icon

Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke

zzzzana
15. máj 2012

Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem

gapa
23. sep 2012

@ralanka
-na upsvar, podla terajšíeho zákona oznámiť nemusíš, nemá to vplyv na nárok na výplatu RP (teda budeš poberať do 3rokov ak sa zákon nezmení), ale môžeš to oznámiť, vraj kvôli štatistike alebo ak by sa niečo menilo
-na soc.poistovnu odhlášku z dôchl poistenia štátom do 8dna vzniku nového poistenia, lebo nemôžeš byť dôch.poistená ako zamestnanec a zároven aj štátom (predpokladám dávala si si sama prihlášku na dôch.poistenie štátom po pôrode)
-na zdr.poist. až po ukončení poberania RP treba to oznámiť

ralanka
23. sep 2012

@gapa Dakujem velmi pekne 😉 🙂

natalinka80
3. okt 2012

Ahojte dievcata.Chcela by som poradit stym,ze ja som si dala ziadost na predlzenu matersku a malu mi vzali do skolky,zatial len na adaptacny pobyt,ale riaditelka mi povedala,ze sa musim do 3mesiacov zamestnat,lebo tym padom pridem o matersku,lebo je v statnej skolke a ine by bollo zevraj keby chodila do sukromnej skolky,viete mi niekto povedat co je na tom pravdy?Ja si tu pracu urcite budem hladat,ved peniazkov je vzdy malo,ale kde ma zamestnaju ked ja musim malu vodit do skolky a aj pre nu chodit a vikendy volne,pretoze ja tu nemam nikoho kto by to za mna robil,takze ta pracovna doba je obmedzena a na TPP si myslim,ze ma nikto nevezme,ale skor na dohodu.Dakujem za Radu Eva

ivana2703
3. okt 2012

Ahojte, chcem sa opýtať, som na RP a súčasne pracujem u iného zamestnávateľa. Mám teda dvoch zamestnávateľov, pričom jeden ma eviduje na RP a u druhého som riadne zamestnaná v pracovnom pomere. Ak by som chcela naspäť nastúpiť na RP u terajšieho zamestnávateľa môžem na RP nastúpiť hneď na druhý deň alebo je tam nejaká lehota? Otázka tiež je či vôbec môžem nastúpiť ne RP ak už som evidovaná u jedného zamestnávateľa na RP. Len pre poznámku, pokiaľ viem, tak súbeh dvoch zamestnaní je v poriadku, to som si overila. Ďakujem

stavava
3. okt 2012

nikto nic? nikto nevie pomoct ivane2703??? 😀

stavava
3. okt 2012

Podľa § 166 ods. 3 Zákonníka práce žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

stavava
3. okt 2012

Zamestnanec môže svoju rodičovskú dovolenku aj prerušiť: kedykoľvek v priebehu trvania rodičovskej dovolenky môže nastúpiť do zamestnania a v prípade potreby môže zamestnávateľa opäť požiadať o ďalšie čerpanie rodičovskej dovolenky – v rozsahu minimálne jedného mesiaca.

Ak sa zamestnanec počas rodičovskej dovolenky rozhodne, že sa chce vrátiť do práce, zamestnávateľ musí jeho požiadavku akceptovať: podmienkou však je, že zamestnanec najmenej mesiac vopred písomne oznámi zamestnávateľovi dátum nástupu do práce.

katka2910
5. okt 2012

Dobrý deň, veľmi pekne Vas chcem poprosiť o radu. Som na RD, syn ma 2 roky a RD mi konci 30.8.2013. Ja chcem nastupit do zamestnania a chcem vedieť ci môžem pracovať aj na hlavný pracovný pomer, alebo len na dohodu?Ak budem pracovat na HPP budem dostavat aj peniazky z RD? Budem musieť ukonciť RD, ked chcem pracovať? prosim poradte mi, dakujem 🙂

liz_lemon
5. okt 2012

@katka2910 mozes kludne pracovat na HPP, o RP neprides

katka2910
6. okt 2012

a manzel musi do danoveho priznania uviest ze uz pracujem?a kolko hodin tyzdenne mozem robit? kto bude platit zdravotnu? zamestnavatel? vsetko za mn nahlasia v zamestnani ci musim niečo ist nahlasit sama?dakujem velmi pekne.

kacenka255
Odpoveď bola odstránená
bashka
13. nov 2012

Ahojte, RD mi konci az v aprili, ale od 5.11 som nastupila naspat do prace, teraz este cerpam dovolenku o tyzden nastupim, mala som niekde ten nastup nahlasovat? Ci este nejake ine povinnosti? Dik 🙂

wewe4
14. nov 2012

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom nároku na dovolenku po návrate do zamestnania po riadnom ukončení rodičovskej dovolenky. Niekde som sa dočítala, že počas materskej a rodičovskej dovolenky sa mi dovolenka narátava...je to pravda?
Ďakujem za info 😉

trinidad
15. nov 2012

@wewe4 Len počas trvania MD, počas RD už nie.

