Musím sa po návšteve lekára vrátiť do práce?
Ahojte, ked mam priepustku na lekara a vybavila som sa napriklad o 13:00 som povinna sa vratit do prace zo zakona? Ďakujem
Tu je vsetko jasne vysvetlene - https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...
Tyzden- dva tu bola čerstvá obsiahla diskusia, kde sa vyjadrili právničky aj personalistky.
Zákonník práce píše o "čase nevyhnutnom na ošetrenie". V prvom rade pred, po pracovnom čase, alebo v čase keď nemáš pracovnú smenu. Môžeš si vybrať hodinu, dve, pol dňa aj celý. Súhrnné je to 7 dní na osobu, ak ideš ako doprovod člena rodiny/ rodinného príslušníka ďalších 7 dní, ktoré tiež môžeš rozdeliť na hodiny. ALE - čas na vyšetrenie určuje lekár, iba on vie koľko je treba, koľko si tam strávila. Lebo je rozdiel či ideš na kontrolu, predpis liekov a EKG napr., na presný čas. Alebo ti vŕta zuby, rozkvapkava oči, robí kolonoskopiu. Lekár napíše čas od - do, alebo celý deň, a zamestnávateľ nemá čo pochybovať, iba rešpektovať.
paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.
ale normálne sa počíta 7 celých dní v roku.
@zmrzlinka8 nemáš celkom pravdu
kedy ti končí zmena v daný deň a kedy si odchádzala od lekára?
paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.
ale normálne sa počíta 7 celých dní v roku.
@zmrzlinka8 nie, nepočíta sa normálne na 7 dní v roku. U náš sa počíta napr. na hodiny. aj minúty keď treba 🙂 Co je super, lebo si predstav, že by si potrebovala ísť k lekárovi 20 x za rok. Napr. také rehabilitácie ráno pred prácou, že prídeš napr. o pol hodinu/hodinu neskôr do práce ako treba . To by ti bol celodenný paragraf na dve veci, ked ho vytrieskaš za týždeň.
@zmrzlinka8 to nie je pravda
@rozculena ja tu čítam o dňoch a nikde nevidím, že len na nejaké hodiny resp. že sa musí vrátiť do práce
@zmrzlinka8 nie, nepočíta sa normálne na 7 dní v roku. U náš sa počíta napr. na hodiny. aj minúty keď treba 🙂 Co je super, lebo si predstav, že by si potrebovala ísť k lekárovi 20 x za rok. Napr. také rehabilitácie ráno pred prácou, že prídeš napr. o pol hodinu/hodinu neskôr do práce ako treba . To by ti bol celodenný paragraf na dve veci, ked ho vytrieskaš za týždeň.
@jaroe to sú len nejaké špecifické zvyklosti u vás v práci, zrejme vám tak zamestnávateľ vychádza v ústrety
@rozculena ja tu čítam o dňoch a nikde nevidím, že len na nejaké hodiny resp. že sa musí vrátiť do práce
@zmrzlinka8 Najdi si vhodnejsi clanok. A najma netusim, preco si to pochopila, ze to musi byt iba na cely den. Ano, su tam pisane situacie ohladom celeho dna, ale zaroven tam aj najdes - Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní. Cize ak budes chybat hodinu, tak budes chybat hodinu a nie cely den.
@zmrzlinka8 zuzanaete ti to napísala,nemám k tomu čo dodať
@zmrzlinka8 zuzanaete ti to napísala,nemám k tomu čo dodať
@rozculena ja som ti tiež napísala a nemám k tomu čo dodať.
@zmrzlinka8 je to najviac na 7 dni v sucte, nie 7x1 den. Mozes to cerpat aj na 30x ak obehnes napr. zubara za 2 hodiny, lebo je na vedlajsej ulici. Nemala by si radit vo veciach, o ktorych nemas dostatocnu vedomost, zbytocne maties toho, kto sa pyta.
@zmrzlinka8 je to najviac na 7 dni v sucte, nie 7x1 den. Mozes to cerpat aj na 30x ak obehnes napr. zubara za 2 hodiny, lebo je na vedlajsej ulici. Nemala by si radit vo veciach, o ktorych nemas dostatocnu vedomost, zbytocne maties toho, kto sa pyta.
Ak tam nemáš napísaný odchod, už sa tam nevracaj a nerieš to.
@rozculena no veď sa vracaj do práce, keď chceš
@rozculena ale nie je to nevyhnutné. kľudne môže byť u lekára celý deň, ak to tak má potvrdené.
Neviem,v akom odvetví pracuješ,ale pochybujem,že zamestnávateľ to bude rátať na hodiny.Lahsie je človeka nahradiť na celý deň ako na xy hodín,ktoré ani nevie koľko ich bude.
@doriiis ja pracujem v korporáte a skôr mi zamestnávateľ vyhovie na par hodín ako na cely deň. Veľakrát sa stalo, že som prišla do prace po dvoch hodinách, nechali mi paragraf na 4 a 2 hodiny mi preplatili ako nadčas. Cize ozaj závisí len odvetvie
@doriiis ja pracujem v korporáte a skôr mi zamestnávateľ vyhovie na par hodín ako na cely deň. Veľakrát sa stalo, že som prišla do prace po dvoch hodinách, nechali mi paragraf na 4 a 2 hodiny mi preplatili ako nadčas. Cize ozaj závisí len odvetvie
@vevebono áno, závisí od zamestnávateľa. ja som 12 rokov robila mzdy a keď mi doniesli potvrdenie na celý deň, neskúmala som nikdy, dokedy boli u lekára.
@rozculena no veď sa vracaj do práce, keď chceš
@zmrzlinka8 ja sa do práce nepotrebujem vracať
No su aj zamestnania, kde je zo zakona narok na neobmedzeny pocet paragrafov.

@viestta interné predpisy nie sú nad ZP.zamestnávateľ nemôže určovať,koľko hodín povolí zamestnancovi na paragraf.
@rozculena pozri sa, obidve vieme, ze okolo pargrafov mame rozny folklor, aj zo strany zamestnancov aj zo strany zamestnavatelov. Kazdy si to vyklada ako mu vyhovuje