Môžem pracovať 4 dni týždenne pri flexibilnom čase?
Ahojte,
mám v zmluve stanovený flexilný pracovný čas. Možem byť na pracovisku od 07:00 - 19:00. Mám odpracovať 40 hodín týždenne. Možem pracovť 4 dni v týždni po 10 hodín a dať si jeden deň voľno? Nemám v zmluve uvedenú žiadne informácie o pevnej praocvnej dobe, kedy by som mala byť na pracovisku. Neviem o žiadnej smernici, ktorá by hovorila o pevnom pracovnom čase. Može sa zamestnávať sťažovať na to, ak by som sa rozhodla, že chcem takto pracovať, zvyčajne sú kolegovia v práci po -pi po 8 hodín.
Ďakujem
Máš rovnomerne rozložený pracovný čas? Ak áno, tak je rozložení na pondelok až piatok. Nie, nemôže sa každý rozhodnúť kedy bude pracovať a ktoré dni nie, pokiaľ to nemáš v zmluve. Flexibilný znamená, že máš core hours, kedy máš pracovať a zvyšok si môžeš manažovať sám a po dohode s priamym nadriadeným, aby si mal odpracovaných 40 hod týždenne.
@anonym_autor ze o tej smernici nevies este neznamena, ze neexistuje, ale najlepsie bude opytat sa priamo u vas v praci - nadriadeneho alebo na personalnom. My mame tiez flexicas a 5dnovy pracovny tyzden. Podla tvojej logiky by to ale znamenalo, ze ti nemusi dat na piatok dovolenku ale pekne krasne si odrobis zvysne 4 dni po 10hodin, alebo vo sviatok budes sice doma, ale zvysne 4 dni budes makat po 10 hodin. Lebo ved si si vymyslela 4 dnovy pracovny tyzden 🤷♀️
takto to nefunguje flexibilny pracovny cas je ze napr musis byt na pracovisku od 9-15 v piatok 9-14 a zvysok vies manazovat flexibilne ale musi ti sediet pracovny fond na konci mesiaca
Poviem príklad. Mali sme core hours 9-14h. Pondelok - štvrtok som si nadrobila hodiny. V piatom som prisla do prace o 9.00, o 12.00 sme isli na obed do 13.00 a o 14.00 som odchadzala z prace ako aj 90% mojich kolegov. Ale na druhej strane PO - ŠTV sme naozaj makali ako šrubky.
takto to nefunguje flexibilny pracovny cas je ze napr musis byt na pracovisku od 9-15 v piatok 9-14 a zvysok vies manazovat flexibilne ale musi ti sediet pracovny fond na konci mesiaca
@anonym_6610cf my to napriklad tak nemame, nikde nie je uvedene, kedy musim byt v praci..uz sa mi stalo, ze som prisla od 10:30 do 14j a iny den som bola dlhsie, aby sa mi to vyrovnalo a v pohode..v predoslej praci sme to tak mali, ze od 8:00 do 13j, teraz nie, podstatne je, aby mi sedel fond na konci mesiaca
@anonym_6610cf my to napriklad tak nemame, nikde nie je uvedene, kedy musim byt v praci..uz sa mi stalo, ze som prisla od 10:30 do 14j a iny den som bola dlhsie, aby sa mi to vyrovnalo a v pohode..v predoslej praci sme to tak mali, ze od 8:00 do 13j, teraz nie, podstatne je, aby mi sedel fond na konci mesiaca
@sprjuska u sa tiez da prist aj neskor ak nemas naplanovany meet a pod a nadrobis po dohode s nadriadenym ale tak autorka musi sama vediet ako je to u nich, ak ma rovnomernny pracovny cas tak nemoze si v jeden den v tyzdni proste neprist
@anonym_autor čo máš v zmluve? Ako ste si to nastavovali na pohovore? Veď v zmluve máš uvedené rovnomerné alebo nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času. A čo sa týka paragrafu, ten ti platí iba na core hours.
Panebože veď sa ako prvé opýtam v práci a nie na koňovi🤦♀️
@anonym_autor teraz čiste hypoteticky, to každý z vás bude chodiť do práce kedy sa mu zapáči? Niekto nepríde v pondelok, niekto v piatok apd? Lebo máte svoje práva? Tak keby si mala rozložený pracovný čas do 4 dni v týždni, máš o tom zmienku v zmluve.
@anonym_autor tak takto ti poviem, nedá sa ti odpovedať, nevidím žiadnu internú smernicu, pracovný poriadok apd. Na základe odseku v PZ mám za to, že máš rovnomerne rozložený pracovný čas pondelok - piatok.
