zazila aj poradu, co trvala do 19:30. od nejakej 14:45.

@zuzana76 presne takto to funguje v skolstve 🙂

evazhoufova
11. aug 2025

Chat gtp

evansova
11. aug 2025
@letfenixa

@zuzana76 toto ja v školstve nepoznám. Porady max do 15,30, školenia v prac.dobe. akurát rodičko mimo prac.dobu, 1x do roka, plenarne.

@letfenixa Ja som to tiež zažívala, porada ohlásená v deň konania po skončení vyučovania a keď som potrebovala vyzdvihnúť deti zo škôlky, riaditeľ mi oznámil, že to som si mala zariadiť, vopred. Kedy vopred, keď porada bola na oznámená poslednú chvilu, to už nevysvetlil.
Po roku som dala výpoveď.

zuzana76
11. aug 2025
@dadis

@dadis v školstve od 7:30 - 15:30 sa berie ako pracovný čas. Jasne, že mnohé školy končia aj skôr, o 14:00 napr, ale dobrej 15:30 sa považuje ako pracovný čas a dovtedy máme riešiť administratívne záležitosti.

zuzana76
11. aug 2025
@dadis

@margotka17
@dadis ono navyše, ak nám v škole zadali nejaký webinar, tak sme ani nemali prístup k toľkým počítačom na človeka, takže sme si to radšej pustili doma vecer, povedali by nám, že to máme urobiť v škole do tej 15:30, ale niektoré webinare boli aj 5 hodinové, to sa tam nedalo. Nikoho nezaujíma, kedy to urobíš, len musíš odovzdat certifikát hotový.

hellionka
11. aug 2025

veď nech Vám určí jednu pracovnu zmenu kedy nebude vykonávať bežnú službu, ale budete sa venovať tomu čo Vám zadala … po večeroch by som to teda nerobila …. ale na druhej strane, aké zadanie taký výsledok a mala by som to za cca 15 minút aj s úpravami z chatu GPT …

tiika
11. aug 2025
@margotka17

@dadis nie, to už je škola úplne prázdna, je na dedine, ani družina nie je tak dlho.

@margotka17 Prac.čas určuje zamestnávateľ, teda môže rozhodnut, že tam budete niekedy aj v inom čase než bezne.
Otazkou teda nie je, či je skola prázdna/druzina zatvorena, ale či sa ti 1-2 hodiny, ktore si na rodič.združeni berú do odprac.času.

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@margotka17
@dadis ono navyše, ak nám v škole zadali nejaký webinar, tak sme ani nemali prístup k toľkým počítačom na človeka, takže sme si to radšej pustili doma vecer, povedali by nám, že to máme urobiť v škole do tej 15:30, ale niektoré webinare boli aj 5 hodinové, to sa tam nedalo. Nikoho nezaujíma, kedy to urobíš, len musíš odovzdat certifikát hotový.

@zuzana76 nie je to v školstve tak, že sú určené hodiny, ktoré tam musis byt a ďalšie, ktoré sú venované príprave na vyučovanie? Aký máte prac.čas… ste tam fyzicky na pracovisku napr. od 8:30 - 16:30 každý deň a máte po cely čas výučbu s prestávkami?

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76 nie je to v školstve tak, že sú určené hodiny, ktoré tam musis byt a ďalšie, ktoré sú venované príprave na vyučovanie? Aký máte prac.čas… ste tam fyzicky na pracovisku napr. od 8:30 - 16:30 každý deň a máte po cely čas výučbu s prestávkami?

