Môžem odmietnuť voziť mentálne postihnutých klientov?
Chcem sa spýtať, pracujem v centre sociálnych služieb ako instruktor sociálnej rehabilitácie s mentálne postihnutými a dnes mi bolo povedané že príde pan na preskúšanie jazdy s autom. Jazdím 10 rokov na automate a mame v zariadení manuál čoho sa obávam a ďalšia vec je že sa obávam voziť aj klientov s mentalnym postihnutím. Môžem odmietnut takúto jazdu autom keď sa na to vôbec necítim a mám z toho strach a tiež je to aj veľká zodpovednosť.
Podľa toho či to máte v pracovnej zmluve. Ja napr mám tam už napísané že som súhlasila aj s doprovodom na vyšetrenia, výjazdy (som ako fyzio). Ale s tím že som povedala že nesoferujem takže iba ako doprovod. Ak ide o šoférovanie, možno aj vy skúste povedať že si netrúfate šoférovať ale napr ako doprovod k lekárovi ísť môžete ak to nerobí problem
tiež si myslím že treba povedať že pri šoférovaní sa necítiš na to, aby si vozila klientov, že ako doprovod ano ale sanitkou.....
@momo68 keby si neurobila to preskúšanie 🤔, potom by si ich nemohla voziť.
Pozri zmluvu a otvorene komunikuj s vedenim. Nemozete chodit s mhd? Ak to teda ich postihnutie dovoluje. Zaroven sa ucia novym zrucnostiam.
@vreckovka2
skupina mentálne postihnutých v MHD... Nič v zlom ale aj si sa nad tým zamyslela? Tie zariadenia majú dobrý dôvod na to, aby ich vozili v aute a nie autobuse. Ved oni reagujú casto na minimalne podnety uplne inak ako zdravy jedinec.
@skeblicka777 áno už aj nad tým som premýšľala, to možno aj sam uvidí ten pan ze radenie nie je moja silná stránka 😄
@momo68 len si to zisti dopredu, aby to nemalo nejaký vplyv na tvoj vodičák 🙈
@momo68 nehnevaj sa ale ja mám VP a vozím klientov sama. Načo robíš takú prácu ked odmietala? Robiť inštruktora soc.rehab. je základ a nie nemôžeš odmietnuť. Môžu tá vymeniť za takého čo to bude chcieť robiť. Neboj sa, rýchlo nájdu nahradu
Načo si sa učila na automat keď nevieš používať manuál?
Mňa prišli preskúmať štýlom sadli sme do služobného auta povozili sme sa hodinu a dostala som papiere.
@svetlonos a ty uz si bola v kontakte s ludmi s mentalnym postihnutim? Kolkych poznas osobne a travila si s nimi nejaky cas? Bezne sme cestovali s mhd. Chodili sme na rozne vylety po meste, aj medzimesto, aj vlakom do vzdialenejsich miest. Niektori jazdia mhd aj samostatne jednu naucenu trasu - do zariadenia a domov ;).
@momo68 hádam tých klientov poznáš natoľko,že vieš ako reagujú? A určite ti nedávajú na vychádzky agresívnych jedincov
@vreckovka2
ano ale fakt zakezi od typu postihnutia 🙂 Aj muz v takom zariadení pracoval pocas vojenskej služby.
Niektorí sú náročnejši vele veci im vadi, dráždi ich. Iní sú v pohode 🙂 Tak ty potom hovoríš o tom menšom postihnutí, ked v pohode idú aj sami MHD.
Ku nám chodievali taky s asistenti na kávu 🙂 Zlati boli, tých som mala rada. Ale hovoril ten opatrovatel, ze MHD by nešli s nimi keďže jednému vadi, druhému ono 🙂.
@modrykolibrik
No dnes sa bežne robí v autoskolach vodicky automate, myslim ze vzhladom na to ake to nesie riziká si myslím že to odmietnuť môžem. Naplňou prace instuktora soc rehabilitacie nie je iba o vození klientov . No keď ma prepustia myslím že to aj prežijem keďže sa tam striedajú stále na tejto pozícii.
@momo68 ja viem o čom je tá práca tiež pracujem ale ako sociálna sestra. A není to bežné. Autoškola väčšinou učí na manuál. Ja keď som robila dávali mi na výber.sam inštruktor mi povedal,že ak mi má poradiť nech si urobím na manuál lebo prechod na automat je jednoduchší ale keď sa niekto učí na automat ma potom problém prejsť na manuál.
A pokiaľ sa tam striedajú aj to niečo vypovedá o praci
@svetlonos ono to uplne neplati tak ako pises. Kazdy clovek s postihnutim je jedinicny. Ako aj clovek bez postihnutia. Moze byt clovek s lahkym mentalnym postihnutim, ktory pracuje na plny pracovny uvazok, ale nedokaze sam cestovat mhd. A potom mas cloveka, co ma stredne tazke mentalne postihnutie, navstevuje zariadenie, nikdy nepracoval, lebo nie je schopny, ale dokaze tu jednu naucenu trasu aj s jednym prestupom v pohode zvladnut sam. Ono v zariadeni su vseobecne ludia tazsim mentalnym postihnutim, ktori nedokazu pracovat. A s takymi som chodievala s mhd bezne. Aj so skupinkami a to som s nimi nepracovala denne. Clovek, ktori s nimi pracuje v zariadeni ich pozna. Vie, co moze od nich cca ocakavat. Cestovavala som aj s detmi s mentalnym postihnutim s mhd, a to ti poviem, ze je vacsi zazitok ako s dospelakmi ;).
@momo68 akych rizik sa bojis? Klientov poznas,ci? Predpokladam, ze uz sa predtym vozili v aute s inymi pracovnikmi, tak ti vedia povedat ako v aute reaguju. Ani tvoj nadriadeny by si nevzal na triko, ze by ti dal vozit cloveka, ktory cestu autom nezvlada. Skor mam pocit, ze sa bojis soferovat to auto ako take. A v autoskole pokial robis vodicak na automat, tak nemozes potom soferovat manual.
@momo68 A máš vodicak len na automat? Lebo v tom prípade ani nemôžeš manuál šoférovať...
@miniatura14 presne tak, ak máš vodičský robený len na automat, tak nemôžeš šoférovať auto s mechanickou prevodovkou. Môžeš dostať pokutu, myslím. Prezisti si to.
Toto asi v popise orace nemas, ani sposobilost. Odkazat na autiskolu, trenazer.
@momo68 pýtala si sa zamestnávateľa ako to bude ošetrené ak sa niečo stane? Máš hmotnú zodpovednosť? Osobne autom veziem iba jedného klienta a ak sú normálny tak aj viac
@modrykolibrik hmotnú zodpovednosť som podpísala pri pracovnej zmluve

Mas to v pracovnej zmluve?Ak nie,tak poziadavka zamestnavatela nie je opravnena.
Co sa týka prevozu pasazierov,skus pozriet sem a posli im svoj dotaz,je to platena verzia.
https://www.bezpecnostvpraxi.sk/odborny-clanok/...