Nárok na pracovné voľno, keď dcéra nastupuje do školy
chcem sa vas opytat, v den zacatia skolského roku 02,09,2016 mam nárok na pracovne volno, aby som zaniesla dcerku do skolky v prvy den?
dakujem za kazdu odpověď.
@siska53 dakujem zistim v praci ...
A ked mas problem zaniest prvy den do skoly dieta a potrebujes extra tip volna, ako budes dieta zanasat ostatne dni? To nie je nejaky specialny dovod, preco by mal byt nejaky narok na volno
že nemyslíš vážne takúto otázku? Som skoro padla na zadok, že aj takúto blbosť je niekto schopný sa opýtať.
@moni244 no ostatne dni nie je problém, pracujem v skolstve a sk. rok bohuzial zacina vsade rovnako.
@perdiem no dakujem za odpověď.
@okataivana Veď nemáš 18 či 19 rokov, a ešte nevieš, ako to chodí v práci, že sa musíš oboznamovať na čo máš nárok a na čo nie. Už máš predpokladám aký-taký prehľad o tom, čo sa dá, a čo sa nedá, jedine dovolenka alebo lekárske, ak si vieš zohnať, ale nič iné nie je možné, nepoznám firmu, ktorá by dala takýko extra benefit, áno, niektoré spoločnosti ti dajú o týždeň voľna navyše, ale voľno, aby si zaniesla dieťa prvý deň do školy? Mna zaráža to, že sa pýtaš, keď si odpoveď vedela, resp. musela vedieť.
kamarátka mala minulý rok prváčika zobrala si dovolenku a potom je šéfka hovorila, že pre rodiča prváčika je na ten deň "OČR" . Tak zrazu z 0 dni dovolenky mala 1 deň dovolenky 🙂
@okataivana Nie,sprevadzanie dietata do skolskeho zariadenia v den zaciatku skol.dochadzky nie je povazovane za prekazku v praci na strane zamestnanca a zamestnavatel nie je povinny poskytnut zamestnancovi prac.volno a to ani volno bez nahrady mzdy. Je vylucne na rozhodnuti zamestnavatela,ci volno poskytne. Niekt.organizacie maju tuto skutocnost upravenu v kolektivnej zmluve al.prac.poriadku.
@sendy1977 dakujem za odpověď.
Napriek tomu ked deti nastupovali, sli s nimi do triedy rodicia, vacsina tam mala dokonca oboch!
Ucitelka tam dava pokyny hlavne pre rodicov, podpisuju sa papiere, vybavuju obedy, skolsky klub, vcelku chaos, chuda dieta co je tam same.
Je to organizovane anti-family-friendly a je ratane s tym ze rodic "si to nejako vybavi".
Na volno naviac vsak ziadny narok nema ☹
@evittam dakujem
@horana dakujem
no nejak sa s tym popasujem....
dakujem za vsetky odpovede.
@okataivana keď teda robíš v školstve, tak by si mohla vedieť, že šk. rok 2016/2017 na Slovensku začína až 5. septembra 2016 a že na odprevadenie dieťaťa v prvý školský deň neexistuje žiadne špeciálne voľno, môžeš tak akurát čerpať dovolenku, prípadne náhradné voľno alebo nejaký benefit poskytovaný zamestnávateľom...
@moni244 zjavne este prvaka nemas, takze nevies, ako to v prvy den chodi. Napr. u oboch mojich dcer prvacikovia zacinali o 9 hodine a v skole boli max. 2 hodiny a potom domov. S ucitelkou boli sami asi 1 hodinu a za ten cas sme rodicia riesili veci ako vypisovanie papierov a prihlasok a pod. Zvysok casu sme boli spolu na privitani a programe. Az od dalsieho dna to islo ako zvycajne - aj s druzinou.
@okataivana kazdy to riesi dovolenkou, nemyslim, ze na to je nejaky "paragraf".
@simsalabim dakujem
@horana to ste v akej škole pre pana jana?? škd sa vybavuje pri zapise dieťaťa do 1.ročnika - zaujem, papiere detto, obedy si cez internet týžden dopredu na stranke školy vybaví - resp. pošle peniaze na učet jedalne aj IQ ,,mnohonožka plazivá,,
Prvý den išiel muž nakolko ja som bola chora, priniesli sme kvety..deti sa zoznamovali s učitelkou, navzajom atd...všetko ostatne sa riešilo na 1.rodičovskom o týžden neskor. Nikto z deti nevykazoval prejavy traumatu...to skor rodičia. 😝
@okataivana na ziadne volno nemaš narok - ked pracuješ v školstve leda tak na nahradne volno, či uz napr. par hodin alebo cely den, ak ti to riaditelka schvali..
@simsalabim skusim to takym stylom, ako ty. Asi este nemas deti ked nevies, ze "prvy den v skole" zdaleka nie je jediny den skolskeho roka, kedy dieta nestravi v skole dostatocny cas na to, aby rodicia stihli pracu /prazdniny, skratene vyucovanie lebo../ . Ze je o dieta "postarane" len cast dna alebo dokonca vobec naozaj nie je dovod na nejake zakonne volna.
