Musím začať pracovať, ale kde?
Pekný deň všetkým.
Mám 27 rokov, mám strednú školu s maturitou. Budem úprimná, pracovať som nemusela. Vydávala som sa docela mladá, manžel zarábal nadpriemerne, ale v poslednej dobe má vo firme problémy, navyše sa k tomu pridružili zdravotné problémy, bude chodiť na liečenie. Ja nemám žiadnu prax, už som si začala hľadať prácu, vyberať si moc nemôžem, teda buď pôjdem do fabriky alebo niekam do obchodu. Začala som posielať životopisy, ozvali sa mi výlučne z pracovných agentúr a s ponukou práce do výroby. Posielala som aj životopisy do Kauflandu, Lidlu, Tesca, ale bez odozvy alebo sa ozvali mailom, že nevyhovujem ich požiadavkám. Neviem kde inde si prácu hľadať. A budem úprimná, pracovať sa mi nikdy nechcelo a nechce. Neviem prečo to tak je. Pritom s prácou ako takou problém nemám, mne asi skôr vadia tie davy ľudí. Ani vstávanie mi nerobí problém. Musím sa rozhýbať a robiť niečo, ale pre mňa bol nadľudský výkon aj poslať ten životopis. Navyše sa liečim na depresie. Užívam AD, ale nejak moc nezaberajú. Manžel o tom nevie, nechcem aby sa trápil. Chcem sa premôcť aj kvôli manželovi, veď vidí len živú mŕtvolu, ktorá nepracuje a len sa doma váľa. Teda doma upratuje, varím, periem, domácnosť je v dobrom stave, ale musím sa občas veľmi premáhať, hlavne ak sú tie depresie silnejšie, vtedy sa mi ani z postele vyliezť nechce. Neviem ako to zvládnem medzi ľuďmi, v práci. Akoby som mala blok. Je pre mňa ťažké zdvihnúť telefón a hovoriť s pani, ktorá ma pozýva na pohovor. Na 3 pohovory som neprišla, sama tomu nerozumiem.
Otázka: Môže za to tá depresia alebo je to skrátka lenivosť, keďže som už rok bez práce?
Viem, ake je to prekonavat samu seba a presviedcat sa o tom,ze kazdy dalsi krok je nutny ;) z tvojho pisaneho prejavu a vetnej skladby je jasne, ze si dost inteligentny clovek. Potrebuejs sebadoveru, pracovne navyky a pocit vitazstva nas sebou samou 🙂 chapem, ze ta praca vo vyrobe nenaplna a nebavi. Ani mna by nebavila. Pre zaciatok ju vezmi, vezmi hocico, len preto, aby si vedela, ze zvladnes pohovor, nastup a pracovne tempo. Nepochybujem, ze ked by si co i len trosku nad sebou neskor popracovala a chcela, budes niekde inde. Kazdy nemusi byt karierny zralok a depresia je naozaj diagnoza. Na druhej strane, nik iny ti s nou nepomoze, len ty sama. Je smutne byt len roky doma. Vacsina ludi potrebuje pocit ocenenia, uznania, pochvaly, sudrznosti v kolektive. Prajem ti, aby si si taku pracu nasla ;)
@rohypnol1 Pocit ocenenia, uznania, pochvaly? Tak to som nikdy nezažila, ani do kolektívu som nikdy nezapadla.
Raz sa to musi zmenit ;)
zájdi k lekárovi-psychológovi, že máš zle nastavenú liečbu. Za druhé, asi máš depku práve z toho, že si doma, to je dosť otravné, nemyslíš? Zájdi na prechádzku do lesa, k niekomu, pomôž niekomu, kto to potrebuje,...
A za ďalšie: na čo si sa vydávala? Aj s takýmito problémami sa majú manželia deliť. Možno by ti vedel pomôcť, príp.poradiť... "Nechcem ho zaťažovať, aby sa nebál"... To čo je? Otvorene si o tom všetkom pohovorte
Sorry, neísť na dohodnutý pohovor a nevedieť prečo-to už je ozaj choré a daj si zmeniť lieky, aj by som odporučila liečebňu. Dokonca sú aj také centrá-liečebne so zvieratami, o ktoré sa treba-musíš starať. Takú kravu, či koňa nezaujíma, že sa ti práve nechce alebo máš 40 stupňovú teplotu... Ozaj sa treba liečiť a mať životnú disciplínu.
