Môžem ísť na Slovensku na preventívku, ak pracujem v zahraničí?

nicol_333
16. jan 2020

Pracujem v zahraničí z poisťovne som odhlasená a pôjdem na Slovensko ale potrebujem ísť na preventívnu prehliadku bude to možné?

mogaa
16. jan 2020

@nicol_333 ano keď si ju zaplatíš ako samoplatca...

sapetka
16. jan 2020

@nicol_333 no pokial viem v dvoch statoch eu mozes byt poistena cize na svk a tam kde si.. inak si zaplatis preventivku ako samoplatca

mogaa
16. jan 2020

@sapetka ak pracuje v zahraničí, nesmie byť súbežne poistená na Slovensku aj v štáte kde pracuje.....

sapetka
16. jan 2020

@mogaa preco? Ja ked som to riesila s nasou poistovnou nie je problem byt poisteny na svk a v clenskom state

sapetka
16. jan 2020

Alebo takto ,neviem kde zijes ale asi si v eu, a si tam poistena? Ak ano mas narok aj v druhom clenskom state (cize SR) na zdravotnu starostlivost ktoru ti preplatia v krajine kde zijes

mogaa
16. jan 2020

@sapetka a čo si bola na Slovensku ako samoplatiteľ?

sapetka
16. jan 2020

@mogaa ano ja som na svk samoplatca lebo ja mam poistenie v nemecku a luxemburgu, bohuzial tretia krajina ako slovensko uz byt nemoze.. keby sme boli len v nemecku poisteni tak ukony na svk mame plne preplacane..

lussyl5
16. jan 2020

@nicol_333 Si v EU?Ak áno tak máš nárok normálne na zdravotnú starostlivosť ako v krajine kde žiješ.

mogaa
16. jan 2020

@sapetka ono záleží od štátu kde si poistená a od ich pravidiel....napr.veľa ľudí čo robí v Anglicku si počas dovolenky na Slovensku robí preventívky tu ako samoplatcovia lebo v Anglicku nefungujú klasické preventívky....čo sa týka ženy keď je tehotná a príde na Slovensko tiež jej nepreplatí jej poisťovňa všetky vyšetrenia lebo polovica sa v Anglicku bežne nerobí....

mogaa
16. jan 2020

@lussyl5 keby to bolo také jednoduché tak polovica onkologických pacientov sa lieči v Nemecku alebo Rakúsku🙂alebo polovica akýchkoľvek operácii by sa robila v zahraničí....v zahraničí máš nárok len na akútnu zdravotnú starostlivosť napr, ak ťa niekde v zahraničí chytí slepák, ostatné vyšetrenia by mali byť vopred schválené zdravotnou poisťovňou, prípadne si ich človek sám uhradí ako samoplatca a žiada si ch preplatiť vo svojej poiťovni ale tam už hrozí že mu ich buď nepreplatí alebo preplatí len určitú čiastku

nicol_333
autor
16. jan 2020

@sapetka v Holandsku a áno som tu poistená

sapetka
16. jan 2020

@nicol_333 najlepsie si zo je zistit v poistovni. Ja ked som telefonovali s pani v poistovni nebol s tym problem az dokym sme sa nedopracovali k tomu ze uz som poistena v statoch eu a teda na svk uz nemozem byt

slniecko77
16. jan 2020

@mogaa naozaj mi neda, myslim, ze uz som na toto nepravdive trvdenie narazila druhy krat u teba...v UK su preventivne prehliadky, prosim ta nezavadzaj.
Ale mas pravdu v tom, ze podla zakona nikto nemoze byt poisteny v dvich statoch EU sucasne. EHIC - na to moze byt osetreny pacient len v nevyhnutnom pripade, co preventivna prehliadka nie je.
@nicol_333 takze ano, mozes jedine ako samoplatca.

nicol_333
autor
16. jan 2020

@slniecko77 ďakujem za odpoveď lebo hlavne by som mala ísť ku gynekologovi na preventívnu a tu v Holandsku existujú len pôrodne babice alebo teda asistentky takze ja chcem ísť normálne k môjmu gynekologovi

nicol_333
autor
16. jan 2020

@sapetka áno radšej si tam aj tak zavolám

slniecko77
16. jan 2020

@nicol_333 smear test v Holandsku nerobia? to sa mi nechce verit. System bude podobny ako v UK. Midwives pocas tehotenstva, v pripade akejkolvek aj najmensej komplikacie ides ku konzultantovi - Dr.
Pokial chces ist na preventivnu prehliadku tak si to budes musiet zaplatit, ale nebude to horibilna suma.

