icon

Môže zamestnávateľ nechať prepadnúť prenášanú dovolenku?

mimusha92
6. máj 2025

Ahojte!

Môze mi zamestnávateľ nechať prepadnúť prenášanú dovolenku z minulého roku, lebo som si ju nevyčerpala do konca tohto marca?

Je pravda, že v internej smernici sa uvádza, že prenášaná dovolenka sa má minúť do konca marca, ale je to zákonné? Čo čítam zákonník, píše sa tam že ak zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, môže sa minúť do konca ďalšieho kalendárneho roka.

Ráta sa tá smernica ako "určenie dovolenky"? Lebo zamestnávateľ mi nijak priamo osobne nenariadil ju vyčerpať ani ma dopredu neinformoval, že mi má prepadnúť. Viete mi prosím povedať či je to v mediach zákona alebo sa mám ozvať a riešiť to? :(

Strana
z2
lucia456
6. máj 2025

📌

ikonica
6. máj 2025

Dovolenku z min.roka mozes vycerpat do konca tohto roka... Ak ju dovtedy nevycerpes, prepadne...

vanilkovazmrzka
6. máj 2025

A kolko mas takto prenesenych dni? Dohodni sa s nadriadenym a vycerpaj asap

mimusha92
autor
6. máj 2025
@ikonica

Dovolenku z min.roka mozes vycerpat do konca tohto roka... Ak ju dovtedy nevycerpes, prepadne...

@ikonica ďakujem, tiež to tak chápem

mimusha92
autor
6. máj 2025
@vanilkovazmrzka

A kolko mas takto prenesenych dni? Dohodni sa s nadriadenym a vycerpaj asap

@vanilkovazmrzka iba 4 ale plánovala som ich využiť koncom júna

vanilkovazmrzka
6. máj 2025
@mimusha92

@vanilkovazmrzka iba 4 ale plánovala som ich využiť koncom júna

@mimusha92 tak koncom juna pouzijes dni z aktualneh dovolenky, ved ich mas dalsich 20+…

lienka.7
6. máj 2025

@mimusha92 zamestnavatel ta informovať nemusi, mas dane-urcene, ako máš čerpať dovolenku. Ty si mala požiadať o možnosť ju čerpať do konca júna.

ikonica
6. máj 2025
@lienka.7

@mimusha92 zamestnavatel ta informovať nemusi, mas dane-urcene, ako máš čerpať dovolenku. Ty si mala požiadať o možnosť ju čerpať do konca júna.

@lienka.7 ale ak ju nevycerpala do konca marca ako nariadil, neznamena to, ze ju teraz ztel necha len tak "zmiznut"... urcite nie pocas roka... Prepadne az ku koncu roka. .

mimusha92
autor
6. máj 2025
@vanilkovazmrzka

@mimusha92 tak koncom juna pouzijes dni z aktualneh dovolenky, ved ich mas dalsich 20+…

@vanilkovazmrzka už keď nie inak, tak by som to tak urobila lebo nechcem aby mi prepadla

mimusha92
autor
6. máj 2025
@lienka.7

@lienka.7 veď som tak aj išla urobiť dosť v predstihu, nenapadlo mi že by s tým mohol byť problém

mimusha92
autor
6. máj 2025
@ikonica

@lienka.7 ale ak ju nevycerpala do konca marca ako nariadil, neznamena to, ze ju teraz ztel necha len tak "zmiznut"... urcite nie pocas roka... Prepadne az ku koncu roka. .

