icon

Možnosti okamžitého ukončenia pracovného pomeru

6. aug 2024

Aké možnosti mám ak chcem ukončiť pracovný pomer hneď zo dňa na deň?Ide o šikanu zo strany zamestnávateľa a výpovednú lehotu asi už nezvládnem.Neraďte mi PN,nemám žiadnu diagnózu.Umožňuje to vôbec zákonník,ako to sformulovať?

matullienka
6. aug 2024

Odporúčam obrátiť sa na inšpektorát práce, zo dňa na deň by si mohla skončiť iba v prípade, že by zamestnávateľ podpisal dohodu o skončení pracovného pomeru s týmto dátumom

autor
6. aug 2024

@matullienka to viem,že určite dohoda zo strany zamestnávateľa nebude možná. Už som raz šikanu riešila cez inšpektorát práce. Nič sa nestalo. Ťažko sa to preukazuje

matullienka
6. aug 2024

Potom jedine neprísť do práce, ideálne odísť rovno do nového zamestnania, len treba počítať, že v takom prípade môže od Vás žiadať náhradu škody

evkakorcek
6. aug 2024

Záleží kde pracuješ. Ak je nadriadeny majiteľom firmy, je to o to ťažšie.
Ak nie a nadriadeny má nad sebou šéfa, manažéra, personálne oddelenie, doverníčka. Odporúčam najprv napísať stažnost. Poslať vyššie postavenej osobe, oddeleniu. Formulovať to takým nejakým štýlom, že dlhodobo sa narušujú dobré mravy...... Atď....uviesť aj konkrétne prípady. A že nevidíš nápravu.
A napíš výpoveď zo strany zamestnanca s dátumom konkrétnym. A uvidíš čo sa bude diať. Všetko sa da

viestta
6. aug 2024

Kym zamestnavatel zavazne neporusuje BOZP a teba to neohrozuje tak nemas ziadnu zakonnu sancu ukoncit PP vypovedou zo dna na den.

maranco
6. aug 2024

Opíš niektoré situácie čo sa tam deje.
Má ten čo ťa šikanuje niekoho nad sebou? Je to malá/veľká firma? Štátna/súkromná? Ako sa k tomu stavajú ostatný kolegovia?

ibrunova
6. aug 2024

Koľko máš dovolenky?

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
6. aug 2024

@viestta ani absencia? proste nepride?

viestta
6. aug 2024

@bublinka1426 ale to nie je vypoved z jej strany. Vypoved jej da zamestnavatel pre zavazne porusenie prac. discipliny. A nemusi jej u vobec dat a moze sa s nou natahovat o vzniknutu skodu

bublinka1426
6. aug 2024

@viestta ok.

cacianka
6. aug 2024

@bublinka1426 nie, nemusí to tak riešiť. Absencia ? Strhne dovolenku, odmenu, dá pokutu za škody na pracovisku, ale výpoveď just nedá. Hodinová ani neexistuje, to by musela veľmi hrubo porušiť pracovnú disciplínu, aby ju vyrazil do pár dní.
( Poznám 1 taký prípad, noční vrátnici sa ožrali, zavolali pmj že v budove zlodeji vykrádajú trezor. Policajti nič nenašli, všetko neporušené, ujovia javili známky opitosti, tak im dali fúkať , a bum okolo 3%o). Tak to už bolo hrubé, nie absencia.

evkakorcek
6. aug 2024

@cacianka alebo. Mojej ex kolegyni dali hodinovku za krádeže.
Mňa chceli bezdovodne degradovať. No ako by som sa už postavila pred kolektív. Nikto sama nič nepýtal, iba som mala nachystané papiere na podpis. tak som im aj ja doniesla papiere na podpis s mojou výpoveďou zo dňa na deň. A bolo.....

babulkomale
6. aug 2024

Ja ta len chcem varovat, ak je magor, môže ta dat aj na sud a ten sa moze tahat riadne dlho.
Standardne kde sa neda vydrzat, poda sa vypoved a vo vyp.lehote sa ide na marodku. Aspon bolavy chrbat by sa u teba nenasiel?
Dobre si to premysli. Drzim palce.

matullienka
6. aug 2024

Kľudne mu dones dohodu o ukončení pracovného pomeru a máj v zálohe aj klasickú výpoveď. Dr. povedz na rovinu, že psychicky si už veľmi unavená a v práci to nezvládaš či ťa nemôže vypísať lebo inak sa zblazniš. Držím ti palce. Inak nezabudnite, že výpovedná doba ti začne plynúť až od 1.9.

anajka266
6. aug 2024

Mne jeden personalista raz radil,že mám si vziať fľašu alkoholu a pred priamym nadriadeným sa z nej napiť😂😂samozrejme som to nespravila,ale vraj jednoduché a rýchle riešenie😂

autor
7. aug 2024

@babulkomale
@matullienka problém je,že môžem nastupit hneď do novej práce. A do 1.novembra na mňa nikto čakať nebude

autor
7. aug 2024

@viestta Zákonník práce sa porušuje vo viacerých smeroch.To by bol dôvod na okamžitú výpoved? Aj keď to nie je nič vážne,predsa len. A BOZP to naozaj neviem,mám strašne veľa nadčasov,nevládzem,namiesto 5 zamestnancov robíme ten istý objem práce 2,3tia pomôže ak má čas popri svojej inej špecifickej práci a teoreticky tým pádom asi nie sú dodržané nejaké predpisy alebo? Ale je obdobie dovoleniek,ocr,tak nejaké kolegyne chýbajú. Netuším,či nedostatok zamestnancov a tym možné zvýšené riziko zanedbania niektorých úkonov na pracovisku sa dá považovať ako porušenie BOZP. Aj keď na to dlhodobo upozorňujeme,že raz sa niečo poondie

cacianka
7. aug 2024

zostáva ti iba skúsiť dohodu o ukončení PP k 31,8. Tak ako zákonník práce chráni zamestnanca, aby nebol len tak mírnix dírnix prepustený na hodinu, tak aby aj zamestnávateľ bol chránený , že mu človek odíde z hodiny na hodinu. ja viem že sa všeličo porušuje, nedodržiava, odr.by z oboch strán, ale keby to firma urobila tebe, tak ich ženieš do štrasburgu a okydáš po celej republike. Oficiálne nemáš inú páku, či to chceš riešiť alkoholom, alebo absenciou, môže firma vyvodiť dôsledky, že ti poškodí meno v novej firme.
Môžeš si vyhľadať rady v skupine Právne poradenstvo, ale nič nové sa nedozvieš.