icon

Nárok na dovolenku po návrate z rodičovskej dovolenky

30. okt 2023

Ahojte, pozajtra, 1.11.nastupujem po RD (po dovrseni 3. roku dietata) do prace. Za tento rok, tym, ze som cerpala RD, mi tusim vznika narok len na 4 dni dovolenky. Od 1.1.2024 uz mam 25 dni dovolenky? Resp. od kedy mi vznika narok na 25 dni dovolenky? Dakujem pekne za odpoved.

melanta
31. okt 2023

Nárok na 25 dní dovolenky má človek po dovŕšení veku 33 rokov a rodičia bez ohľadu na vek. Ako rodič máš teda už tento rok nárok na 25 dní dovolenky. Samozrejme adekvátnu časť za 2 mesiace.

autor
31. okt 2023

@melanta dakujem za odpoved, ano, podmienku naroku na 25 dni splnam v suvislosti s tym, ze mam dieta. No myslela som, ze kolko dni/mesiacov musim byt v praci, aby som mala narok na plnych 25 dni...

melanta
31. okt 2023

Teraz keď nastúpiš, ostávajú do konca roka iba 2 mesiace, takže budeš mať nárok na adekvátnu časť z 25 dní. Od 1.1. budeš mať na rok 2024 nárok od prvého dňa roku na 25 dní. Jediný prípad, kedy by sa ti nárok skracoval, je ak by si dala výpoveď a odišla z firmy. Vtedy by ti vypočítali adekvátnu časť za obdobie od januára do tvojho odchodu. Ak by si mala vyčerpané viac, vyúčtovali by ti to. Čiže ak by si dala teraz výpoveď a skončíš napr. vo februári, budeš mať nárok len za adekvátnu časť január a február. Ale nárok na celých 25 dní máš od prvého mesiaca v roku ak ti pracovný pomer pokračuje. Nie je potrebné mať predtým nič odpracované.

autor
31. okt 2023

@melanta dakujem krasne za vycerpavajucu odpoved 🙂