icon

Musím sa po návšteve lekára vrátiť do práce?

7. máj 2025

Ahojte, ked mam priepustku na lekara a vybavila som sa napriklad o 13:00 som povinna sa vratit do prace zo zakona? Ďakujem

viestta
7. máj 2025
@rozculena

@viestta interné predpisy nie sú nad ZP.zamestnávateľ nemôže určovať,koľko hodín povolí zamestnancovi na paragraf.

@rozculena pozri sa, obidve vieme, ze okolo pargrafov mame rozny folklor, aj zo strany zamestnancov aj zo strany zamestnavatelov. Kazdy si to vyklada ako mu vyhovuje

zuzanaete
7. máj 2025
heminepa
Autor odpoveď zmazal
cacianka
7. máj 2025

Tyzden- dva tu bola čerstvá obsiahla diskusia, kde sa vyjadrili právničky aj personalistky.
Zákonník práce píše o "čase nevyhnutnom na ošetrenie". V prvom rade pred, po pracovnom čase, alebo v čase keď nemáš pracovnú smenu. Môžeš si vybrať hodinu, dve, pol dňa aj celý. Súhrnné je to 7 dní na osobu, ak ideš ako doprovod člena rodiny/ rodinného príslušníka ďalších 7 dní, ktoré tiež môžeš rozdeliť na hodiny. ALE - čas na vyšetrenie určuje lekár, iba on vie koľko je treba, koľko si tam strávila. Lebo je rozdiel či ideš na kontrolu, predpis liekov a EKG napr., na presný čas. Alebo ti vŕta zuby, rozkvapkava oči, robí kolonoskopiu. Lekár napíše čas od - do, alebo celý deň, a zamestnávateľ nemá čo pochybovať, iba rešpektovať.

cacianka
7. máj 2025
@heminepa
Odpoveď bola zmazaná

@heminepa aké kilometre preboha ?!

rozculena
7. máj 2025
@viestta

@rozculena pozri sa, obidve vieme, ze okolo pargrafov mame rozny folklor, aj zo strany zamestnancov aj zo strany zamestnavatelov. Kazdy si to vyklada ako mu vyhovuje

@viestta je úplne jedno,ako si to kto vykladá,ZP je vždy nadradený kolektívnej zmluve,takže žiadne 4 hodiny.

cacianka
7. máj 2025
@zmrzlinka8

paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.
ale normálne sa počíta 7 celých dní v roku.

@zmrzlinka8 nemáš celkom pravdu

rozculena
7. máj 2025

kedy ti končí zmena v daný deň a kedy si odchádzala od lekára?

jaroe
7. máj 2025
@zmrzlinka8

paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.
ale normálne sa počíta 7 celých dní v roku.

@zmrzlinka8 nie, nepočíta sa normálne na 7 dní v roku. U náš sa počíta napr. na hodiny. aj minúty keď treba 🙂 Co je super, lebo si predstav, že by si potrebovala ísť k lekárovi 20 x za rok. Napr. také rehabilitácie ráno pred prácou, že prídeš napr. o pol hodinu/hodinu neskôr do práce ako treba . To by ti bol celodenný paragraf na dve veci, ked ho vytrieskaš za týždeň.

viestta
7. máj 2025
@rozculena

@viestta je úplne jedno,ako si to kto vykladá,ZP je vždy nadradený kolektívnej zmluve,takže žiadne 4 hodiny.

@rozculena to je pravda, ale folklor je okolo toho tak ci tak

zmrzlinka8
7. máj 2025
@rozculena

@zmrzlinka8 to nie je pravda

@rozculena ja tu čítam o dňoch a nikde nevidím, že len na nejaké hodiny resp. že sa musí vrátiť do práce

https://humanet.sk/blog/Narok-zamestnanca-na-vo...

zmrzlinka8
7. máj 2025
@jaroe

@zmrzlinka8 nie, nepočíta sa normálne na 7 dní v roku. U náš sa počíta napr. na hodiny. aj minúty keď treba 🙂 Co je super, lebo si predstav, že by si potrebovala ísť k lekárovi 20 x za rok. Napr. také rehabilitácie ráno pred prácou, že prídeš napr. o pol hodinu/hodinu neskôr do práce ako treba . To by ti bol celodenný paragraf na dve veci, ked ho vytrieskaš za týždeň.

