icon

Môžem využiť rekreačný poukaz mojej mamy?

hlupy86
7. okt 2025

Baby, prosím Vás, môžem využiť rekreačný poukaz mojej mamy? Ja naň nemám nárok a ona ho nevyužije. A musí mať ona v čase keď ja budem čerpať jej rekreačný poukaz dovolenku? Má niekto reálnu skúsenosť? Lebo na internete sú protichodné informácie, tak či to už niekto reálne využil. Dakujem

vikusjk
7. okt 2025

@hlupy86 na vyuzitie rekreacneho poukazu sa vztahuju urcite pravidla - na fakture musi byt jej meno, ubytovani mozu byt spolu s nou rod. prislusnici, ktori s nou byvaju, uhrada by mala ist z jej uctu (aspon nas zamestnavatel aj manzelov vyzaduje potvrdenie o platbe z uctu a ucet musi byt bud moj, alebo taky, na ktory mi chodi vyplata). A byt zamestnavatelom, tak si samozrejme aj skontrolujem, ci dany zamestnanec v tom case mal dovolenku, alebo nie, lebo logicky ho nepreplatim niekomu len tak. Tieto podmienky viete splnit?

anonym_920f7a
7. okt 2025

@hlupy86 však si kukni v zákonníku prace, tam to mas jasne napísané. 311/2001 Z. z.

billy_jean
7. okt 2025

No keďže ide o náklad na rekreáciu danej osoby, tak logicky v tom čase ona má mať dovolenku a byť na tej rekreácii.

anonym_9dae79
7. okt 2025

Od 2025 môže zamestnanec použiť príspevok na rekreáciu svojho rodiča, opačne to nejde použiť rodičov poukaz pre dieťa, iba ak bude mama klamať.

Skôr domysli ako by ho mama využila, predsa len nech si oddýchne a choď s ňou a na faktúre bude že všetko čerpala ona.

saxana000
7. okt 2025

Ved zajednaj pobyt a chodte tam spolu.. na fakturu napises len mamu.

13uzivatelka11
7. okt 2025
@vikusjk

@hlupy86 na vyuzitie rekreacneho poukazu sa vztahuju urcite pravidla - na fakture musi byt jej meno, ubytovani mozu byt spolu s nou rod. prislusnici, ktori s nou byvaju, uhrada by mala ist z jej uctu (aspon nas zamestnavatel aj manzelov vyzaduje potvrdenie o platbe z uctu a ucet musi byt bud moj, alebo taky, na ktory mi chodi vyplata). A byt zamestnavatelom, tak si samozrejme aj skontrolujem, ci dany zamestnanec v tom case mal dovolenku, alebo nie, lebo logicky ho nepreplatim niekomu len tak. Tieto podmienky viete splnit?

@vikusjk a čo keď mama žije sama? Je tam tuším podmienka že musia byť tam minimálne dvaja že? Ale musia žiť aj spolu v domácnosti?

anonym_15abd0
7. okt 2025

@hlupy86 Čiže mama sa na rekreácii nezúčastní, iba ty a chceš systém slušne povedané okašľať. Tak to v prvom rade musí byť ochota ubytovacieho zariadenia vystaviť faktúru na niekoho, kto tam reálne nebol ubytovaný.
Ďalej: faktúra musí byť napísaná na mamu (môže ísť aj len sama) a uplatní si to samozrejme u svojho zamestnávateľa. Na faktúre ako ďalší spolu ubytovaní môžu byť len členovia jej spoločnej domácnosti. Ak to bolo platené z účtu (prípadne kartou), mama to musí platiť len zo svojho účtu a doložiť výpisom zo svojho účtu. Mama musí čerpať v čase rekreácie dovolenku.

melanta
7. okt 2025
@13uzivatelka11

@vikusjk a čo keď mama žije sama? Je tam tuším podmienka že musia byť tam minimálne dvaja že? Ale musia žiť aj spolu v domácnosti?

@13uzivatelka11 podmienka je min. 2 noci, nie 2 ľudia.

melanta
7. okt 2025

@hlupy86 zamestnanec môže použiť poukaz na pobyt, ktorého sa zúčastní on, manžel/ka, deti a iné osoby žijúce s ním v spoločnej domácnosti. Potom ho môže použiť na účasť na aktivite svojich detí (ale hovoríme o nezaopatrených deťoch) alebo rodičov, v týchto prípadoch sa nevyžaduje účasť zamestnanca.

Takže čo sa týka tvojej mamy, môže použiť poukaz ak pôjde ona a iné osoby žijúce s ňou v jednej domácnosti. Samozrejme, môže zobrať teba a uviesť, že žijete v jednej domácnosti, ak v práci zodpovedné osoby nevedia jasne o tom, že to tak nie je.

Navyše, zamestnávateľ môže povoliť aj výnimky zo zákonných podmienok, tie si musí zistiť mama vo svojej práci. Ale určite nebude zamestnávateľ platiť pobyt rodine zamestnanca, ak zamestnanec pracuje. Je to benefit pre zamestnanca. Neuškodilo by, keby niektorí mali trochu súdnosti.

anonym_1eccc7
7. okt 2025

Nie, takto to nefunguje. Jedine že pôjdeš s mamou. U nás to je dosť kontrolovane. Pobyt musim zaplatiť z môjho účtu. Na faktúre musia byt uvedené všetky osoby ktoré boli so mnou. Následne prikladám okrem faktúry aj výpis z účtu, sobášny list a rodný list dieťaťa. Ak niekto žije len ako pár, musia doložiť čestné prehlásenie že žijú v jednej domácnosti. Áno, až takéto opletačky sú kolo toho v našej firme.... obísť by sa to určite nedalo. No a doklady s tým súvisiace musíš držať 10 rokov kvôli prípadnej kontrole. 🤷

vikusjk
7. okt 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 podmienka sú minimálne dve noci, nie, že tam musia byť dvaja