Môžem mať 3 priepustky od lekára behom jedného mesiaca?
Ahojte, mozem mat prosim 3 priepustky od lekara v jednom mesiaci?
Ako zdravotník sa domnievam, že zamestnávateľ, respektíve ním poverený pracovník nemá právo spochybňovať potvrdenie lekára o dobe potrebnej na ošetrenie, vyšetrenie. Paragraf 144 Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Nikde v ZP sa nepíše, že zamestnávateľ má právo korigovať čas vyznačený lekárom, ale je to na chuti zamestnanca naťahovať sa so zamestnávateľom. Inak pozor, pri pružnom pracovnom čase, sa automaticky uznáva maximálne len doba, ktorú je povinný zamestnanec stráviť na pracovisku. A ešte jeden detail. Zatiaľ, čo pri vlastnej osobe sa v ZP píše o čase na vyšetrení alebo ošetrení zamestnanca v zdr zariadení, pri sprevádzaní rodinného príslušníka na vyšetrenie, ošetrenie alebo LIEČENIE - myslím si, že je to možné využiť pri hospitalizácii dieťaťa, keď nemáte nárok na OČR zo SP, ale ste sprievodcom dieťaťa v nemocnici.
Zamestnavatel nemoze rozhodnut aky cas bol potrebny na osetrenie ani spochybnovat co povie lekar. Ak ale lekar nevyznaci CELODENNE OSETRENIE, tak priepustku bez tychto slov nemusi zamestnavatel uznat na cely den.
@luckabj82 Ved ked s tym suhlasia, tak v pohode, navyse Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť. (ostatné prekážky v práci - napríklad ošetrenie u lekára)
@fokuska no vies lenze u nas je to asi tak ze nieze len nadriadeni sa rozculuju nad vysetrenim a nad tym ze si das priepustku a nie dovolenku ale aj same kolegyne. Lebo ja ked som chora alebo idem na vysetrebie si dam priepustku pokial to jevteda mozne alebo iden normalne na pn a nieze len nadriadeni su nie s rym stotozneni ale aj kolegyne nadavaju ze si beries pn a dovolenka ti ostava a tym padom raz tu dovolenku vybrat musis. Takze si akoby menej v robote ako tie co si veru dov.na chorobu.a oni musia tahat.a samozrejme ti to daju kolegyne same vyzrat. Nehovoriac o tom ze ti ochorie dieta. Takze same robia rozbroje.niektore nevedia povedat nie alebo sa boja nadriadeneho alebo sa chcu takto vtierat alebo si nechcu pokazit vyplatu. a ja nikoho nenutim aby ked je chory bral dovolenku. To iste ze niektore chidia chore na rajon s atb a ina ostane na pn ked je chora tak sa normalne bojis prist do prace.aj yo ti este nadriadena vyvolava 2-3x za tyzden ze kedy uz prides.takze vies oni bit sa za prava sa da lenze nakoniec si to u nas vyzerie dotycny zamestnanec.nik sa za teba nepostavi.skor ta vsetci potopia ☹
Pisem z mobilu preto jak hotentot pisem 🙂
Normalne nadriadeni ti normalne vykrici ze uz si minula dve priepustky a dovolenky mas este 20 dni!!# no chore a smutne proste.
Inac este sa chcem spytat ked je dieta chore mam narok na 10 dni ocr. Da sa napr.tak ze idem k dr.dam si priepustku a ocr az od druheho dna? Pripadne priepustka, 10 dni ocr a potom este jedna priepustka s dietatom tiez od obvidneho lekara? Lebo ked mu bolo dieta dost chore tak som musela normalne nabehnut v piatok do roboty a dieta si daj kde chces.a niekedy priste tych desat dni hedtaci celkom na vyliecenie...
@bonnie2 je to o tom komu dovolis aby si k tebe dovoloval. Kolegyna sa hnevaju? Mam niekde co si myslia kolegyne, nerobim nic nelegalne, postupujem podla zakona. Ze ma budu ohovarat, hnevat sa, alebo co? Kaslem na ne, oni neriadia moj zivot, je to ich problem.
To iste nadriadeni - nech sa paci, daj mi pisomne na papier vyjadrenie preco by som si nemola vziat paragraf. Ja postupujem podla zakona, postupuj tak aj ty a bodka, nebavim sa.
Samozrejme vsetko v ramci slusnost - ja komunikujem pekne, slusne ale nedovolim nikomu so mnou zametat.
Ze niekto si berie dovolenku ked je chory, to je jeho vec. To, ze ja som na PN ked som chora je plne v sulade so zakonom.
Ak ma clovek normalne zdrave sebavedomie a je zdravo asertivny, tak s nim nikto zametat nebude.
Ale u nas je stale plno ludi co stiahnu chvost, lebo co povie kolegyna, lebo sefka na mna krici (raz na mna sef zvysil hlas a uz to nikdy nezopakoval, lebo som to nenechala tak), lebo co si pomyslia, lebo neviem co... a potom nadavju na forach, doma, v krcme. Treba pre to nieco aj urobit, nie len fnukat, ze to takto je.
@fokuska ano mas pravdu.ja to vidim aj u nas.su kolegyne ktorym sa vyhovie lebo by si to zluzol sef 🙂 a su kolegyne ktore furt musia ustupit.
Niekedy bolo ze na ocr moze byt desat dni matka a potom desat dni otec. Nevies co v pripade osameleho rodica? Adi je to len tych desat dni vsak?
@bonnie2 to ako vedia? Zubár Ti môže predsa robiť aj operáciu, aj vytrhnutie zuba bolí, takisto u gynekológa....navyše, ak niekto dochádza do práce z iného mesta ako to má časovo stihnúť sa ešte vrátiť, keď x času čaká u lekára, x času je u lekára, a ešte sa má stihnúť vrátiť do práce, kt. má cca 70 Km? Zákon hovorí, že na lekára má každý nárok 7 prac. dní v roku, takisto na sprevádzanie rod. príslušníka k lekárovi, tiež 7 dní.
@libawet no ja som tak raz bola trhat zub.rano do prace poto lm rychlo k dr.potom spat.veduca mi dala tabletku a behom na rajon.
Ked zomrel mamin brat 50 rocny tak som chcela v den pohrebu dovolenku kedze by som to inak nestihla. U nas je zvykom ze si spravis behom robotu a musis letiet na rajon a potom si mozes ist na pohreb.Ked som teda hovorila nadriadenej ze tam musim cestovat 25 km tak sa ma opytala ze kto mi zomrel.hovorim mamin brat. A ona na to krutila hlavou a zadrela ze to nie je taka velka rodina zas...ty kks este aj to posudzuju.
@alasea mňa prepustili preto, a to som mala 2 priepustku, 2dni po sebe a každá bola od iného lekára, od obvodného a od chirurga....

@angelinja však zamestnávateľ neposudzuje resp. nemôže posudzovať aký čas je potrebný na vyšetrenie, ale pokiaľ máš lekára v tom istom meste tak ti nemusí uznať celý deň. Iné je ke´d ti lekár do priepustky uvedie popis celodenné ošetrenie. Vtedy ti musí uznať celý deň, aj keby máš lekára aj priamo v areáli práci.