@tiika od 7:30 -14:00 na pracovisku a do 15:30 pracovný čas doma kdekoľvek, teda riešenie agendy. Čiže napr aj spomínané webinare atd… ale porady, rodicovske boli vzdy nad rámec aj do 19:00 dokedy bolo treba

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@tiika výučba je každý den 1-6 hodina, niekdy len 5 hodín, takmer vždy sa zastupuje aj keby sme mali mať volnu hodinu, ak chyba viac učiteľov, tak zväčša zastupujeme a neraz nám vyšlo 6 hodín vkuse, čiže do pol druhej a potom do pol štvrtej sa rieši agenda

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@tiika tyzdenny pracovny cas je 37,5 hodiny, nesmie prekrocit 48 hodin vratane prace nadcas, obcas bolo este zastupovanie v druzine, obcas som bola aj do 15:00 az 16:00 v skole, ak mi vysla druzina zastupovanie

maya_hi
11. aug 2025

@anonym_autor ťažko povedať. My takéto veci robíme bežne. Ale ja som učiteľka 😏 a áno, vo svojom voľnom čase. U nás sa opierajú o nutnosť ďalšieho vzdelávania počas výkonu zamestnania. Závisí tiež od zamestnávateľa, nadriadeného. Bola som v škole kde sme si mali dokonca pripraviť s deťmi aktivitu, kde sme aplikovali niektorú z metód, natočiť sa pri tom a potom pred celým kolektívom vrámci metodického združenia odprezentovať a rozobrať. Dnes sa takéto úlety dejú vrámci aktualizačného vzdelávania, ktoré je u nás povinné a musíme ho podľa zákona absolvovať každý rok. Možno niečo ako vaše kredity. Nič z toho nemáš, ale musíš to absolvovať. Máme možnosť vybrať si aktualizačné v nejakej inej organizácii (vyjde to na rok cca 150eur za tých 10 povinných hodín) ale niekedy ho pripraví aj zamestnávateľ a vtedy je väčšinou zdarma. Takže na tvojom mieste by som sa spýtala, súčasťou čoho je táto seminárna práca a aký je jej zámer.

dadis
11. aug 2025
@zuzana76

@tiika od 7:30 -14:00 na pracovisku a do 15:30 pracovný čas doma kdekoľvek, teda riešenie agendy. Čiže napr aj spomínané webinare atd… ale porady, rodicovske boli vzdy nad rámec aj do 19:00 dokedy bolo treba

@zuzana76 Prepac, ale podla mna na tom nevidim nic tragicke, ak raz mala webinar do 17.. ved to nie je kazdy den ani tyzden a verim, ze nie kzdy den robi administrativy do 15:30, ako ma napisane...

zuzana76
11. aug 2025
@dadis

@zuzana76 Prepac, ale podla mna na tom nevidim nic tragicke, ak raz mala webinar do 17.. ved to nie je kazdy den ani tyzden a verim, ze nie kzdy den robi administrativy do 15:30, ako ma napisane...

@dadis mne to je jasne, ja som preto pisala, ze tiez nevidim nic zle, ak to vyzaduju aj v zdravotnictve. Nebolo to len raz, v beznej administrative statnej sa robieva tak do 15:30, ja som nefrflala, len opisujem, ze aj v skolstve sa tak robi, zalezi na skole, niekde to nevyzaduju, ale na vacsine mestskych skol sa snazia byt inovativni a stale sa vzdelavat. A preto je mi smiesne, ak niekto zahlasi, ze ahhh ucitelka o 12.00 si doma a dovtedy v skole prekavickujes prestavku a oducis 4 hodiny 😀. Mozno za socializmu. Niektore skoly uz zacinaju byt ako firmy. Aby dostali nejake peniaze nazvys tak robia projekty, tie musi niekto vypracovat, atd... takze to nie len ta viditelna praca s detmi.

zuzana76
11. aug 2025
@dadis

@dadis ale celkovo tieto nahradne volna v skolstve sa podla mna davaju od buka do buka, napr vylet prespavaci s detmi, ucitel ide na 2-3 dnovy vylet, spi tam s detmi, ale za noc nedostane nahradne volno, dostane len od 15:30 do asi 19:00, viem, ze to bolo par hodin. Aj lekar si moze v sluzbe pospat ak nic neriesi. Nehovoriac o tom, ze my sme tam ako ucitelia poriadne nespali. Alebo vymenny pobyt tyzdnovy v zahranici s detmi, dali nam 2 hodiny nahradne volno za jeden den, co sme tam boli, cize dokopy 14 hodin za cely tyzden. Ale brala som to, akoze skolstvo, co mozem cakat.