@ikonica práveže mi šéf tvrdí že mi prepadla. Ide mi hlavne o to sa poradiť či je v práve on alebo mám šancu to nejak vyriešiť :(

elanor
6. máj 2025
@mimusha92

@ikonica práveže mi šéf tvrdí že mi prepadla. Ide mi hlavne o to sa poradiť či je v práve on alebo mám šancu to nejak vyriešiť :(

zalka
6. máj 2025
@mimusha92

@mimusha92 opýtaj sa šéfa, na základe akého zákona a akého paragrafu ti dovolenka prepadla. Lebo zákonník práce §113 odst.2 hovorí

(2)
Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

https://www.pracovnepravo.sk/sk/casopis/bozp/vn...
Obsah vnútorných predpisov nesmie byť v rozpore s právnymi predpismi, inak sú neplatné. Pokiaľ ide o predmet úpravy, vnútorné predpisy zamestnávateľa môžu upravovať všetko, čo nie je zákonom zakázané, alebo z povahy zákonných ustanovení nevyplýva, že sa od nich nemožno odchýliť. Vnútorný predpis nie je možné vydať pre oblasť, ktorú právny predpis upravuje jednoznačne a nezmeniteľne, t.j. kogentne.

A vnútorný predpis tvojho zamestnávateľa, o povinnosti vyčerpať dovolenku do konca marca je v rozpore zo zákonníkom práce, lebo zákonník práce určuje, že dovolenku môžeš vyčerpať do konca nasledujúceho roka, čiže dovolenku za rok 2024 môžeš čerpať do konca roka 2025.
Ciže určite sa nenechaj okradnúť o dni dovolenky.

Ak by smernica u zamestnávateľa určovala, že máš n árok na 30 dní dovolenky, tak v tom prípade by bola platná, lebo ti priznáva viac práv ako ti priznáva zákonník práce, ale smernica nesmie ukracovať od zákonných nárokov zamestnanca. Ak by smernica určovala, že máš nárok na 15 dní dovolenky , tak by v tej časti bola neplatná, lebo ti berie práva a zákonné nároky.

mimusha92
autor
7. máj 2025
@zalka

@mimusha92 opýtaj sa šéfa, na základe akého zákona a akého paragrafu ti dovolenka prepadla. Lebo zákonník práce §113 odst.2 hovorí

(2)
Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

https://www.pracovnepravo.sk/sk/casopis/bozp/vn...
Obsah vnútorných predpisov nesmie byť v rozpore s právnymi predpismi, inak sú neplatné. Pokiaľ ide o predmet úpravy, vnútorné predpisy zamestnávateľa môžu upravovať všetko, čo nie je zákonom zakázané, alebo z povahy zákonných ustanovení nevyplýva, že sa od nich nemožno odchýliť. Vnútorný predpis nie je možné vydať pre oblasť, ktorú právny predpis upravuje jednoznačne a nezmeniteľne, t.j. kogentne.

A vnútorný predpis tvojho zamestnávateľa, o povinnosti vyčerpať dovolenku do konca marca je v rozpore zo zákonníkom práce, lebo zákonník práce určuje, že dovolenku môžeš vyčerpať do konca nasledujúceho roka, čiže dovolenku za rok 2024 môžeš čerpať do konca roka 2025.
Ciže určite sa nenechaj okradnúť o dni dovolenky.

Ak by smernica u zamestnávateľa určovala, že máš n árok na 30 dní dovolenky, tak v tom prípade by bola platná, lebo ti priznáva viac práv ako ti priznáva zákonník práce, ale smernica nesmie ukracovať od zákonných nárokov zamestnanca. Ak by smernica určovala, že máš nárok na 15 dní dovolenky , tak by v tej časti bola neplatná, lebo ti berie práva a zákonné nároky.

@zalka ďakujem, dakujem krásne! Dnes to idem riešiť

tiika
7. máj 2025

Nemôže tak urobit. Interný predpis nemôže byt nevýhodnejší pre zamestnanca ako zákon a zamestnávateľ nemá možnosť takejto úpravy s prenášaním dovolenky.
Navyše je jeho povinnosťou (nie možnosťou) určiť čerpanie dovolenky zamestnancom. Teda nie obrátene povinnosťou zamestnanca si dovolenku vyčerpať. Ak si tuto povinnosť nesplní, dovolenka prepadne (po skončení nasledujúceho roka) môže mat problém napr. v pripade kontroly alebo ak sa na to zamestnanec bude sťažovať.
“Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.”

