icon

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke

lu27la
30. sep 2016

Ahojte,mam 8 mesacne babo a vcera mi zamestnavatel volal kedy sachcem vratit.Kedze je to asi treti krat odkedy som porodila uz som sa zasmiala.Potom z neho vypadlo ze vlastne ci by nebolo lepsie najst si nieco ine lebo mi rusia miesto.Ze mi to oznamuje len v ramci dobrych vztahov.Akoze stratila som rec,ved je este skorodva a pol roka kym mam nastupim do prace.Nevedela som ani co mu povedat na to.V kancelarii sme dve kolegyne a automaticky kedze som teraz doma idem prec?Mate s niecim podobnym skusenosti?Ako by ste to riesili?dakujem

eeffka
30. sep 2016

@lu27la ak mas 8m dieta predpokladam ze si pisomne oznamila ako vyzaduje zakon ze od X do Y cerpas rodicovsku dovolenku.
Ak nie sprav to cim skor nakolko keby boli svine uz mas Acka a vyhadzov a tvoji teda nevyzeraju ze by si s tym robili vrasky.
A ak si oznamila a mas pisomne potvrdene ze teda nastupojes do prace v 3r +1den by som nerobila nic. Mrtvy chrobak. Je to na nich. Mozu ti samozrejme zrusit miesto ale z toho vyplyvaju pre nich dalsie povinnosti. a na tvojom mieste by som sa az bude cas ist do prace obzerala uz inde, hoci by sa aj situacia medzicasom zmenila. Teda ak si v pozicii ze mozes preberat.

mima4
30. sep 2016

@lu27la nie som si ista, ale miesto ti musia drzat iba nejakých 6 mesiacov.
No navrat po 8 mesiacoch je dost skory, ale treba zvazit aj to, ci ti staci 200 eur na mesiac rodicak, ci po RD budes mat podobny job s podobnym platom a x dalsich faktorov.

eeffka
30. sep 2016

@mima4 nemusia, teraz je taky "uzasny" zakon ze tvoje miesto mas dostat aj po 5retazovych materskych cize po 15tich rokoch 😀
6m bejvavalo

lu27la
autor
30. sep 2016

@eeffka
@mima4 no ja sa neplanujem vratit,a sef to vedel velmi dobre,len sonduje situaciu.No oni mozu spravit to,ze mi ponuknu miesto niekde 100 km od domu a tym sa ma zbavia.Samozrejme som nahlasila rodicak a zase doteraz som si myslela ze su taky babyfriendly zamestnavatel naozaj nebol ziadny problem ani s ocr ani s pn,aj ked ja som to moc nevyuzivala.Vztahy som mala viac nez dobre preto tomu nerozumiem.A ze zrovna mna vysackuju a druha kolegyna vysmiata.Ale za to mozem dakovat mojmu zastupu,kedze moju pracu nezvladala a tym padom tato druha kolegyna musela robit aj za nu.Takze vydedukovali,ze na tu pracu staci jedna osoba... 🤐

eeffka
30. sep 2016

@lu27la nuz tak tu len fakt ten mrtvy chrobak... a neskor zacat hladat pracu inde.
neviem o aku pracu sa jedna ale pracu ktoru ti ponuknu musi byt v mieste ako bol povodny vykon prace
to nie je take lahke ak nerusia prevadzku len sa ukazalo ze v podstate koelgyna zvlada pracu za 2.
§63 zakonnik prace, no ale toto je uz cele zle. kolegyna tiez nebude tahat donekonecna za 2 ak prace bolo normalne pre 2ludi, isty cas sa da makat na 150% ale dlho nie

tajomna21
30. sep 2016

@lu27la pokial si na RD, nic neries ... ak zrusia tvoje miesto, musia ti dat vypoved podla §63 ods.1, cim mas narok na odstupne (vyska je §76 ZP) ... kedze sa tam nechces vratit, tak ti to teoreticky moze byt jedno ... este by pripadala v tvojom pripade aj dohoda, ale s uvedenim dovodu §63 ods. 1, vtedy mas narok na odstupne +1 plat .... takze cakaj, nech riesia oni, odkaz ich na pisomne stanovisko, ked ti bude este volat ...
ak teda dostanes vypoved, pripadne sa dohodnete na ukonceni PP, treba mat na pamäti, ze na UPSVaR sa treba prihlasit najneskor do 1 roka od ukoncenia PP, teda aj skor, ako dieta dovrsi 3 roky, a rodicak musis v takom pripade prepisat na otca dietata (on moze aj robit popri rodicaku)

lu27la
autor
30. sep 2016

@tajomna21
@eeffka dakujem za rady.Takze predpokladam ze chcu aby som daka vypoved ja aby mi nemuseli dat odstupne.Takze cisto teoreticky je lepsie pockat na vypoved a az potom nastupit inde.Oni mi nechcu dat vypoved teraz,az ked sa vratim 😅

tajomna21
30. sep 2016

@lu27la tak, cakaj ... aspon budes mat pocitanych viac rokov na odstupne 🙂 ty vypoved nedavaj, nemas dovod ...

lu27la
autor
30. sep 2016

@tajomna21 ved toto,potrebovala by som vediet po.kolkych rokoch mam narok,ale to.je v kolektivnej ku ktorejsa teraz nedostanem... 😨 Mozno ani nebudem mat narok

tajomna21
30. sep 2016

@lu27la v kolektivnej mozte mat len viac, ako je dane zakonom ... nie horsie ... takze si pozri §76 ods. 1 (pri vypovedi) a ods. 2 (pri ukonceni dohodou z §63 ods.1)