Inak, príde mi to trocha ako ďalšia vymyslená téma, len aby bolo o čom..
vždy pohotové odpovede.... Tak neseď za obrazovkou a konaj. Isto sa to za pár dní vyrieši, zázrakom, aj práca bude....
Nemáš deti, rieš seba, tu ti aj tak nikto nepomôže. Všetky odpovede neguješ, tak nevymýšľaj. Daj sa poriadne liečiť. Kde je vôľa, tam je cesta. Kto nechce, bude sa stále topiť v sr..kách. Poznám takých pár ľudí, aj som im podala pomocnú ruku, ale vtiahnuť do ich problémov nie. Tak to tu vypni a rieš. Mimochodom, takým ľuďom sa nepíše len jeden druh AD, ale aj na spanie, tak nechápem, čo tu robíš...
Moje kariérne ambície sú chodiť do práce rada!!!!
Zaplatiť šeky a čo najmenej sa rozprávať s ľuďmi.
Lebo nie práca ale ľudia mi zdvíhajú tlak.
Ja som neznášala chodiť na pohovory.
Telefonovať neznášam všeobecne.
Ja som rada sama so sebou a nerada sa rozprávam s ľuďmi na silu.
Porozprávam sa keď chcem a s kým chcem.
A popravde moja kariérna ambícia je začať robiť sama na seba.
Lebo nič ma tak nevyčerpáva ako arogantní a hlúpi ľudia.
A tí mi pokazili radosť z práce už neraz.
Človek nemusí mať depresie aby videl zmysel života aj v niečom inom než len si odrobiť zmenu a ísť domov.
Nie som lenivá, pracujem :D ale zmysel môjho života je iný ako len robiť na zadok druhému.
A tiež som mala chvíľe keď sa mi nedarilo nájsť prácu ale ja som veľa ponúk musela odmietnuť kvôli bydlisku a dochádzaniu.
A zobrali by ma aj za recepčnú aj do administratívy aj do reklamnej agentúry (ale nebola som z úradu práce) tak ma museli odmietnuť.Aj do telecomu.Aj z At&t mi volali.
Aj z kasína luxusného.
A tiež mám len maturitu.
Z fabriky mi nevolali ani raz a ani som nad tým neuvažovala.Mala som vyššie priority ako robiť zo seba debila a cvičenú opicu.
Keď som bola na pohovore za pomocnú silu...majiteľ na mňa pozeral čo ja chcem v kuchyni
že sa tam len zabedním.
Nie škola ale skúsenosti sú dôležité.
Pokiaľ ty sa budeš považovať len za ženu s maturitou...tak ťa budú brať aj ostatní.
Šla som za svojim cieľom
Chodiť do práce rada, môcť sa najesť, napiť, ísť na toaletu, sadnúť si a mať aj osobný čas.
Mala som už dosť tej buzerácie inde.
A dosiahla som to čo som chcela...idem ďalej :D za svojou slobodou.
pises, ze si sa vydavala velmi mlada a pracovat si nemusela.. par prispevkov nizsie zase ze si bola na absolventskej, letne brigady v zahranici, fabriky A potom si sa vydala a uz rok nepracujes..? cize si sa vydala pred rokom? Poslat zivotopis je pre teba nadludske ale odpovedat (a dost sebavedomo a ironicky) na MK cely den je v pohode? predpokladam, kedze si komentovala pana ze ho poznas, tak si na MK velmi casto.. Co tak poslat zovotopis sem? 🙂 na pohovoroch sa vies pretvarovat a usmievat sa.. na akych? ved na nijake nechodis.. a tvoje vyjadrenia ze pracovat si NIKDY nechcela.. depresie si mala od puberty? a doteraz nemas dobre nastavenu liecbu? chodis na sedenia, beries lieky a tvoj manzel doteraz o nicom nevie? A co ma dost prekvapilo... na depresiu pekny vyrok: kariera nie je jediny zdroj vyzitia, je vela veci, z ktorych moze mat clovek radost..
