Môže zamestnávateľ prikázať prácu nadčas cez víkend?
Ahojte. Môže mi niekto prikázať aby som ostala v práci dlhšie? A cez víkend? (Nič za to nedostanem) 🙄
@majamat ja som tiež žila v tom, že sa pracuje počas pracovnej doby, a nie že si budem po večeroch dorábať robotu a aj v nedeľu si z nudy zajdem do roboty 😂
@majamat áno, a mne sa čudujú že to robiť nechcem 😂
u na sje to tiez take nanic, ze casto nestihame. no nasa praca je taka, ze co eurobim ja, doraba nocna sluzba. tak sa snazim urobit co najviac.
musims i urcit priority, neiektoru rpacu musim niekedy vynechat, niekedy robim aj cez rpestavku, co by som tiez nemala. stalo sa mi, ze som nemala obed a teda na obed vacsinou tu prestavku mam, lebo si ho idem zjest. a teda vtedy som za cely den nemala vobec prestavku, robime celodenne sluzby. no cele zle.
ked sa nestihalo,t ak sme nepisali nejake papiere. teraz nam ma prist kontrola a sefka zistila, ze nei su popisane papiere. ona sis tale mysli, ze nemame asi co robit, ze sa vsetkos tiha. to co predtym robili dve, teraz vacsinu musi zvladnut jedna.
@prasiatko30 nie nie som pomoc. Jeden kolega odchádza a ja idem na jeho miesto. Avšak je toho veľa v čom sa mám zaučať, a toto co robia teraz, mi on už nestíha vysvetľovať (po jeho odchode ma zaručí už niekto iný). Ja momentalne robím to, co mi on ukazoval
S ami to nejak zduplikovalo a ked som vymazala jedno tak sa vymazalo obidvoje. Tak potom je to zvlastne, v kazdom pripade porozpravaj sa s tym co ta zaucuje ci to tam takto fici vzdy alebo co sa vlastne deje
@prasiatko30 ako som pisala. Z ich rozprávania je to u nich normálne že ostávajú. Ale na pohovore o tom nebola ani len zmienka že je to narocna praca, ktorá si vyžaduje byt v práci sedem dni v týždni
nie je normálne pracovať nadčas zadarmo a bez toho, aby o tom šéf vedel. za nadčas máš príplatok alebo voľno. Ešte takú nehrali, aby som dobrovolne sedela cez víkend v robote a nič za to nedostala 😅 Ked sa to páči kolegom, tak nech si tak robia, to nie je tvoj problém. Vedúci ti môže nakázať prácu nadčas, ale nie kolegovia.
@alex49 u mojich kolegov to normálne je 😂😂😂
U nas v praci ostavame obcas dlhsie resp.nosim si domov pracu. Ale my nemame bezny plat. My sme plateny od vykonu,cize ak ostanem dlhsie,viem ze budem mat lepsiu vyplatu. Mam kolegynu,ktora pravidelne ostava dlhsie a osomrava,ked my ideme v normalnom case domov. No ja nemienim zit len pracou. Aj keby som len sedela doma a nic nerobila,je to moja vec. A nikto mi nebude prikazovat,ze mam ostat dlhsie. Na tie reci sa vykasli a rob si svoje. Si este len v skusobnej dobe,nevies ako to tam chodi.
To by som chcela vidiet,kam ochotne chodia zamestnanci 7 dni v tyzdni. Co robite,ze sa tam nestiha a kolegovia dobrovolne chodia do prace v osobnom volne?
Kolegovia si pipaju tak ako su v praci? Cize ked su dlhsie, tak si odchod pipnu napr az o 20:00? Ak ano, tak v systeme maju hodiny navyse.
@marca12 nemôžem písať nič konkrétne. Lebo ešte sa tu niekto spozná a bude… 🙈😂
@marca12 neviem aký plat maju kolegovia. Ale určite to nie sú vysoké sumy… Asi žijú len prácou a myslia si, že to naučia aj mna. Ale ja mám svoj život 🤷🏽♀️
Bez súhlasu nadriadeného by ste nemali byť v práci. Ak sa niečo stane, budete za to zodpovední.
Nezostala by som dlhšie ani neprišla cez víkend do práce, ak by mi to nenariadil nadriadený.
