icon

Môže zamestnávateľ zmeniť pracovné hodiny bez súhlasu?

21. feb 2025

Ak má niekto skúsenosť, budem rada. Neviem, čo robit. Pracujem v butiku, sme dve predavačky. Robotu mám rada, som tam spokojná a kľudne by som tam pracovala až do dôchodku🙂
Doteraz sme mali otváraciu dobu od 9:00-17:00, to mi vyhovovalo. Teraz chce dať majiteľ otváracie hodiny od 8:00-18:00, s tým, že kolegyňa bude pracovať od 8:00-16:00 a ja od 10:00-18:00. Bez možnosti nejakého striedania, proste takto by sme robili stále. A tu je problém. Takáto pracovná doba mi vôbec nevyhovuje, mám dvoch školákov a som samoživiteľka, domov by som chodila pred siedmou a neviem si predstaviť celé fungovanie domácnosti. Okrem toho už teraz bývam večer unavená a deti sú poobede sami. O to nejde, už sú veľkí, ale proste nechcem celý deň zabiť v práci a byť s nimi len večer. Bojím sa, že keď odmietnem, dostanem výpoveď. Nemôžem si dovoliť prísť o prácu. Čo robiť?

Strana
z2
melanta
21. feb 2025

@tiika toto, čo cituješ zo zákonníka - tam je podstatné to, že povinnosť zamestnávateľa je, ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. Takže ak obidve majú deti, jednej vyjde v ústrety, pri druhej už nemusí, pretože prevádzkové dôvody.

lucka_ke
21. feb 2025

ja za tým cítim tú kolegyňu, či to celé nebol jej nápad... netvoria náhodou pár? že sa tak snaží vychádzať v ústrety len jej?

autor
21. feb 2025

@tiika ja tam pracujem vyše roka, ale ako hovorím, je so mnou spokojný a doteraz bolo všetko v poriadku. Je to len jedna hodina, ale ovplyvni mi to celý deň. Keď končím o piatej, hneď mi ide autobus a doma som o pol šiestej. Keď budem končiť o šiestej, autobus mi ide o pol siedmej a doma som pred siedmou. A to je už dosť rozdiel hodina a pol.

tiika
21. feb 2025

@melanta ak bude môcť, vyhovie, pokial nie, tak nie. No ty už teraz vieš, ze ta druha kolegyňa ma tiez malé deti a že aj ona si dá žiadosť na úpravu času? Takúto možnosť si ani nenavrhla, no z neznámych a neoverených dôvodov už zavrhla. Veď Ok, tvoj názor.

@autorka Mas možnosť navrhnúť už v žiadosti, že chceš pracovať každý 2.týždeň skôr, to fungovanie prevádzky umožňuje.
Prečo? Princíp. Ja neviem. Možno na to neprídeš a ak áno, pomôže ti to? Takto by sa to dalo riešiť. Zakon ti dava takéto práva. Je dôležité byt si ich vedomá a prip. o nich druhu stranu informovat.

autor
21. feb 2025

@lucka_ke to si nemyslím, ona bola tiež prekvapená, keď s tým prišiel. Nikdy takú otváraciu dobu nemali, vždy bolo otvorené od 9-17. Ale teda ani neprotestovala, čo sa jej ani nečudujem. Ja by som bola tiež ticho, keby mám robiť do 16-tej. Najideálnejšie by bolo, keby to zostalo po starom, tak mu to chceme aj navrhnúť.

luccija
21. feb 2025

Tak vy nie ste v postavení, aby ste mu vyhovárali, že nemá meniť otvárací čas🙂
Jedine apelovať kto bude skoro ráno nakupovať v butiku vám sa tak darí, alebo práveže nedari a chce pritiahnut zákazníkov?S takouto úpravou by som ani ja nesúhlasila, keď jedine sa striedať po pár dňoch.A hlavne tie dovolenky, PN ako chce riešiť?

autor
21. feb 2025

@luccija tak doteraz fungovala otváracia doba, akú sme mali doteraz. Práveže ráno nebýva veľa ľudí a poobede tiež nie. Pochybujem, že po 17-tej budú ešte chodiť zákazníci. Veď to neviem, ako to bude počas dovolenky alebo PN alebo keď pôjde kolegyňa ráno k lekárovi.

luccija
21. feb 2025

Tak skúste tým argumentovať, že už podvečer máte málo zákazníkov pozri si bloky aku tržbu spravíte podvečer a skoro rano

autor
21. feb 2025

@luccija no napríklad teraz za poslednú pol hodinu tu bol len jeden zákazník a do piatej tu prídu ešte max. tak dvaja, ak vôbec. Ráno tiež začínajú chodiť až tak okolo pol desiatej, takže si s kolegyňou myslíme, že zmena otváracích hodín nebude nejako extra efektívna.

kaktusik007
21. feb 2025

a s kolegynou si rozumies? mozno som paranoidna, ale ja tam vidim moznost sa ta v podstate bez problemov zbavit - odides sama. Nikdy nevies, ci zrovna tvoje miesto nepotrebuje pre kamosku - a zrazu ked nepojdu otvaracie hodiny naspat na 09-17, tak aspon pojde striedacka tyzden / tyzden.

autor
21. feb 2025

@kaktusik007 práveže spolu vychádzame dobre, doteraz sme sa vždy vedeli zastúpiť, dohodnúť sa, kedy si ktorá vezme dovolenku, ide k lekárovi, takže neviem. Už začínam byť paranoidna i ja🙂 Určite to s ňou ešte preberiem, ale nemám pocit, že by sa ma chceli zbaviť.

Strana
z2