Môžem odmietnuť zaúčanie kolegyne po rodičovskej?
Prosim ma niekto podobnu skusenost? Pracujem v statnej sprave ...po 8 rokoch sa ma vratit kolegyna z RD,problem je ze za ten cas sa u nas vsetky systemy zmenili, mame aj trochu inu agendu, ine procesy ako pred 8 rokmi...kedze nedokaze samostatne pracovat vedenie rozhodlo ze ju mam zaucit...lenze len akousi neoficialnou cestou kedze jej nemozem byt mentor ako novemu zamestnancovi a mat za to aj priplatok...ja s tym nesuhlasim, sef povedal ze sa pokusil dohodnut mi nejake mimoriadne odmeny ale osobny urad a ekonomicke to neschvalili ze to mam robit a vysvetlovat jej veci vo volnom case alebo za pochodu...mozem v takejto situacii zaucanie kolegyne odmietnut? Na utvare je nas viac a preto nerozumiem preco by som to mala byt prave ja
kedysi som davala pripomienku k zakonu o statnej sluzbe, ze by od nejakeho casu straveneho na md/rd mali mat tito zamestnanci mentoring ako novoprijati zamestnanci. nebola akceptovana.
nestretavam sa s tym, ze by nadriadeny urcil v takomto pripade, ako popisujes, jedneho cloveka na zaucanie. ved ani mentor nie je s novym kolegom non stop celu pracovnu dobu. akurat ma s tym este aj otravne papierovacky. podla mna je pre vsetkych v kolektive dobre, ked su riadne zauceni a navzajom zastupitelni.
a neviem si predstavit, ako to odmietnes, ked je to neformalne. budes sa tvarit, ze nevies? ze tam nie si? ked sa bude na nieco pytat, neodpovies, neukazes?
@lucylaw mam rovnaku skusenost, ako popisujes s prestupom. vzdy som sa stretla s ochotou zo strany kolegov.
a aj s tym, ze neuberame agendu mentorom pocas mentoringu.
Ja som tiež vtedy, keď prišla nová kolegyňa zobrala to tak, že nejako to zvládneme, vyzerala a aj bola šikovná, aj so stránkami to dobre vedela, ale keď som ju zaúčala viac mesiacov, bolo to aj viac ako 3 mesiace, tak raz sa mi zahmlelo pred očami a skoro som odpadla, úplne ma to vyčerpalo, ani na žiadnej PN alebo dovolenke som za tie mesiace nebola, tak potom som išla k obvodnej a nechala ma na PN a nová pracovníčka začala pracovať sama.
Teba mať za kolegyňu musí byť radosť! Nemusíš snáď pri nej sedieť celý deň...tak jej daj čítať smernice a návody, možno sa z toho lepšie naučí...
Vytráca sa ľudskosť, smutné...
Na toto vyhadzujeme peniaze v štátnej správe??? Mentorov? V súkromnom sektore ti povedia zaucis kolegyňu a bodka. Normálne sa mi práve rozum zastavil. Prečo sa toto nemôže naučiť za pochodu? Že sleduje čo robíš a ty to popri Tom vysvetlujes?
@lucylaw sef si tu agendu moju zobral, nedaval ju kolegom
Pozeraj sa na to ako na investiciu. Kolegynu niekto zaucit musi, lebo inak nebude vediet robit svoju pracu. A to co by mala urobit, to by ste robili za nu vy. A keby potom odisla, praca, ktoru mala robit ona, by sa prerozdelila medzi vas. Tak je aj v tvojom zaujme, aby bola co najskor zaucena. Ak to v statnej sprave funguje tak, ze za zaucanie davaju priplatok, skus sa so sefom dohodnut, ze ti prida napriklad na odmenach. Alebo nech ju nezauca len jeden clovek, ale sa prestriedajte. Niekedy je aj dobre, ked zaucaju viaceri. Niekto vie vysvetlovat lepsie, niekto horsie. A kazdemu vyhovuje iny styl ucenia
Nedozvedeli sme sa, čo hovorí tvoj šéf na to, že máš ďalšiu agendu a ako ju máš popri zaucani stíhať? Príplatok je jedna vec, ten ti neodsúhlasil. A čo teda tie nove projekty, kto si ich vezme, on? A pokial nie, tak čo v prípade, ak svoju prácu nebudes stíhať?
Prac.napln ti môžu kedykoľvek zmeniť, musí byt iba v súlade s tvojou pozíciou a charakteristikou prace. Pokial sa zaucanie tvojej prace týka, celkom by som sa na to, že to nemáš v naplní ako píše @melanta nespoliehala.
