icon

Možnosti a výzvy pre budúceho rušňovodiča v Bratislave

ano12345
25. máj 2025

Ahojte, zaujimalo by ma. Mam vychodenu technicku skolu odbor mechanik-elektrotechnik, poslal som CV ako rusnovodic do bratislavy, len by ma zaujimalo. Je vobec realne sa naucit predpisy, masiny a vsetky detaily ktore treba vediet aj ked nemam vystudovanu dopravnu skolu? Mna by ta praca aj zaujimala, ale CO KED nahodou neurobim nejake skusky, a potom mi nacaluju 20 tisic € pokutu? Inak je to uz dlhe roky moj sen sa stat rusnovodicom, ale neviem, ci na to mam sa toto vsetko naucit. Takisto ake su sance ze sa vobec ozvu a zoberu ma? Viem o psychotestoch a lekarskych prehliadkach, ale skor ten zaciatok, ci je nejaka sanca sa tam vobec dostat a keby aj nahodou ci je to realne sa naucit vsetko aby som bol uspesny🙄 dakujem.

viestta
25. máj 2025

Kedze mame tisicky rusnovodico, ktori sa tie predpisy naucili, tak musi byt realne sa to naucit.

ano12345
autor
25. máj 2025
@viestta

Kedze mame tisicky rusnovodico, ktori sa tie predpisy naucili, tak musi byt realne sa to naucit.

@viestta ano. Ale pravdepodobne bude rozdiel sa ich ucit ked ma napriklad dopravnu skolu, co dakedy bola povinnost, a pre niekoho co take predpisy “nikdy nevidel” ked ma inu skolu

viestta
25. máj 2025
@ano12345

@viestta ano. Ale pravdepodobne bude rozdiel sa ich ucit ked ma napriklad dopravnu skolu, co dakedy bola povinnost, a pre niekoho co take predpisy “nikdy nevidel” ked ma inu skolu

@ano12345 na dopravke sa tie predpisy studuju len okrajovo, za zaklad sa to povazovat neda

0silvia0
25. máj 2025
@ano12345

@ano12345 urcite mas vyhodu s tvojou technickou skolou ako keby sa tam hlasil niekto s umeleckou😁. Cize ver si a urcite to das, chod si za tvojim snom, drzim ti palce✊️

ano12345
autor
25. máj 2025
@0silvia0

@ano12345 urcite mas vyhodu s tvojou technickou skolou ako keby sa tam hlasil niekto s umeleckou😁. Cize ver si a urcite to das, chod si za tvojim snom, drzim ti palce✊️

@0silvia0 dakujem. Oco ma odhovara uz dlhsie tak uz sa pomaly bojim mu to vraviet :D ale dnes som sa odhodlal tam poslat CV. odhovara ma a vravi mi nech idem najskor nieco jednoduchsie robit, kde sa menej uci a potom casom ked tak ist na to, ale ze su to kvanta veci ktore sa treba naucit za kratky cas a nemysli si ze by to bolo pre mna. No neviem, mna to strasne laka a aj by bavilo, ale tie predpisy a veci ohladom strojov sa naucit, kedze nemam o tom ziadnu predstavu preto uz mi zostava iba tato stranka na spytanie, je tu vela zien co ma muzov rusnovodicov, tak ci nahodou nevedia nejake pikosky😂 kazdopadne som sa spytal ChatGPT na lahsie aj ultra tazke otazky co su udajne v testoch, a skoro vsetky som vedel, nevedel som len opisat niektore veci ked to nebolo a,b,c. Ale neviem ci tie testy co mi dal ChatGPT su nejak smerodajne.

vkatush
25. máj 2025

To nie je pokuta. Ty si ten kurz platíš. Neurobíš, peniaze nedostaneš naspäť. A trvá to asi polroka základný, potom ďalší rok tuším pokračovanie, myslím, že za ten čas sa dokážeš naučiť, ak sa tomu venuješ a ťa to baví.
A urobili možno aj blbší 😅 Pokiaľ prejdeš zdravotkou a psycho, nemal by byť problém.
Akurát si poriadne rozmyslieť, či to je robota, ktorú chceš naozaj robiť (posielajú ťa hore dole, v rôznych časoch, počasí, veľa hodín, platené to je, ako to je ... Ale šanca zobrať by mala byť, keďže veľa ich odišlo, vraj je nedostatok. Len či kým "doštuduješ", nebudeme fungovať na rušňovodičoch prenajatých zo súkromných firiem a zahraničia 😳 vieme, že so SVK železnicami to ide dole vodou.