dadis
11. aug 2025
@zuzana76

@dadis ale celkovo tieto nahradne volna v skolstve sa podla mna davaju od buka do buka, napr vylet prespavaci s detmi, ucitel ide na 2-3 dnovy vylet, spi tam s detmi, ale za noc nedostane nahradne volno, dostane len od 15:30 do asi 19:00, viem, ze to bolo par hodin. Aj lekar si moze v sluzbe pospat ak nic neriesi. Nehovoriac o tom, ze my sme tam ako ucitelia poriadne nespali. Alebo vymenny pobyt tyzdnovy v zahranici s detmi, dali nam 2 hodiny nahradne volno za jeden den, co sme tam boli, cize dokopy 14 hodin za cely tyzden. Ale brala som to, akoze skolstvo, co mozem cakat.

@zuzana76 Evidentne nikde inde okrem skolstva nepracovala - za sluzobne cesty som nepocula, ze by boli nahradne volna .. vy to mate ine, starate sa o deti - ale ked napriklad cestujem rano do Prahy, aby som tam bola na 9:00, tak mi tu 3h cestu nikto nepocita sko nadcas, je to sluzobka a basta, cesta spat dtto. Ak si chcela byt lekarkou, stacilo studovat medicinu..myslim si, ze byvta tie 30h sluzby a neustale nadcasy rychlo omrzeli... a teda tiez neustale vzdelavanie, atestacie a pod..

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@dadis mne to je jasne, ja som preto pisala, ze tiez nevidim nic zle, ak to vyzaduju aj v zdravotnictve. Nebolo to len raz, v beznej administrative statnej sa robieva tak do 15:30, ja som nefrflala, len opisujem, ze aj v skolstve sa tak robi, zalezi na skole, niekde to nevyzaduju, ale na vacsine mestskych skol sa snazia byt inovativni a stale sa vzdelavat. A preto je mi smiesne, ak niekto zahlasi, ze ahhh ucitelka o 12.00 si doma a dovtedy v skole prekavickujes prestavku a oducis 4 hodiny 😀. Mozno za socializmu. Niektore skoly uz zacinaju byt ako firmy. Aby dostali nejake peniaze nazvys tak robia projekty, tie musi niekto vypracovat, atd... takze to nie len ta viditelna praca s detmi.

@zuzana76 sú tam sice nejaké podobnosti (potreba sa ďalej vzdelávať), vidím však rozdiel v tom, že ako píšeš - neraz mame 6 hodín vkuse; tak v zdravotníctve sú vyťažení stale, tam nebude nejaký priestor na naštudovanie témy, sem.prácu, ani dalsi zaplatený čas robiť to doma. Okrem toho už teraz maju vela nadčasov (50h), čo sa ani pri rod. združení do 17-19h nedá porovnať.
Autorka sa viackrát vyjadrila, že toto je iniciatíva nejakej vedúcej, nie je to ani len súčasťou vzdelávania - získania kreditov.

zuzana76
11. aug 2025
@dadis

@zuzana76 Evidentne nikde inde okrem skolstva nepracovala - za sluzobne cesty som nepocula, ze by boli nahradne volna .. vy to mate ine, starate sa o deti - ale ked napriklad cestujem rano do Prahy, aby som tam bola na 9:00, tak mi tu 3h cestu nikto nepocita sko nadcas, je to sluzobka a basta, cesta spat dtto. Ak si chcela byt lekarkou, stacilo studovat medicinu..myslim si, ze byvta tie 30h sluzby a neustale nadcasy rychlo omrzeli... a teda tiez neustale vzdelavanie, atestacie a pod..