Ja rozmyslam, ci mas aktivity typu zaucanie v naplni pracovnej zmluvy…. 🙂 napriklad… ja som mala podobne poziadavky od zamestnavatela, neslo ale o zaucanie, ale pracu v podstate naviac, na ktorej sme sa vlastne nikdy zmluvne nedohodli. Zakazdym, ked mi pristala na stole uloha, ktoru bezne nemam v agende som dala stanovisko, ze za projekty nezodpovedam a nie je to moj scope. Ak ale na tom trvaju, tak ja som trvala najprv na uprave zmluvy…. 🙂 a nikto nic, nikto za mnou neprisiel ze dohodnime sa (oficialne cierne na bielom) a vzdy bolo chvilu ticho, nikto ma za 3/4 roka nevyhodil, co som sa stavala na zadne… az kym som ja nedala vypoved. Takze len odhadujem, ze v takom pripade by ti nic nemohli, ale nie som pravnik.
ano mozes odmietnut a ja by som to urobila potakej dobe je to horsie ako absolvent neviem ci ste uz nabehli na CES (SAP) tj uplne ine procesy aplikacie, je to velmi dlha doba plus pri troch detoch ocr prazdniny atd cize ani ta vizia ze potom preberie cast agendy nemusi byt taka ruzova
a k tomu mas dva projekty,
povedz sefovi ze nie zjavne hlada slaby kus na koho to hodit ak tak nech ti da oficialne poziadavku a ries to potom s osobnym uradom
alebo navrhni sefovi ze sa v zaucani prestriedate s kolegami
U nasto robime vzdy zadarmo. A nikomu to nevadi.
… toto sa veru môže stať len v štátnej správe … v korporáte by sa s Tebou veru nikto nebavil, či zaučís kolegyňu a bola by si rada, že popri už prevzatej ďalšej navyše práci za odídenu kolegyňu “len” to. A koniec koncov, zaúčaš ju preto, aby Vás bolo potom viac a aby aj Teba odlahcila od množstva práce. Zvyšuješ si tým aj Ty skillset a v neposlednom rade robíš niečo navyše, čo Ti neskôr môže pomôcť. Mala by si byť rada, že máte novú posilu …
Ja ťa @autorka chápem, tiež pracujem v štátnej správe. Len aby ste boli niektoré v obraze, nie všetko je tam super spravodlivé. Ja som odmietla robiť mentora 2x - raz som bola sama v prípravnej štátnej službe, hoci predtým roky v dočasnej. Druhýkrát som odmietla, lebo ten čo mal nastúpiť mal vyššiu platovú triedu ako ja - áno, aj toto je realita v štátnej správe. Tak som povedala jednou vetou, že nebudem učiť niekoho, kto je kompetentnejší ako ja, nech teda on učí mňa. Nepodpísala som to. Ďalej som mala kolegyňu, ktorá nastúpila, mala mentora a aj tak chodila za mnou sa pýtať, na svoju mentorku ani nepozrela. Poradila som, ale strašne ma to vyčerpávalo, stála mi moja práca a absolútne ma to nebavilo niekomu niečo vysvetľovať. Nie každý máme v sebe trpezlivosť na zaúčanie a veru, keď nie je ochota a trpezlivosť, je to trápenie pre obe strany. Nie všetci sme na vysvetľovanie. Druhá vec, keď nastúpi niekto po 8. rokoch, neverím, že má ešte nejaké pracovné návyky. Podľa toho, čo vidím u nás, sú to väčšinou PN/OČR typy kolegov. Česť výnimkám.
Lebo nič nevie!! ak má trošku súdnosti,tak nepovie,že všetko viem. Snáď úplne neotupela! To je tak,keď stará šéfka začne ukazovať na mamičky,že zasa OČR..lebo zabudla,že aj ona mala malé deti.Ale stále sa vidí,že medzi nami sú ľudia,čo sa ako 100,%ní narodili.

No tak chuda, ta kolegyna, co sa vracia. Ako horuci zemiak. Len tak na zamyslenie. V tejto spolocnosti sa zena za to, ze sa rozhodla mat rodinu, stale tresta. Z jej pohladu to musi byt frustrujuce.
Chapem obe strany, ale ona sa s tymto pristupom kolegov bude citit hrozne. Nezavidim taky kolektiv. No ale tak statna sprava...
@lucylaw na toto narazam, pozrela som sa na to z pohladu tej kolegyne, co sa vracia a fakt ju lutujem.