Môžem pracovať 4 hodiny, keď ešte dojčím?
Babulky mám otázku. Pracujem ako sestrička na 12 h smeny. Mám malé bábätko no chcem pracovať lebo materská nepokryje všetky výdavky. Môžem robiť aj na 4 hodiny a odbehnúť si počas prestávky malú pokojit? Môže také malé bábätko byť somnou v práci? Šéfka s tým problem nemá.
Koľko dostávala materskú .
Len som chcela vedieť či mi neviete poradiť..samozrejme,že som nechcela hneď do toho ísť preto som sa chcela poradiť. Keď to nejde tak budem musieť pristúpiť k predaju osobných veci. A mohla by som žiadať výživné na malú od partnerovej rodiny? Asi blbosť,že?
Ja som pracovala popri materskej, ale iba 10h tyzdenne (dohoda) , znizeny plat, ina pozicia. Socialka to preverovala a velmi pomohlo, ze som robila z domu.
4h z pracoviska Ti urcite neprejde.
@autorka ešte raz, materska je náhradou prijmu, cize vtedy nemáš čo pracovať, chapes? Lebo mas ako keby plat, a si v podstate doma. Súčasne sa ti materska vyratava z prijmu, cize ked mas na hovno matersku, musela si mat aj príjem. Ci si myslíš, ze budeš mat aj materský aj príjem? Takto to ale nefunguje, to, ze nemáš peniaze je proste tvoja vec. A rozhodne ti už neprejde to, ze normalne chodíš do prace a dieta mas niekde v kociku. Ešte k tomu postihnuté... prepáč, ale ty si normálna? Toto by som nerobil so zdravým, nieto ešte s postihnutym babom 🤦♀️
Vyskúšaj. Myslím, že nikto známa si to nedokáže predstaviť, ale nežijeme Tvoj život. Keď bude mal pol roka, pôjde do jaslí. Žiaľ, musí. Ale prežilo to už veľa deti, prežije Sj Tvoja. Skončíš o 14.00, vyberieš ju hneď po spánku a čas spolu si ešte užijete. Na jasle dostaneš príspevok.
Výživné podľa mňa nie, na to bude slúžiť sirotský dochodok
@palicka to nemôžeš porovnávať s prípadom tu uvedeným,to je úplne dačo iné . Ty si šla po pol roku do práce,teda zrejmé po oficiálnom ukončení materskej dovolenky. A ty si mala dieťa u starých rodičov, ktorí sa plne starali o neho,nie že bolo položené dakde pri ekonómke,teda úplne cudzej žene v kancelárii. Ktorá sa nebude (ako sama autorka píše)nijako starať a venovať dieťatu,len tam pri jej proste bude dakde položené, alebo neviem ako si to autorka predstavuje.
Vyživné od partnerovej rodiny nie, ale ak ti neschvália sirotské, máš nárok na náhradné vyživné od štátu
A ak dieťa bude ŤZP, môžeš dostavať aj príspevok na opatrovanie https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Mala by si sa zamerať skôr na vývoj dieťaťa.....ktory je najdôležitejší do 1 roka....vela veci vieš podchytiť do 1.roka....vojtova metóda...atd......ja by som čisto z xxxx dôvodov male dieta nebrať do prace....chápem, že prijem je závislý od výdavkov.....ale....dieta je len jeden krát vo vývoji.....prvý rok je najdolezitejsi....co sa tyka vyvoja
Je veľmi zvláštne že ako vrchná sestra máš nízku materskú...materská sa počíta z príjmu....čiže nízka materská, nízky plat - takže z blata do kaluže....ak nastúpiš počas materskej do práce , prídeš o materskú...nemôžeš súbežne dostávať materskú a aj plat....rodičovský príspevok ano , tam je to ale iné....čo bude v prípade ak dieťaťu začnú ísť zúbky alebo bude choré? neviem pochopiť pohnútku tvojej riaditeľky že ti to takto umožní....najskôr si zisti či ak nastúpiš do práce počas MD ťa môžu prepustiť.....sú povinný ti držať miesto , ale či aj v tomto prípade - to netuším...ty už oficiálne na MD byť nemôžeš, budeš zamestnanec....rovnako neviem či je možné vrátiť na naspäť na MD, na RD to možné je ale neviem či je to možné aj počas MD.....materskú vypláca SP, zisti si to priamo tam, RP rieši UP tam môžu byť uplne inak nastavené pravidlá......materská je uplne niečo iné ako rodičovská dovolenka....
