Musím dodržiavať klauzulu o mlčanlivosti v zmluve?
Robim v gastre ako brigadnik a rada s kolegami riešim platové podmienky lebo podla mňa su celkom dosť neferovo určené no ale šef uz viackrat sa naštval že sa o tom rozpravame medzi sebou lebo mame to v dohode že to je zakazane. Ale tak zaujalo ma či fakt na to nemám pravo tak som googlila a zistila ze podľa zákona mi nemože zakazať o tom diskutovať s kolegami. Ale tak mám to v zmluve, tak že či fakt má pravdu a tym pádom musim rešpektovať tuto podmienku aj ked to nesuladi zo zakonom. Tu je znenie:
5.1
Zamestnanec sa zavazuje, ze bude zachovavat mlcanlivost o skutočnostiach, o ktorych sa dozvie v súvislosti s vykonávanim práce pre zamestnávateľa podla dohody,
a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznámit iným osobám, najmä o spôsobe a systéme práce zamestnávatela, o jeho dohodnutej politike, a to vrátane údajov o
obchodných partneroch, iných spolupracujúcich osobách zamestnávateľa, finančnej situácii a hospodáreni zamestnávatela, vnútornej organizácii, vzťahoch, o ktorých sa
dozvie v súvislosti s vykonávaním činnosti pre zamestnávateľa podla dohody.
5.2
Zamestnanec sa zaväzuje, Ze skutočnosti, ktoré sú uvedené v odseku 1 tohto článku neoznámi/ neumožni ich spristupnenie tretej osobe, a ani ich nepouzije v rozpore
s ich úcelom pre svoje potreby a ani potreby tretej osoby.
@gambino Prečítala si dohodu pred podpisom? Porozumela si tomu? Vtedy si sa mala spýtať, ak sa ti niečo nezdalo. Podpisom si potvrdila, že s podmienkami v dohode súhlasíš. Na tom už nič nezmeníš.
Sú to podmienky zamestnávateľa.
@isis234 to nie je celkom pravda. Zákon je nad pracovnou zmluvou. A zákon zakazuje, doslova zakazuje, aby zamestnávateľ vyžadoval od zamestnancov mlčanlivosť o pracovných podmienkach a odmeňovaní. Takže ak je v pracovnej zmluve mlčanlivosť o pracovných podmienkach, platnosť to nemá.
@gambino toto, čo cituješ zo zákona, sa netýka pracovných podmienok vrátane mzdy. Týka sa to obchodných záležitostí. A to sú bežne záležitosti, ktoré sa nekomunikujú. Čo sa týka odmeňovania, zákonník práce zakazuje zamestnávateľovi, aby vyžadoval mlčanlivosť o pracovných podmienkach vrátane mzdy. Takže zamestnávateľovi odporuč prečítať si zákonník práce, pretože vyžadovať to nemôže, aj keby si to mala v pracovnej zmluve.
@gambino prečítaj si zákon
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Je jedno či to zákon alebo zmluva zakazujú, alebo nie, zamestnavatelia proste namajú radi, ked sa zamestnanci rozpravaju o svojich platoch medzi sebou. Ked chcete bavte sa o tom inde ako v praci.
@isis234 to nie je celkom pravda. Zákon je nad pracovnou zmluvou. A zákon zakazuje, doslova zakazuje, aby zamestnávateľ vyžadoval od zamestnancov mlčanlivosť o pracovných podmienkach a odmeňovaní. Takže ak je v pracovnej zmluve mlčanlivosť o pracovných podmienkach, platnosť to nemá.
aj bod 6 / v zmluve máme zakázanú inú zárobkovú činnosť mimo zamestnávateľa.
aj bod 6 / v zmluve máme zakázanú inú zárobkovú činnosť mimo zamestnávateľa.
@isis234 kedy to bolo? Pretože pôvodne to v zákone nebolo, myslím, že to je v platnosti od 2019 alebo 2020. Čiže predtým ak mal v zmluve zákaz hovoriť o odmeňovaní, tak za to mohol "trestať". Čo sa týka zákazu inej činnosti počas zamestnania, to je v poriadku, to zákon nezakazuje, čiže to v zmluve môže byť a aak ju zamestnanec podpíše, tak s tým súhlasí. Dokonca zákon hovorí, že ak chceš popri aktuálnom pracovnom pomere uzatvoriť iný a druhý zamestnávateľ je predmetom činnosti konkurenciou prvému, tak potrebuješ písomný súhlas prvého zamestnávateľa. Čiže príklad - ak robíš v Orange a chceš dohodu v Telekom, tak potrebuješ na to písomný súhlas Orange a to bez ohľadu na to, že v jednom robíš na marketingu a v druhom budeš upratovať. Tento zákaz resp. písomné povolenie prvého zamestnávateľa ani nemusí byť v zmluve, pretože je v zákone.
@isis234 toto by ma tiež zaujímalo na základe čoho ich oficiálne prepustil. Nekomunikujete spolu telefonicky, správami??
@rikarika pravdepodobne urobil na nich bububu a spoločne sa dohodli a podpísali ukončenie pracovného pomeru dohodou
inak by mal komplikované sa ich zbaviť a následne obsadiť miesto novým
@rikarika pravdepodobne urobil na nich bububu a spoločne sa dohodli a podpísali ukončenie pracovného pomeru dohodou
inak by mal komplikované sa ich zbaviť a následne obsadiť miesto novým

@gambino Prečítala si dohodu pred podpisom? Porozumela si tomu? Vtedy si sa mala spýtať, ak sa ti niečo nezdalo. Podpisom si potvrdila, že s podmienkami v dohode súhlasíš. Na tom už nič nezmeníš.
Sú to podmienky zamestnávateľa.