(Železničiarska rodina, školujúci, rušňovodiči, kancelárske krysy,... Tak aspoň taký mini insight z toho, čo som počula, nie som odborník a ani ma to nejak nezaujíma 😁)

andreakotesova
25. máj 2025

Sesternicin syn ma elektrotechnicku OŠ a je rušňovodič. Dokonca zaňho ČD preplatili náklady za školu a uchmatli ho ŽSR 😁 Hlavne treba prejsť cez psychotesty a lekársku prehliadku.

ano12345
autor
25. máj 2025
@vkatush

To nie je pokuta. Ty si ten kurz platíš. Neurobíš, peniaze nedostaneš naspäť. A trvá to asi polroka základný, potom ďalší rok tuším pokračovanie, myslím, že za ten čas sa dokážeš naučiť, ak sa tomu venuješ a ťa to baví.
A urobili možno aj blbší 😅 Pokiaľ prejdeš zdravotkou a psycho, nemal by byť problém.
Akurát si poriadne rozmyslieť, či to je robota, ktorú chceš naozaj robiť (posielajú ťa hore dole, v rôznych časoch, počasí, veľa hodín, platené to je, ako to je ... Ale šanca zobrať by mala byť, keďže veľa ich odišlo, vraj je nedostatok. Len či kým "doštuduješ", nebudeme fungovať na rušňovodičoch prenajatých zo súkromných firiem a zahraničia 😳 vieme, že so SVK železnicami to ide dole vodou.

(Železničiarska rodina, školujúci, rušňovodiči, kancelárske krysy,... Tak aspoň taký mini insight z toho, čo som počula, nie som odborník a ani ma to nejak nezaujíma 😁)

@vkatush ja som sa prihlasil do ZSSK, nie Cargo ani ŽSR. Tak hadam este zo 10 rokov vydrzia na slovensku so slovenskymi zamestnancami😂😭. Ono ide o to, ze teraz byvam v Plzni a chcem sa vratit spat na Slovensko. A kedze velmi nemam co dat trhu prace, som nezaujimavy, a toto ma zaujima, aj ked sa tomu nevenujem lebo nemam este ani ako, tak si myslim ze aj ked su tam iste nevyhody tak pre mna ako 24 rocneho bez deti a ziadnych zavazkov doslova je to asi jedno. Hlavne je aby som to uspesne spravil a aj si nieco zarobil na dovolenky😂

vkatush
25. máj 2025
@ano12345

@vkatush ja som sa prihlasil do ZSSK, nie Cargo ani ŽSR. Tak hadam este zo 10 rokov vydrzia na slovensku so slovenskymi zamestnancami😂😭. Ono ide o to, ze teraz byvam v Plzni a chcem sa vratit spat na Slovensko. A kedze velmi nemam co dat trhu prace, som nezaujimavy, a toto ma zaujima, aj ked sa tomu nevenujem lebo nemam este ani ako, tak si myslim ze aj ked su tam iste nevyhody tak pre mna ako 24 rocneho bez deti a ziadnych zavazkov doslova je to asi jedno. Hlavne je aby som to uspesne spravil a aj si nieco zarobil na dovolenky😂

@ano12345 tak potom firma asi platí, nie ty, len rátaj, že začneš zo začiatku s nejakou tisíckou a aj to asi v hrubom. Ale vieš sa časom vyšplhať na v pohode sumu.
Viem, že v niektorej firme si platíš ty sám kurz (alebo im musíš zaplatiť ak prejdeš ku konkurencii z ich kurzu), ale nie som si istá, nechcem dávať zlé info. Len si pamätám, že pred pár rokmi si platil jeden v rodine nejakých 9k, ale prechádzal ku konkurencii počas kurzu.
Treba si zistiť, pýtať sa.

gov
Odpoveď bola odstránená
ano12345
autor
25. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov samovrahovia mi nevadia😂ale myslim si, ze jedine na zeleznici sa asi uplatnim, nikde inde sa neviem najst, alebo maju vyhovorky ze som prekvalifikovany a podobne

tynto
25. máj 2025

@ano12345 Ahoj ja som rušňovodič v Cargu a ohľadom tých predpisov tie sa dajú naučiť keď sa chce kedže dopravné predpisy sú pre každého rušňovodiča vlastne rovnaké. Na začiatku to môže byť zložité no postupným opakovaním sa do toho človek dostane, len by ťa to malo aspoň trocha zaujímať a naučiť sa dá všetko.

ano12345
autor
25. máj 2025
@tynto

@ano12345 Ahoj ja som rušňovodič v Cargu a ohľadom tých predpisov tie sa dajú naučiť keď sa chce kedže dopravné predpisy sú pre každého rušňovodiča vlastne rovnaké. Na začiatku to môže byť zložité no postupným opakovaním sa do toho človek dostane, len by ťa to malo aspoň trocha zaujímať a naučiť sa dá všetko.

