icon

Musí mať živnostník e-kasu?

5. jan 2026

Dobrý deň, prišla mi správa pred Vianocami od FS ohľadne e-kasy.
Musím ju mať, alebo nie? Hotovosť nikdy neprijmam, vykonávam pracovnú činnosť a následne vystavím faktúru a dám ju zákazníkovi, ktorý mi to vždy uhradi prevodom na podnikateľský účet. Ročne mám 5-7 faktúr. Ďakujem za info.

Text spravy:

Finančná správa si Vás dovoľuje upozorniť, že s účinnosťou od 1. januára 2026 nadobúda platnosť nový zákon č. 384/2025 Z. z. o evidencii tržieb.

Podľa tohto zákona, každá predávajúca fyzická alebo právnická osoba, ktorá má oprávnenie vykonávať podnikateľskú činnosť alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť a prijíma tržbu za predaj tovaru alebo poskytovanie všetkých služieb uvedených v štatistickej klasifikácii ekonomických činností, bez ohľadu na to, kde má trvalý pobyt alebo sídlo, je povinná používať
pokladnicu eKasa.

Chceli by sme Vás upozorniť, že od 1. januára 2026 budú všetky služby uvedené v štatistickej klasifikácii ekonomických činností podliehať povinnosti používať pokladnicu eKasa a to z dôvodu, že nový zákon o evidencii tržieb neobsahuje prílohu č.1, ktorá do 31. decembra 2025 určovala zoznam vybraných služieb, na ktoré sa povinnosť
evidovať tržbu vzťahovala.

Ak sa zákon o evidencii tržieb na Vás vzťahuje, ste povinní požiadať ktorýkoľvek daňový úrad o pridelenie kódu pokladnice eKasa.

V prípade, ak už máte pokladnicu eKasa zriadenú, alebo ak sa na Vás povinnosť používať pokladnicu eKasa nevzťahuje, považujte toto upozornenie za bezpredmetné.

anonym_b6b481
Autor odpoveď zmazal
anonym_b6b481
Autor odpoveď zmazal
anonym_4fae6e
5. jan 2026

@anonym_b6b481 myslim, ze to uz neplati. Je rozsirenie aj o tych, co doteraz nemuseli. Na par vynimiek. A k 1.3. Musi dokonca spristupnit platbu kartou od 1 eur

anonym_b6b481
5. jan 2026
@anonym_4fae6e

@anonym_b6b481 myslim, ze to uz neplati. Je rozsirenie aj o tych, co doteraz nemuseli. Na par vynimiek. A k 1.3. Musi dokonca spristupnit platbu kartou od 1 eur

@anonym_4fae6e a čo do tej kasy akože bude dávať? keď nemá hotovostnú tržbu
keby si lepšie prečítala tú stránku tam sú popísané odpovede na zmeny od 2026

Od 1.3 NEmusí sprístupniť platbu kartou od 1 eur to si chybne vykladáš

musí sprístupniť možnosť bezhotovostnej platby a ako si to podnikateľ zariadi je na ňom a kartou to rozhodne nemusí byť
a on už prijíma bezhotovostné platby takže uňho sa nič nemení

autor
5. jan 2026

@anonym_b6b481 ďakujem. Super, ze ju nemusím mať, zbytočná starosť by to bola premňa

autor
5. jan 2026
@anonym_4fae6e

@anonym_4fae6e Takže musím mať e-kasu? Nerada by som dostala pokutu za to, že ju nemám. Čitala som niekde o tom, že hrozia pokutami za to

erav
5. jan 2026

Ako s.r.o ma na to tiež upozornili, len v prípade ak by niekto chcel platiť Cash, tak určite E-kasu, ja kedže pracujem Home office na svojom projekte, tak platby príjmam tak ako ty prostrednictvom bankoveho prevodu alebo kartou (za čo mi krasne strhnu transakčný poplatok) ale mala by som skočiť na slovensko.sk, čo nové aj mna čaka v poštovej schranke.

sisska96
5. jan 2026

Ja nemám dúfam že ani netreba :D

autor
5. jan 2026
@erav

Ako s.r.o ma na to tiež upozornili, len v prípade ak by niekto chcel platiť Cash, tak určite E-kasu, ja kedže pracujem Home office na svojom projekte, tak platby príjmam tak ako ty prostrednictvom bankoveho prevodu alebo kartou (za čo mi krasne strhnu transakčný poplatok) ale mala by som skočiť na slovensko.sk, čo nové aj mna čaka v poštovej schranke.

@erav načo je stránka slovensko.sk? Týka sa aj mňa ako živnostníčky, alebo nie? Nemám veľký prehľad v tomto.

anonym_b6b481
5. jan 2026
@anonym_autor

@erav načo je stránka slovensko.sk? Týka sa aj mňa ako živnostníčky, alebo nie? Nemám veľký prehľad v tomto.

