Môže zamestnávateľ zmeniť pracovné hodiny bez súhlasu?
Ak má niekto skúsenosť, budem rada. Neviem, čo robit. Pracujem v butiku, sme dve predavačky. Robotu mám rada, som tam spokojná a kľudne by som tam pracovala až do dôchodku🙂
Doteraz sme mali otváraciu dobu od 9:00-17:00, to mi vyhovovalo. Teraz chce dať majiteľ otváracie hodiny od 8:00-18:00, s tým, že kolegyňa bude pracovať od 8:00-16:00 a ja od 10:00-18:00. Bez možnosti nejakého striedania, proste takto by sme robili stále. A tu je problém. Takáto pracovná doba mi vôbec nevyhovuje, mám dvoch školákov a som samoživiteľka, domov by som chodila pred siedmou a neviem si predstaviť celé fungovanie domácnosti. Okrem toho už teraz bývam večer unavená a deti sú poobede sami. O to nejde, už sú veľkí, ale proste nechcem celý deň zabiť v práci a byť s nimi len večer. Bojím sa, že keď odmietnem, dostanem výpoveď. Nemôžem si dovoliť prísť o prácu. Čo robiť?
Zmena pracovnej doby je podstatnou zmenou v pracovnej zmluve. Zmena pracovnej zmluvy je písomná, pri podpise zmenenej pracovnej zmluvy, alebo jej dodatku máš samozrejme právo nepodpísať s odôvodnením nevhodnej doby vzhľadom na to, že si samoživiteľka, s povinnosťou vyzdvihnutia školákov zo školského zariadenie, výkonu školských úloh, dozoru, výchovy detí, čo je pri takejto pracovnej dobe nerealizovateľné, si ochotná sa dohodnúť na skrátenej dobe a pod. Môžeš nepodpísať ak bude trvať na novej pracovnej dobe tým pádom ti skončí zmluva a ideš na úrad práce. Nemôžeš sa obrátiť na odbory? Nemáte kolektívnu zmluvu? Nemáte zástupcu zamestnancov na pracovisku pre odbory? Nemáte právne oddelenie na pracovisku? Môžeš skonzultovat s personálnym oddelením.
Máš pracovnú dobu v pracovnej zmluve? Ak áno, zmeniť ju možno dodatkom, s tvojim súhlasom. Bez tvojho súhlasu to nepôjde. Navrhli ste majiteľovi, že sa chcete striedať? Ak áno, nevidím dôvod, aby mu to vadilo. Takže tlačila by som aj s kolegyňou na možnosť striedania. Inak logicky, ak zmení otváracie hodiny, nepotrebuje predavačku, ktorá sa tým hodinám nemôže prispôsobiť. Tiež by si ako majiteľka potrebovala, aby ti zamestnanci vykrili celú otváraciu dobu. Ale teda nevidím dôvod, prečo by majiteľovi vadilo, aby ste sa striedali.
Ak z tejto požiadavky neustúpi, dodatok podpísať nie si povinná, ale hľadaj si učíte aktívne nový job.
A s kolegyňou sa nedá dohodnúť, aby ste sa vymenili?
@melanta pracovnú dobu nemám uvedenu v pracovnej zmluve. Iba 8 hodinový pracovný čas vrátane pol hodinovej prestávky. To je asi problém, že? Navrhla som striedanie, ale kolegyňa ani majiteľ nesúhlasili. Kolegyňa tam pracuje o dosť dlhšie ako ja, takže asi preto dostala lepšiu pracovnú dobu. Pritom je so mnou spokojný, nikdy som nebola na PN, ocr a doteraz nám vždy vyšiel v ústrety. Ako ja ho chápem, že potrebuje vykryt otváracie hodiny, ale prečo tam mám byť len ja do šiestej..
@sima234 už sme sa o tom rozprávali, jasné, že sa nechce vymeniť. Aj ja by som radšej robila od 8-16.
Podľa mňa by bolo spravodlivé sa striedať.
A zamestnávateľ prečo nechce súhlasiť so striedaním? Už si mu to navrhla?
@rejka7 ako píše melanta, nemáme odbory ani personálne oddelenie. Môžem sa sťažovať akurát na lampáreň.
@sima234 áno, navrhla. Dôvod nepovedal, iba že určuje on, kto bude ako robiť a on sa tak rozhodol. Jasné, že s ním ešte budem o tom komunikovať.
Tak potom buď sa len prispôsobiť, alebo ukončiť pracovný pomer, pokiaľ to nebude chcieť riešiť. Iná možnosť asi nie je.
@sima234 no asi mi nič iné neostáva. Chce to zmeniť od apríla, tak mám mesiac čas. Fakt nerada by som dávala výpoveď, doteraz som bola max. spokojná.