sapetka
16. jan 2020

@slniecko77 zaujomave ze ja som poistena v dvoch statoch eu🤣👍

nicol_333
autor
16. jan 2020

@slniecko77 netuším kamarátka tu pracovala zostala tehotná a musela chodiť iba k pôrodným babicam ktoré sa ťažko zháňali tak neviem ako to teda majú pretože nie som tu dlho..a keď to bude normálna suma tak mi to neprekáža

slniecko77
16. jan 2020

@nicol_333 mas nejakeho obvodneho lekara? Tam by ta mali informovat na co vsetko mas narok a ake preventivne prehliadky a ako casto sa robia.
Zavolaj si ku gynekolovi, ktoreho si si vybrala a on ti urcite objasni ake vysetrenie v ramci preventivnej prehliadky ti bude robit a kolko to bude cca stat.

slniecko77
16. jan 2020

@nicol_333 este ma dodatocne napadlo, myslim, ze na MK funguje aj skupina zien zijucich v Holandsku, tam by ti tiez urcite poradili na koho sa obratit a ake preventivne prehliadky sa tam vykonavaju.

nicol_333
autor
16. jan 2020

@slniecko77 áno mám ďakujem zavolam

krprtka
16. jan 2020

Ahojky, som GP lekár, za preventívnu prehliadku od samoplatcov berieme 25€, treba si pripočítať odber- platba v labaku cca 15€.

lussyl5
16. jan 2020

@mogaa Tak ja som robila v AT platila som poistku v AT iba v AT lebo môžeš byť poistená iba v jednom štáte EU.K lekárom som normálne chodila na Sk.

selest
16. jan 2020

@sapetka da sa vybavit cez nejaky formular ze platis poistenie v zahranici a mozes chodit k lekarovi aj v zahranici aj na sk. Sk poistovna potom pladby ziada od tvojej poistovne v zahranici. Mala som to ked som pracovala v at. Ale v 2 statoch byt poistena nesmies.

gumkac19
17. jan 2020

@nicol_333 pracovala som v UK a na SVK som bola na prebentivu u gynekologa - vysetrenie som musela platit - lebo neslo o akutnu starostlivost
keby som mala nejaky problem- ze ma nieco boli/picha atd .. tak by to bolo zadarmo

mogaa
17. jan 2020

@slniecko77 neter žila konkrétne v Írsku gynekologické preventívky si platila tu a za tých 5rokov tam klasickú preventívku teda tiež nemala😉čo akurát spomínala každá návšteva lekára 50libier a vždy liek na spôsob paralenu...

mogaa
17. jan 2020

@lussyl5 veď ja som písala že len v jednom štáte môžeš byť poistená

slniecko77
17. jan 2020

@mogaa Severne Irsko, Irsko? Skus byt konkretna.
Ja zijem v UK, konkretne Anglicko - nikdy som nic neplatila u lekara (darmo davas zmurkajuci emotikon), dokonca pocas tehotenstva a rok po porode je vsetko zadarmo - zubar, lieky v lekarni, optika atd., smear test sa robi kazde 3 roky (tak sa to doporucuje aj na Slovensku, nejdem rozpisovat preco to gynekologovia robia inak), preventivne prehliadky sa vykonavaju - staci si pozriet stranky NHS.
Zaujimave je, ze Slovensko ako jedna z poslednych krajin EU zaviedla screeningovy onkologicky program len prednedavnom, boli toho plne noviny.
Nikdy si v UK nezila, predpokladam, takze netusis ako to tu funguje, informacie z druhej ruky su zjavne nepouzitelne v tomto pripade.
Samozrejme aj v UK si mozes zaplatit sukromneho lekara, resp sa sukromne pripoistit a prehliadky mozes mat castejsie a s kratsimi cakacimi lehotami.
Ja nechcem obhajovat britske zdravotnictvo, ma obrovske medzery z mojho pohladu, ale zase bezbreho a opakovane nan kydat obzvlast ked nemas empiricke skusenosti mi pride viac ako nefer.