mk1111111111
7. máj 2025

neurčil dátum čerpania, má smolu, ale do 30.6. Ti môže určiť dátum, kedy môžeš čerpať, tak Ti môže povedať OK, od zajtra 4 dni voľno a tam si nepomôžeš

tiika
7. máj 2025
@mk1111111111

neurčil dátum čerpania, má smolu, ale do 30.6. Ti môže určiť dátum, kedy môžeš čerpať, tak Ti môže povedať OK, od zajtra 4 dni voľno a tam si nepomôžeš

@mk1111111111 od zajtra nemôže povedať, musí aspoň 14 dni vopred, zkratit tuto dobu je možné iba po dohode

mk1111111111
8. máj 2025

Aspoň, že tak

cacianka
8. máj 2025

Ale veď ti určil, že ju máš minúť do konca marca. Ešte buď rada, že neurčil presne dátumy, ale ponechal to na tvoje rozhodnutie. Umožnil ju čerpať.
Keby ste nemali smernicu, tak ti moze určiť čerpanie 7 dní vopred ( je výnimočny stav, tak neplatí 14 dní vopred), do 30.6. v roku, potom si môžeš termín stanoviť ty, ale musíš oznámiť vopred , ak sa nemýlim, 30 dní vopred,. Čerpať do konca roka minuloročnú.

tiika
8. máj 2025
@cacianka

Ale veď ti určil, že ju máš minúť do konca marca. Ešte buď rada, že neurčil presne dátumy, ale ponechal to na tvoje rozhodnutie. Umožnil ju čerpať.
Keby ste nemali smernicu, tak ti moze určiť čerpanie 7 dní vopred ( je výnimočny stav, tak neplatí 14 dní vopred), do 30.6. v roku, potom si môžeš termín stanoviť ty, ale musíš oznámiť vopred , ak sa nemýlim, 30 dní vopred,. Čerpať do konca roka minuloročnú.

@cacianka pokial by aj zamestnávateľ určil takýmto spôsobom dovolenku (záleží od formulácie) a zamestnanec ju nevyčerpal, stále zostava stara dovolenka nevyčerpaná. Možno by zamestnávateľ mohol dať zamestnancovi napomenutie pre nedodržanie jeho nariadení, avšak neoprávňuje ho to nechať tu dovolenku počas roka prepadnúť.

tiika
8. máj 2025
@cacianka

@cacianka si si istá, že je vyhlásený výnimočný stav? Určite nie. Ten už dávno skončil.

ivanka0603
8. máj 2025
@tiika

@cacianka si si istá, že je vyhlásený výnimočný stav? Určite nie. Ten už dávno skončil.

@tiika výnimočný stav stále trvá kvôli vojne na Ukrajine

tiika
8. máj 2025
@ivanka0603

@tiika výnimočný stav stále trvá kvôli vojne na Ukrajine

@ivanka0603 to je ale mimoriadna situácia, nie výnimočný stav. Ok, v súvislosti s dovolenkou plati rovnako, no je to niečo iné.

cacianka
9. máj 2025
@tiika

@tiika teda som sa pomýlila, v tomto prípade detail.

lienka.7
9. máj 2025
@cacianka

@cacianka presne, sama píše, že jej určil, že ju majú vyčerpať do konca marca, ona tak neurobila a este sa ide hádať. Byt zamestnávateľom, jej dám upozornenie/napomenutie a môže byť spokojná. A urcim jej, že dovolenku vyčerpá v maji. Bodka

cacianka
9. máj 2025
@lienka.7

@cacianka presne, sama píše, že jej určil, že ju majú vyčerpať do konca marca, ona tak neurobila a este sa ide hádať. Byt zamestnávateľom, jej dám upozornenie/napomenutie a môže byť spokojná. A urcim jej, že dovolenku vyčerpá v maji. Bodka