@melanta príspevok nebol adresovaný tebe, tak sa k nemu nekompetentným úsudkom z tvojej hlavy nevyjadruj, nechaj si ho pre seba, nikto ťa o neho nežiadal. Zoči voči by si taká premudrela nebola, že? to len takto anonymne si dokazuješ, čo ty všetko vieš, že? Nekomentuj, čo nie je určené pre tebe, trošku takto aj takto anonymne by ti nezaškodilo. Autorka nepísala v akom bitúnku pracuje, a komentár bol určený PRE ŇU.
@rejka7 si vstala hore ritou? Ani netusis kto je melanta, vždy tu všetkým poradí najlepšie, a hlavne správne ...tvoj komentár je odveci
Autorka, píšeš, že - Dôvod nepovedal, iba že určuje on, kto bude ako robiť a on sa tak rozhodol. Jasné, že s ním ešte budem o tom komunikovať.
Odporúčam, aby ste sa s kolegyňou obidve s majiteľom sadli a vysvetlili mu výhody toho, ak vám dá dodatky tak, aby ste sa striedali na ranke/poobedke. A to sú:
- lepšia zastupiteľnosť, pretože ty ak budeš mať iba poobedky, nie so povinná prísť ráno, ak by kolegyňa mala voľno, či išla k lekárovi
- väčšia pravdepodobnosť, že nájde niekoho trvalého na striedačky ako iba na poobedky
- nič ho to nestojí, ani čas, ani peniaze, nič.
Zachovaj kľud, do aprílu je pár týždňov ešte, nie je dôvod, aby ste sa s ním nedohodli, nemá pre neho význam nedať striedavku.
Si myslím, že tam je nejaký osobnejsi vzťah medzi šéfom a kolegyňou, ktorej vyhovel a teba neriešia a možno ani neustúpi na striedaní...skús pohroziť/spomenúť výpoveď, ak neustúpi, ak nepomôže, odchod
@melanta no veď toto, ako to bude riešiť v lete, keď budeme čerpať dovolenku. Vtedy je na predajni len jedna a neviem si predstaviť, ako budeme robiť denne 10 hodín. Veď to nie je ani zákonné. Alebo zas zmení otváracie hodiny? Takto sme sa vedeli zastúpiť, keď jedna mala paragraf alebo dovolenku.
Autorka, akých veľkých máš synov, maju menej ako 15r alebo aspoň jeden, či nejaký vážny dôvod (starostlivosť o študujúce deti by mohla byt). Boli by tu tieto možnosti.
§ 164
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo v odôvodnených prípadoch o skorší návrat na pôvodný spôsob organizácie práce, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Odmietnutie žiadosti podľa prvej vety musí zamestnávateľ písomne odôvodniť.
Par.90
(11) Ak to prevádzka zamestnávateľa dovoľuje, zamestnávateľ je povinný povoliť zamestnancovi na jeho žiadosť zo zdravotných dôvodov alebo z iných vážnych dôvodov na jeho strane vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo ju s ním za tých istých podmienok dohodnúť v pracovnej zmluve.
@tiezjedna veď to sa mi nepáči, zabitý celý deň. Ráno budem zbytočne dlho doma a večer už nič nestihnem. Ide leto, chcela by som tráviť čas s deťmi, ísť na bicykel, na zmrzlinu a nie byť zatvorená v práci. Som ochotná sa striedať, ale zjavne som jediná.
@marcellka32 to si nemyslím, ale ona tam robí už nejakých 8 rokov, takže možno preto. Ale že nikdy nemali otvorené do 18tej.
@tiika menej ako 15, ale tu ide o princíp. Prečo mám mať takú pracovnú dobu len ja?
Autorka, najlepšie sa nejako dohodnúť. Toto by sa dalo povazovat az za diskriminačne. To, že je tam kolegyňa dlhšie, nie je padny argument, veď i ty si tam tiež niekoľko rokov. Rovnako ako rozhodol on v tvojom prípade, môže rozhodnut aj v jej prípade, určiť, že sa budete striedať a hotovo. Fakt ide proti sebe, ak by si mal hľadať nahradu a zaucat nového človeka.
Prac.čas (od-do) nie je podstatnou náležitosťou prac.zmluvy, takze ak ho tam uvedeny nemáš, na jeho úpravu nie je potrebny suhlas. Dava sa do písomnej informácie, avšak ani jej zmena nevyžaduje suhlas. On nie je povinny ti dať výpoveď, ani by to z takého dôvodu nemohol urobit. Prac.pomer môžeš ukončiť ty buď dohodou alebo výpoveďou.
Nie je ani pravda, že ti nemôže nariadiť prist skôr do prace, pokial bude kolegyňa u lekara, na dovolenke…. Bude to povazovane za nadcas alebo ako úprava prac.času, na ktorú ma zľ opäť právo.
Prip. si skús deň zorganizovať inak. Ráno sa venuj domácnosti, poobede už len rodine. Ono sa vlastne jedna o zmenu v 1 hodine; i keď chápem, že i ta moze byt vzácna a najmä keď je človek o dosť viac unavený.

Treba sa o tom porozprávať so zamestnávateľom.