@fucino A?? Vydávala som sa v 22 rokoch. Maturitu som mala v 19, hneď som išla na absolventskú prax, myslím, pol roka trvala. Potom som pracovala v Samsungu, nepáčilo sa mi tam tak som hľadala inde a našla som zase fabriku. Tiež sa mi tam nepáčilo tak som v inzertných novinách našla prácu ako pomocná sila. V skutočnosti išlo robiť sestričku zubárovi, áno čítaš správne, sestričku zubárovi, teda robiť plomby a asistovať mu pri pacientoch, dával mi okolo 350€ bez stravných lístkov. Tak už viem prečo nehľadal skutočnú zdravotnú sestru, za taký plat. S kamoškou sme boli cez leto na brigáde v zahraničí, po návrate domov som zase našla prácu vo fabrike. Vtedy som sa aj spoznala so svojím mužom, po roku sme sa vzali. A čo sa týka tých depresií, ja som sa takto trápila už ako dieťa, ale k psychologičke som išla len pred časom.
Teda ak to zhrniem, pracovala som no všade som vydržali krátko. A práca má NIKDY nebavila, ale práca sama o sebe mi nevadí, vadia mi primitívny ľudia. Ak by som sa mala doma starať o hospodárstvo a vstávať o 3.00 ráno tak neváham ani sekundu. Lebo by som bola sama. Ale ak mám vstávať v rovnakom čase a ísť pracovať s ľuďmi, tak to nedávam. V minulosti som sa aspoň dokázala prekonať, teraz už ani to nie.
Dúfam, že Ti to takto stačí.
@fucino p.s. ja neodpovedám ironicky, odpovedám presne podľa komentáru adresované ho mne. Urážať sa nenechám.
@jarmillka Nech padne na Tvoju hlavu všetko to, čo si mi priala.
??? 😀 vraciame sa v čase? 🙂 ak myslíš to, že prajem prácu ludom čo si to zaslúžia a potrebuju... 🙂 už si mi to popriala.. ale dakujem 🙂
takze v podstate uz 5 rokov sedís doma?? chces sa starat o hospodarstvo a pritom mas problem aj poslat zivotopis.. odvazne tvrdenie 🙂 ale tak smelo do toho..bio fici..možno sa zadarí.. nejako su vsetky tvoje tvrdenia protichodne..vo fabrike ta chvalili,dostala si odmeny a o 5 min neskor - ty pochvalu nepoznas... rozplakala by si sa keby na teba niekto zle pozrel - ale nemas problem tu "utocit" na ludi, lebo ty sa urazat nenechas... kedze sa povazujes za vysokointeligntnu a nemas rada primitivnych ludi tak to skusim napisat trosku inteligentne.. Je velmi malo ludi ktori chodia do prace z potesenia.. Nepoznam cloveka ktory by nemal stres pri novom zamestnani.. ty si mala moznost za 5 rokov nicnerobenia urobit si kurzy.. hoci len uctovnictvo.. cudzie jazyky..prekladatelstvo..v dnesnej dobe je vela moznosti ako pracovat z domu.. neriesila si ani svoju depresiu- az pred casom..mozno ked si uz vedela ze sa schyluje k tomu ze budes musiet pracovat? 90% ludi, keby sa postavili do ordinacie psychologa,psychiatra a zacali by tam vyplakavat ako im je tazko..boja sa..musia kazdy den vstat do prace ktoru nemaju radi.. co myslis, co by sa stalo? Co vlastne za radu tu cakas? ak ti niekto nieco poradi, znegujes to do sekundy..od pol 7 rana ficis na konikovi... ak sa niekto k tebe vyjadri ze je to fakt len lenivost, reagujes ako reagujes... vypni kona a hladaj riesenia sama pre seba.. nikto to za teba neurobi....
