Nástup do práce po maródke a štátny sviatok

fialka2612
8. mar 2018

Mohol by mi poradiť niekto z vás prosím?
Som teraz na PN po operácii. Od apríla by som už chcela nastúpiť do práce. U nás sa pracuje len cez pracovné dni - víkendy a štátne sviatky nie.

Čo by ste mi radili - dať si PN do konca mesiaca, teda do 31.3., s tým, že práceschopná budem od nedele 1.4. alebo si dať PN do štvrtku 29.3. a práceschopná by som bola od piatku 30.3. - štátny sviatok. V oboch prípadoch by som do práce nastúpila až v utorok 3.4.

Čo by bolo pre mňa lepšie skrze nemocenskú a čo by bolo jednoduchšie pre zamestnávateľa? V práci od 30.3. do 2.4. nebude nikto.
Ďakujem vám za radu.

kikuska_wedge
8. mar 2018

výhodnejšie je ukončiť PN tak, aby si bola sviatkom práceschopná. Sviatok budeš mať totiž riadne platený. Administratívna náročnosť pre zamestnávateľa je rovnaká, či to ukončíš vtedy alebo vtedy. Jedine, že by si bola menej ako 10 kalendárnych dní, vtedy to nemusí odosielať do sociálnej poisťovne, lebo celú PN hradí on.

fialka2612
autor
8. mar 2018

@kikuska_wedge ďakujem.
Na pn som už 2 týždne. Ešte mi napadlo, že kontrolu u lekára mám v stredu 28.3. Kebyže som práceschopná od 29.3. a čerpám si v ten deň dovolenku (v práci si všetci budú vo štvrtok čerpať dovolenky) - bude to pre mňa nevýhodnejšie ako keby som bola v ten deň ešte pn?
Dovolenky mám dosť a u nás sa nemôže prenášať do ďalšieho kalendárneho roka. Ešte raz vďaka za poradenie.

skyahiah
8. mar 2018

@fialka2612 pokial ti zamestnavatel dava nahradu mzdy za sviatky, tak ti financne lepsie vyjde varianta s jednodnovou dovolenkou - stvrtok, piatok a pondelok budes mat plnu mzdu. Ak nie, najlepsie je ostat na PN az do 2.4. - nemocenske ti bude platit socialna poistovna za kazdy kalendarny den, aj vikend aj sviatky - 55% denneho vymeriavacieho zakladu.