icon

Môžem pracovať ako školská asistentka bez pedagogického minima?

21. okt 2024

Mám vysokoškolské vzdelanie II.stupňa ale nie učiteľský smer.
1.Môžem robiť asistentku v škole aj keď nemám pedagogické minimum?treba ho potom "dorobiť"?
2. Náplňou je pomôcť "slabším" žiakom na hodine?
3.Čo také sa môžu na pohovore pýtať?
Bola by som rada, ak by sa mi ozvala nejaká asistentka, príp.učiteľka.mám v tom zmätok.niektorí mi vravia, že asistentka stačí keď má strednú a nepotrebuje pedagogické minimum.
Niektorí, že pedagogické minimum je potrebné doplniť.včera som sa pýtala známej, ale len tak vyhýbavo odpovedala akoby mi to nechcela povedať, že asi keď mám vysokú nepotrebujem pedagogické minimum a môžem asistentku robiť.Určite vie, aké vzdelanie je potrebné, kedže je aj pri pohovoroch.ale asi si myslela, že chcem, nech mi vybaví známosť.rada by som mala overené informácie.

Strana
z2
autor
21. okt 2024

@viera77 áni ale viem, že robia asistentky.nepoznám tvoje kolegune, ale poznám také čo majú sociálmu prácu a robia asistentky.

autor
21. okt 2024

@zuzka1117 v synovej triede je jeden chlapec, ktorý nemá žiadnu diagnózu.ale tažko sa mu učí a potrebuje sa aj doma dlhšie učiť.má asistentku

zuzka1117
21. okt 2024

No tak to je možno jeden prípad z mnohých. U nás má škole je problém, že ani k dieťaťu s diagnózou sa asistentka nedostane, nie to k zdravému. Porúch učenia neustále pribúda, deti potrebujú viac hodín asistencie ako je škola možná poskytnúť.

viera77
21. okt 2024

@autor No a pointa toho celého čo tu píšem je, že nekvalifikovaný zamestnanec nemá ani poňatia, čo a ako s dieťaťom s postihnutím alebo diagnózou vlastne robiť. Pracovať ako asistentky môžu, však OK...ale ako odborne pracovať s takýmito deťmi je hlavný problém.

autor
21. okt 2024

@zuzka1117 áno. a niektoré školy ani asiatentky nemajú.ale tých škôl je už málo.

autor
21. okt 2024

@viera77 asi preto, že takých detí je čoraz viac zmenili vyhlášku, že už nie nutne porrebné len pedagogické vzdelanie.tie čo majú priamo pedagogiku nechcú byť asistentky, ale učiteľky.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
21. okt 2024

@1ryba rozprávala som s jeho mamou.nemá zatiaľ nič potvrdené.ešte len majú ísť k psychologovi.takže trieskam len to, čo mi povedala.možno ma len klamala.a už sa ani nebudem zapajáť.aj v normálne položenej otázke už sú útoky.

nikaeli
21. okt 2024

@1ryba súhlasím. Dieťa bez dg nemá dôvod na asistentku a keďže sa na asistenta žiada dotácia alebo píše projekt na základe záverov a odporúčania z poradne, škola naň bez toho nedostane peniaze, a teda mu nemá ako vyplatiť mzdu.. to nie je len tak, že 'hop na koňa', tu budeš teraz pomáhať tomu fešákovi, lebo sa ťažšie učí..... moja dcéra mala v 1.roč. diagnostikované tri dysky a nedočkala asistenta celú ZŠ.. A to som ich ako špeckar naháňala každý rok!

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dota6
21. okt 2024

Ahoj, ja mám sociálnu prácu VŠ a tiež mám túžbu raz pomáhať v tomto smere. A teda sociálna práca by mi nestačila, tak som sa rozhodla pre rozširujúce vzdelanie na pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity. Je tam veľa odborníkov, dozviete sa veľa z praxe, skutočnej práce. Bolo to náročné, ale považujem to za zodpovedný prístup k dieťaťu, rodičom a tej škole a v neposlednom rade, aj k sebe. Ak chcem niekde pracovať, tak ako odborník. 😇 Určite si pozri, aké sú možnosti vzdelania v tvojom okolí.

nikaeli
21. okt 2024

@dota6 👍🏻 super prístup, držím ti prsty!

Strana
z2