Za nadčas máš nárok na platené voľno, alebo príplatok.
Ak s tým nesúhlasíš, porozprávaj sa o tom s nadriadeným. Ak nemáš v zmluve, že musíš odpracovať nadčas, bez nároku na odmeny, neprišla by som do práce.
Ako píšu vyššie. Ak kolegovia nestíhajú, treba to riešiť s vedúcim, aby prijal brigádnika.
@isis234 idem preštudovať ešte raz zmluvu. Ale nepamätám si ze by tam bolo niečo zmieňovane
Takto tvoji kolegovi sú zjavne a očividne padnutí na hlavu.A ešte aj drzí.Nemajú absolútne žiadne právo nútiť ťa a pokiaľ to je tak že riaditeľ o tom ani nevie tak vlastne oni porušujú bezpečnostné predpisy a to dosť závažne.Aj keď možno sedia za PC a riziko nejakého úrazu je malé aj tak bez vedomia nadriadeného v priestoroch zamestnávateľa NEMAJÚ ČO HĽADAŤ.Veď ak by sa im niečo stalo v tom čase z hľadiska bezpečnosti práce je to prúser a pre zamestnávateľa dosť veľa starostí.Tak keď budú nabudúce vymýšľať tak ich konfrontuj rovno povedz že nemajú právo to od teba žiadať.A žiadaj vysvetlenie prečo to tak robia.
Čo sa práce týka tak ak sa dá hľadaj niečo iné hoci menej platené lebo kolegovia sú zjavne nie celkom normálny a ich už asi nepreučíš🤦.A o celej veci povedz riaditeľovi.Prípadne až ak budeš odchádzať pokiaľ nechceš počúvať reči kolegov.Ale riaditeľ by o tom mal vedieť.A kolegovia asi s toho budú mať problémy ale zaslúžia si ich.Veď takto je riaditeľ v tom že sa všetko stíha a bude im nakladať ešte viac práce.🤔
Mala som kolegov ktorí nestíhali a tak sa dobrovoľne ukracovali o prestávku a očakávali to odomňa tiež.
Ich jednoduchosť ma udivovala.Ja som sa nedala.
Nadčas ti môže nariadiť zamestnavateľ s tým, že ho buď budeš mať zaplatený alebo dostaneš náhradné voľno.
@lussyl5 👏🏼 máš pravdu vo všetkom. A posledná veta to paradne vystihuje- Veď takto je riaditeľ v tom že sa všetko stíha a bude im nakladať ešte viac práce ☹️
@medda_beda a o obednej pauze akože radšej pomlčím 😂 za 5 minút by som stihnúť všetko mala (podľa kolegov) ani kávu kľudne človek vypiť nemôže 🙄
Treba sa ozvať a nenechať sa šikanovať alebo si nájsť inú prácu.Mňa taký kolektív intelektuálne ubíjal.
Ja som sa od 20tky zaujímala o zákonník práce takže si preverujem každý odrb.
Neznášam ľudí čo robia maximum za minimum a tvária sa, že je to ok.
Sú dve možnosti: bud máš ešte skreslenu predstavu o realite lebo ešte si len v skúšobnej dobe a sú v pozadí ďalší veci - napríklad years end, odmeny za tento mesiac, štvrtok za nadpriemerne splnené plány etc, ktoré ti ešte nikto nevysvetlil,
Alebo sú kolegovia dosť mimo 🤣
Človek už dnes nechápe akí idioti sú v jeho okolí a ešte z Teba spravia sprostú a toľko Ti to budú omielať, až si o nejaký čas budeš myslieť, že naozaj si blbá Ty.
Ja som tiež roky robila normálne a občas samozrejme sa dorábalo, pol hodinku občas.
Potom som prišla do práce, kde mi tvrdili kolegyne, že je mojou povinnosťou ostávať hodinu-dve dlhšie a stalo sa, že aj cez víkend niečo spraviť. Samozrejme zadarmo a je to normálne a ja som tá blbá, ktorá to nechápe.
@anetka34 z duše mi hovoríš 🙏🏼

mńo veru, raz mozu nastat problemy a teda fakt vo svojom volne robit zadarmo robotu? nezmysel.