icon

Nárok na odstupné

9. mar 2023

Ako je to prosím s odstupnym ? Po koľkých rokoch mám na to nárok ? Do práce som nastúpila V r.2018 a som na MD od 2021 a vyzerá že nemajú pre mňa miesto po návrate. tak zvažujem možnosti
Ďakujem

mogaa
10. mar 2023

na odstupné budeš mať nárok ak ti teda výpoveď dajú oni(cca na 2-mesačnú ak nemaú stanovené v kolektívnej zmluve inak)

autor
10. mar 2023

@mogaa ďakujem

anonymous87
10. mar 2023

@mogaa a keby ukoncili pracovny pomer dohodou, ale z ich strany, tak by tiez mala narok, nie? Ci vtedy nie?

tinkavvv
10. mar 2023

@anonymous87 pri dohode je to o dohodne medzi oboma stranami. Takze dohaduju datum aj ine podmienky ukoncenia (napriklad odstupne...).

anonymous87
10. mar 2023

@tinkavvv vsak ano, ale moze zamestnavatel povedat, ze na odstupne nepristupi? Toto zakon neupravuje?

tinkavvv
10. mar 2023

@anonymous87 ked aa bavime o ukonceni dohodou, moze nepristupit. Resp zalezi ako sformuluje dohodu. Co bude dovodom ukoncenia.

anonymous87
10. mar 2023

@tinkavvv no neviem. Tu pisu nieco ine 🤷‍♀️
https://blog.profesia.sk/dohoda-o-skonceni-prac...

anonymous87
10. mar 2023

@tinkavvv ono pytam sa preto, lebo ma caka rovnaky osud ako autorku. V maji mi konci rodicak a bolo mi naznacene, ze sa so mnou nepocita 🤷‍♀️ Cize tiez potrebujem vediet s cim operovat na stretnuti. Kedze mi nedrzali miesto a nemaju mi co ine ponuknut, tak budem musiet odist. Ale zas nechcem z holym zadkom 😂

tinkavvv
10. mar 2023

@anonymous87 tam velmi zalezi ako napise tu dohodu. Ci tam uvedie paragraf, dovod odchodu. Vie to uhrat a napisat to ako ukoncenie dohodou zo strany zamestnanca. Tam treba byt obozretny a tieto veci dohodnut.

anonymous87
10. mar 2023

@tinkavvv ved totok. Ze sa nechcem nechat “ofajat”… no ved teda uvidime co uhram. Dakujem 🙂

mogaa
10. mar 2023

@anonymous87 čo sa týka odstupného pri dohode, musí tam byť to odstupné uvedené.....v dohode sa môže dohodnúť čokolvek, podstatné je , že s ňou musia súhlasiť obe strany a to potvrdzujú obe strany podpisom.....preto je to dohoda

anonymous87
10. mar 2023

@mogaa a este sa spytam, keby mi dali vypoved (nepodpisem pre mna nevyhodnu dohodu), tak ako sa to potom riesi, ked pre mna nemaju miesto? Som doma na prekazkach? Nevies nahodou? Dakujem

ceklis
10. mar 2023

@anonymous87 dostaneš výpoveď zo strany zamestnávateľa a dôvod uvedie organizačne dôvody. Klasika budes mat výpovednú dobu a odstupné, ktoré závisia od doby trvania pracovného pomeru. Ak nemá žiadne miesto pre teba, môže ti ponúknuť dohodu… ale ta by mala byt minimálne v takej výške ako je súčet odstupného a výpovednej doby, inak sa ti to neoplatí. Teda… ak nemá naozaj miesto, podľa mna ta bude tlačiť do dohody. Tu ozaj podpis len ak ti da toľko platov akoby si mala keby si dostala výpoveď.
Ak ma však miesto a nepodpises dohodu a budes trvať na výpovedi, tak budes musieť chodiť ešte tu výpovednú dobu do práce. Ozaj záleží na situácii a na komunikácii medzi oboma stranami.
Ja som dostala vypoved kvôli organizačným zmenám, nepodpísala som dohodu, lebo sa mi nechcelo hneď na úrad práce… tak mi dal vypoved. Ostala som doma, lebo mi úplne zrušil pozíciu a dostávala som plat a sedela doma. Po skončení výpovednej doby, prišlo odstupné. Za čas ako som bola doma, mala som nárok aj na stravné lístky a alikvotnu časť dovolenky a hľadala som si novú prácu.

anonymous87
10. mar 2023

@ceklis dakujem za vysvetlenie 👍

mogaa
10. mar 2023

@anonymous87 výpoveď je výpoveď...musí tam byť uvedený zákonný dôvod a aj všetko zo zákona, čiže buď výpovedná doba a odstupné alebo ti dá podpísať dohodu...s výpoveďou okiaľ sú tam organizačné dôvody ty súhlasiť nemusíš, ak ale obsahuje všetko čo má, je platná....

jaja20
12. mar 2023

@ceklis Môžem sa niečo opýtať?
Ak mi dajú výpoveď z dôvodu,že moja pozícia sa ruší a ponúknu mi takú istú, ktorú ja neprijmem, nedajú mi potom žiadne odstupné?

ceklis
12. mar 2023

@jaja20 ako môžu tvoje miesto zrušiť a ponúknuť take iste? 😳 v niečom musí byt rozdiel ak sa bude spomínať organizačná zmena. Podľa mna ak uvedú, že tvoje povodne miesto sa zrušilo a ponúknu iné, odstupné nedostaneš :( ale toto ozaj je len moja domnienka. Hlavne keď ideš po materskej, tam musia garantovať miesto a nie pôvodnú pozíciu. Pokial dostaneš rovnaký príjem aj podmienky, odstupné sa asi na teba nevzťahuje. Ale ozaj toto je len môj osobný a nie odborný názor 😳 skúsim sa niekoho opýtať ešte. Rada budem ak niekto napíše tiež ako to v takomto prípade je.

jaja20
12. mar 2023

@ceklis Ľahko. Pracujem na poštovom stredisku v dedine, ale pracovné zaradenie je písané ako doručovateľ. Ak ho zrušia, môžu mi ponúknuť miesto doručovateľky v meste. Namiesto inej ženy, ktorá je ešte v skúšobnej dobe.

ceklis
12. mar 2023

@jaja20 ale tým pádom je miesto výkonu práce iné. To neviem ako v takomtomto prípade ozaj je. Dúfam že niekto poradí, zaujíma ma to tiež

jaja20
12. mar 2023

@ceklis Oni ma tam vysielajú akože na pracovné cesty,tak neviem, či to fakt nemajú tak prešpekulovane,aby mi v prípade zrušenia nemuseli dať odstupné... uvidíme, či niekto poradí v takomto prípade.

diaszoky
Autor odpoveď zmazal
ceklis
13. mar 2023

@jaja20 čiže každý krát čo idete na “iné” miesto, je to ako služobná cesta? 🥺 och bože, vedia čo robia…

diaszoky
13. mar 2023

@mogaa a mne v praci vzdy tvrdili, ze ak mam zmluvu na dobu neurcitu zo zakona ma musi zobrat

jaja20
13. mar 2023

@ceklis Áno, každý deň tam idem na pracovnú cestu... 😞

mogaa
13. mar 2023

@diaszoky ale nie v prípade ak sa ruší firma alebo tvoje pracovné miesto....

diaszoky
13. mar 2023

@mogaa aha okey