A predstav si, mnozstvo rodicov musi do prace aj vikendy a sviatky a nejak si starostlivost o dieta zabezpecit musia. To len keby si nahodou nevedela.
@sardinka335 Ja si to uz nepamatam, naposledy som to absolvovala pre 2 rokmi a predtym, viem ze sa to vybavuje pri zapise, napriek tomu nieco k tomu sa este podpisovalo aj ohladne druziny aj prvy den, to viem celkom naisto, obedy sa preberali cipove karty, dopredu ich nedavali, mnoho deti sa odhlasovalo z 1. obeda, teda rodicia ich odhlasovali, nakolko sa koncilo velmi skoro. A ako po slavnostnom dni si sli z rodicmi potom niekam sadnut, do cukrarne, ci inak to oslavit. Zacalo sa zhananie zositov, napriek tomu ze pri zapise bol dany zoznam, ukazalo sa ze ucitelka chcu "mierne" ine a to v kazdej triede prvackej, boli 4, zoznam 1 a nesedel ani z jednou ucitelkou ako sme sa neskor dozvedeli. Chudaci co si nechali zakupit balicek pomocok skolou, dostali neaktualne a najhorsiu kvalitu pomocok (logika, chceli usetrit na nich).
Ja som tam bola ako zastupca nasej rodiny, ako hovorim vacsina tam mala oboch a dostavali sme papiere, z ktorych niektore mali podpisat obaja rodicia, co ako jedny z mala sme si z toho dovodu museli brat domov. Neafektujem, papierovaciek tam bolo nad hlavu. Dieta ktore tam nikoho nemalo by neskolabovalo, ale malo z toho isto hokej a rodic zhavil mail na ucitelku (ak ho vobec vedel). Dostali sme vela pokynov len ustne, vsetci zapisovali, teda nerobim z toho samoucelne dramu, len poukazujem ze to je zle zorganizvane (oba razy na dvoch roznych skolach kde nastupovali moje deti vramci IV.BA obvodu to bolo viacmenej rovnake, cize nahoda to nebude, nehladiac ze z reci viem ze aj inde byva tak), resp. pritomost rodica lebo 1. den mal formu akehosi predrodicka je priamo ziaduca.
Na prvom rodicku, ktore nebolo o tyzden, ale hadam koncom sept. sa tiez riesila kopa veci, ale uz ineho rangu.
@horana tak to bola zla organizacia školy. My chodime do 2 obvodu a nič take sa nekonalo. Väčšina sa dala vybavit dopredu - zoznam pomocok sme dostavali pri zapise do 1.ročnika...takze sme mali kopu času kupit. KOnčilo sa skoro ale predsa mame ŠKD od prveho dna.čo prvý den vychovavatelky nerobili či kde boli? nechapem.....nie kazdy moze o 11:00 nacupitat, pripadne ma babky, dedky, tetky....takyto organizovany chaos fakt milujem.Ale nie je to pravidlo - kazda škola je ina a ma iny system...tak ale to by dotyčna mala vedieť ked v školstve pracuje.
veru, je celkom dost spolocnosti, ktore uz maju pre rodica platene volno na prvy sk. den v roku, ked ide o prvacika... pre oteckov, ked sa im dieta narodi... den navyse /mimo zakonnika prace/ na svadbu a pod.
My to mame upravene v kolektivnej zmkuve, platene volno pre kazdeho kto ma dieta do 15 rokov v prvy den skoly
O voľne pre oteckov zhodou okolností viem, priznávam že o voľne pre matky s deťmi nie. U nás také spoločnosti nie sú. To, čo platí v jednej spoločnosti, nemusí v inej, garantované je iba to, čo zákon prikazuje. A poviem Vám, že z vlastnej skúsenosti viem, že aj to málo, čo zamestnávatelia musia, nedodržiavajú, hoci sa jedná o "lepšie" miesta v našom regióne. Stále si myslím, že túto vec mala riešiť zakladeľka témy so svojou nadriadenou, riaditeľkou danej školy. Klobúk dolu pred takými spoločnosťami, kiež by ich bolo viac.
budem mať prváka tento rok a tiež som dúfala v nejaké zákonné voľno. Škoda, že to tak nie je... a nie každý si to može len tak ľahko vybaviť. ja nemám babky, ktoré by malého za mňa mali po tom ako v škole skončí a ja mám v práci závierku, takže mi šéfka voľno nedá... jednoducho toto by naozaj malo byť nejaké riešené.
Sú jednducho rodičia, ktorý si nemožu vybaviť len tak všeličo v práci.
A baby, hlavne tu neurážejte jedna druhú, podľa mňa je úplne normálne, že sa autor niečo opýta... čo je na tom také strašné, veď nato tú tieto fóra sú.
dovolenka, jedine, tiež som to tak riešila, hlavne to zežš som mala dceru prvačku, do školy chodi autobusom, a tiež prvy den ju predsa nepošlem samú
U nas je volno pre mamu prvaka... inak chodia vzdy obaja rodicia - tak ako na vacsinu slavnosti - proste si to nejak zariadia

@okataivana dovolenka..
jedine,ze ma tvoj zamestnavatel nejaky specialny benefit pre rodicov deti,co nastupuju do skolky ci skoly.