Môžem sa venovať couchingu bez oficiálneho vzdelania?
Ahojte, prosím dá sa u nás venovať (ako zamestnanie) couchingu v zmysle partnerskej /rodinnej/ výchovnej poradne bez vzdelania psychológ/ špec pedagóg, len s podrobnými rôznymi kurzami na danú tematiku.vďaka za odpoveď
@melanta ďakujem pekne,hej odhadli ste to úplne presne samozrejme...tiež mám VŠ 2st...avšak popri deťoch som žiaľ zistila,že ma zaujíma fascinuje niečo úplne iné...to že som zle napísala názov,neznamená že som negramotná...a nie nehľadám ľahšiu cestu,ani nevravím že kurz sa dá porovnať s VŠ a praxou dlhoročnou,atestami atď ...ale v poslednej dobe som sa stretla s tým,že sa to extrémne rozrastá...či už médiá či podcasty a pod. a robia to ľudia,ktorí nemajú vôbec nič spoločné s daným odborom(napr bývalí moderátori,hlasatelky či človek ktorý nemá ani len VŠ akéhokoľvek smeru)...preto má to tak zaujíma ako sa toto dá... Všetky VŠ na daný smer mám obvolané, zistené... žiaľ popri deťoch do 5r sa denné štúdium robiť nedá...takže toľko k dôrazu,vďaka za vašu odpoveď prajem pekný večer
@veronika1254 robiť sa to dá ale osobne by som nešla za človekom, ktorý v danom odbore nemá adekvátne vzdelanie. Kurzy by mali mať už len doplnkový charakter k samotnému vzdelaniu. Ale sú rôzni rýchlokvasení koučovia a asi im to aj funguje. No sama si odpovedz, čo by si si ty vybrala. Človeka s adekvátnym vzdelaním + doplnený o kurzy (cítiť veľký záujem z jeho strany o problematiku) alebo človeka, čo si spravil len nejaký kurz?
Coach nie je psycholog!!
Psycholog rieši problémy a pozerá na minulosť, coach sa zameriava na motivaciu a budúcnosť.
Psycholog je regulovane povolanie=treba mat adekvatne vzdelanie, takisto právnik, učiteľ, doktor
Coach nie je regulovane povolanie= môže ho robit hocikto, kto si najde klientov
Coach ťa môže poslat k psychológovi a naopak.
Na coaching preto nepotrebuješ vzdelanie v humanitnom smere a psychológii, ale väčšinou majú uznavany certifikat (ACC, PCC, MCC)
Coachov je veľa, pozri Linkedin, často su to byvali vrcholoví manažéri, ľudia z HR.
Ak by si chcela pracovať v nejakej verejnej institucii ako pedagogicka poradňa - výchovné poradenstvo, tak tam je to regulované, treba vzdelanie.
Ale ak chceš založiť živnosť a poskytovať coaching klientom, nie je problém
takíto rýchlokvasení kouči vedia viac ublížiť než pomôcť, nikdy by som takej osobe bez vzdelania nedôverovala
@danica2711 ale aki su popularni.. maju nove webove stranky, fotky od profi fotografa a denne nove mudre statusy na socialnych sietach. A ludia im to zeru.
.
@mirage a ako pekne zarábajú na ľudskej hlúposti
Takýchto koučov si najímajú firmy za pekné peniaze pre motivovanie zamestnancov, manžérov, vedenia firmy. Ich nezaujímajú psychológovia ani psychológia. Dajú koučovi schému kam schcú určiť smerovanie a potom ich zaujíma výsledok. A verte robí to ozaj kadekto. Pri niektorých to bolo fajn, ale pri niektorých strata času pre tých zamestnancov.
@melanta pri všetkej úcte dnes už robí kadekto- kadečo. Neviem o tom, že by existovala oficiálna, legislatívne podložená prekážka/podmienka pre koučing 😏 Môjmu mužovi koučoval v korporáte chlapík, ktorý síce VŠ mal, ale to nebol dôvod. Bol to horolezec. Mal nejaké životné skúsenosti, v istom čase sa začal zaoberať východnými náboženstvami a ro bolo celé 🤷🏻♀️
Ak sa bavíme o vplyve, dopade pôsobenia kouča na svojich klientov, to už je o inom. Ale môžeme len polemizovať. Nejaká ochrana klienta neexistuje. Každý si za seba zodpovedá sám. Dnes je takých samozvaných koučov plný FB a IG. 😏
@maya_hi aj si čítala, čo píšem? Píšem, že môže robiť kouča. Otázka je, kto si ju zaplatí. Kto si zaplatí nekvalifikovaného kouča. Autorke som dala odpoveď akú som dala, aby si práve toto uvedomila. Že nestačí, že niečo chcem robiť.
A horolezca, ktorého spomínaš, zrejme máš na mysli Zoltána Demjana. Je to slovenská špička v koučingu. A nie preto, že vyšiel na Mount Everest, ale preto, že je to človek s praxou z top manažmentu. Takže komentár o ňom je fakt trápny, keďže ide i špičkového kouča.
