Môže šéfka zmeniť môj plánovaný voľný deň?
Ahojte, poprosím vás o radu? Každé tri mesiace chodím k lekárovi, ďalší termín vždy dostanem vopred. V práci máme kalendár do ktorého si môžeme zapisovať kedy chceme mať voľno kvôli plánovaniu služby. Koncom mája budem mat ďalší termín a šéfka mi v piatok písala či môžem pracovať. Som jej písala že žiaľ nie lebo mám termín u lekára ktorý musím dodržať. Keďže ja som ten termín dostala už koncom februára a ja som v čas zapísala do kalendára môže ma šéfka prinútiť pracovať? V práci je nás dosť. Je nejaký zákon ktorým sa môžem brániť? Vďaka
Nemôže ťa nútiť, choď k doktorovi a vypýtaj si potvrdenie o návšteve lekára. To je pre teba aj zamestnávateľa dôležité.
To, že si zapisujete voľno do kalendára je síce pekné a prehľadné ale nemá to žiadnu oporu v zákone.
@pribinak
@martul ale mám " prednosť " či ako to mám nazvať nie? Veď ja som ten termín dostala už pred 2 mesiacmi, včas som to zapísala ( je tam aj dátum aj môj podpis ) a služobný plán na máj robí až teraz. A doteraz som to vždy tak robila že zapísala že v ten a ten deň rannú službu nemôžem a vždy bolo OK. Lenže táto nová šéfka je trochu premotivovaná a trochu si toho viac dovoľuje. Žiaľ 😔
@martul potvrdenie som nikdy nepotrebovala lebo som si vždy brala voľno. Posledné šéfky s tým problém nemali a potvrdenie si nechcem vypýtať lebo potom budú vedieť o mojej chorobe a to si neželám
Ved ti potvrdia len priepustku pečiatkou, ako by z toho vedeli zistiť, aku máš chorobu?
Potvrdenie Ti moze dat i obvodny lekar - vypytala by som si od odborneho a potom s nim isla k obvodnu a povedala, ze potrebujes do prace, ale nechces, aby vedeli o co konkretne ide. Dovolenku/volno Ti dat nemusia, ale P od lekara akceptovať musia. A ak sefka ma "vsetkych pat pohromade" tak po info od Teba, ze nemozes oslovi niekoho ineho vopred a da Ti volno, ale to potvrdenie sa Ti teoreticky moze hodiť
@tramtada31 viacero ludi ma problem dat priepustku s peciatkou napr od psychiatra, ale moze ist aj o kozneho alebo alergologa a pod...
@tramtada31 ale na potvrdení je názov oddelenia a z toho už potom ľahko vyvodí o čo ide
Čiže ty si si tam neuvedla lekára, ale dovolenku? Tak to ti nemusí dať.
@ibrunova nie dovolenku, len voľno v ten deň. Dovolenku už máme na celý rok naplánovaný a voľné dovolenky už nemáme
A naj je že je ten termín mám v pondelok a ona mi dala voľno na utorok ale chce aby som v pondelok šla do práce 🙈 veď to by mohla dať v pondelok voľno a v utorok službu 🤦♀️
Jednoducho, ak ti tam da sichtu, vezmes si priepustku, tak ju o tom informuj.
@sasesoe tak to neviem či by mi obvodná dala ale za opýtanie nič nedám. Keby som u psychiatra, psychológa dr iného oboru neriešim ale toto je dosť háklivé
@martinkatinka ale veď som dala vopred vedieť a zapísala včas, ca pred 2 týždňami ? Že koncom mája mám termín. Takže ona musím vedieť naplánovať služby tak aby som jej nechýbala. Je nás dokopy 7, ok jedna je teraz na pn ale aj tak nás je ešte dosť tu na prácu.
Si si ista, že je tam názov oddelenia? Lebo väčšina pečiatok je meno a odbor
@tramtada31 áno veď tam chodím už vyše 16 rokov
Tak potom je to uz na nej. Bud ti tam neda sichtu alebo ak ano, ona vie, ze si beries priepustku.
Z pečiatky nijak nezistí na akú chorobu sa liečiš.
@januska12323 ale áno keďže je to špeciálne oddelenie, žiaľ
Ja som raz pracovala vo firme, kde som volno na lekara nedostala - dostala ho kolegyna, lebo sla saskovat s detmi na akciu 'den deti' - firma patrila pod obec, ktora organizovala aj den deti 😅 vtedy som vedela, ze je cas odtial vypadnut, lebo taka 🔶️ je dolezitejsia, ako termin u lekara, ktory som mala pol roka 😅😅😅 mala som v plane dat vypoved o mesiac neskor ale nakoniec som necakala 😅
A ona vie, že reálne ideš k lekárovi?
@ibrunova som jej to v maili napísala že to voľno potrebujem kvôli lekárovi. Aj jej asistent mi volal že či mi je to voľno potrebné. Tak som mu povedala že áno keďže mám termín v nemocnici a ten termín som dostala už koncom februára. On to pochopil ale značne ona to nechce pochopiť
@evcagabi ja kvôli tomu výpoveď nechcem dávať, keď posledné 2 šéfky s tým problém nemali a služby vedeli naplánovať ( k tomuto dr chodím a musím chodiť každé 3 mesiace ) tak to bude musieť aj ona vedieť. Žiaľ s nou ma viacero kolegýň problém
Ved jasne, uplne chapem, mne to len pripomenulo tuto moju skusenost 🙂 a tie telefonaty - ci to volno potrebujem, uplne ako v tej mojej ex praci 😅
Ako táto šefka je veľmi zaujímavá, my jej pracovať a byť furt pri jej rukách ale hlavná vec že ona si chodí jedna radosť fajčiť a keď my niečo potrebujeme tak už nie je k dispozícii. Mala som už chuť ist vyššie sa na ňu posťažovať lebo už aj s diskrimináciou začína že ja ešte deti nemám ja môžem pracovať 🤦♀️
Omg, toto uplne ako vtedy u nas 😅😅 s tymi detmi, fajcenim 😅😅 vidim, ze vsade sa najdu rovnake mentalne atletky 🤦♀️😅
To určite 🤣
No ja by som ešte raz skúsila, s tým, že ak mi tam nedá voľno, k lekárovi pôjdem aj tak,lebo som objednaná pol roka dopredu a donesiem P.. A aj tak tam bude musieť niekoho dať.. To P by som prinajhoršom riešila s obvodnou.
Ak tam chodis 16r tak to centrum asistovanej reprodukcie nebude, teda si myslim a psychiater tiez nie a iny lekar co byva vdacnou temou pletiek mi nenapada. Zbytocne si komplikujes zivot.
Normalne povedz, ze v ten den mas lekara a nemozes si termin zrusit, takze bud ti tam da volno ako si ziadala alebo jednoducho bude musiet akceptovat papier od lekara a tvoju zmenu vykryt niekym inym a tebe firma bude musiet zaplatit ako za odpracovany den podla zakonnika prace. Oznam jej to pisomne, aby si mala dokaz a hotovo. Priepustku od dr vybavis v pohode aj u obvodneho ak je to teda taka citliva zalezitost.
@eeffka možno aj onkológia, to by som chápala že nechce rozoberať.
Poprosila by som obvodného o pečiatku teda.

Nie, nemôže. Tá nutit, zoberieš si paragraf