@jaroe to sú len nejaké špecifické zvyklosti u vás v práci, zrejme vám tak zamestnávateľ vychádza v ústrety

heminepa
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
7. máj 2025
@zmrzlinka8

@rozculena ja tu čítam o dňoch a nikde nevidím, že len na nejaké hodiny resp. že sa musí vrátiť do práce

@zmrzlinka8 Najdi si vhodnejsi clanok. A najma netusim, preco si to pochopila, ze to musi byt iba na cely den. Ano, su tam pisane situacie ohladom celeho dna, ale zaroven tam aj najdes - Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní. Cize ak budes chybat hodinu, tak budes chybat hodinu a nie cely den.

rozculena
7. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 zuzanaete ti to napísala,nemám k tomu čo dodať

zmrzlinka8
7. máj 2025
@rozculena

@zmrzlinka8 zuzanaete ti to napísala,nemám k tomu čo dodať

@rozculena ja som ti tiež napísala a nemám k tomu čo dodať.

nelca84
7. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 je to najviac na 7 dni v sucte, nie 7x1 den. Mozes to cerpat aj na 30x ak obehnes napr. zubara za 2 hodiny, lebo je na vedlajsej ulici. Nemala by si radit vo veciach, o ktorych nemas dostatocnu vedomost, zbytocne maties toho, kto sa pyta.

rozculena
7. máj 2025
@nelca84

@zmrzlinka8 je to najviac na 7 dni v sucte, nie 7x1 den. Mozes to cerpat aj na 30x ak obehnes napr. zubara za 2 hodiny, lebo je na vedlajsej ulici. Nemala by si radit vo veciach, o ktorych nemas dostatocnu vedomost, zbytocne maties toho, kto sa pyta.

@zuzanaete
@nelca84
zbytočné niečo jej vysvetľovať,ona vie svoje

mandarinka555
7. máj 2025

Ak tam nemáš napísaný odchod, už sa tam nevracaj a nerieš to.

zmrzlinka8
7. máj 2025
@rozculena

@zuzanaete
@nelca84

@rozculena no veď sa vracaj do práce, keď chceš

zmrzlinka8
7. máj 2025
@rozculena

@zuzanaete
@nelca84

@rozculena ale nie je to nevyhnutné. kľudne môže byť u lekára celý deň, ak to tak má potvrdené.

vevebono
7. máj 2025
@doriiis

Neviem,v akom odvetví pracuješ,ale pochybujem,že zamestnávateľ to bude rátať na hodiny.Lahsie je človeka nahradiť na celý deň ako na xy hodín,ktoré ani nevie koľko ich bude.

@doriiis ja pracujem v korporáte a skôr mi zamestnávateľ vyhovie na par hodín ako na cely deň. Veľakrát sa stalo, že som prišla do prace po dvoch hodinách, nechali mi paragraf na 4 a 2 hodiny mi preplatili ako nadčas. Cize ozaj závisí len odvetvie

isis234
7. máj 2025
@cacianka

@heminepa aké kilometre preboha ?!

@cacianka podľa toho koľko kilometrov máš do práce prepočítané na minúty. Čas u lekára + čas (kilometre) do práce

zmrzlinka8
8. máj 2025
@vevebono

@doriiis ja pracujem v korporáte a skôr mi zamestnávateľ vyhovie na par hodín ako na cely deň. Veľakrát sa stalo, že som prišla do prace po dvoch hodinách, nechali mi paragraf na 4 a 2 hodiny mi preplatili ako nadčas. Cize ozaj závisí len odvetvie

@vevebono áno, závisí od zamestnávateľa. ja som 12 rokov robila mzdy a keď mi doniesli potvrdenie na celý deň, neskúmala som nikdy, dokedy boli u lekára.

cacianka
8. máj 2025
@isis234

@cacianka podľa toho koľko kilometrov máš do práce prepočítané na minúty. Čas u lekára + čas (kilometre) do práce

@isis234 🤦

rozculena
8. máj 2025
@zmrzlinka8

@rozculena no veď sa vracaj do práce, keď chceš

@zmrzlinka8 ja sa do práce nepotrebujem vracať

isis234
8. máj 2025
@cacianka

@isis234 🤦

@cacianka tak je to u nás v práci. Každý zamestnávatel si určí svoje podmienky

koniarova
8. máj 2025
@isis234

@isis234 zamestnávateľ si nemá čo určovať svoje podmienky pri niečom, čo je dané zákonom.

natalienka12
8. máj 2025

No su aj zamestnania, kde je zo zakona narok na neobmedzeny pocet paragrafov.

cacianka
9. máj 2025
@isis234

@isis234 a to podľa ktorého zákona či zákonníka práce ?! rátajú aj zápchy, havárie, kilometre autom či busom, vlakom, prestupy, MHD raz za hodinu ?