regii
22. nov 2012

ahojte mam otazku?materska mi konci v decembri ale malu uz prijali koncom septembra do skolky,ale do prace som este nechcela nastupit,´,lebo som nevedela ako casto bude doma...treba to niekde nahlasit?soc,poistovni?prosiim napiste dakujem

evita68
22. nov 2012

@regii v decembri ti končí rodičovská, nie mateská.. ak myslíš, že či treba niekde hlásiť, že malá chodí do škôlky, tak nie, nemusíš..

regii
22. nov 2012

hej rodicovska ,netreba?mate aj vy skusenosti s takym?lebo daktory hovoria ze na soc,poistovni treba..

evita68
22. nov 2012

@regii skúsenosti nemám, ale netreba.. 🙂

regii
22. nov 2012

tak dakujem pekne za odpoved,,,som rada uz som sa bala ze trebalo a ja som nebola..

mici111
27. nov 2012

@gapa mohla by som ta poprosit o radu? 😅 rodicovska mi konci 01.06.2013, do prace nastupujem 15.01.2013, kam vsade to treba nahlasit? a este nevies mi prosim poradit, dcerka ide do sukromnej skolky, kam treba nahlasit, pripadne ako sa postupuje, ked si chcem uplatnit ten prispevok 230 eur aby mi preplatili cast skolneho z tej sukromnej skolky? dakujem velmi pekne 😵 😵 😵

gapa
28. nov 2012

@mici111
odhlásiť sa do 8dní v soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, nie že by si nesplnala podmienku riadnej starostlivosti (aj ked neviem aká bude platiť definícia v r.2013, či nebude náhodou zmena), no nie je možné byť súbežne povinne dôch.poistenýá ako zamestnanec a zároven aj poistenec štátu.

po ukončení poberania rodič.príspevku si potom zisti na zdr. poisteonvi, či to máš dobre nahlásené (je možné, že mzdárka ta odhlási ako osobu poberajúcu RP dnom nástupu, tak sa to predtým robilo, no ty by si mala byť poistencim štátu z dôvodu poberania RP, až do ukončenia poberania RP, tj. záleží odkedy budeš poberať, či do konca roku 2012, či do konca júna ...

ak by si začala poberať prísp. na star. o dieťa od 1.1.2013, tak v obd. 1.1.-15.1. môžeš byť zdravotne poistená ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak dieťa navštevuje škôlku max. 4hod. denne) , lebo nemôžeš byť poistená ako osoba poberajúca RP, ak by si už za január poberala prísp. na star. o dieťa.

na upsvar, odbor soc.vecí a rodiny by som zašla bud koncom dec, alebo hned začiatkom januára, príp. o mesiac neskôr (podla toho, kolko budeš platiť za januári či viac ako je suma RP )a požiadala o ukončenie poberania RP z dôvodu, že si uplatnujem nárok na prísp. na star. o dieťa. Hned by som si vyžiadala aj doklad o období poberania RP (pre zdokladovanie toho zdr. poisteia, čo píšem vyššie), no a treba potom to dokladovať tie výdaje a asi aj zmluvy so škôlkou.

a uvidíme, či sa niečo nezmení od nového roku, či toto bude platiť, lebo to nesledujem.

mici111
28. nov 2012

@gapa dakuuujeeem moooc 😵 som z toho trochu mimo, kolko toho je :D :D :D

1lussy1
30. nov 2012

baby prosím neviete mi poradiť?Chcem ísť popri rodičovskej si privyrobiť cez dičo ako poistovníctvo a neviem ale počula som že ked si budem popri rodičovskej privyrabat tak mi ju oberu.Neviete ako je to po novom v roku 2013?

evita68
30. nov 2012

@1lussy1 nezoberú.. zatiaľ žiadna novelizácia..

tistik
1. dec 2012

Ahojte. potrebujem sa niekoho opýtať...
Som na RD do 14.9:2013. Od 1.1.2013 nastupujem do zamestnania na pôvodné miesto. Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Chcem sa opýtať, či môžem pracovať aj počas RD alebo mám RD prerušiť a môžem si ju dočerpať neskôr. (napr. do 5 rokov veku dieťaťa.) ( neviem či zamestnávateľ nezruší do 1,5 roka predajňu v našom meste.)
zatiaľ ďakujem

evita68
1. dec 2012

@tistik môžeš pracovať aj poberať RP.. prerušenie by nebolo dobré, pretože na RP je nárok len do troch rokov veku dieťaťa. /pokiaľ dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav/

fortress
1. dec 2012

@tistik urcite nerusit,aj kamoska teraz nastupila do prace a pobera este rodicovsky prispevok..

tistik
1. dec 2012

ok, dakujem krásne. 🙂

bocianka123
3. dec 2012

@1lussy1 ja som tiež niečo takéto čítala, chcú škrtať na nesprávnom mieste, ale zatiaľ niekto nič kontkrétne nenavrhoval, nič nie je schválené, tak len pekne chod pracovať. neboj, nič ti nezoberú, zatiaľ.

jana201
8. dec 2012

ahoj .. poradite mi prosim maly ma 4. decembra 2012 3 roky,,, aky je postup vybavovania ukoncenia rodicovskej dovolenky .... a zaroven nemam zatial pracu .. pomohli by ste mi ??? neviem to nikde najst nechcem ani predlzenu dovolenku ani nic normalne ju ukoncit vdka !! 🙂 neviem to nikde najst