Nárok na dovolenku po návrate z rodičovskej dovolenky
Ahojte, pozajtra, 1.11.nastupujem po RD (po dovrseni 3. roku dietata) do prace. Za tento rok, tym, ze som cerpala RD, mi tusim vznika narok len na 4 dni dovolenky. Od 1.1.2024 uz mam 25 dni dovolenky? Resp. od kedy mi vznika narok na 25 dni dovolenky? Dakujem pekne za odpoved.
@melanta dakujem za odpoved, ano, podmienku naroku na 25 dni splnam v suvislosti s tym, ze mam dieta. No myslela som, ze kolko dni/mesiacov musim byt v praci, aby som mala narok na plnych 25 dni...
Teraz keď nastúpiš, ostávajú do konca roka iba 2 mesiace, takže budeš mať nárok na adekvátnu časť z 25 dní. Od 1.1. budeš mať na rok 2024 nárok od prvého dňa roku na 25 dní. Jediný prípad, kedy by sa ti nárok skracoval, je ak by si dala výpoveď a odišla z firmy. Vtedy by ti vypočítali adekvátnu časť za obdobie od januára do tvojho odchodu. Ak by si mala vyčerpané viac, vyúčtovali by ti to. Čiže ak by si dala teraz výpoveď a skončíš napr. vo februári, budeš mať nárok len za adekvátnu časť január a február. Ale nárok na celých 25 dní máš od prvého mesiaca v roku ak ti pracovný pomer pokračuje. Nie je potrebné mať predtým nič odpracované.
@melanta dakujem krasne za vycerpavajucu odpoved 🙂

Nárok na 25 dní dovolenky má človek po dovŕšení veku 33 rokov a rodičia bez ohľadu na vek. Ako rodič máš teda už tento rok nárok na 25 dní dovolenky. Samozrejme adekvátnu časť za 2 mesiace.