@danica2711 otázka je, akí ľudia im to žerú. Takí, ktorí na tom IG sledujú a lajkujú Plačkovú, Saky a podobne. Takí žasnú nad týmito akože koučami, ktorí stavajú dvoje profily na drahom Mercedese od tatinka a slovách, ktoré majú z knižiek. Vlastné myšlienky nemajú. Nemyslím si, že túto ľudia reálne zarábajú ako kouči, ktorých si platia ľudia za poradenstvo. Zarábajú na sociálnych sieťach vďaka ľuďom, ktorí si napríklad čokoládu kúpiš iba preto, že Zuzana povie, že je to mňamka. 😉
@veronika1254 píšeš, že nehľadáš ľahšiu cestu. Tak čo hľadáš? Skús napísať, čo z tvojej praxe ťa predurčuje byť dobrým koučom, na čom môžeš stavať? Pretože kurzy a certifikáty ťa naučia iba techniku. Ale ak sa bavíme o skutočných koučoch, tak musíš byť pre potenciálneho klienta partner. Vďaka tomu, čo máš za sebou v praxi. Takže na čom môžeš stavať okrem toho , že ti to napadlo? Kľudne aj do správy ak sa nechceš rozpisovať tu.
@melanta to som zhrnula do slov "zarábajú na ľudskej hlúposti"
@veronika1254 si si istá ze sa to rozrastá coachingom ľudí bez potrebného vzdelania?
Skôr by som povedal ze ide o ľudí ktorý robia mentoring. Sam mam mentora ktorý nemá žiadne kurzy atestácie atď. Robí však mentora pretože ma úspechy v kariernom živote ktoré dokáže odovzdať.
Ale pochybujem ze by tu bolo také % coachov ktorý nemajú žiadne relevantné kurzy a skúsenosti, k takým ľuďom by nikto reálne nechodil.
@melanta očividne si ľahký terč a zaujme ťa akýkoľvek kouč ktorý vyliezol z rodnej dediny až za roh 😁 Tomu môjmu nestačí mať ani VŠ ani vyliezť na ME. Potrebujem za ním vidieť naozaj silný príbeh, ktorý ma inšpiruje. A horolezci sú pre mňa nedospelí chlapci, ktorí si plnia svoje sny bez ohľadu na ľudí okolo seba. Mám jedného aj v rodine. Jeho deti by ti o svojom detstve porozprávali svoje. Stále bez peňazí (všetko šlo do jeho koníčka), bez otca, mama stále sama a jeho matka celý život v strese. On si to celé ani na staré kolená neuvedomuje a rieši len seba.
Takí ľudia mi naozaj nemôžu poradiť ako žiť. Veľa obetavých, láskavých otcov s učňovkou, ktorí sa po dvanástke dokážu vrátiť domov k deťom a obetovať im svoj život, strčí takýchto horolezcov do vrecka. Nemusia ani absolvovať očistné ajurvédske kúpele v Indii ani sa trepať na ME (spolu s ďalšími) Stačí ti takýto "trápny" pohľad? 😏
Samozrejme, mozes, mudrosracov nikdy nie je dost😂
@veronika1254 zober si to tak, isla by si na koucing niekomu bez vzdelania?

1. Čo je to couching? Máš na mysli coaching predpokladám. Alebo po slovensky koučing. Ale coauching neexistuje. Pri všetkej úcte - ako môžeš robiť niečo, čo ani nevieš správne pomenovať?
2. Ako sa dá kurzami nahradiť 5 ročné VŠ štúdium, počas ktorého študent absolvuje aj množstvo praxe? Odpoveď - nijak.
3. Vieš štúdium psychológie nahradiť tým, že máš dlhoročnú manažérsku prax vo vyššom manažmente. Vyšší manažment si vieš vygoogliť čo je. Nie je to vedúci oddelenia s 20 ľuďmi ani vedúci obchodu ani riaditeľ malej firmy s 10 zamestnancami. Vrcholový manažér je človek, ktorú je stratég, vie pracovať s ľuďmi, vie ľudí čítať, vie ich smerovať, byť ich líder, atď atď. Vtedy sa vďaka praxi a množstvu kurzov a certifikátov vieš presadiť aj ako kouč a poradca. Máš takúto prax? Akú konkrétne? Nemusíš písať názov firiem.
3. Jedna z podstatných tém, ktoré kouč a poradca s klientom rieši je schopnosť pozrieť sa na realitu. A preto túto schopnosť musí mať ako prvý aj kouč. Pri všetkej úcte - nemáš ju, ak si myslíš, že VŠ či dlhoročnú prax vrcholového manažéra nahradíš kurzami.
4. Samozrejme, je možné (ak ide o voľnú a nie viazanú živnosť) ponúkať svoje služby aj iba s kurzami. Otázka je, kto bude mať záujem mať kouča, poradcu, terapeuta bez adekvátneho vzdelania.
5. Neviem koľko máš rokov. Ja som začala študovať VŠ pred 40, pretože som musela, teraz mám o 10 viac a študujem druhú VŠ, teraz už preto, že chcem. Ak nemáš 60, nevidím dôvod neísť študovať psychológiu. Na niektorých VŠ vieš študovať aj externe a na niektoré ešte stíhaš podať prihlášku do konca marca. Takže ak je toto skutočne to, čomu sa chceš venovať, tak to nemôže byť problém. V takom prípade ti držím palce. Pretože ak to naozaj chceš, tak to zvládneš. Ak hľadáš ľahké cestičky, tak pre dobro potenciálnych klientov si nájdi iné uplatnenie.