icon

Môžem mať príjem, keď poberám podporu?

26. sep 2022

Ahojte mozem mať nejaký príjem keď budem poberať podporu ?
Ďakujem za odpoveď 🙂

anieliks
Autor odpoveď zmazal
motylik273
26. sep 2022

Nie nemozes preto sa to vola davka v nezamestnanosti teda podpora v nezamestnanosti

jarka_black
26. sep 2022

Pri podpore v nezamestnanosti môžete mať malý úväzok na dohodu, v hrubom môžete zarobiť max. 214 €/mes. a za celé obdobie nesmiete odrobiť viac než 40 dní. A nesmie to byť Váš bývalý zamestnávateľ.

jarka_black
26. sep 2022

Ja som tak pracovala v lete. Dohodu treba poslať / priniesť na úrad práce a treba dokladovať aj príjem.

autor
26. sep 2022

@jarka_black Ďakujem krásne za odpoveď. Momentálne som na rodičovskej do februára. Plánujem sa teraz zamestnať na dohodu. Pre nástupom na materskú mám stále zamestnávatela. Nemôžem pracovať ani u toho u ktorého sa idem teraz zamestnať na dohodu ? Možno mi poradis 🙂

jarka_black
26. sep 2022

Napísali ste "podporu", z toho som usúdila, že ide o podporu v nezamestnanosti. Tym pádom nič z toho, čo som napísala, pre Vás neplatí.

jarka_black
26. sep 2022

Čiže ste s dieťaťom doma a poberáte rodičovský príspevok? A chcete sa vlastne vrátiť na pár mesiacov do práce? Kým sa o tych pár mesiacov nenarodi ďalšie dieťa?

autor
26. sep 2022

Nie 🙂 idem postupne 🙂
Na RD som odchádzala od môjho zamestnávateľa kde som na tpp a plánujem dať po skončení RD výpoveď a ísť na podporu.
Tehotná niesom
Ale chcela by som sa zamestnať na dohodu u iného zamestnávateľa kde by som robila 20h týždenne. V tomto zamestnaní si to viem predstaviť aj popri čerpaní podporu. Len neviem či je to možné 🙂

jarka_black
26. sep 2022

Aha. Tak popri čerpaní podpory v nezamestnanosti platí to, čo som písala úplne hore. Nie 20 hodín týždenne, musí to byť menej. Aby mzda nepresiahla tých 214 €, čo pri minimálnej mzde 3,70 €/h (tuším) je max. 57 hodín za mesiac, ale limit za rok je pre nezamestnaného 40 hodín.
Úväzok 20 h týždenne je normálny polovičný a vtedy sa nesmie podpora poberať.
Presnejšie je o tom na stránke UPSVAR.
Čiže ozaj len symbolická a sporadická práca - nesmie to mať znaky závislej práce. Na to potom treba už zmluvu.

jarka_black
26. sep 2022

Opravujem: LIMIT je 40 DNÍ za rok, nie hodín. A musia byť "rozhodené".

samuelson35
26. sep 2022

Tých 40 dní je maximum, koľko môže podpora trvať. Čiže ak by napr. začala 1.10. môže trvať max. do 9.11. aj keby ste odrobili len 2-3 dni. Dá sa uzatvoriť viac dohôd na kratšie obdobie - spolu v maximálnom trvani 40 dní za rok. Dohodu treba predložiť úradu práce pred jej začiatkom a po skončení zdokladovať príjem na ich tlačive (tiež treba dodržať termín tuším do 20-teho). Maximalny zárobok je 214€ brutto za kalendárny mesiac.