@lienka.7 u minulého zam. sme mali určené, že všetka dovolenka sa musí vyčerpať do konca roka a bodka. tu si robíme plán dovoleniek, ale tento rok ešte neposlali tabuľku. rozpísali sme zvyšok z minulého roka a celú tohtoročnú, ale bolo to vyslovene orientačne, žiadne príkazy. ale autorka mala to určené. môj chlap mali určené tiež do konca marca, majú smernicu a všetkým ju poslali do mejlu/ upozornenie, mal by sa odpisovať aj tzv. oboznamovací list, ale nemusí. teraz im tento rok dali termín, do konca mája vyčerpať z r. 2024. Nám neurčujú, ale ked je ústretová personalistka, tak aj upozorní že bacha, čerpaj, lebo prepadne.
Pred časom sa rozčuľovala kolegyňa, že jej prepadla z predminulého roka, nejakých 10 dní, a ani jej to nepreplatili. Bohužiaľ, neznalosť zákona neospravedlňuje, zam. pôvodne oznámil, ale potom už nemá povinnosť ani kapacity vodiť ľudí za ručičky. Keby sa poradila, opýtala, pre istotu tak sa jej to nestane, ale čušala ako voš, a doslova sa tešila že ušetrila a preplatia jej. Že bude mať peňáze a ako vyhrala. Dôvod nebol, nepreplatili, nevyhrala. Ľudia sa majú postaviť za svoje práva, ale najprv si ich majú overiť, zistiť, odložiť si doklady a dôkazy.

cacianka
9. máj 2025

takže ešte raz.
Zákonník práce určuje počet dní dovolenky podľa veku a rokov praxe.
Určuje na kalendárny rok.
Zam. môže a má určiť čerpanie podľa prevádzkových potrieb a možností, po dohode so zamestnancom. aj prerokovať pravidlá so zástupcami (odbory).
Kolektívna zmluva, ústretovosť a sociálny prístup, môže zam. pridať nejaký bonus, deň, dva, päť.
Ústretovosť zam. je aj to, že dovolí nevyčerpanú dovolenku z daného roku preniesť, a môže sa vyčerpať po celý rok - ale pozor, opäť sú na to pravidlá a nie je to povinnosť !
Ak neurčil čerpanie do 30.6., v druhom polroku si termín môže určiť zamestnanec (pozor na pravidlá.
Takže ked autorke určil čerpanie do konca marca, (teda asi všetkým zamestnancom), tak to sakra platí a nie je to okrádanie o dni dovolenky.

tiika
9. máj 2025
@cacianka

takže ešte raz.
Zam. môže a má určiť čerpanie podľa prevádzkových potrieb a možností, po dohode so zamestnancom. aj prerokovať pravidlá so zástupcami (odbory).
Kolektívna zmluva, ústretovosť a sociálny prístup, môže zam. pridať nejaký bonus, deň, dva, päť.
Ústretovosť zam. je aj to, že dovolí nevyčerpanú dovolenku z daného roku preniesť, a môže sa vyčerpať po celý rok - ale pozor, opäť sú na to pravidlá a nie je to povinnosť !
Ak neurčil čerpanie do 30.6., v druhom polroku si termín môže určiť zamestnanec (pozor na pravidlá.
Takže ked autorke určil čerpanie do konca marca, (teda asi všetkým zamestnancom), tak to sakra platí a nie je to okrádanie o dni dovolenky.

@cacianka podľa coho usudzuješ, že prenášanie dovolenky je ústretovosť a nie povinnosť zamestnávateľa? Taktiež prepadnutie dovolenky počas (nie na konci) roka - predpokladam, že tým si myslela okrádanie o dni dovolenky. Ja oporu v zákone pre toto správanie ani tvrdenie nepoznám. Mohla by si to bližšie konkretizovať?

ikonica
9. máj 2025
@cacianka

takže ešte raz.

@cacianka ale on nemoze pocas roka nechat tie dni dovolenky "zmiznut"... Porusil by zakon... Proti tomu nemoze ist ani ziadna kolektivna dohoda...

Strana
z2