@anonym_autor myslím, že máte. To, že si oboznámená nebola, neznamená, že nie je. Stále však platí, že máš rovnomerne rozložený pracovný čas. Máš niekde spomenuté v zmluve, že máš nerovnomerné?
Ešte raz, aby bolo jasné. Nie, automaticky to takto robiť nemôžeš, aj keď máš flexibilný pracovný čas.mFlexibilný pracovný čas neznamená, že si sám určíš rozvrh pracovných dní. Znamená len to, že si v určenom časovom rozpätí (u teba 7:00 – 19:00) volíš začiatok a koniec pracovnej doby, nie počet pracovných dní.
Podľa Zákonníka práce:
– štandardný rozvrh je 5 pracovných dní v týždni
– flexibilný pracovný čas má vždy základný pracovný čas (core hours), aj keď nie je priamo v zmluve, býva v internej smernici alebo rozvrhu zamestnávateľa
– 4 × 10 hodín + 1 deň voľno je nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas, ktorý musí schváliť zamestnávateľ
– bez dohody alebo internej úpravy si nemôžeš jednostranne zobrať voľný deň, hoci máš odpracovaných 40 hodín
– flexibilita sa týka hodín, nie dní
Ak to chceš mať legálne a v pohode, riešenia sú len tri:
– písomná dohoda so zamestnávateľom
– interná smernica umožňujúca 4-dňový pracovný týždeň
– zmena zmluvy (nerovnomerný pracovný čas)
@anonym_autor neda sa uplne poradit....kazdy mame inu pracovnu zmluvu...ja mam napr.konkretne dni v mesiaci.
@anonym_autor Na PN nepotrebujes povolenie od zamestnavatela. PN oznamujes. Mna ked chytia horucky, tak mam problem prist na WC, nie ze pracovat.
denne mas odpracovat min 6 hodin tak mas narok na stravne
v januari ti nabehne dovolenka na novy rok ale s celou dovolenkou manipuluje zamestnavatel
skus radsej popisat celu situaciu vo potrebujes vyriesit
ak dalsie vzdelavanie nie je schvalene zamestnavatelom nemusi ta uvolnovat do skoly
@anonym_autor Ak máte vo firme flexibilný pracovný čas, tak určite máte určené aj podmienky, ktorým sa ten flexibilný prac. čas riadi. Len tvoj zamestnávateľ ti vie povedať, či môžeš pracovať 4 dni v týždni alebo nie. Ale neverím, že by to povolil zrovna tebe. MY neurčujeme podmienky tvojho pružného pracovného času.
@anonym_autor Podľa toho, čo máš uvedené v zmluve, tak áno. Dá sa to chápať tak, že každý deň si odrobíš 10 hodín a v piatok by si mala voľno. Ale treba pozrieť v pracovnej zmluve, či náhodou nemáš uvedené v inom článku, že pracovný týždeň je 5 pracovných dní. Ak nie, tak to skús.
To, čo si skopírovala z prac. zmluvy je zaujímavé. Nepíše sa tam o pevnej pracovnej dobe. Lebo flexibilný pracovný čas by sa mal skladať z pevnej pracovnej doby a z voliteľnej pracovnej doby. Ty pevnú pracovnú dobu v zmluve nemáš určenú. Ale možno je to len zle naformulované.
@anonym_autor nie, podmienky v zmluve ti nezakladaju pravo nechodit v piatok do prace
Dakujem všetkým za pomoc 🙂 skusim na na základe odpovedí zariadiť .
Flexibilný ≠ nerovnomerne rozvrhnutý. Pokial v zmluve uvedeny nerovnomerný pracovný čas nie je (musí byt, pokial je taký), tak je automaticky rovnomerne rozvrhnutý (v zmluve byt uvedeny nemusí). A teda pracuješ po-piatok, víkend. Jedine, že zamestnávateľ stanoví inak (nemusí priamo v zmluve, to nie je povinnosť a zároveň on ma právo bližšie určiť pracovnú dobu).
Ak nemáte v zmluve pevný pracovný čas, mas odpracovať 8 hodín každý deň, je jedno v akom čase, ale jedna zmena nesmie byt stanovená dlhšie ako na 9 hodín.
“Pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času na jednotlivé týždne rozdiel dĺžky pracovného času pripadajúci na jednotlivé týždne nepresiahne tri hodiny a pracovný čas v jednotlivých dňoch nepresiahne deväť hodín. “

@anonym_autor obrat sa na nadriadeneho alebo HR. nechce sa mi verit ze ńemate stanoveny cas, kedy by ste mimo flexibilneho mali byt v praci..ale mozno povaha prace to umoznuje...