Môžem mať príjem, keď poberám podporu?
Ahojte mozem mať nejaký príjem keď budem poberať podporu ?
Ďakujem za odpoveď 🙂
Nie nemozes preto sa to vola davka v nezamestnanosti teda podpora v nezamestnanosti
Pri podpore v nezamestnanosti môžete mať malý úväzok na dohodu, v hrubom môžete zarobiť max. 214 €/mes. a za celé obdobie nesmiete odrobiť viac než 40 dní. A nesmie to byť Váš bývalý zamestnávateľ.
Ja som tak pracovala v lete. Dohodu treba poslať / priniesť na úrad práce a treba dokladovať aj príjem.
@jarka_black Ďakujem krásne za odpoveď. Momentálne som na rodičovskej do februára. Plánujem sa teraz zamestnať na dohodu. Pre nástupom na materskú mám stále zamestnávatela. Nemôžem pracovať ani u toho u ktorého sa idem teraz zamestnať na dohodu ? Možno mi poradis 🙂
Napísali ste "podporu", z toho som usúdila, že ide o podporu v nezamestnanosti. Tym pádom nič z toho, čo som napísala, pre Vás neplatí.
Čiže ste s dieťaťom doma a poberáte rodičovský príspevok? A chcete sa vlastne vrátiť na pár mesiacov do práce? Kým sa o tych pár mesiacov nenarodi ďalšie dieťa?
Nie 🙂 idem postupne 🙂
Na RD som odchádzala od môjho zamestnávateľa kde som na tpp a plánujem dať po skončení RD výpoveď a ísť na podporu.
Tehotná niesom
Ale chcela by som sa zamestnať na dohodu u iného zamestnávateľa kde by som robila 20h týždenne. V tomto zamestnaní si to viem predstaviť aj popri čerpaní podporu. Len neviem či je to možné 🙂
Aha. Tak popri čerpaní podpory v nezamestnanosti platí to, čo som písala úplne hore. Nie 20 hodín týždenne, musí to byť menej. Aby mzda nepresiahla tých 214 €, čo pri minimálnej mzde 3,70 €/h (tuším) je max. 57 hodín za mesiac, ale limit za rok je pre nezamestnaného 40 hodín.
Úväzok 20 h týždenne je normálny polovičný a vtedy sa nesmie podpora poberať.
Presnejšie je o tom na stránke UPSVAR.
Čiže ozaj len symbolická a sporadická práca - nesmie to mať znaky závislej práce. Na to potom treba už zmluvu.
Opravujem: LIMIT je 40 DNÍ za rok, nie hodín. A musia byť "rozhodené".
Tých 40 dní je maximum, koľko môže podpora trvať. Čiže ak by napr. začala 1.10. môže trvať max. do 9.11. aj keby ste odrobili len 2-3 dni. Dá sa uzatvoriť viac dohôd na kratšie obdobie - spolu v maximálnom trvani 40 dní za rok. Dohodu treba predložiť úradu práce pred jej začiatkom a po skončení zdokladovať príjem na ich tlačive (tiež treba dodržať termín tuším do 20-teho). Maximalny zárobok je 214€ brutto za kalendárny mesiac.