@fucino Tak Ty si urobila peknú analýzu mojej osobnosti 🙂 Kde píšem, že sa považujem za vysokointeligentnú? Aspoň si nevymýšľaj. Nebudem pracovať s primitívnymi ľudmi - teda s takými, akých som v práci zažila, takí, čo len ohovárajú a zle robia. Nezažila som pochvalu - fajn, v práci áno, skôr mám na mysli svoju rodinu, blízkych ľudí... A neviem akých päť rokov máš na mysli, som doma rok. To tu mám rozpisovať každý jeden rok môjho života aby Ti všetko presne sedelo?
@fucino Samozrejme že momentálne ficim na koníkovi, veď som založila tému. Píšeš hlúposti a doslova pitváš do detailu každé jedno moje slovo.
a kde taki ludia nie su? mozno to robia len preto lebo tiez maju depky zo svojho zivota.. chod im ukazat ako sa to robi.. aki mozu byt mili a ako to ide aj bez ohovarania.. ach tak.. takze uz je to rodina co ta nepochvalila.. no nic, vidim ze to nema ani trochu zmysel.. necham priestor zenam ktore ta polutuju aby si sa citila lepsie.. inak ako som pisala vyssie.. kedze si konentovala pana ze ho poznas tak urcite to nebude len z tejto temy 🙂 Pekny den 🙂
@fucino A vraj ja som ironická :D Pekný deň aj Tebe.
@fucino ja si myslim ze by mala ist k psychologovi aby jej zmenil liecbu mozno aj to je chyba 🙂
@mamickadusicka aha tak to neviem. Nastastie som este u psychologa nebola este 🙂 tak ci onak davaju jej sem rady prekladatelstvo atd a ona furt svoje 🤷♀️
Takto si predstavujem anti-motivacny dopis :D Toto snad nie je pravda!!!! Moja kazdy sme nejako pracovali tak sup sup..tu depresiu mas iba preto lebo nemas nic ine na praci!
@kitycat Depresia je závažná choroba a musí sa liečiť.Nie je to lenivosť je to choroba ak sa jej nestaví vhodná liečba tak bude stále problém.Ak nechodila do práce neznamená to automaticky že je lenivá.Pre mňa síce čudné ja by som nemala nervy byť toľko doma ale sú rodiny ktoré tak fungujú,že sa manželia dohodnú že žena ostane doma lebo muž zarobí dosť.V dnešnej dobe ozaj zvláštne,ale ak to mali tak nastavené a vyhovovalo to obom tak nie je OK navážať sa tu do nej že je lenivá.
@lussyl5 ano mozno mas pravdu mozno, ze mna naozaj udivuje ako clovek co vsetko ma si dokaze najst problem, ktory treba liecit antidepresivami. Dokonca o tom ani nepovedat manzelovi a utiekat sa k MK o rady.. to by bola lepsia otazka na dotycneho co tie lieky predpisuje.
A otazka do plena by tiez bola, ako je mozne ze za 7 rokov co manzel tak vyborne zarabal, si neboli schopni zabezpecit rezervu, ktora by takéto výpadky pokryla zvlast ked vie , ze jeho zena nema prax ani do Lidla...
@kitycat Prečo si vymýšľaš? Kde píšem, že nemáme rezervu?
Alfa a Omega je dať sa do poriadku psychicky.Čo sa práce padlo tu viac odporúčaní na prácu z domu.Nie je to pre každého,ale čo čítam tvoje príspevky tak sa mi zdá že je to presne pre teba.Asi si typ človeka ktorého sa najlepšie pracuje samému v kľude.

Takéto pocity ma kopa ludi, a neznamená to ze to neprekoname a ostaneme doma. Určite asi nebude vhodné pre teba robiť v pokladni alebo niekde kde sa pre melie milión ľudi v obchodnom centre atď. Ale možno aj áno. Ja tiež opisovsne situácie dobre poznám, keď na chcú vytiahnuť do spoločnosti cudzej(zase svoju bandu zvládam) tak jedine, ze ma fakt dotiahnu na silu 😂 ale pracu mam😂 proste introvert. Najradšej som sama v kancelárii. Musíš si vyskúšať, ale ísť do toho s tým ze to pôjde a nie hneď, že nepôjde lebo od mala máš to a hento..