@tynto mna to uz teraz zaujima 😂 len toho ucenia sa bojim ze kolko vela toho bude, a ci to zvladnem, ale chcel by som zvladnut 😀

tundra
25. máj 2025
@ano12345

@tynto mna to uz teraz zaujima 😂 len toho ucenia sa bojim ze kolko vela toho bude, a ci to zvladnem, ale chcel by som zvladnut 😀

@ano12345 ak vies po nemecky,pod do Švajciarska,spravis si skolu a budes na tom urcite lepsie,ako na Slovensku.Drzim palce🍀

ano12345
autor
25. máj 2025
@tundra

@ano12345 ak vies po nemecky,pod do Švajciarska,spravis si skolu a budes na tom urcite lepsie,ako na Slovensku.Drzim palce🍀

@tundra kiezby💔💔💔

tynto
26. máj 2025
@ano12345

@ano12345 určite sa to dá zvládnuť, ak ťa zaujíma čo rušňovodič musí poznať tak je to hlavne dopravný predpis Z1, ktorý je aj na internete a môžes si to pozrieť samozrejme, že nebudeš musieť vedieť celý predpis no veľkú časť z neho to je taký základ.

ano12345
autor
27. máj 2025
@tynto

@ano12345 určite sa to dá zvládnuť, ak ťa zaujíma čo rušňovodič musí poznať tak je to hlavne dopravný predpis Z1, ktorý je aj na internete a môžes si to pozrieť samozrejme, že nebudeš musieť vedieť celý predpis no veľkú časť z neho to je taký základ.

@tynto tak prisiel mail ze ma ani nepozvu a uprednostnili niekoho ineho

tynto
27. máj 2025
@ano12345

@tynto tak prisiel mail ze ma ani nepozvu a uprednostnili niekoho ineho

@ano12345 nemožné vedenie a sťažujú sa, že nemajú ľudí

ano12345
autor
27. máj 2025
@tynto

@ano12345 nemožné vedenie a sťažujú sa, že nemajú ľudí

@tynto Vážený pán ****,

ďakujeme Vám za prejavený záujem pracovať v spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko a.s. a za zaslanie Vášho aktuálneho životopisu.

Do užšieho výberu na pracovnú pozíciu Staňte sa Rušňovodičom pre Bratislavu s náborovým príspevkom 2400€ sme sa však rozhodli zaradiť iných kandidátov. Napriek tomu s Vami radi ostaneme v kontakte do budúcna ohľadom ďalších pracovných príležitostí. Preto údaje z Vášho životopisu zaradíme do našej databázy na obdobie troch rokov. V prípade Vášho nesúhlasu nás prosím kontaktuje a Vaše údaje z našej databázy odstránime.

Prajeme Vám veľa úspechov a príjemný deň.

S pozdravom

Mgr. František Šiller
HR Partner Senior

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
odbor riadenia ľudských zdrojov

😀😀😀 akoozee nechapem

sense
27. máj 2025

Keď budeš naozaj chcieť naučíš sa. Apropo môj chlap je rušňovodič, mal úplne iný obor , vlaky boli jeho hobby a už cez 10rokov je jeho práca aj jeho hobby

sense
27. máj 2025
@tundra

@tundra v ch mu nebude stačiť len nemčina , bude potrebovať aj ďalší iný jazyk krajiny, podľa regiónu kam by chodil ešte francúzština, alebo taliancina

ano12345
autor
27. máj 2025
@sense

Keď budeš naozaj chcieť naučíš sa. Apropo môj chlap je rušňovodič, mal úplne iný obor , vlaky boli jeho hobby a už cez 10rokov je jeho práca aj jeho hobby

@sense smola :D nic nebude, viz komentar vyssie

tundra
27. máj 2025
@sense

@tundra v ch mu nebude stačiť len nemčina , bude potrebovať aj ďalší iný jazyk krajiny, podľa regiónu kam by chodil ešte francúzština, alebo taliancina

@sense dik za opravu👍

sense
27. máj 2025
@tundra

@sense dik za opravu👍

@tundra a teda aj keby stačí len nemčina tak bežná nie, aspoň B2 aby zvládol predpisy BAV

marcel221
7. sep 2025

@ano12345 som na tom podobne tiež nad tým premýšľam a mám dosť rešpekt…