@anonym_autor tam si vieš zapnúť, aby ti štát neposielal doporučené úradné listy poštou na adresu TP, ale do tej schránky

posiela tam listy obecný úrad, stredné školy, zdravotná a sociálna poisťovňa, súdy, polícia, notár, úrad práce a podobne, takisto cez to vieš aj ty posielať listy úradom

napríklad chceš prihlásiť auto, tak to urobíš elektronicky a zaplatíš polovičnú sumu a nemusíš chodiť na úrad, tam ti pošlú koľko máš zaplatiť poplatok

jofo128
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno týka sa aj živnostníkov a je dokonca povinnosťou živnostníka komunikovať so štátom elektronický prostredníctvom portalu. Táto povinnosť platí už tuším 2 roky.

jofo128
6. jan 2026
@erav

@erav ak prijímaš platby kartou cez terminál, máš povinnosť mať ekasu, pretože prijímaš platbu osobne ty.. teda takto som to pochopil ja.

delphin1
6. jan 2026

@anonym_autor nie nepotrebuješ...

erav
7. jan 2026
@jofo128

@erav ak prijímaš platby kartou cez terminál, máš povinnosť mať ekasu, pretože prijímaš platbu osobne ty.. teda takto som to pochopil ja.

@jofo128 skôr mi to príde, aby vedel danovy ukontrolovať, ked ti dá niekto cash a boli si istí, že ti to príde na účet. Ekasu ked platia cez platobné brány skrz internet, by bola e-kasa na čo dobrá?

erav
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mna na to upozornili na daňovom úrade, ale len v prípade že by som fyzicky doma niekomu predala niečo. Slovensko.sk musiš sledovať či ako malý podnikatel alebo s.r.o. Lebo zmeny v ústave alebo napríklad daňový úrad komunikuje s tebou len týmto spôsobom, oni ti poštu domov posielať nebudu.

Ja sa prihlasujem pomocou čitačky kariet na občiansky. Tam napríklad ti daju danovu kontrolu ktorú ti napíšu do slovensko.sk, ty nezareaguješ do 2 týždnov, nepodaš namietku a netýka sa to len danovej kontroly, ale aj v zmenách zákona, tak to po 14 dnoch pokladaju že vyjadruješ suhlas so všetkým. Treba tam určite aspon 2x do mesiaca skočiť, či tam nemáš nejaké neprečitane správy z úradov.

anonym_b6b481
7. jan 2026
@erav

@anonym_autor mna na to upozornili na daňovom úrade, ale len v prípade že by som fyzicky doma niekomu predala niečo. Slovensko.sk musiš sledovať či ako malý podnikatel alebo s.r.o. Lebo zmeny v ústave alebo napríklad daňový úrad komunikuje s tebou len týmto spôsobom, oni ti poštu domov posielať nebudu.

Ja sa prihlasujem pomocou čitačky kariet na občiansky. Tam napríklad ti daju danovu kontrolu ktorú ti napíšu do slovensko.sk, ty nezareaguješ do 2 týždnov, nepodaš namietku a netýka sa to len danovej kontroly, ale aj v zmenách zákona, tak to po 14 dnoch pokladaju že vyjadruješ suhlas so všetkým. Treba tam určite aspon 2x do mesiaca skočiť, či tam nemáš nejaké neprečitane správy z úradov.

@erav vieš sa prihlasovať aj cez aplikáciu https://ep.slovensko.sk a na doručené správy si zapnúť SMS a email notifikáciu

erav
7. jan 2026
@anonym_b6b481

@erav vieš sa prihlasovať aj cez aplikáciu https://ep.slovensko.sk a na doručené správy si zapnúť SMS a email notifikáciu

@anonym_b6b481 dakujem, tu aplikaciu by som si mohla stiahnuť 🙂

jofo128
8. jan 2026
@erav

@jofo128 skôr mi to príde, aby vedel danovy ukontrolovať, ked ti dá niekto cash a boli si istí, že ti to príde na účet. Ekasu ked platia cez platobné brány skrz internet, by bola e-kasa na čo dobrá?

@erav no v eKase je možnosť platby kartou t.j. ak nevystavíš faktúru k platbe kartou, tak ju musíš zaevidovať cez eKasu a vystaviť bloček.

anonym_447872
8. jan 2026

@anonym_autor všetko kvôli Ficovi

erav
Včera o 16:19
@jofo128

@erav no v eKase je možnosť platby kartou t.j. ak nevystavíš faktúru k platbe kartou, tak ju musíš zaevidovať cez eKasu a vystaviť bloček.

@jofo128 Joži asi si nerozumieme. Ked predávam online produkty, ktoré cez web zaplatia kartou, ja im urobim nasledne faktúru. Neplatia kartou u mna doma...