@dadis ty citas, čo píšem? Že som to nikdy neriesila ako tu zdravotná sestra, viem co obnáša práca v korporate, pracuje tam sestra a áno nemá nadčasy, ale zarobí 3x toľko ako učiteľ ako teamleaderka. Aj manžel pracuje mimo školstva. Písala dom, že nevidím nič zle na tom, že od nich vyžadujú vzdelávanie mimo ich pracovnej doby. Ja SIM tiež trávila dosť času v škole sj do večera, aj v sobotu ako brigada.

vianne
11. aug 2025

@anonym_autor ahoj, toto som ako sestra zazila. Nadriadený ti príkaze vypracovať prednášku napríklad pre potreby vzdelávania oddelenia, alebo na účasť na kongrese. Ako sestra máš povinnosť sa vzdelávať, máš na to rôzne možnosti: účasť na konferenciách, malých seminároch,alebo online. Toto,čo popisujes mi ale príde, že vrchná chce nejake odborné semináre bohvie na čo, a zadala to svojim sestrám. My sme napríklad mávali každý mesiac schôdzu v pracovnej dobe,kde vždy jedna sestra mala prednášku, ale bolo to hodnotené kreditmi.ako na strane autora,tak na strane zúčastnených, takže sme spájali neprijemne s užitočným 🙂 pokiaľ to nemáš vyslovene v zmluve,nemôže ta vrchná ukolovat prácou na doma...máš však narok na voľno na vzdelávanie, takže hy som to podmienila napríklad tými 2 dňami pracovného voľna. Opakovane som sa zúčastnila s prednáškou napríklad celoslovenského kongresu,tie dva dni som mala zaplatené plus deň voľna na pripravu prednášku. Takže na tvojom mieste by som si overila o akú seminárnu prácu ide, na aké účely, poprípade oslov odbory vo vašom zariadení,že aké povinnosti a práva máš.

majka36912
11. aug 2025

Ahoj, svokra robi sestru v nemocnici a toto s kolegynami robia detto. Pripravia si prednasku, odprezentuju, dostanu za to kredity. Blizsie podrobnosti o tom neviem, ale teda takto zvyknu u nich zbierat potrebne mnozstvo kreditov, ktore potrebuju ziskat.

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76 “ zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie” stále neznamena vo svojom voľnom čase. Pokial je to v prac.naplní a je to od autorky vyžadované, tak to ma byt zároveň súčasťou prac.času.
Nielen v školstve či zdravotníctve sa zamestnanci vzdelávajú. Avšak pokial ide niekto na školenie, ma to uznané ako odprac.hodiny. Ak tomu tak niekde nie je, nie je to ani v súlade so zákonom.

@tiika @dadis takže výlet so žiakmi pocas noci by sa mal brat ako odpracovaný čas teda, nie?

janedoe
11. aug 2025
@letfenixa

@zuzana76 toto ja v školstve nepoznám. Porady max do 15,30, školenia v prac.dobe. akurát rodičko mimo prac.dobu, 1x do roka, plenarne.

@letfenixa my tiez mavame raz do mesiaca porady tak do 17.30 a individualne rodicka 2x do roka, kedy som cely tyzden v robote tiez tak do 17.30.... plus rozne skolenia.

z_schmidt77
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_e10a7f toto je úplne mimo. To nemá nič s kreditom. To si len naša námestníčka vymyslela, že to má každé oddelenie vypracovať. A keď sme vrchnej povedali, že to robiť nebudeme, povedala, že nám to dá príkazom, lebo ma na to právo. Tak sa len pýtam, či má pravdu alebo nie.

@anonym_autor Nesúvisí to vôbec s pracovnou náplňou sestry.

lauricka
11. aug 2025

@anonym_autor máte náplň práce. Máte v náplni práce písanie seminárky? Ak nie, nie je to vaša práca. Nebodaj má ona niečo odovzdať v škole? A vy to za ňu napísať, či k čomu to má slúžiť?

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@tiika @dadis takže výlet so žiakmi pocas noci by sa mal brat ako odpracovaný čas teda, nie?

@zuzana76 nikdy som takéto niečo neriesila, takze presne ti nepoviem. Pokial si na prac.ceste, tak výkon prace je len ten, ktorý zasahuje do tvojho prac.času napr. 07:30-15:30 alebo priamy výkon prace pre klienta/pobočku/školenie. Čas na ubytovaní alebo odpocinok tam nepatri.
Ak máš byt ale aj v čase odpočinku k dispozícii, vykonávať prac.úlohy, tak to môže byt považované za výkon prace či pracovnú pohotovosť.