V prvom rade si zisti na SP presné podmienky za akých môžeš pracovať a či sa dá na materskú vrátiť.....ak prekročíš určitý príjem, materskú ti stopnú(teda ak je to ako u otcov, rovnako ak prekročíš určitý počet hodín....rovnako si zisti či sa dá vrátiť na materskú ak by bolo dieťa choré alebo riaditeľka ti dala výpoveď tým že sa vrátiš do práce, ti už miesto držať nemusia..... na SP budeš musieť uviesť kto sa ti stará o dieťa v prípade že ty pracuješ a zrejme ak uvedieš že ekonómka, tak to tiež prejsť nemusí a materskú ti nevyplatia....je tam veľa vecí ktoré si musíš vopred zistiť, aby sa nestala situácia že sa napr.vrátiš do práce a materskú ti stopnú alebo že ťa riaditeľka tým že si zamestnanec prepustí.....osobne na tvojom mieste by som do toho nešla a hľadala iné možnosti ako si zvýšiť príjem.....napr.môžeš niekoho súkromne opatrovať, tam by nevadilo že máš pri sebe dieťa...prípadne doviesť , odviesť nejakej mamičke dieťa zo škôlky kým je v práci alebo opatrovať dieťa počas choroby....tým že budeš v zariadení môžeš ochorieť ty aj dieťa skôr ako ak budeš dávať niekomu pozor na seniora alebo dieťa....
Autorka, len tak narýchlo som našla tento článok: https://najmama.aktuality.sk/clanok/236725/da-s...
Čiže z tohto vyplýva, že aj keby si uzavrela so súčasným zamestnávateľom ďalšiu pracovnú zmluvu na inú pracovnú pozíciu, príp. dohodu -ale tam je to obmedzené počtom hodín, stále platí podmienka starostlivosti o dieťa. - "Od narodenia dieťaťa je však potrebné, aby bola počas práce zachovaná podmienka starostlivosti o dieťa, ktorá je nezastupiteľná inou osobou, t.j. musí ísť o starostlivosť výlučne zo strany matky, nie inej osoby. Pracovné podmienky preto musia byť prispôsobené možnosti celodenne sa starať o dieťa.“
Najlepšie je však overiť si to priamo v Sociálnej poisťovni, ako písala kočka vyššie...
@mogaa "rovnako si zisti či sa dá vrátiť na materskú ak by bolo dieťa choré alebo riaditeľka ti dala výpoveď tým že sa vrátiš do práce, ti už miesto držať nemusia" - toto nie, nemohli by jej dať výpoveď, jej by naďalej bežal TPP z ktorého išla na materskú a musela by si dať novú zmluvu, najlepšie dohodu za podmienok ako som písala vyššie a ako tu bolo správne poznamenané, musí osobne zabezpečiť celodennú starostlivosť o dieťa (veď preto má tú materskú). Preto vravím, že najlepšie je HO, keď sa pýtali, kedy teda budem pracovať, tak som povedala, že počas spánku dieťaťa.
Nesmieš pracovat keď na dieťa berieš materskú vždy ten rodič čo je na materskej sa má starať. O dieťa 24hodin denne 7 dní v týždni dieťa nesmie byť jasliach ani v inom zariadenie .a rodiča nemôže pracovať

@lasona aha škoda, ja som myslela že to bolo súčasne s rodicakom